Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κ.Αρσένης: Παράνομος ο περιορισμός διάρκειας των συμβάσεων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Περιστερίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



 

Παρανόμως καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες με 5μηνες συμβάσεις. Θα έπρεπε να είναι αορίστου χρόνου, όπως ορίζει πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Το θέμα ήρθε στη Βουλή μετά την αιφνίδια μη ανανέωση 5μηνης σύμβασης εργασίας μέσω ΕΣΠΑ 14 εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου προκειμένου να αντικατασταθούν από φθηνότερους ανέργους εργαζόμενους με επιδότηση του ΟΑΕΔ

    Επίσημη πολιτική ο «ανταγωνισμός» μεταξύ ανέργων και η αναζήτηση του «φθηνότερου» απασχολήσιμου άνεργου

    Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, όταν μια θέση απασχόλησης καλύπτεται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θεωρείται ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει οι εργαζόμενοι να εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.


«Στα μέσα Μαρτίου βγήκε προκήρυξη από το δήμο Περιστερίου για συμπλήρωση θέσεων εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και προσλήφθηκαν 20 άνθρωποι με την υπόσχεση ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους, πάγια πρακτική άλλωστε των Δήμων για όσους και όσες προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ. Ξαφνικά, τον Αύγουστο τους ενημέρωσαν ότι δεν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και ότι στη θέση τους θα προσλάβουν 20 άτομα από τον ΟΑΕΔ, μέσω επιδότησης. Ουσιαστικά μιλάμε για διαμοιρασμό της φτώχειας. Πήραν για πέντε μήνες ανθρώπους με 720 ευρώ και όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, τους αντικατέστησαν με άνεργους των 540 ευρώ. Αυτή η ομηρία των εργαζομένων είναι παράνομη, διότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες». Αυτό σημείωσε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για τις απολύσεις 14 εργαζόμενων στο δήμο Περιστερίου.


Και συμπλήρωσε: "Έχουμε εργαζόμενους, για παράδειγμα στην καθαριότητα του δήμου Βύρωνα, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται διαδοχικά εδώ και 10 χρόνια. Τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζει ότι όταν μια θέση απασχόλησης καλύπτεται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θεωρείται ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου".


«Η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι αντισυνταγματική», απάντησε ο υπουργός Εργασίας, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Ουσιαστικά και στο Δημόσιο πλέον ακολουθείτε την τακτική της αντικατάστασης ενός ανέργου με έναν φθηνότερο άνεργο, μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα και όχι μόνον. Ανακυκλώνετε την ανεργία και τη φτώχεια και το κάνετε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχει κανένα εργασιακό δικαίωμα για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι 14 που απολύθηκαν δεν δικαιούνται καν Ταμείο Ανεργίας...Σας καλούμε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΔΕΕ», δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης.


https://www.youtube.com/watch?v=N77rqybWj3o

 Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου