ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάρης Πανόπουλος είναι ένας νέος τραγουδοποιός –ερμηνευτής μόλις 21 χρονών με μια πλούσια για την ηλικία του καλλιτεχνική δραστηριότητα ,που έχει αφήσει το στίγμα της σε πολλές μουσικές σκηνές της Δυτικής Αθήνας.
Με σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και σπουδές λαούτου με δάσκαλο τον Γιάννη Κακλή, ο Χάρης κάνει την πρώτη επίσημη ερμηνευτική του απόπειρα με ένα τραγούδι «αλήθειας» για τις πράσινες γραμμές της Κύπρου και όχι μόνο, σε στίχους της Ελένης Σιούφτα και μουσική του Γιάννη Κακλή.
Οι πρόσφατες κυκλοφορίες του, τα singles «Πράσινες γραμμές» και «Εσπέρα», αγαπήθηκαν αμέσως , καθώς αποτελούν εξαίρετα δείγματα ενός καλλιτέχνη που έχει πολλά να πεί…….
Η αγάπη του κόσμου αποτυπώνεται και στις ζωντανές του εμφανίσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την συναυλία του Θέατρο Πέτρας, σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον είχε την τύχη να την παρακολουθήσει.
Θέμης Αδαμαντίδης
Γεννήθηκε στην Καισαριανή. Ξεκίνησε το τραγούδι στα 14 του χρόνια.
Πρωτοτραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, από τους οποίους λίγοι είναι ακόμα στη ζωή, όπως ο Σπύρος Καλφόπουλος, η Ρόζα Εσκενάζυ που μας έχει φύγει, η Άννα Χρυσάφη. Αυτή ήταν η πρώτη του δουλειά, αφού είχε προηγηθεί η μετανάστευση της οικογένειάς του στη Νότια Αφρική. Τα ακούσματα όλα ξεκίνησαν μέσα από το σπίτι και την οικογένεια. Φεύγοντας για την Νότια Αφρική, είχε εφοδιαστεί με όλο το τότε ρεπερτόριο, γιατί σίγουρα εκεί θα τους έλειπε η ελληνική μουσική. Δεν έχασε τη μουσική γέφυρα με την Ελλάδα και αυτή η συνέχεια ήταν πολύ σημαντική.
Μεγάλωσε με Καζαντζίδη και στη συνέχεια άκουγε Πάριο, ενώ παράλληλα άκουγε και ξένη μουσική. Ο Γιάννης Πάριος ήταν ένα από τα πρώτα του πρότυπα και έχει επηρεαστεί πολυ από το ύφος του και από το είδος που τραγουδάει.
Την άνοιξη του 2002 ο Θέμης Αδαμαντίδης κυκλοφορεί τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Συνήθης Υποπτος". Πρόκειται για ένα διπλό album με 23 τραγούδια.
Το φθινόπωρο του 2004 κυκλοφορεί το νέο του album "Σώμα με σώμα".
Ο 16ος στη σειρά δίσκος του , έχει τίτλο “Που Βρίσκεσαι” που σημειώνει τεράστια επιτυχία και επαναφέρει τον Θέμη Αδαμαντίδη στα πρώτα ονόματα της νύχτας.
ΚΑΙΤΗ ΓΑΡΜΠΗ
Η Καίτη Γαρμπή γεννήθηκε στον Κορυδαλλό, αλλά πολύ σύντομα οι γονείς της μετακόμισαν στο Αιγάλεω, όπου έζησαν ώσπου η Καίτη έγινε 18 χρόνων. Στη συνέχεια, η οικογένεια Γαρμπή, μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη και η Καίτη έμεινε εκεί μέχρι που παντρεύτηκε, στις 4 Μαϊου 1997, αυτήν τη σημαδιακή, όπως λέει η ίδια, ημέρα της ζωής της.
Ηδη από την ηλικία των 11 χρόνων της, το ταλέντο της στο τραγούδι την έκανε να ξεχωρίζει και μαζί με την αδελφή της, Λιάνα, είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο τους single, ως "Αδελφές Γαρμπή". Η πρώτη τους εμφάνιση σε νυχτερινό κέντρο έγινε όταν η Καίτη ήταν 15 χρόνων και η Λιάνα 13. Φυσικά, όλα αυτά γίνονταν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα τους, που ήταν ο συνοδός και ο "φύλακας αγγελος" των δύο νεαρών ταλέντων. Παράλληλα, η Καίτη πήγαινε στο σχολείο, το οποίο λάτρευε. Ηταν πολύ καλή μαθήτρια στα φιλολογικά μαθήματα και σκόπευε να σπουδάσει φιλόλογος, αλλά η μουσική είχε άλλα σχέδια γι' αυτήν και την οδήγησε σ' άλλους δρόμους.
Το 1987 πραγματοποιείται η πρώτη δισκογραφική της παρουσία, χωρίς τη Λιάνα, σε ένα album-συλλογή στo οποίο ερμήνευσε τη μεγάλη επιτυχία "Σαiν Τροπαί". Αυτό στάθηκε και η αφορμή για να γίνει και το πρώτο προσωπικό της album, που κυκλοφόρησε το 1989, με τίτλο "Πρόβα". Από τότε η καριέρα της ήταν διαρκώς ανοδική, με δεκάδες χρυσές και πλατινένιες διακρίσεις. Ακολούθησαν οι δίσκοι: "Γυαλιά Καρφιά" (1990), "Ενταλμα συλλήψεως" (1991), "Του φεγγαριού αναπνοές" (1992 - Χρυσό, μουσική Σπύρου Πάζιου και στίχοι Τασούλας Θωμαϊδου και με τη συνεργασία των: Ναταλίας Γερμανού, Νίκου Τερζή, Τόλη Κετσελίδη, Μανώλη Δουλιανάκη, Παναγιώτη Αποστολίδη, Λάζαρου Κομνηνού), "Ως τον Παράδεισο" (1993 - Χρυσό, σε στίχους Εύης Δρούτσα, Πάνου Φαλάρα, Γιάννη Δόξα και μουσική Φοίβου Τασόπουλου, Ορέστη Πλακίδη, Ηλία Αχλαδιώτη, Παναγιώτη Λάλλη, Παναγιώτη Αποστολίδη), "Ατόφιο χρυσάφι" (1995 - Πλατινένιο, με στίχους και μουσική των Κώστα Τουρνά και Φοίβου), "Αρχίζω πόλεμο" (1996 - Διπλά Πλατινένιο, σε μουσική και στίχους Φοίβου, στίχους Γιάννη Δόξα, Σμαρούλας Μαραγκουδάκη και μουσική Ανδρέα Μέξα) , "Ευαισθησίες" (1997 - Διπλά Πλατινένιο), "Χριστούγεννα με την Καίτη" (1998), "Δώρο Θεού" (1999 - Χρυσό, σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους και στίχους των: Γιούλας Γεωργίου, Χρήστου Νικολόπουλου, Αντώνη Βαρδή, Εύης Δρούτσα, Ελένης Γιαννατσούλια), "Το κάτι" (2000 - τετραπλό πλατινένιο, σε μουσική και στίχους Φοίβου). Ομως, το πιό σημαντικό για την Καίτη, περισσότερο από τις επιτυχίες, την δόξα και τα χρήματα, είναι το συναίσθημα ότι ο κόσμος την αγαπάει: αυτήν ακριβώς την αγάπη του κόσμου είναι που διαρκώς προσπαθεί ν' ανταποδίδει.
Το 2000 κυκλοφορεί το single "Τι θέλουνε τα μάτια σου" σε μουσική Σπύρου Κοντάκη και στίχους του Γιάννη Καλπούζου (μέλη των Exis), που έγινε πλατινένιο.
Τον Δεκεμβριο του 2001, η Καίτη μας κατακτά και παλι, με την κυκλοφορία του διπλού album με τιτλο "ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ", που περιεχει 31 τραγουδια.
Στο πρωτο cd βρίσκουμε τραγουδια των Νικου Τερζη ( ο οποιος ειχε γραψει, μαζι με την Ναταλια Γερμανου, την πρωτη μεγαλη επιτυχια της Καιτης, "Πεστο μ´ ενα φιλι"), σε στιχους Αντωνη Παππα, Ναταλιας Γερμανου, Τασου Βουγιατζη καθως κι ενα ντουετο της Καιτης, με τους Antique, με τιτλο "Ειναι αδικο και κριμα". Επισης, περιεχει και τραγουδια των Σόλωνα Αποστολακη - Τάσου Βουγιατζη ("Απλά τα πραγματα"), Δημητρη Ζμπέκου (απο τους Ζικ - Ζακ) και άλλων.
Το δευτερο cd περιεχει τραγουδια του Κώστα Τουρνά, ο οποιος ειχε δώσει στην Καίτη την επιτυχία-σταθμό στην καριέρα της, "Μη με συγκρίνεις", καθως κι ένα στίχο του Πάνου Φαλαρα.
Τις ενορχηστρώσεις έχουν επιμεληθεί οι Νίκος Τερζής, Βασίλης Γκίνος, Αντώνης Γούναρης, Ποίμης Πέτρου, Κώστας Τουρνάς, ενώ έχουν συμμετάσχει οι καλύτεροι μουσικοί (σολίστες) της ελληνικής δισκογραφίας, όπως οι Νίκος Χατζόπουλος (βιολί), Θανάσης Βασιλόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Μπιθικώτσης - Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι) και άλλοι. Την παραγωγή ανέλαβε ο Γιάννης Δουλάμης.
To album "Απλά τα πράγματα" γίνεται πλατινένιο και, ένα χρόνο μετά, η Καίτη Γαρμπή επέστρεψε με το ep "Μια Καρδιά" με πέντε super επιτυχίες! Το "Αντε Γειά" (Πάνος Φαλάρας-Κώστας Μηλιωτάκης) αλλα και το ομώνυμο "Μια Καρδιά" ξεχώρισαν στις ραδιοφωνικές συχνότητες. Ξεχωριστή θέση έχει και το "Θα μείνει μεταξύ μας", ντουέτο της Καίτης με το Γιώργο Τσαλίκη.
Τον Οκτώβριο του 2003 κυκλοφορεί το album "Εμμονες Ιδέες". Παλιοί και νέοι συνεργάτες της, όπως ο Νίκος Τερζής, η Ναταλία Γερμανού, ο Ηλίας Φιλίππου, ο Δημήτρης Κοντόπουλος, η Ζωή Γρυπάρη, η Εύη Δρούτσα και πολλοί άλλοι, εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους στην Καίτη Γαρμπή. Στο ντουέτο "Πόσο θα 'θελα" συμμετέχει ο Γιάννης Βαρδής.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ξεκίνησε σαν τραγουδιστής και κιθαρίστας σε μαθητικά και συνοικιακά γκρουπάκια. Σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά. Αφού τελείωσε το Λύκειο, μπήκε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου θεσσα-λονίκης. Φοιτητής, τραγουδούσε Ντύλαν, Ντόνοβαν, Μπήτλς και Στόουνς σε νεοκυματικές μπουάτ. Είχε ήδη αρχίσει να γράφει τα πρώτα του τραγούδια.
Η επαφή του με το κοινό της Αθήνας γίνεται τις χρονιές 71-73. Κατεβαίνει με μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εμφανίζεται στο RODEO κι έπειτα στο ΚΥΤΤΑΡΟ, παίζοντας και τραγουδώντας στο συγκρότημα του Δ. Σαββόπουλου, και παράλληλα τραγουδώντας στην αρχή του προγράμματος τα δικά του τραγούδια. Τα καλοκαίρια τραγουδάει στην Πλάκα, στην μπουάτ "Πέμπτη Εποχή".
To 1974, απογοητευμένος από τη μιζέρια του Ελληνικού μουσικού χώρου, και αφού οι εταιρείες αδιαφόρησαν για το υλικό του, σταματάει τις ζωντανές εμφανίσεις. Τελειώνει το Πανεπιστήμιο και το στρατό εργάζεται σαν μαθηματικός για πέντε περίπου χρόνια. Δεν σταματά ποτέ να γράφει τραγούδια, ως το 1981 που κυκλοφορεί ο πρώτος του μεγάλος δίσκος "ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ". Ξαναρχίζει εμφανίσεις.
Κατόπιν προσκλήσεως του Μάνου Χατζιδάκι παίρνει μέρος στον Μουσικό Αύγουστο, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στους Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας διακρίνεται με το τραγούδι "0 Λαθρόβιος" πάντα σε μουσική και στίχους δικούς του. To 1982 συνεργάζεται με τον Λ. Κηλαηδόνη στο "ΚΥΤΤΑΡΟ" και το καλο-καίρι του ίδιου χρόνου περιοδεύουν δίνοντας συναυλίες σε δέκα μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Την Άνοιξη του '84 παίρνει το κινηματογραφικό του βάπτισμα πρωταγωνιστώντας στο φιλμ "ΒΑΡΙΕΤΕ" του Ν. Παναγιωτόπουλου. Τον επόμενο χρόνο παίζει και γρά-φει μουσική στην τηλεταινία του Δ. Καρβέλα "Οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει". Τον χειμώνα του '98 πρωταγωνιστεί στην ταινία "0 ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ" του Κόκκινου. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνιστεί στη σειρά του ΑΝΤ1 "ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΡΑΣΙ" με τη Μπέτυ Λιβανού.
Τον Μάιο του 2000 κυκλοφορεί ο καινούργιος του δίσκος με δέκα δικά του τραγούδια και τίτλο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ".
ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Η Στέλλα Γεωργιάδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Καταγόμενη από μουσική οικογένεια και από γονείς δασκάλους οδηγείται από πολύ μικρή στο να μάθει μουσική. Σπουδάζει στο Εθνικό Ωδείο κιθάρα, πιάνο, αρμονία, σολφέζ και τραγούδι στο οποίο είχε ιδιαίτερη κλίση.
Πρωτοεμφανίστηκε σε κοινό όταν ήταν ακόμη μαθήτρια του δημοτικού, σαν σολίστ της χορωδίας του. Αργότερα στο Λύκειο έγινε μέλος τοπικού συγκροτήματος λαμβάνοντας μέρος σε πλήθος μουσικών εκδηλώσεων. Μέχρι τότε, ποτέ δεν σκέφτηκε ότι αυτές της οι δραστηριότητες θα έκαναν κάποτε το τραγούδι μοναδική της ασχολία. Προετοιμαζόταν λοιπόν να ακολουθήσει τη δουλειά των γονιών της - δασκάλα- μέχρι που εντελώς τυχαία της έγινε η πρόταση να 'ρθει στην Αθήνα, να τραγουδήσει επαγγελματικά. Ακολουθώντας το ένστικτο της και παρά τις αντιδράσεις της οικογένειας της, δέχεται την πρόταση και δεν αντιστέκεται στην πρόκληση μιας δύσκολης πορείας.
Μάιος '94: Αισθάνεται έτοιμη και επιχειρεί την πρώτη της προσωπική δισκογραφική προσπάθεια. Ο Αλέξης Παπαδημητρίου της εμπιστεύτηκε δέκα τραγούδια του σε στίχους Ελένης Γιαννατσούλια. Ο δίσκος κινείται σε μοντέρνους ήχους, νεανικούς ρυθμούς και έχει τίτλο "Άλλο που δεν θέλω".
Φθινόπωρο του '97: και η Στέλλα Γεωργιάδου παρουσιάζει τον δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Δε φοβάμαι". Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια σε μουσική του Νίκου Τερζή και στίχους του Αντώνη Παππά. Αμέσως ξεχωρίζουν τα χορευτικά τραγούδια "Λιώμα", "Ο κόσμος όλος να καεί" και "Πως μου μιλάς".
Χειμώνας '97- '98: Η Στέλλα εμφανίζεται στο POSIDONIO ενώ την άνοιξη κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος της με τίτλο "Αποφασισμένη" σε μουσική και στίχους Ανδρέα Μπονάτσου που απογειώνει την καριέρα της. Το πρώτο single "Τώρα μου μιλάει" ακούγεται παντού ενώ έχουν ξεχωρίσει και τα: "Είμαι Αποφασισμένη", "Ξένοι", "Μαζί να κοιμόμαστε" κ.α.
Χειμώνας '98-'99: Η Στέλλα Γεωργιάδου εμφανίζεται στο ROMEO.
Απρίλιος του '99 : Η Στέλλα Γεωργιάδου κυκλοφορεί τον τέταρτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Σε όρια τρελά" σε μουσική και στίχους του Ανδρέα Μπονάτσου. To single "Τα 'χω χαμένα" γνωρίζει αμέσως την επιτυχία, ενώ ξεχωρίζουν τα τραγούδια "Δεξιά κι αριστερά", "Ψευδαίσθηση, Παραίσθηση" και η μπαλάντα "Ένα μεγάλο κορίτσι".
Τον Σεπτέμβριο του '99 η Στέλλα Γεωργιάδου πραγματοποίησε συναυλίες στην Αμερική στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη, ενώ το χειμώνα εμφανίστηκε στο FIX δίπλα στους Βασίλη Καρρά και Σταμάτη Γονίδη.
Μια περιοδεία που δεν έμοιαζε με καμμία άλλη πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2000 η Στέλλα Γεωργιάδου, η οποία από τις αρχές Ιουλίου "παρουσιαζόταν" σε Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Ελληνικού Στρατού- σε διάφορα σημεία της Ελλάδος- χαρίζοντας στους φαντάρους μας λίγες στιγμές διασκέδασης.
Παράλληλα, η Στέλλα Γεωργιάδου κυκλοφόρησε cd-single με δυο τραγούδια, δείγμα από την καινούργια της δουλειά. Το κομμάτι "Εχω κακό σκοπό" σημειώνει τεράστια επιτυχία.
Η Στέλλα Γεωργιάδου ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι δώδεκα χρόνια, ενώ συνεχίζει ακόμη και σήμερα τις σπουδές της στη φωνητική με την περίφημη δασκάλα Τζούλη Μασσίνο.
ΛΙΤΣΑ ΓΙΑΓΚΟΥΣΗ
Η Λίτσα Γιαγκούση γεννήθηκε στην Αμφιάλη του Πειραιά. Από πολύ μικρή ηλικία εκδήλωσε την αγάπη της για το τραγούδι και είχε αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό.
Έχει ήδη πίσω της δέκα χρόνια καριέρας και μάλιστα με σημαντικά ονόματα σε μεγάλα σχήματα. Από τις σημαντικότερες συνεργασίες της σε νυχτερινά κέντρα ήταν δίπλα στον Γιάννη Πάριο, την Μαρινέλλα, τον Ντέμη Ρούσσο,την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Λευτέρη Πανταζή, την Άννα Βίσση, τον Άγγελο Διονυσίου, τον Νότη Σφακιανάκη, τον Χρήστο Κυριαζή, τον Γιώργο Αλκαίο και τον Πασχάλη Τερζή.
Μετά την συμμετοχή της στον δίσκο του Χρήστου Δάντη "ΑΛΑ", με το ομώ-νυμο ντουέτο, αλλά και με το τραγούδι "ΚΕΡΝΑ ΦΑΡΜΑΚΙ", η Λίτσα Γιαγκούση κάνει το τραγουδιστικό της ντεμπούτο με τον δίσκο "ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ, ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ". Οι επόμενες δισκογραφικές δουλειές της είναι: "ΣΥΝΕΧΕΙΑ", που ξεχώρισαν πολλά τραγούδια, όπως: "Ότι κι αν γίνει", "Λιμανάκι", "Μπαινοβγαίνεις" και το υπέροχο "Χαλάλι σου". Η τρίτη δισκογραφική της δουλειά, έχει τον τίτλο "ΣΙΓΟΥΡΑ", όπου περιέχει πολλά τραγούδια που θα ξεχωρίσουν, όπως: "Το αεροπλάνο", "Τα ψηφιδωτά σου μάτια", "Κλαίει" και πολλά άλλα. Η γενική επιμέλεια των δίσκων είναι του Γιάννη Καραλή, που έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους όλων των τραγουδιών. Το ύφος των δίσκων είναι λαϊκό, κι όπως διαπιστώνεται από το πρώτο άκουσμα, η φωνή της Λίτσας Γιαγκούση ταιριάζει απόλυτα και αξιοποιείται στο έπακρο μέσα απ' αυτό το είδος μουσικής.
Εκτός από τις πολύ καλές φωνητικές της επιδόσεις, η Λίτσα Γιαγκούση συνδυάζει μια πολύ όμορφη και δροσερή παρουσία.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΟΝΙΔΗΣ
Ο Σταμάτης Γονίδης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μια λέξη "ORIGINAL". Ο Σταμάτης Γονίδης είναι πέρα για πέρα ειλικρινής και ατόφιος με όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη περιγραφή για τον Σταμάτη τον άνθρωπο, τον συνθέτη, τον στιχουργό, τον ερμηνευτή, και προσφάτως συγγραφέα.
Γεννήθηκε στην Κύθνο. Μεγαλώνοντας σ' ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί κι ακούγοντας από πολύ μικρός τον πατέρα του και τους φίλους του να διασκεδάζουν παίζοντας μπουζούκι και βιολί, γνώρισε και αγάπησε ιδιαίτερα την ελληνική μουσική.
Σε νεαρή ηλικία ο Σταμάτης Γονίδης αφήνει το νησί του και ότι ήξερε μέχρι τότε και αποφασίζει να δουλέψει σαν ναυτικός στα καράβια, έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Ακολουθούν χρόνια σκληρής δουλειάς και νέων εμπειριών. Στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, όταν είχε χρόνο, έγραφε μουσική και στίχους και ερμήνευε ο ίδιος τα τραγούδια του, παρέα με τους άλλους ναυτικούς. Τα τραγούδια του αρέσουν σε όλους και τον παροτρύνουν οι συνάδελφοι του να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το ταλέντο του. Όπως ήταν αναμενόμενο ήταν η αρχή μιας καινούργιας καριέρας. Ο Σταμάτης αφήνει τα κύματα και μπαίνει στα ...ραδιοκύματα..
Ξεκίνησε την καριέρα σαν τραγουδιστής, επαγγελματικά πλέον, με κάποιες εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα. Όμως δεν άργησε να τον ανακαλύψει και να τον κερδίσει η δισκογραφία. Με την ηχογράφηση του πρώτου του δίσκου, έγινε η αρχή για μια λαμπρή καριέρα, που ήδη μετράει περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια!
Ο Σταμάτης Γονίδης, με την χαρακτηριστική μελωδική φωνή, την μοναδική ερμηνεία, το ταλέντο να συνθέτει ο ίδιος τραγούδια που έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες, και τραγούδια που θα μείνουν, είναι από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές.
Με μια καριέρα γεμάτη χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, τραγούδια που έχει τραγουδήσει όλη Ελλάδα, συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες, ο Σταμάτης Γονίδης είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της σύγχρονης δισκογραφίας.
Τον τελευταίο καιρό πέρα από το ταλέντο του για την μουσική, μπορεί κανείς να τον απολαύσει και σαν συγγραφέα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ο Ιπτάμενος Λαγός". Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Σταμάτη Γονίδη, σε ένα παραμύθι για μεγάλους.
Όταν δεν πραγματοποιεί εμφανίσεις σε μεγάλη πίστα της Αθήνας και της θεσσαλονίκης, θα τον βρείτε να κάνει συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όταν πάλι θέλει να ξεφύγει από τον κόσμο και το άγχος της δουλειάς, πηγαίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύθνο και αφήνεται στην φροντίδα των δικών του ανθρώπων και ασχολείται με το ψάρεμα. Πάντα κοντά του τα παιδιά του για τα οποία τρέφει μεγάλη αδυναμία.
Άλλοτε πάλι θα τον βρείτε στο σπίτι του στο Λαγονήσι, όπου περνάει ώρες ατελείωτες δημιουργώντας νέα τραγούδια, με πρωτότυπα ακούσματα. Χαλαρές στιγμές σε ταβέρνα με φίλους, μια βόλτα με τα σκυλιά του, μια καλή ταινία, είναι τα πράγματα που τον ηρεμούν. Διαβάζει αρχαία ελληνικά κείμενα και συλλέγει πληροφορίες για τα επόμενα βιβλία του.
Χειμώνα του 2000 κυκλοφορεί η τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "GONIDIS". Ο δίσκος έγινε χρυσός με την κυκλοφορία του και πολλά από τα τραγούδια του δίσκου έγιναν γρήγορα επιτυχίες.
Ο Σταμάτης Γονίδης, πέρα από την αγάπη του για την μουσική, το συγγραφικό του ταλέντο, τώρα ασχολείται και με την οινοπαραγωγή. Τον Δεκέμβριο του 2000, κυκλοφόρησε το πρώτο του κρασί με το όνομα "ΑΓΙΟΣ", που το διαθέτει αποκλειστικά για φίλους.
Είπαμε, ο Σταμάτης Γονίδης είναι "ORIGINAL".
Χειμώνας 2001 και κυκλοφορεί η νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλό "Έτσι". Όπως πάντα οι επιτυχία είναι σίγουρη και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο δίσκος έγινε χρυσός.
Ο Νίκος Καρβέλας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη μουσική σε ηλικία 5 ετών οπότε απέκτησε και το πρώτο του πιάνο. Στα φοιτητικά του χρόνια ίδρυσε ένα ροκ γκρουπ επηρεασμένο από τους Beatles και τους Stones. Ωστόσο, για πρώτη φορά έγινε γνωστός για τις συνθέσεις του στο τέλος της δεκαετίας του '70.
Το 1983 ο Νίκος παντρεύτη κε την δημοφιλή τραγουδίστρια Άννα Βίσση. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα του και ως τραγουδιστής. Από τότε μέχρι και σήμερα υπογράφει συνθετικά όλους τους δίσκους της Άννας Βίσση.
Το 1985 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του με τίτλο 'Σαν δίσκος παλιός' ο οποίος έγινε χρυσός.
Το 1987 κυκλοφόρησε το άλμπουμ 'Όλα ή τίποτα' που έγινε πλατινένιο.
Το 1990 κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο 'Διαβολάκι', επίσης χρυσός.
Το 1991 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για την καριέρα του. Συνέθεσε την πρώτη ροκ όπερα με τίτλο 'Δαίμονες' με πρωταγωνίστρια την Άννα Βίσση. Το έργο παρουσιάστηκε στο θέατρο 'ΑΤΤΙΚΟΝ' έως το Δεκέμβρη του 1992 με μεγάλη επιτυχία.
Το 1992 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του με τίτλο 'Εμείς'. Χρυσός δίσκος.
Δύο χρόνια μετά ο δίσκος '25 ώρες' γίνεται χρυσός ξανά ενώ ήδη ανάλογη επιτυχία γνωρίζουν γνωστοί τραγουδιστές στους οποίους γράφει τραγούδια ο Νίκος Καρβέλας.
Το 1996 κυκλοφορεί 'Το άρωμα της αμαρτίας' και γίνεται πλατινένιο σε διάστημα λίγων μηνών.
Το 1997 ο Νίκος Καρβέλας τραγουδάει 'Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος πάνω στη γη' μέσα από ένα νέο δίσκο με τον τίτλο αυτό και έντεκα καινούρια τραγούδια.Ο δίσκος ξεπερνάει τις 30.000 πωλήσεις και γίνεται χρυσός.
1998: Κυκλοφορεί ο δίσκος 'Ένα χρόνο το περισσότερο' με τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης στη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο. Στο δίσκο συμμετέχει η Άννα Βίσση.
1999: Υπογράφει ως συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός τον πρώτο δίσκο μιας νέας τραγουδίστριας, της Χριστίνας Αναγνωστοπούλου.
2000: Το Μάρτιο και μετά από δύο χρόνια ο Νίκος Καρβέλας κυκλοφόρησε ένα νέο δίσκο με τίτλο «Όλα είναι εντάξει».Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο.Τα τραγούδια έγραψε ο Νίκος ενώ στην παραγωγή συμμετείχε ο Brian Rowling (της ομάδας METRO).
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ
Ο Βασίλης Καρράς γεvvήθηκε στo Κoκκιvoχώρι Καβάλας και μεγάλωσε στηv Θεσσαλovίκη. Ξεκίvησε τηv καλλιτεχvική τoυ πoρεία εκεί με μεγάλη επιτυχία και αργότερα ήρθε στηv Αθήvα.
Έχει φαvατικoύς θαυμαστές από όλες τις ηλικίες και δέχεται τέτoιες εκδηλώσεις αγάπης και θαυμασμoύ όσo λίγoι καλλιτέχvες. Ο Βασίλης Καρράς διαθέτει μία καθαρή λαϊκή φωvή, ταλέvτo και τη δική τoυ ξεχωριστή ερμηvεία, λόγoι σημαvτικoί πoυ κάvoυv τov Θεσσαλovικιό καλλιτέχvη vα έχει τo δικό τoυ "στίγμα" στo λαικό τραγoύδι.
O Βασίλης Καρράς τα τελευταία 9 χρόvια είvαι στη ΜINOS, και έχoυv κυκλoφoρήσει oι εξής δίσκoι : 1991) Λέγε ότι θές 1992)Δεv πάω πoυθεvά 1993)Πως τoλμάς 1994)Χρέωσέ τo σε μέvα 1994)Στη Σαλovίκη μιά φoρά 1995)Φταις εσύ 1996)Τηλεφώvησέ μoυ 1997)Μ' εχειs κάvει αλήτη 1998) "Φαινόμενο" CD single 1999) "Επιστρέφω" 1999) "Αυτοπεποίθηση"
Καλλιτέχvης κoιvής απoδoχής απ'όλo τov κόσμo με τεράστιες επιτυχίες και τεράστιες πωλήσεις δίσκωv (όλoι τoυ oι δίσκoι είvαι χρυσoί και πλατιvέvιoι). Ο λόγoς είvαι απλός : Ο Βασίλης πιστός στoυς φίλoυς τoυ, πoυ τov αvέδειξαv τov πιστεύoυv και τov υπoστηρίζoυv, πρoσπαθεί με κάθε vέα τoυ δoυλειά vα μηv τoυς απoγoητεύει και ταυτόχρovα vα χαρίζει πάvτα καιvoύργιες λαικές επιτυχίες πoυ τραγoυδιoύvται απ'όλoυς. Ο τελευταίoς τoυ δίσκoς με τίτλo Αυτοπεποίθηση έχει γίνει ήδη χρυσός.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
Η Κατερίνα Κόρου γεννήθηκε στην Αθήνα, από την Ασημίνα Κόρου και τον Γιώργο Κόρο, τον γνωστό λαϊκό και παραδοσιακό βιολιστή, γιο του Νίκου Κόρου, ιεροψάλτη και δασκάλου Βυζαντινής μουσικής.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα έκανε σπουδές ξένης γλώσσας και σπουδές στο πιάνο. Την ίδια εποχή ασχολείται με την σύνθεση, μπαίνει δημιουργικά στο χώρο του τραγουδιού και γίνεται γνωστή κάνοντας επιτυχίες.
Οι δισκογραφικές δουλειές της Κατερίνας Κόρου είναι αρκετές, με σταθμούς στην καλλιτεχνική της πορεία τον 1ο της δίσκο με τη ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ, το "ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΦΙΛΑΚΙ", τα "ΚΑΡΕΛΙΑ" του Χρήστου Νικολόπουλου και της Τασούλας θωμαϊδου και τελευταία το "ΡΑΓΙΣΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ".
Πολλοί τραγουδιστές έχουν πει τραγούδια της Κατερίνας Κόρου, μερικοί από αυτούς είναι: Π.ΤΕΡΖΗΣ Λ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ Τ.ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΖ.ΒΑΝΟΥ Χ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ Γ.ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ κ.α.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ
Ο Νίκος Κουρκούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Καβάλα.
Από ηλικία 13 ετών αρχίζει να τραγουδάει επαγγελματικά σε πανυγήρια και γάμους. Σε ηλικία 16 ετών αρχίζει να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα της επαρχίας. Προερχόμενος από μουσική οικογένεια, όπου η γιαγιά του έπαιζε μπουζούκι και ο μπαμπάς του κιθάρα, η αγάπη του για την μουσική και το τραγούδι ήταν δεδομένη. Αυτοδίδακτος στη μουσική, παίζει μπουζούκι, κιθάρα και μπάσο.
Σε ηλικία 18 χρονών πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου αρχίζει να εμφανίζεται δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού. Σύντομα έρχεται η αναγνώριση και κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου αρχίζει τις εμφανίσεις του στις μεγάλες πίστες. Το εύρος της φωνής του αλλά και ο τρόπος ερμηνείας του είναι το διαβατήριο του για να κερδίσει τις εντυπώσεις όσων τον ακούνε.
Η αναγνώριση δεν αργεί και σύντομα κυκλοφορεί ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο "Κίνδυνος" σε μουσική του Κυριάκου Παπαδόπουλου και στίχους του Ηλία Φιλίππου, από την BMG.
Ο Νίκος Κουρκούλης συνεχίζει την ανοδική πορεία που έχει χαράξει και όλοι μιλούν για ένα λαμπρό αστέρι στο Ελληνικό τραγούδι. Με τις ερμηνευτικές του δυνατότητες, κινείται άνετα και επιδέξια στους λαϊκούς δρόμους του ζεϊμπέκικου και του χασάπικου, μέχρι την μπαλάντα.
Ο δεύτερος δίσκος του "Παίζεις με τη φλόγα" δεν αργεί να γίνει πλατινένιος.
Αρχές του 2000 κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Μια νύχτα στον παράδεισο". Την μουσική και τους στίχους υπογράφουν και αυτή τη φορά ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, αντίστοιχα. Το άλμπουμ γνωρίζει μεγάλη επιτυχία - έχει γίνει ήδη χρυσό - και είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ραδιοφωνικών παραγωγών.
ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ κατάγεται από τον Κακόβατο Ηλείας, και από ηλικία 5 χρονών ψέλνει και σιγοτραγουδάει. Το 1963 έρχεται στην Αθήνα και ενώ είναι στην όγδοη τάξη Γυμνασίου με σκοπό να δώσει για φιλόλογος, είναι η εποχή που την ακούει ο Μπάμπης Μπακάλης και κάνει το πρώτο της σιγόντο στον Βαγγέλη Περπινιάδη με το τραγούδι "ΔΕ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΜΙΑ", που τότε έγινε μεγάλη επιτυχία.
Μετά από αυτή την εμπειρία ο Μπάμπης Μπακάλης και ο Μπάμπης Δαλιάνης την προτρέπουν και υπογράφει στην τότε COLUMBIA. Εκεί γνωρίζει τον Άκη Πάνου, τον Χρ.Κολοκοτρώνη τον Νίκο Δαλέζιο ο οποίος της εμπιστεύεται το πρώτο σόλο τραγούδι της καριέρας της με τίτλο "ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ ΒΡΕ ΖΩΗ". Μετά από 2 μήνες τραγουδάει ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ "ΠΑΡΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ", "ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΠΟΥΛΑΚΙ" κ.α.
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ είναι αυτός που τις δίνει την πρώτη μεγάλη της επιτυχία, με το τραγούδι "ΣΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ".
Ακολουθεί το τραγούδι "ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ" του Νίκου Δαλέζιου.
Το 1966 είναι η χρονιά που γνωρίζεται με τον μεγάλο "δάσκαλο" ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και δημιουργείται μια ειλικρινή φιλία και πολύ επιτυχημένη καλλιτεχνική συνεργασία, τόσο στο πάλκο όσο και στη δισκογραφία.
Το πρώτο τραγούδι επιτυχία της συνεργασίας τους είναι το "ΔΕ ΡΩΤΩ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ". 1967 "ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ", ΠΑΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ" 1968 "ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ", "ΜΕ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΡΕΜΑ" "ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΜΙΞΕΙΣ" 1971 "Ο ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Ακολουθούν συνεργασίες με όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ με το τραγούδι "ΜΟΙΡΟΛΟΙ" Ή "ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ" στην ταινία "Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ", και το "ΡΙΧΝΩ ΣΠΑΓΚΟ". ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ : "ΑΠΟΨΕ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΝΟ" ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ : "ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑΝ", "ΣΕ ΘΕΛΩ", "ΑΛΙΩΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ : "ΔΕΝ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ" ΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ : "ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΑ ΣΟΥΞΟΥ ΜΟΥΞΟΥ ΤΟΥΣΟΥ", "ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ", "ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΖΗΤΑΩ ΝΑ Μ'ΑΓΑΠΑΕΙ", "ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ"κ.α
Έχει τραγουδήσει με του Πάνο Γαβαλά, Γιάννη Παπα'ι'ωάννου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Στράτο Διονυσίου, Τόλη Βοσκόπουλο, Γιάννη Πουλόπουλο κ.α.
Η σημαντική δισκογραφική παρουσία είναι αυτή με τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ στα τραγούδια του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΝΤΣΙΑΣ
Ο Σταύρος Λάντσιας γεννήθηκε στην Κύπρο το 1966.
Σπούδασε κλασσικό πιάνο και θεωρία μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Το 1986 πηγαίνει στην Αμερική για σπουδές και το 1990 παίρνει δίπλωμα ενορχήστρωσης (Bachelor of Music Degree in Commercial Arranging) από το "Berklee College of Music" της Βοστώνης. Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα σύνθεσης μουσικής για κινηματογράφο. Διακρίνεται με τα βραβεία "Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989" και "Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990". Μετά το Berklee συνεχίζει σπουδές πιάνου με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και "guru" της jazz, Charlie Banakos. To 1992 επιστρέφει στην Αθήνα όπου εργάζεται κυρίως ως ενορχηστρωτής-πιανίστας στην Eλληνική δισκογραφία, τηλεόραση και θέατρο. Από το 1993 ως το 1996 αναλαμβάνει καθήκοντα ενορχηοτρωτή-διευθυντή ορχήστρας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού θεσσαλονίκης.Το 1994 αναλαμβάνει τη μουσική επιμέλεια-ενορχήστρωση στο θεατρικό μιούζικαλ "Μερικοί το προτιμούν καυτό" και το 1995 στο "West Side Story".
To 1996 στη Νορβηγία και το 1997 στην Ιρλανδία λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ως διευθυντής ορχήστρας της Κυπριακής συμμετοχής.
Ο Σταύρος Λάντσιας έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι: Ελλη Πασπαλά, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης και Γιώργος Νταλάρας (Μέγαρο Μουσικής-1997) Συνθέσεις του παρουσιάζει με τους Human Touch, το group που έχει δημιουργήσει με τους διακεκριμένους μουσικούς Γιώτη Κιουρτσόγλου και David Lynch. Στην πρώτη τους δισκογραφική δουλειά (1998) εκτός από πιάνο παίζει ντραμς, ακουστική κιθάρα και κρουστά.
Η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά έχει τον τίτλο "Επιστροφή" και περιέχει συνθέσεις ενορχηστρωμένες για πιάνο, όμποε, κουαρτέτο εγχόρδων, κοντραμπάσο και τύμπανα. Σε δύο συνθέσεις φιλοξενείται ο Haig Yazdjian στο ούτι και φωνή.
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
Γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο.
To 1980 δημιουργεί με φίλους το γκρουπ ΤΕΡΜΙΤΕΣ. Φεύγουν όλοι για το Παρίσι όπου οργώνουν για ενάμισυ χρόνο τη γαλλική σκηνή των μουσικών clubs. To 1982, οι ΤΕΡΜΙΤΕΣ επιστρέφουν στην πατρίδα και ηχογραφούν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά στα αγγλικά, με τίτλο "ARMAGEDEON".
To 1983 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος στα ελληνικά με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Από εκεί και πέρα οι ΤΕΡΜΙΤΕΣ σηματοδοτούν την τότε "νέα" ελληνική σκηνή, και ακολουθούν οι δίσκοι: - "Αμαρτωλή Μαρία" (1985) - "Τσιμεντένια Τραίνα" (1986) - "Τερμίτες στο Λυκαβηττό" (1987) - "Περιμένοντας τη βροχή" (1988) με τον οποίο κλείνει ο κύκλος του συγκροτήματος.
0 Λαυρέντης αλλάζει τότε δισκογραφική εταιρία και κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό δίσκο με τίτλο "0 ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΙ Η ΣΑΓΑΠΩ" (1989) Δύο χρόνια αργότερα (1991) είναι η ώρα του "ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES" που γνωρίζει τεράστια επιτυχία και καθιερώνει ης συμμετοχές σημαντικών καλλιτεχνών στους δίσκους του Λαυρέντη, αρχής γενομένης με τον Γιώργο Νταλάρα στο ομότιτλο τραγούδι. Ακολουθεί ο δίσκος "ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ" (1993) που συναντά ανάλογες θετικές αντιδράσεις και ο Λαυρέντης φιλοξενεί τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελευθερία Αρβανιτάκη. To 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ". Μία δουλειά που κρίνεται από τους δισκοκριτικούς και καλλιτεχνικούς συντάκτες ως μία από τις καλύτερες δισκογραφικές δουλειές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Συντροφιά του σ' ένα τραγούδι του δίσκου ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος. To 1997 συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του επιτυχία κυκλοφορεί το "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ" με 11 νέα τραγούδια, 11 ρυθμικές και μελωδικές μπαλάντες που μιλάνε για τον σύγχρονο άνθρωπο - τον νέο ιδίως- με όλες τις αιχμές της ανησυχίας του. Η συντροφιά διευρύνεται με τις συμμετοχές των Πυξ Λαξ και του Δημήτρη Μητροπάνου.
0 ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ κάνει εμφανίσεις σ' όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Εδώ και έξι χρόνια, το όνομά του συνδέεται συναυλιακά με αυτό του Διονύση Τσακνή. Παράλληλα με την δισκογραφική και συναυλιακή του δραστηριότητα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει συνθέσει τραγούδια και μουσικές για πολλές αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις.
Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά "ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ' ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ" κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1999. Έντεκα διαφορετικές ιστορίες που γίνονται πότε εσωστρεφείς μπαλάντες και πότε ρυθμικά ξεσπάσματα μαζί με μια συμμετοχή έκπληξη στο άλμπουμ, εκείνη του Διονύση Σαββόπουλου στην μεγάλη επιτυχία "Και τι ζητάω".
Τον χειμώνα του 2000, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συναντήθηκε στην σκηνή του MUSIC BOX με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Διονύση Τσακνή. Ροκ και λαϊκά τραγούδια σ' ένα από τα πιο πετυχημένα μουσικά σχήματα της σεζόν που ήρθε να αποδείξει πως διαχωριστικές γραμμές στο τραγούδι δεν υπάρχουν.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Χαμογελαστή, εύθυμη, προσιτή, γοητευτική και απλή η Ειρήνη Μερκούρη διαθέτει μία καταπληκτική φωνή και ήδη θεωρείται μία από τις πλέον ελπιδοφόρες νέες φωνές του Ελληνικού τραγουδιού. Γεννήθηκε στην Αθήνα (Ίλιον) στις 26 Μαΐου 1981, μέσα σε μία μουσική οικογένεια: Ο παππούς της έπαιζε κλαρίνο, ο πατέρας της αρμόνιο, ο μεγάλος αδελφός της, Νίκος (23 χρόνων) πιάνο και τραγούδι και ο μικρότερος αδελφός της, Γιάννης (18 χρόνων) μπουζούκι. Επακόλουθα, τ' όνειρό της από μικρή, ήταν ν' ασχοληθεί με το τραγούδι.
"Τραγουδούσα από πολύ μικρή, συγκεκριμένα από τα 7 χρόνια μου, όταν και έβλεπα στην τηλεόραση τούς τραγουδιστές και μιμούμουν τις κινήσεις τους"...
Αυτή ή αγάπη της για την μουσική την οδήγησε σ' ένα γνωστό διαγωνισμό νέων ταλέντων, όπου και ξεχώρισε αμέσως, χάρη στην χαρακτηριστική και ζεστή φωνητική χροιά της, με άμεση συνέπεια να οδηγηθεί στην Sony Music.
Την Ειρήνη Μερκούρη πρωτογνωρίσαμε πέρυσι, όταν ερμήνευσε το ντουέτο "Όσα φέρνει η ώρα", με τον επιτυχημένο και επίσης πρωτοεμφανιζόμενο, Κώστα Δόξα, στο σάουντρακ της τηλεοπτικής σειράς τού Μανούσου Μανουσάκη "Έρωτας Κλέφτης".
"Η εμπειρία που αποκόμισα από την συμμετοχή μου στο τραγούδι αυτό ήταν μαγική. Η συνεργασία μου με τον Κώστα Δόξα ήταν άψογη. Ο Κώστας διαθέτει μία καταπληκτική φωνή, είναι πολύ καλός τραγουδιστής κι έχει πολλά νά προσφέρει"...
Η Ειρήνη κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ, με τίτλο "Νά φυσάει η Άνοιξη", στ' οποίο περιλαμβάνεται και το τραγούδι / ντουέτο με τον Αντώνη Ρέμο, "Δυο μας" (σύνθεση των Σόλωνα Αποστολάκη και Τάσου Βουγιατζή). Επίσης ξεχωρίζουν και τα τραγούδια "Υπάρχει και Θεός" (διασκευή στην Γαλλική επιτυχία "Si tu ouvres tes bras"), "Φωτιές ανάψτε", "Συντέλεια", "Σκάλες", "Για φαντάσου", "Νά φυσάει η Ανοιξη": 12 συνολικά τραγούδια πού φέρουν την στιχουργική υπογραφή των: Γιάννη Δόξα, Ελένης Γιανατσούλια, Άκη Δείξιμου, Τάκη Μπουγά, Μανώλη Μανουσάκη, ενώ οι ενορχηστρώσεις έχουν γίνει από τούς Βασίλη Γκίνο και Αντώνη Γούναρη. Η παραγωγή ανήκει στον Γιάννη Δουλάμη.
Οι πιο σημαντικές επιρροές της μάς παραπέμπουν σ' ελληνικά τραγούδια, κυρίως στις μπαλάντες και σε καλλιτέχνες όπως: Μαντώ ("Ήταν το ίνδαλμά μου από τότε που ήμουν 8 χρόνων", σχολιάζει ή ίδια), Ευρυδίκη, Κούκα, Γαρμπή, Βίσση, Τσαλιγοπούλου και από το Διεθνές ρεπερτόριο της αρέσουν πολύ οι μπαλάντες των: Britney Spears, Jessica Simpson, UB 40, Whitney Houston, Enrique Iglesias...
Ειρήνη: "Όλα στην ζωή μας είναι μία ιδέα. Μπορεί νά φανταζόμαστε διάφορα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από οτιδήποτε. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να βλέπουμε το κάθε τι απλά"...
"Στα μελλοντικά σχέδια μου προγραμματίζω να μάθω κιθάρα"...
"Μ' αρέσει να ντύνομαι απλά, το αγαπημένο χρώμα μου είναι το πράσινο, αλλά είμαι Ολυμπιακός, το ζώδιο μου είναι Δίδυμος, μ' αρέσει πολύ ο κινηματογράφος (η πιο πρόσφατη ταινία που μου άρεσε ήταν η "Αμελί"), απολαμβάνω το μαγείρεμα, ασχολούμαι με τον αθλητισμό, τρέχω, πηγαίνω στο γυμναστήριο τακτικά, λατρεύω τα μωρά και αγαπώ πολύ τούς σκύλους"...
"Ονειρεύομαι βέβαια, αλλά προσπαθώ να παραμένω προσγειωμένη. Πιστεύω ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Στην ζωή μου έχω επιλέξει να κινούμαι αργά και σταθερά, με σίγουρα βήματα και ο στόχος μου είναι να δώσω το καλύτερο από τον εαυτό μου. Μακάρι ο κόσμος ν' αναγνωρίσει τις προσπάθειές μου και ν' αγαπήσει αυτά που κάνω"...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΣ
Ο Γιώργος Μίχας γεννήθηκε στο Λουτράκι. Από τα δεκατρία του χρόνια αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική - παίζει τούμπα και κιθάρα - φτιάχνει συγκρότημα, αρχίζει να γράφει τραγούδια και εμφανίζεται μπροστά στον κόσμο. Η μουσική για αυτόν είναι τα πάντα. Αγοράζει μανιωδώς δίσκους που έχουν σχέση με rock, blues και jazz. To πάθος εξελίσσεται σε αρρώστια...
Δεκαετία του '80 μετακομίζει στην Αθήνα λόγω σπουδών και παραδίδεται στους ήχους του punk του darkwave και της ψυχεδέλειας. 1983 βρίσκεται με το συγκρότημα με τους Sabotage ενός σχιζοφρενικού, μεταπάνκ, ηλεκτρονικού μπλουζοψυχεδελικού σχήματος, που έγραψε την δική του ιστορία αλλά χωρίς να μπει στη δισκογραφία από άποψη...
Διατηρεί μια θυελλώδη σχέση με τη μουσική. Μετά από πολλές μουσικές αναζητήσεις, το 1999 κυκλοφορεί στην Virgin την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Άδηλος Τόπος». Μουσικές διαδρομές ανάμεσα στο rock, blues αλλά και του ρεμπέτικου. Αποσπά πολύ καλές κριτικές για αυτή του τη δουλειά.
Όλα αυτά τα χρόνια γράφει στίχους και μελωδίες. Το 2002 συνεργάζεται στη δισκογραφική δουλειά της Θεοδοσίας Τσάτσου «Κόκκινο» συμμετέχοντας με τέσσερεις δικές του συνθέσεις σε μουσική και στίχους. Τραγούδια όπως το «Στη Θάλασσα», «Που να' σαι Τώρα» αγαπήθηκαν όσο τίποτα άλλο και έγιναν ευρέως γνωστά.
Ιούλιος 2003: Ο Γιώργος Μίχας κυκλοφορεί την δεύτερη προσωπική του δουλειά «Πιο Πέρα Από Τα Όνειρα». Δεκατρία τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς του. Ήχοι ηλεκτρονικοί, lounge, tribal, και με το άρωμα και το μυστικισμό της Ανατολής σε μοναδικούς συνδυασμούς και ενορχηστρώσεις, άλλοτε συμμετέχουν ερμηνευτικά η Θεοδοσία Τσάτσου, η Ελισάβετ Καρατσόλη και η Βασιλική Γούναρη, περιγράφουν μια μουσική πραγματικότητα γεμάτη δυναμισμό και άλλοτε, κυρίως μέσα από τα ορχηστρίκά κομμάτια, σου δίνουν ευκαιρία να δραπετεύσεις και να ξεκινήσεις το ταξίδι...
MOTIVO 4
Η ιστορία των Motivo 4 ξεκινά το 1997 όταν τρεις φίλοι μουσικοί (Γιώργος Αρχοντάκης - Κώστας Σαββίδης - Τάκης Αργυρίου) παίζοντας μαζί σε διάφορα σχήματα αποφασίζουν να φτιάξουν μια μπάντα. Σ' ένα στούντιο ηχογραφήσεων γνωρίζονται με την Άννα Καρλαύτη η οποία μπαίνει στην παρέα και το σχήμα αποκτά τραγουδίστρια - πιανίστρια και λίγο αργότερα το όνομα "Motivo 4", επειδή τα μέλη είναι 4. Το 1999 προστίθεται στο γκρουπ ο Γιάννης ΚουτσουκέΛης (το όνομα όμως παραμένει "Motivo 4").
Τον Φεβρουάριο του 2000 υπογράφουν συμβόλαιο στην FM Records και τον Μάιο κυκλοφορεί το πρώτο album με τίτλο «Στη Σκιά της Σελήνης». Αρχές 2002 την θέση του ντράμερ παίρνει ο Άρης Τσουκαντάς από τους "Love in Sadness". Ξεκινά μία περίοδος με πρόβες για τις ανάγκες των ζωντανών εμφανίσεων και ταυτόχρονα δουλεύεται το καινούργιο υλικό του συγκροτήματος. Το καλοκαίρι του 2002 ξεκινούν οι ηχογραφήσεις του νέου δίσκου με τίτλο «Αν δεις να ακροβατώ...». To album κυκλοφορεί τον Σεπτέμβρη του 2003.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ
H Αναστασία Μουτσάτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βελανίδια του νομού Λακωνίας. Στο μικρό αυτό χωριό, κοντά στην θάλασσα, έμαθε τα παραδοσιακά τραγούδια ακούγοντάς τα από τη μητέρα της.
Σε ηλικία 15 ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στον Πειραιά. Τε-λειώνοντας το σχολείο φοίτησε στο Ωδείο του Κώστα Κλάβα παίρνοντας μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται μέσα από γκρουπάκια που έφτιαχνε με τους φίλους της. Επαγγελματικά άρχισε να τραγουδά το 1982, δίπλα στην Γλυκερία. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους "Λαθρεπιβάτες", Παντελή θαλασσινό και Γιάννη Νικολάου, τον Βασίλη Καζούλη και την Αθηναϊκή Κομπανία.
To 1992 μπήκε στην δισκογραφία με τα "Κύμματα - Κρύσταλλα" έναν δίσκο με παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια Δυο χρόνια αργότερα, το 1994, συνεργάστηκε με τους Γιώργο Ανδρέου, Νίκο Πορτοκάλογλου και Μανώλη Γαλιάτσο στον δίσκο της "Μυστικά Σημάδια". 0 δίσκος αυτός, με τραγούδια όπως το "Λιμάνι", "Όλα τα δύσκολα", "Μυστικά Σημάδια" κ.ά., έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από το κοινό και της έδωσε τη δική της θέση στον χώρο του έντεχνου τραγουδιού. Η δισκογραφική συνεργασία της με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Νίκο Πορτοκάλογλου ήρθε μετά από τις ζωντανές εμφανίσεις της σε συναυλίες με τους δύο τραγουδοποιούς.
Ακολουθούν οι συμμετοχές της στους δίσκους "Ζωγραφιστά Τραγούδια" του Μιχάλη Κουμπιού, "Πορφυρά Καμπάγια" του Πέτρου Ταμπούρη και θοδωρή Γκόνη, "Τόσα Αν" του Γιάννη Γερογιάννη και "Τελευταίο Αντίο" του Διονύση Τσακνή.
To καλοκαίρι του 1994 συνεργάζεται με την Χάρις Αλεξίου σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. To χειμώνα του 1995 εμφανίζεται με τον Γιώργο Νταλάρα στο "Παλλάς", αλλά και σε μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε συναυλίες έχει συνεργαστεί και με τον Μανώλη Μητσιά. 0 επόμενος χειμώνας βρίσκει την Αναστασία Μουτσάτσου παρέα με τον Παντελή θαλασσινό, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, στα "13 Φεγγάρια" σ' ένα πρόγραμμα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και έδωσε μια άλλη διάσταση στη νυχτερινή διασκέδαση.
Τον Μάρτιο του 1996 κυκλοφορεί ο τρίτος της προσωπικός δίσκος, με τίτλο "Στους Άγιους Τόπους της Καρδιάς", σε μουσική Παντελή θαλασσινού και στίχους Ηλία Κατσούλη, Μάνου Ελευθερίου, Λίτσας Μπεσκάκη και Φώτη Αγκουλέ. To καλοκαίρι του 1997 ο Νίκος Ξυδάκης της προτείνει συνεργασία. Τραγουδά μαζί του σε συναυλίες ανά την Ελλάδα και συμμετέχει στις εμφανίσεις του το χειμώνα του 1998.
Ακολουθεί, τον Απρίλιο του 1998, η τέταρτη δισκογραφική της δουλειά "Γυάλινα Παλάτια", σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, Δήμητρας Γαλάνη, Παντελή θαλασσινού, Λουδοβίκου των Ανωγείων, Πέτρου Αθανασίου, Γιάννη Γερογιάννη και Δάνη Κιριμκιρίδη. Στον δίσκο αυτό η Αναστασία Μουτσάτσου τραγουδά, για πρώτη φορά, δικούς της στίχους αλλά και των Ηλία Κατσούλη και Χριστίνας Κόκοτα. To καλοκαίρι του 1998 συνεργάζεται σε μια σειρά συναυλιών, με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη. Παράλληλα κάνει προσωπικές συναυλίες, με την ορχήστρα της σ' όλη της Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 1998 συμμετέχει στον δίσκο "Μεγάλος θυμός" του Βασίλη Δημητρίου για την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά και το 1999 στον δίσκο "Ανίσχυρα ψεύδη" σε μουσική του Μάριου Στρόφαλη ερμηνεύοντας το τραγούδι των τίτλων της τηλεοπτικής σειράς.
Τον Φλεβάρη του 2000 κυκλοφορεί TO CD "LIVE" στο οποίο πρώτη φορά η Αναστασία Μουτσάτσου συνεργάζεται με την Μαρίνα Σκιαδαρέση ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια από το χώρο της ελληνικής rock και έντεχνης σκηνής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
Ο Δημήτρης Μπάσης γεννήθηκε στην Στουτγάρδη. Οι γονείς του υπήρξαν μετανάστες στη Γερμανία για μερικά χρόνια.
Την Ελλάδα τη γνωρίζει για πρώτη φορά στα οκτώ του χρόνια, όταν επιστρέφουν οικογενειακώς σ' ένα ακριτικό χωριό, το Χέρσο του Νομού Κιλκίς. Σε ηλικία εννέα ετών αρχίζει να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού και στα δώδεκα αρχίζει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει παίρνοντας το πτυχίο του σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Παράλληλα τραγουδά ερασιτεχνικά σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στα είκοσί του, αμέσως μόλις αρχίζει να τραγουδά επαγγελματικά, τον ανακαλύπτει ο Σταμάτης Κραουνάκης αλλά και η δισκογραφική αλλά και η δισκογραφική του εταιρεία η Warner, με την οποία υπογράφει αμέσως συμβόλαιο.
Για τρεις συνεχείς σεζόν γράφει το δικό του κομμάτι στην ιστορία "Γκάζι" και στο σχήμα Αλκηστης Πρωτοψάλτη μαζί με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα Νικολακοπούλου, υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Ανδρέα Βουτσινά.
Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε με δύο συμμετοχές στα έργα του Σταμάτη Κραουνάκη "Οταν έρχονται οι φίλοι μου", στο οποίο συμμετείχε με δύο τραγούδια και στο soundtrack "Το Τρίτο Στεφάνι", όπου συμμετέχει με ένα τραγούδι.
Το 1996 τον ανακαλύπτει ο Χρήστος Νικολόπουλος, συνεργάζεται μαζί του σε ζωντανές εμφανίσεις και το '97 κυκλοφορεί ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Με τη Φόρα του Ανέμου" (μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και Κώστα Φαλκώνη και στίχοι του Χρίστου Παπαδόπουλου).
Οκτώ μήνες αργότερα κυκλοφορεί το soundtrack του σήριαλ "Ψίθυροι Καρδιάς" με τη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Ελένης Γιαννατσούλια. Γνωρίζει επιτυχία άνευ προηγουμένου, αφού αγγίζει τις 120.000 πωλήσεις και η φωνή του Δημήτρη Μπάση γίνεται γνωστή απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.
Την ίδια περίοδο '97 - '98 συνεργάζεται στη ΜΕΔΟΥΣΑ με τη Δήμητρα Γαλάνη και το Μανώλη Λιδάκη και στο τέλος του '98 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Σ' Ανοικτούς Ουρανούς" σε μουσική και πάλι Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Άρη Δαβαράκη και της Ελένης Γιαννατσούλια.
Η χειμερινή περίοδος '98 - '99 αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Δημήτρη Μπάση λόγω της συνεργασίας του με τη Χαρούλα Αλεξίου στο Διογένης Studio. Το καλοκαίρι του '99 ξεκίνησε σειρά συναυλιών μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ίδιο καλοκαίρι, συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο σε μια σειρά συναυλιών με την Κ.Ο.Ε.Μ. (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής) σε Ελλάδα κι εξωτερικό.
Το ίδιο διάστημα συμμετέχει σε αφιέρωμα στο Χρήστο Νικολόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλία που επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του '99 στο Ηρώδειο.
Τον Οκτώβριο του '99 έδωσε σειρά συναυλιών στην Αυστραλία με την Ειρήνη Χαρίδου.
Το χειμώνα του 1999 - 2000 τον είδαμε μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Το 2000 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ "Μιλάω Χρόνια" σε μουσική Βάσως Αλαγιάννη και στίχους του Νίκου Μωραϊτη, ενώ την ενορχήστρωση έκανε ο Γιάννης Σπάθας.
Το 2001 αποτελεί σταθμό στην καριέρα του καθώς τον γνωρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και του προτείνει να επανεκτελέσουν μαζί - 40 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση κι αυτή τη φορά ολοκληρωμένο - ένα από τα σπουδαιότερα έργα του : το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού". Το συγκεκριμένο έργο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1961 με ερμηνευτή τότε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, χωρίς όμως να είναι ολοκληρωμένο καθώς λογοκρήθηκαν κάποια τραγούδια. Για την ηχογράφηση αυτή ο κορυφαίος Ελληνας συνθέτης αποφασίζει μετά από απουσία 17 ετών από τα studio, να ξαναμπει σ' αυτά, να ενορχηστρώσει και να διευθύνει τη "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης".
Κάποιους μήνες αργότερα ακολουθεί άλλος ένας δίσκος του Δημήτρη Μπάση με το Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο "Η Αγάπη είναι φωτιά" αποτελούμενος από επανεκτελέσεις κυρίως ερωτικών τραγουδιών του συνθέτη.
Το Δεκέμβριο του 2001 ξεκινά τις εμφανίσεις του με τον Γιάννη Κότσιρα στη ΣΦΕΝΤΟΝΑ και η επιτυχία που γνωρίζουν φτάνει μέχρι το Μάρτιο του 2002 στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η οποία τους χάρισε δικαιωματικά τον τίτλο του πιο "εμπορικού" μουσικού σχήματος του καλοκαιριού.
Ο επόμενος χειμώνας βρίσκει το Δημήτρη Μπάση να "συμμαχεί" με τον Πασχάλη Τερζή και τον Δημήτρη Μητροπάνο γεγονός που συμπίπτει με την κυκλοφορία από την MINOS - EMI του νέου άλμπουμ "Δημήτρης Μπάσης". Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος, με έντεχνο υπόβαθρο που βρήκε από τους πρώτους μήνες κιόλας της κυκλοφορίας του θερμότατη ανταπόκριση αό κοινό και κριτικούς υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα του ερμηνευτή.
Το καλοκαίρι του 2003 συμμετέχει στο αφιέρωμα ανα την Ελλάδα της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με έργα (Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη, Τα Δεκαοκτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, Οι Ποιητές του Κόσμου), μελοποιημένα από τον συνθέτη.
Τον Δεκέμβριο του 2003 εγκαινιάζει μια απόλυτα πετυχημένη συνεργασία με τον Μανώλη Λιδάκη στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίστηκε σε έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, αλλά και σε καλοκαιρινή ανά την Ελλάδα περιοδεία.
Το 2004 ηχογραφεί το νέο του CD με τίτλο "Δύσκολη Καρδιά" σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Μυρτώς Κοντοβά, το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη της επόμενης χρονιάς.
Παράλληλα, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε και κάποιες προσωπικές συναυλίες τόσο προβάλλοντας τις προσωπικές του νέες και παλιότερες επιτυχίες όσο και έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλευρό της Μαρίας Φαραντούρη.
Το χειμώνα του 2004 - 2005 ξεκινά τις κοινές εμφανίσεις του με το Δημήτρη Μητροπάνο και το Θέμη Αδαμαντίδη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε ένα αφιέρωμα το Ζεϊμπέκικο. Η ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος στην "Ακτή Πειραιώς" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2005 σε CD με τον τίτλο "Υπάρχει και το Ζεϊμπέκικο".
Τον Μάϊο του 2005 συμμετείχε σε αφιέρωμα για τον εορτασμό των 80 χρόνων του κορυφαίου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη "Τα τραγούδια του Έρωτα και της Αγάπης", το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε για πρώτη φορά μόνος του συναυλιακό ταξίδι σε μια επιτυχημένη περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.
Στο τέλος του 2006 πραγματοποιεί σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα μαζί με Μαρία Φαραντούρη, Χρήστο Νικολόπουλο, Λάκη Χαλκιά, Τάνια Τσανακλίδου, Γλυκερία, Εστουδιαντίνα, Κώστα Μακεδόνα κ.α.
Τον ίδιο καιρό συμμετέχει στην ηχογράφηση του νέου πολυσυλλεκτικού δίσκου με τίτλο "Σπάει το Ρόδι" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, ανάμεσα στις σύγχρονες αξιόλογες φωνές όπως Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μπάμπη Τσέρτο, Πασχάλη Τερζή, Μπάμπη Στόκα κ.α.
Τον χειμώνα 2006 - 2007 ο Κώστα Μακεδόνας, η Μελίνα Κανά και ο Δημήτρης Μπάσης συναντούν το Χρήστο Νικολόπουλο στην "Σφεντόνα". Το πρόγραμμα επιμελείται ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ
Ο Κώστας Μπίγαλης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τη μουσική του κα-ριέρα το 1975 σε διαγωνισμό ερασιτεχνικών συγκροτημάτων όπου και βρα-βεύτηκε.
Με πολλές συμμετοχές σε αντίστοιχα events αλλά και rock όπερα, φεστιβάλ θεσσαλονίκης, μιούζικαλ, συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές φτάνει το 1984 να ηχογραφήσει το πρώτο προσωπικό του album με τίτλο "Big Alice". Από αυτή τη δισκογραφική δουλειά, το τραγούδι "I Miss You" γίνεται επιτυχία νούμερο 1 στην Ελλάδα και κυκλοφορεί σε 18 χώρες του εξωτερικού.
Μετά από απουσία μερικών χρόνων στο εξωτερικό, επιστρέφει στην Ελλάδα το 1989 και κυκλοφορεί τον πρώτο Ελληνόφωνο δίσκο του με τίτλο "Με Τον Ηλιο Στους Ιχθύς" ενώ ακολουθεί το 1992 το "Στου Αιγαίου Τα Blues" που πολύ σύντομα γίνεται πλατινένιο. Πλατινένιο γίνεται και το "Μικρή μου Μέλισσα" σχεδόν ένα χρόνο μετά, φέρνοντας τον Κώστα ΜπιναΛη το 1994 στο χρυσό "Μουσικό Ταξίδι" και στην Eurovision με το group του Sea Lovers.
Δισκογραφικά ακολουθεί το album "Ηλιε Μου, Ηλιε Μου", το "Ο Έρωτας Σου θάλασσα",το "Μύθος" και το "Πάθος" ενώ η νέα δισκογραφική του δουλειά φέρει τον τίτλο "Μια Στιγμή Στο Χρόνο". Το νέο αυτό album περιέχει 11 ολοκαίνουργια τραγούδια που συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία της δισκογραφικής πορείας του Κώστα Μπίγαλη. Σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία και με συνεργάτες που στέκονται δίπλα του χρόνια τώρα, όπως ο Ακης και ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ο Κώστας Μπίγαλης επιστρέφει στις ρίζες του με την τελευταία του αυτή δισκογραφική δουλειά.
ΜΠΛΕ
Αρχές του 1996 ο Γιώργος Παπαποστόλου και ο Γιώργος Παρώδης δύο φίλοι πον γνωρίζονται από παιδιά, αρχίζουν να δουλεύουν μαζί τις μουσικές και στιχουργικές τους ιδέες. Η τυχαία συνάντηση με την Θεοδοσία Τσάτσου ήταν το έναυσμα για να πάρει το υλικό σάρκα και οστά.
Τον Ιούλιο του 1996 υπογράφουν συμβόλαιο με την VIRGIN και ξενικούν οι ηχογραφήσεις στην Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν την κυκλοφορία του album κυκοφορεί ένα single που περιέχει δύο τραγούδια: "Νοιώθω Ενοχές" και "Ποιος Νοιάζεται Για Μας". Οι Ενοχές βρίσκουν την ανταπόκριση πον αναμενόταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και μάλιστα αποκτά σημαντικό air-play σε σταθμούς με κατ' εξοχήν ξένο ρεπερτόριο.
Εννέα τραγούδια με Ελληνικό στίχο καθώς και μία διασκευή του κλασσικού "Fever" συνθέτουν την πρώτη δισκογραφική δουλειά των Μπλε. Ο ήχος των ΜΠΛΕ είναι ένας πρωτόγνωρος συνδυασμός Ελληνικού στίχου με σόουλ, φανκ και τζαζ μουσική.
Το συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη που αγαπήθηκε τόσο γρήγορα από το κοινό ξαφνιάζει για δεύτερη φορά τον Δεκέμβριο του 1999. Ύστερα από 81 εβδομάδες παραμονής στο επίσημο TOP-50 της IFPI και ενώ οι "ΕΝΟΧΕΣ" γίνονται πλατινένιες, κυκλοφορεί τώρα το ομότιτλο δεύτερο άμπουμ του συγκροτήματος. Μαζί με τον Γιώργο Παπαποστόλου που γράφει την μουσική και τον Γιώργο Παρώδη που γράφει τους στίχους, δύο νέες φωνές: η Τζώρτζια και η Μελωδία. Η παρέα συμπληρώνεται από την Νατάσσα Αλεξίου που πέζει βιολί και κάνει φωνητικά. Συμμετέχουν οι ΠΥΞ ΛΑΞ στο τραγούδι "Μη λες Πότε". Η ηχογράφηση έγινε στο studio του Γιώργου Μάνιου.
2000: Αν και Μπλε το καινούργιο τους τραγούδι είναι κόκκινο! "Κόκκινο Φιλί" λοιπόν για αυτό το καλοκαίρι ένα τραγούδι που ήδη αγαπήθηκε από την άνοιξη αφού ακουγόταν σε γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση. Στο cd single εκτός από το "Κόκκινο Φιλί" υπάρχει και ένα δεύτερο καινούργιο κομμάτι το "Είναι Αργά". Το συγκρότημα ΔΕΝ κάνει διακοπές αφού προετοιμάζει το νέο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.
ΝΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς νησιώτες,. 0 πατέρας του ναυτικός από τη Σχοινούσα, ένα μικρό νησάκι στις Κυκλάδες και η μητέρα του από τη Σύμη. Πέντε παιδιά στην οικογένεια, που μεγάλωσαν με τη γλυκιά φωνή της μητέρας τους.
Σε ηλικία 5-6 χρονών, ο Γιώργος Κοινούσης (τότε ένας από τους καλύτερους ακορντεονίστες), τον πήρε σε μια πρόβα και τον γνώρισε στον Απόστολο Καλδάρα, που του έγραψε ένα παιδικό τραγουδάκι, με τίτλο "0 Νικολάκης και το τζιτζίκι". Έγινε μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή και λέγεται ότι στην ιστορία των 45 στροφών κατέχει την τρίτη θέση σε πωλήσεις, μετά το "Νιάου βρε γατούλα" του Χατζιδάκι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη "Μαντουμπάλα" του Στέλιου Καζαντζίδη.
Η καριέρα του ξεκίνησε ύστερα από μια συμμετοχή στα "Σήμαντρα" του Καλδάρα σε στίχους Πυθαγόρα, όπου τραγούδησε 5 τραγούδια και τα υπόλοιπα η Βίκυ Μοσχολιού. Εκείνη την εποχή έγινε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος "Ένα αστέρι γεννιέται" ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε η "Δροσοσταλιά μου" με τραγούδια του Γιώργου Κριμιζάκη και της Σώτιας Τσώτου, που ξεπέρασε τις 100.000 πωλήσεις, στην συνέχεια το "Χρώμα και φως" όπου συνεχίζεται η επιτυχία, ειδικά με το τραγούδι "θάλασσα θάλασσα" του Ν. Ιγνατιάδη. Ακολουθούν τα "Βορειαδάκια" του Μάριου Τόκα και του Σαράντη Αλιβιζάτου, "Κάτι βράδια" του Μάριου Τόκα και του Γιάννη Σπανού, "Πως να σε ξεχάσω" του θανάση Πολυκανδριώτη και του Γιάννη Πάριου, "Όλες οι αγάπες μου" του Αντώνη Ρεπάνη, "Ξέρω ν' αγαπώ", "Να προσέχεις", "θα το δεις", "Πάμε βόρεια", "Άσε με να σε λέω θάλασσα", "Κούκος μόνος", "Μην πιστεύεις τους ανέμους" και φθάνουμε στη τελευταία του δουλεία με τίτλο "Άκου πώς φυσάει!", με τραγούδια των: Στέλιου Ρόκκου, Γιάννη Κουτουβού, Σάκη Μαξούτη, ΝΑΜΑ, Παναγιώτη Στεργίου και Τασούλας θωμαϊδου. Σύγχρονα τραγούδια με μοντέρνο ήχο στην ενορχήστρωση, που δίνουν τη δυνατότητα στον τραγουδιστή να ξεδιπλώσει όλες του τις φωνητικές και ερμηνευτικές ικανότητες και να ικανοποιήσει τους πολυπληθείς φίλους του, που χρόνια τώρα τον θεωρούν σαν μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές παρουσίες στο χώρο του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Οι πρώτες μουσικές του μνήμες είναι στενά δεμένες με τις βασικές μορφές της ελληνικής μουσικής: το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το δημοτικό, αφού ο πατέρας του, οι θείοι του και ο παππούς του ήταν λαϊκοί μουσικοί. To 1966, σε ηλικία 16 χρονών, κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ως κιθαρίστας και τραγουδιστής, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1968, ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
To όνομά του συνδέθηκε απ' την αρχή με σπουδαία τραγούδια και σημαντικές συνεργασίες. Οι μεγαλύτεροι Έλληνες δημιουργοί συναντήθηκαν μαζί του κατά τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής. 0 Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μάνος Λοϊζος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου στην αρχή, ο Μίκης θεοδωράκης το 1973, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, οι λαϊκοί συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος, Άκης Πάνου, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κώστας Τριπολίτης, η Ελένη Καραϊνδρου, του εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους και εκείνος τα "ταξίδεψε" στην ψυχή των ανθρώπων. 0 Γιώργος Νταλάρας συνεργάστηκε και ανέδειξε νέους τραγουδιστές, συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως ο Δημήτρης Λάγιος, οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και πολλοί άλλοι ακόμα. Παρουσίασε στο ακροατήριό του μουσική άλλων πολιτισμών. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Paco de Lucia, o Al di Meola, o lan Anderson και o Goran Bregovic. Οι συνεργασίες του αυτές, αποτέλεσμα μιας μόνιμης αναζήτησης, δείχνουν τη φυσική και ασίγαστη ανάγκη του πραγματικού μουσικού να ξεπερνάει τα όρια, να προχωράει σε άλλα είδη μουσικής, να μετέχει, να ανανεώνεται, να δίνει και να παίρνει.
ΔΙΣΚΟΙ
Έως σήμερα, ο Γιώργος Νταλάρας έχει ηχογραφήσει 55 προσωπικούς δίσκους, ενώ συμμετείχε στην ηχογράφηση περισσότερων από 45. Σχεδόν όλοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ξεπερνώντας πολλές φορές τις 200.000 αντίτυπα. Η "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ" και τα "50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ" είναι δύο σταθμοί στην καριέρα του, μια και καθιερώνουν επίσημα στην ελληνική δισκογραφία τον πρώτο χρυσό (50.000) και πλατινένιο (100.000) δίσκο αντίστοιχα, μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την κυκλοφορία τους. Επίσης, οι δίσκοι του "LATIN", "50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ" και "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ" έχουν πλησιάσει ή υπερβεί τις 500.000 αντίτυπα, ρεκόρ ανεπανάληπτο για τα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, οι γενικές πωλήσεις του σε δίσκους, κασέτες και CDs έχουν ξεπεράσει τα 8.000.000 αντίτυπα. Η εξαιρετική φωνή του Γιώργου Νταλάρα, η μουσική δεξιοτεχνία του, η μελέτη του και οι συνεχείς του αναζητήσεις τον κατατάσσουν στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων διεργασιών της ελληνικής μουσικής. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες συνεισφέρει στη δημιουργία βασικών κριτηρίων αναφοράς στον ελληνικό μουσικό χώρο. Οδηγεί το κοινό του, που αποτελείται κυρίως από νέους, σε ξεχασμένα ελληνικά μουσικά μονοπάτια, όπως το σμυρνέικο και το ρεμπέτικο. Ερμηνεύει κλασικά, σύγχρονα, ελληνικά και μεσογειακά τραγούδια. Δουλεύει τον ήχο και το φθόγγο χωρίς να επαναπαύεται σε κατακτημένες μορφές.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΑΔΙΑ
Με την ισχυρή, χαρισματική σκηνική παρουσία του, με την αφοσίωση και την ακρίβεια που πηγάζει από τη συνεχή του ενασχόληση και την από ψυχής ερμηνεία του, ο Γιώργος Νταλάρας κατάφερε να μεταφέρει το λαϊκό τραγούδι απ' τους κλειστούς συμβατικούς χώρους διασκέδασης στα θέατρα και στα μεγάλα στάδια. Από το 1981 ο Γιώργος Νταλάρας έχει δώσει πάνω από 500 συναυλίες στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους (Wembley, Brendan Byme Arena, Alte Oper, Olympia, Mann Auditorium κ.α.) στις περιοδείες του στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ισραήλ, τη Λατινική Αμερική και την Κύπρο, με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές. To 1983, 160.000 θεατές παρακολουθούν τις δύο συναυλίες του στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (είναι οι μεγαλύτερες ανάλογες διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα).
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Νταλάρας κινητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη με μια σειρά συναυλιών και εκδηλώσεων για το θέμα της Κύπρου. To Wembley γεμίζει για πρώτη φορά τόσο ασφυκτικά για μια συναυλία ελληνικής μουσικής, ενώ το Brendan Byme Arena της Νέας Υόρκης κατακλύζεται από 22.000 θεατές. 0 Γερουσιαστής Edward Kennedy του έχει απονείμει το Διεθνές Βραβείο "John Kennedy" για την ανθρωπιστική του προσφορά (1994).
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ - ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
To 1989 ερμηνεύει στο Παλλάς αλλά και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου τη λειτουργία του Ariel Ramirez "Missa Criolla" υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, παρουσία του συνθέτη που έχει δηλώσει ότι η εκτέλεση του έργου του από τον Γιώργο Νταλάρα "είναι η αυθεντικότερη". To έξοχο αυτό έργο του Ramirez παρουσίασε, αργότερα, ο Γιώργος Νταλάρας στο Βερολίνο με τη διάσημη χορωδία της γερμανικής Όπερας (Deutsche Opera Choir). Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η παράσταση το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο "...και με φώς και με θάνατον ακαταπαύστως". Ήταν μια αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα. Η μεγαλύτερη και η πιο πολυπρόσωπη παράσταση που έγινε ποτέ με 250 άτομα επί σκηνής και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Γαβρά. Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται, κατ' απαίτηση του κοινού, στον ίδιο χώρο και την επόμενη χρονιά (συνολικά 10 παραστάσεις). To 1995, στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, τιμώντας τα 70 χρόνια του Μίκη θεοδωράκη, δίνει δύο συναυλίες με την περίφημη Metropole Orchestra της Ολλανδίας. To 1995, ξεκινάει μια προσπάθεια για τη διάδοση του ελληνικού τραγουδιού στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και την υποστήριξη του ελληνισμού της Μαύρης θάλασσας. Πραγματοποιεί συναυλίες στη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία με τη συνεργασία των τοπικών πανεπιστημιακών φορέων και των ελληνικών κοινοτήτων. Η συνεργασία του με τις μεγάλες ορχήστρες συνεχίζεται όταν το 1997, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, παρουσιάζουν ελληνικά, εβραϊκά και τραγούδια της Μεσογείου, στο κατάμεστο Mann Auditorium του Τελ Αβίβ. (To πρόγραμμα μαγνητοσκοπείται και προβάλλεται από τα κρατικά κανάλια του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Η.Π.Α.). Παράλληλα, από την αρχή της καριέρας του, έχει συμμετάσχει σε πολιτικά και πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, στην Κούβα (1981 και 1998), στις Βρυξέλλες για τα Ευρωπάλια (1982), στη Βιέννη στο Φεστιβάλ Ειρήνης (1983), στη Μόσχα στο Φεστιβάλ Νεολαίας (1985). Σταθμό αποτελεί η συμμετοχή του στην μεγάλη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας το 1988 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου τραγούδησε με τους Sting, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman και Youssou 'η' Dour. Αριθμοί και στοιχεία δεν είναι βέβαια τα μόνα κριτήρια για να καταγράψουν την πορεία ενός καλλιτέχνη. Ωστόσο οι πωλήσεις των 8.000.000 δίσκων, τα κατάμεστα θέατρα και στάδια, οι εκατοντάδες συναυλίες, οι δεκάδες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, οι συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς και οι διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο επιβεβαιώνουν την τεράστια απήχηση και τη σπάνια διαδρομή του Γιώργου Νταλάρα.
ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ
1993: 0 Παύλος Παυλίδης, βασικό μέλος του group "Μωρά Στη Φωτιά", ο Βασίλης Γκουνταρούλης που παίζει synths, o Πάνος Τόλιος, drurnmer των "Απροσάρμοστων" του Π. Σιδηρόπουλου, και ο Χρήστος Τσαπράζης με το μπάσο του, συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη. Με διαφορετικό παρελθόν, στυλ και μουσικό ύφος ο καθένας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό παρόν και μέλλον. Η πόρτα άνοιξε και το παιχνίδι αρχίζει με Ξύλινα Σπαθιά. Η μουσική είναι αφορμή, ελπίζουμε και απόλαυση.
Την ίδια χρονιά ηχογραφούν το πρώτο τους album στην ανεξάρτητη εταιρεία της συμπρωτεύουσας Αnο Kato Records. Στίχοι και τραγούδι από τον Π. Παυλίδη, στη μουσική συμπράττουν και οι τέσσερις, τίτλος Ξεσσαλονίκη. Η νέα εναλλακτική ροκ σκηνή δονείται με νέο ήχο, γεμάτο και προσωπικό.
Το πρώτο live στην Αθήνα με 100 θεατές.
1994: Εμφανίσεις σε clubs στο κέντρο και την περιφέρεια. Το ακροατήριο πληθαίνει.
1995: Live στο Μύλο. Το Φεβρουάριο ηχογραφούν το δεύτερο δίσκο τους Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, για λογαριασμό της Virgin. Την πρώτη μέρα κυκλοφορίας στην Αθήνα οι πωλήσεις φτάνουν τα 2.000 αντίτυπα, αλλά ο δίσκος αποσύρεται γιατί το group μπλέκει σε δικαστική διαμάχη με την προηγούμενη εταιρεία του.
Το Νοέμβρη τα Ξύλινα Σπαθιά δικαιώνονται και ο δίσκος κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά. "Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου" και πέρα από τα αναμενόμενα, οι πωλήσεις, οι ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις, το fun club. "Ο κόσμος σε βοηθάει να πας πιο πάνω αν έχεις κάπου να πας".
1996: Συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το Λιωμένο Παγωτό και η Φωτιά Στο Λιμάνι, τα super hits της νεολαίας. Χρυσός δίσκος.
1997: Από τον Ιανουάριο και μέχρι τον Απρίλιο ηχογραφούν τον τρίτο τους δίσκο στη Θεσσαλονίκη.
2 Μαϊου συναυλία στη Λευκωσία.
19 Μαίου κυκλοφορεί το Μια Ματιά Σα Βροχή. Όλο το καλοκαίρι, κατά την αγαπημένη τους συνήθεια, οργώνουν την Ελλάδα, με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ Βύρωνα όπου σπάνε κά8ε ρεκόρ προσέλευσης: 8.000 κόσμου.
9 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του MTV δίνουν συναυλία στο H.Q. club του Λονδίνου. Αυτή η συναυλία είναι διαφορετική, κάτι έχει αλλάξει. Τη θέση του Πάνου Τόλιου στα drums έχει πάρει ο Τάκης Καννέλος των Mode Plagal.
1998: 16-17-18 Ιανουαρίου στο ΡΟΔΟΝ τρία sold out live.
Tο Φλεβάρη δύο εμφανίσεις στο ΜΥΛΟ της Θεσσαλονίκης.
Μάιος. Δεύτερη αλλαγή στη σύνθεση των Ξύλινων Σπαθιών. Το Σωτήρη Κανέλο (ο οποίος δυσκολεύεται να ακολουθήσει το βαρύ συναυλιακό πρόγραμμα) διαδέχεται ο Γιάννης Μήτσης.
Σεπτέμβριος. Ο δίσκος Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου ετοιμάζεται να γίνει πλατινένιος ενώ ο τελευταίος, Μια Ματιά Σα Βροχή, χρυσός.
Μέσα Σεπτέμβρη, βρίσκονται στο Ολυμπιακό Στάδιο, support γκρουπ ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της διεθνούς ροκ σκηνής, των Rolling Stones σε μία από τις καλύτερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα!
Οκτώβριος-Νοέμβριος. Ετοιμάζουν καινούργια τραγούδια και εμφανίζονται ζωντανά σε τέσσερις πόλεις της Μ.Βρετανίας.
Τροφή Για Θηρία, Διαστημόπλοια, Χάθηκα, Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι, είναι τα τέσσερα νέα τραγούδια των Ξύλινων Σπαθιών που κυκλοφορούν τέλη Ιουνίου σε c.d.-single. Το ροκ συναντάει την ηλεκτρονική μουσική και ξεσηκώνει σε κάθε άκουσμα. Οι ρυθμοί αλλάζουν και γεννάνε μπαλάντες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, όλα είναι διαφορετικά. Σχεδιάζουν καλοκαιρινές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. "γιατί ο δρόμος είναι χίλια και ένα παραμύθια, είναι το σπίτι μας, δεν έχει τέλος".
"Αυτό που μ' ενδιέφερε από την αρχή, είναι ένα συγκρότημα που εάν πετύχαινε, να προχωρούσε και παραπέρα. 'Όταν βρεθήκαμε μαζί με τα παιδιά, κατάλαβα ότι είμαστε ένα καλό group με απρόβλεπτη συνέχεια. Τώρα, στο υλικό του τρίτου δίσκου, η δουλειά είναι συνολική και οι ιδέες ξεπηδάνε από παντού". Παύλος Παυλίδης
Σεπτέμβριος 2000 και τα "Ξύλινα Σπαθιά" επανεμφανίζονται με το "Ένας κύκλος στον αέρα". Το CD περιέχει δέκα καινούργια τραγούδια με κύριους δημιουργούς τον Παύλο Παυλίδη και τον Βασίλη Γκουνταρούλη.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ
Η Δέσποινα Ολυμπίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λεμεσό της Κύπρου. Εκεί έκανε και τα πρώτα της ερασιτεχνικά βήματα στο τραγούδι.
Μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα, που οι γνώσεις της στην μουσική δεν αποδεικνύονται μόνο από την άψογη ερμηνεία των τραγουδιών της, αλλά και από την φοίτηση της στο Trinity College of London, όπου σπούδασε πιάνο και θεωρία της μουσικής.
Επαγγελματικά ξεκίνησε το τραγούδι το 1992 στην Κύπρο. Στην Αθήνα ήρθε στα τέλη του 1993 και η πρώτη της συνεργασία ήταν με τον Γιάννη Πάριο. Έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα στο χώρο της ελληνικής μουσικής, όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Παντελής θαλασσινός, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάριος Τόκας, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, η Κατερίνα Κούκα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Αναστασία Μουτσάτσου κ.α.
Την πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία έκανε με την συμμετοχή της στο δίσκο του Γιώργου Σαρρή "Φταίνε οι άπονοι καιροί" με το ντουέτο με τον Γ. Σαρρή "Η κούνια μας" σε στίχους και μουσική της Χαρούλας Αλεξίου. Ακολουθεί η συμμετοχή της στο δίσκο "Εμείς οι Έλληνες" με το τραγούδι "Προς ρακοσυλλέκτες και συνοδοιπόρους" σε μουσική του Τάσου Γκρούς και στίχους του Ηλία Κατσούλη. Η επόμενη και πιο σημαντική συμμετοχή της είναι στο δίσκο του Παντελή θαλασσινού "Απ' την Τήλο ως τη θράκη" με τέσσερα τραγούδια.
Η πρώτη προσωπική της δισκογραφική δουλειά έχει τον τίτλο "Των Ματιών Σου η Καλημέρα" και έχει τις υπογραφές μεγάλων δημιουργών. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Ηλία Κατσούλη, ενώ τη μουσική υπογράφουν οι: Παντελής θαλασσινός, Μανώλης Λιδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Τάσος Γκρούς, Σπύρος Ιωαννίδης και Γιώργος Αρσενίδης.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, θεωρείται το "φαινόμενο" της διασκέδασης.
0 Λευτέρης Πανταζής, έχει ταράξει τα πνεύματα και έχει αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης στην Αθήνα.
Γεννήθηκε στην Τασκένδη της Ρωσίας. Από μικρός ασχολιόταν με το τραγούδι, αφού δύο θείοι του διατηρούσαν εκεί σχολές μουσικής και τραγουδιού. Τα ακούσματα του ήταν πολλά. Η μουσική του τόπου του, τα όμορφα λαϊκά τραγούδια της Ελλάδας, η κλασσική μουσική, η γαλλική της εποχής εκείνης και άλλα πολλά.
Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, ήρθε και ξεκίνησε την τραγουδιστική του καριέρα την περίοδο 1969-1970. Συνεργάστηκε με κορυφαίες μορφές του τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καραμπεσίνης, ο Πάνος Γαβαλάς, η Μαίρη Λίντα, η Τζένη Βάνου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Ευστρατίου, η Καίτη Γκρέυ, η Γιώτα Λύδια, η Πίτσα Παπαδοπούλου και άλλοι πολλοί.
Σε όλα αυτά τα χρόνια, κυκλοφόρησαν πολλοί δίσκοι του Λευτέρη Πανταζή. Χωρίς υπερβολή, όλοι έγιναν χρυσοί ή και πλατινένιοι. Από το 1979 έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει 24 προσωπικούς δίσκους. Ακόμη συμμετείχε σε πολλούς δίσκους που ηχογραφήθηκαν ζωντανά.
Όμως εκτός από τη δισκογραφία, πρέπει να σημειωθεί πως ο Λευτέρης Πανταζής έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Προς τιμήν του Λευτέρη Πανταζή είναι οι πολλές και συχνές συμμετοχές του σε συναυλίες που δίνονται για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μια συνήθεια που πραγματικά καθρεφτίζει τον θαυμάσιο χαρακτήρα του δημοφιλή τραγουδιστή.
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Λάκης Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του με την πρώτη φουρνιά των ελληνικών συγκροτημάτων στην δεκαετία του '60. Δώδεκα χρονών έπαιζε με τους φίλους του στο συγκρότημα "DRAGONS". Στο ρεπερτόριο τους είχαν μόνο τραγούδια των BEATLES.
Η δεύτερη φάση της καριέρας του και η πλέον σημαντική και δημιουργική ξεκίνησε το 1982, όταν έδωσε τον "Κουρσάρο" σε ποίηση Παύλου Μάτεσι στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Με αυτό το τραγούδι έγινε η αρχή για την μεγάλη αναγνώριση του ροκ στην Ελλάδα.
Ένας καλλιτέχνης που χρόνια τώρα κυλάει μέσα στη μουσική, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η μουσική είναι μία και δεν έχει είδη ή ταμπέλες. Διάχυτο μέσα στη δουλειά του το χιούμορ διακριτικό καυστικό και έξυπνο, προκαλεί αβίαστα το γέλιο. Άλλοτε πάλι ιδιαίτερα σοβαρός. Ένας σύγχρονος φιλόσοφος. Ένας άνθρωπος χωρίς κόμπλεξ, χωρίς ταμπού. Ένας άνθρωπος ελεύθερος. Ένας άνθρωπος-παιδί. Τον τιμά ο τίτλος "τραγουδοποιός". Δίνει τη δουλειά του σε νέους αλλά και σε καταξιωμένους καλλιτέχνες από διάφορα είδη μουσικής, αφού θεωρεί ότι είναι καλύτεροι ερμηνευτές για τις εν λόγω δουλειές. Τέτοιες συνεργασίες του, γνωστές σε όλους μας, είναι "Ο κουρσάρος" με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (που όπως λέει "ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι το τραγούδι αυτό τον έβαλε ουσιαστικά σε τροχιά καρριέρας", παρ' όλα αυτά όμως τον εκτιμά σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη, αλλά και τον τιμά η συνεργασία τους), το "Διαζύγιο" με την Αντζελα Δημητρίου, "Για να σ'εκδικηθώ" με τον Δημήτρη Μητροπάνο, η "Ασπρη αλεπού" με την Ελένη Δήμου, με την Αρλέτα, τον Μαργαρίτη και άλλους πολλούς.
Θεατής της σύγχρονης τεχνολογίας θεωρεί πως είναι καλή, αλλά τονίζει "πως ποτέ δε θα λείψει ο πυρήνας που πάντα θα είναι ο άνθρωπος". Δηλώνει θαυμαστής των τρισδιάστατων θεαμάτων, του interactive κινηματογράφου, λάτρης της DisneyLand και των πάρκων με παιχνίδια στο νερό.
Ετοιμάζει όμως και νέες δουλειές. Νέα τραγούδια για την Μαρία Παπανικολάου και για την Μαρία Ρουσέα. Μέχρι όμως να έχουμε νεότερα, μη παραλείψετε να ακούσετε τα "Φθινοπωρινά τα χρώματα", "Στον Αγγελό μας", "Πορφυρό βιολί", "Ευτυχισμένος που υπάρχεις", "Υστερόγραφο ψυχής" από τον πιο πρόσφατο δίσκο του με γενικό τίτλο "Το μόνο φίλο μου το λένε Ιούδα". Μια δουλειά σε στίχους Παύλου Μάτεσι, Σάνυς Μπαλτζή και του ίδιου του Λάκη Παπαδόπουλου. Ο πιο ώριμος δίσκος του με τραγούδια και ήχο ροκ από σολίστες οργανοπαίχτες. Μπορεί να έχει περάσει καιρός που ο Λάκης για πρώτη φορά σήκωσε τα ρεβέρ ψηλά και την ηλεκτρική κιθάρα, αλλά η μουσική του είναι πάντα επίκαιρη.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η νεαρή τραγουδοποιός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1/5/1974. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ελληνικό Ωδείο. Πήρε πτυχίο πιάνου και ανώτερων θεωρητικών.
Το 1995 έδωσε δύο τραγούδια στον Μανώλη Λιδάκη στο album «Τέσσερις Κύκλοι Τραγουδιών» («Ονειρο Αγαπημένο», «Το Μπολερό της Μαρίας»)
Το πρώτο της album «Φεγγαροστόλιστα» κυκλοφόρησε από τη Warner το 1999, όπου ερμηνεύει τα τραγούδια που έγραψε η ίδια. Την ενορχήστρωση έκανε ο Σταύρος Λάντσιας και την παραγωγή ο Γιώργος Κυβέλος.
Συμμετέχει στο album «Παράξενη Γιορτή» του Μιχάλη Χατζηγιάννη (Απρίλιος 2000). Τραγουδάει μαζί του την «Πτήση 201» της Λένας Πλάτωνος, ενώ έχει γράψει στίχους και μουσική στο τραγούδι «Φωτογραφία».
Τον Οκτώβριο του 2001 κυκλοφορεί το καινούργιο της single με τίτλο «Εν Βυθώ Η Αλήθεια» και για μια ακόμη φορά το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με τη γραφή και το λόγο μιας κοπέλας που από την αρχή της καριέρας της έδειξε ότι δεν χωράει σε κανένα μουσικό είδος και σε καμία μουσική κατηγορία, σύμφωνα με αυτές που γνωρίζουμε ως σήμερα.
Το Νοέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε το νέο της album με τίτλο «Σ'έναν Κόσμο Μυστικό» σε μουσική, στίχους και ενορχήστρωση της ίδιας. Μαζί της στο studio στην παραγωγή, στην ηχοληψία και στο programming, ο Νίκος Μπιτζένης από τους Μίκρο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Γεvvήθηκε τo 1950 σε έvα χωριό της Αρκαδίας. Τo 1957 η πoλυμελής oικoγέvειά τoυ μετακόμισε στηv Αθήvα. Η εφηβεία τoυ σημαδεύτηκε από τα μoυσικά και κoιvωvικά ρεύματα της δεκαετίας τoυ '60. Μίκης Θεoδωράκης , ρoκ της αμφισβήτησης, παγκόσμια φιλειρηvικά και απελευθερωτικά κιvήματα, και μια Ελλάδα πoυ πρoσπαθoύσε βιαστικά vα κλείσει πληγές και vα αρχίσει vα ελπίζει. Η Αριστερά επεδίωκε vα στεγάσει και vα δώσει πρooπτική στις διάσπαρτες απoγoητεύσεις μέσα απo μια κoυλτoύρα ευαισθησίας και διεκδίκησης. Ο Βασίλης Παπακωvσταvτίvoυ τηv ακoλoύθησε χωρίς πoτέ vα εvταχτεί σε κάπoιo από τα κόμματα της.
Άρχισε vα τραγoυδάει έvτεχvo ελληvικό τραγoύδι. Τo 1973, μετά τo τέλoς της στρατιωτικής τoυ θητείας, πήγε στη Γερμαvία - στo Μόvαχo - όπoυ συμμετείχε σε επιτρoπές αvτιδικτατoρικoύ αγώvα, τραγoυδώvτας παράλληλα σε πoλλά στέκια Ελλήvωv φoιτητώv και oμoγεvώv. Η πρώτη τoυ σημαvτική γvωριμία έγιvε τo καλoκαίρι τoυ 1974, συvαvτώvτας, στo Παρίσι, τo Μίκη Θεoδωράκη. Η συvεργασία τoυς όμως έμελλε vα αρχίσει δύo χρόvια αργότερα.
Τo 1974 επέστρεψε στηv Ελλάδα και άρχισε oυσιαστικά τηv επαγγελματική τoυ πoρεία στo τραγoύδι. Τραγoύδησε σε μπoυάτ και ηχoγράφησε έvα μικρό δίσκo 45 στρoφώv. Τηv ίδια χρovιά συμμετέχει στηv ηχoγράφηση τoυ δίσκoυ τoυ Μάvoυ Λoϊζoυ "Τα τραγoύδια τoυ δρόμoυ".
Τo 1975 ηχoγράφησε "Τα αγρoτικά" τoυ Θωμά Μπακαλάκoυ. Τηv ίδια επoχή γvώρισε δυo συvθέτες με τoυς oπoίoυς συvεργάστηκε στεvά στηv πoρεία τoυ. Τov Μάvo Λoϊζo και τov Θάvo Μικρoύτσικo. Δύo συvθέτες πoυ σίγoυρα κόμιζαv έvαv φρέσκo ήχo στo ελληvικό τραγoύδι. Χωρίς vα ακoλoυθoύv πιστά τα χvάρια τoυ λαϊκoύ ή τoυ έvτεχvoυ, έγραψαv τραγoύδια πoυ, διατηρώvτας τo ήθoς τωv τραγoυδιώv τωv σημαvτικώv πρoγεvεστέρωv τoυς συvθετώv, αvίχvευσαv τoυς καιvoύργιoυς τρόπoυς για τo τραγoύδι της μεγάλης πόλης. Η ερμηvεία τoυ Παπακωvσταvτίvoυ ήταv ιδαvική για vα εκφράσει τo δυvαμισμό αλλά και τη λυρικότητα τoυς.
Τo 1976 συvεργάστηκε για πρώτη φoρά στη δισκoγραφία με τo Μίκη Θεoδωράκη, στo δίσκo "Της εξoρίας" , και τo 1978 o συvθέτης τov επέλεξε για τηv παγκόσμια περιoδεία τoυ. Τραγoύδησε σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Στηv Ελλάδα, συμμετείχε εvεργά σε εκδηλώσεις τoυ vεoλαιίστικoυ και τoυ εργατικoύ κιvήματoς. Τραγoύδησε σε απεργίες, συγκεvτρώσεις και συvαυλίες αλληλεγγύης κατά τoυ ρατσισμoύ και τoυ φασισμoύ.
Από εκείvη τηv επoχή, λίγo πρίv τo πέρασμα στη δεκαετία τoυ '80, αρχίζει vα εκδηλώvει τις επιρρoές τoυ από τη διεθvή ρoκ μoυσική σκηvή. Ερμηvεύει τραγoύδια με ήχo σαφώς πιo ηλεκτρικό και στίχo πιo αιχμηρό και πιo παρεμβατικό. Αυτό γίvεται σταδιακά, ξεκιvώvτας με δύo δίσκoυς πoυ κυκλoφόρησε στις αρχές της δεκαετίας τoυ 80. Ο πρώτoς είχε ώς τίτλo τo όvoμα τoυ και περιελάμβαvε τραγoύδια τoυ Αvτώvη Βαρδή, και διασκευές τραγoυδιώv τoυ Διovύση Σαββόπoυλoυ, τoυ Μίκη Θεoδωράκη και τoυ Luis Lach. Ο δεύτερoς , τo "Φoβάμαι" , με τραγoύδια τoυ Μάvoυ Λoϊζoυ, τoυ Λάκη Παπαδόπoυλoυ, τoυ Γιάvvη Ζoυγαvέλη και τoυ Γιάvvη Γλέζoυ, θεμελιώvει και oρίζει τηv μετέπειτα πoρεία τoυ μέχρι σήμερα.
Γvωρίστηκε με τov Νικόλα Άσιμo, και συμμετείχε στov πρώτo τoυ δίσκo -"Ο Ξαvαπές" - ερμηvεύovτας δύo τραγoύδια. Ο Άσιμoς ήταv o δεύτερoς άvθρωπoς, μετά τov Λoϊζo, πoυ τov επηρρέασε αρκετά με τηv ιδιότυπη πρoσωπικότητα τoυ.
Τo 1984 με τηv "Διαίρεση" o καιvoύργιoς ήχoς τoυ απoκρυσταλλώvεται πια.
Τo 1987 τo επαληθεύει με τα "Χαιρετίσματα", με τραγoύδια δικά τoυ, τoυ Νικόλα Άσιμoυ, της Αφρoδίτης Μάvoυ και τoυ Χρήστoυ Τόλιoυ.
Από τα μέσα της δεκαετίας τoυ '80, o Βασίλης Παπακωvσταvτίvoυ αρχίζει vα εδραιώvεται ως έvας κατ' εξoχήv "συvαυλιακός" καλλιτέχvης. Θα λέγαμε ότι για πρώτη φoρά, μετά τις μεγάλες συvαυλίες της μεταπoλίτευσης, τα γήπεδα ξαvαγεμίζoυv κόσμo.
Τov Απρίλιo τoυ 1985, 16.000 θεατές συγκεvτρώvovται στηv πρώτη τoυ μεγάλη πρoσωπική συvαυλία, στo Στάδιo Ειρήvης και Φιλίας. Τo επαvαλαμβάvει τov Ioύvιo τoυ 1988 στo γήπεδo τoυ Παvαθηvαϊκoύ, στη Λεωφόρo Αλεξάvδρας. Από τότε, oι συvαυλίες τoυ απoτελoύv γεγovότα και σημεία αvαφoράς της μαζικότητας. Τo στoίχημα με τoυς μεγάλoυς χώρoυς - κυρίως γήπεδα - τo κερδίζει κάθε χρόvo μέχρι σήμερα.
Εvώvει τρείς γεvvιές φίλωv τoυ, δημιoυργώvτας πάvτα έvαv ισχυρό πυρήvα ακρoατώv πoυ απoτελείται κυρίως από αρκετά "μελετημέvoυς" εφήβoυς. Τo τέλoς της δεκαετίας τoυ '80 τov βρήκε vα ερμηvεύει τα "σκληρά" τραγoύδια τoυ Κώστα Τριπoλίτη, με μoυσική τoυ Θάvoυ Μικρoύτσικoυ. Μεσoλάβησαv τo "Χoρέυω" και τα "Χρόvια Πoλλά" και στo γύρισμα της καιvoύργιας δεκαετίας, τραγoύδησε για δεύτερη φoρά - μετά τo 1978 στo "Σταυρό τoυ Νότoυ" - Νίκo Καββαδία και Θάvo Μικρoύτσικo.
Παρά τo γεγovός oτι τα τραγoύδια τoυ τα τελευταία χρόvια ακoλoυθoύv τov "ήχo" τωv μεγάλωv χώρωv, δε δίστασε vα ηχoγραφήσει δύo δίσκoυς με μελoπoιημέvα πoιήματα δύo εκ τωv σημαvτικότερωv Ελλήvωv πoιητώv. Τo δίσκo "Καρυωτάκης" τo 1984 και τo "Φυσάει" τo 1993, με πoιήματα τoυ Τάσoυ Λειβαδίτη και μoυσική τoυ Γιώργoυ Τσαγκάρη.
Ερμήvευσε πάλι Νικόλα Άσιμo τo 1992 στo "Φαλιμέvτo τoυ κόσμoυ" και στα χρόvια της δεκαετίας πoυ διαvύoυμε κυκλoφόρησε τη "Σφεvτόvα" τo 1992 και τo "Δε Σηκώvει" τo 1995, με συvεργάτες τoυ τoυς Άλκη Αλκαίo, Χριστόφoρo Κρoκίδη, Βασίλη Γιαvvόπoυλo, Σταμάτη Μεσημέρη, Αφρoδίτη Μάvoυ, Οδυσσέα Iωάvvoυ, Μίvω Μάτσα.
Τov Απρίλιo τoυ 1997 κυκλoφoρεί o δίσκoς με τίτλo "Πες μoυ έvα ψέμμα vα απoκoιμηθώ"και περιλαμβάvει τραγoύδια τoυ Νικόλα Ασιμoυ, τoυ πρωτoεμφαvιζόμεvoυ Απόστoλoυ Μπoυλασίκη, τoυ Σταμάτη Μεσημέρη, τoυ Γιάvvη Iωάvvoυ, τoυ Βασίλη Γιαvvόπoυλoυ, τoυ Χριστόφoρoυ Κρoκίδη καθώς και τo "Μάλιστα Κύριε" τoυ Γιώργoυ Ζαμπέτα και τoυ Αλέκoυ Καγιάvτα.
Τov Iαvoυάριo τoυ 1999 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλo "Να με φωvάξεις"και με τραγόυδια τoυ Βασίλη, τoυ Λαυρέvτη Μαχαιρίτσα, Χριστόφoρoυ Κρoκίδη (μόvιμoυ συvεργάτη και μoυσικoύ τoυ), Απ. Μπoυλασίκη σε στίχoυς Λευτέρη Παπαδόπoυλoυ, Οδυσσέα Iωάvvoυ, Βασίλη Γιαvόπoυλoυ και Iάκωβoυ Αυλητή.
Ο Βασίλης Παπακωvσταvτίvoυ, συμπληρώvovτας πάvω από είκoσι πέvτε χρόvια στη δισκoγραφία, έχει απoκτήσει σίγoυρα τo "σημάδι" τoυ μεγάλoυ ερμηvευτή. Ταυτόχρovα αvήκει στoυς ελάχιστoυς καλλιτέχvες όπoυ συvδυάζει εκτός από τηv ευρεία απoδoχή, τηv αvθρώπιvη αγωvία και τηv έμπρακτη συμμετoχή τoυ στoυς καθημεριvoύς μικρoύς ή μεγάλoυς πoλέμoυς. Ο λόγoς τoυ μετράει. Τo τραγoύδι τoυ μετράει. Μετράει τo μπόι μας και το κoυράγιο μας για vα μηv χαλαρώvoυμε. Μετατρέπει τις "ήττες" μας σε τραγoύδι. Ακόμη κι αv δεv vικήσoυμε, τoυλάχιστov vα τo τραγoυδήσoυμε...
ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ
Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας από Έλληνες γονείς μετανάστες. Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες εκδηλώθηκαν από πολύ μικρή ηλικία με ιδιαίτερη προτίμηση στο τραγούδι, το χορό και την υποκριτική τέχνη. Το ενδιαφέρον της ήταν τόσο μεγάλο που έκανε ανάλογες σπουδές παράλληλα με το σχολείο.
Στα δεκαεπτά της, μαζί με τον παιδικό της φίλο Νίκο Παναγιωτίδη δημιουργούν τους Antique. Υπογράφουν συμβόλαιο με τη νεοϊδρυθείσα δισκογραφική εταιρία Bonnier και ηχογραφούν το πρώτο τους single "Οπα Οπα" που γνώρισε τεράστια επιτυχία (έγινε χρυσό και παρέμεινε για πολλές εβδομάδες το νο 1 στα single charts).
Αυτή ήταν μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας λαμπρής πορείας που συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του πρώτου τους album και λίγο αργότερα, το 2001, ακολούθησε η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπου έκαναν μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση και κατέκτησαν την τρίτη θέση με το τραγούδι "I would die for you". Η επιτυχία αυτή συνεχίστηκε με πλατινένιους δίσκους, την ευρωπαϊκή περιοδεία των Antique και τη συνεργασία τους με σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ωστόσο, το 2004 ο κύκλος των Antique έκλεισε και η Έλενα συνεχίζει μόνη της το ταξίδι της στο χώρο της μουσικής ανήκοντας πλέον στο δυναμικό της Sony Music.
To Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφορεί το πρώτο της solo single "Αναπάντητες Κλήσεις" που έγραψε ειδικά γι' αυτήν ο Χρήστος Δάντης και γνωρίζει τεράστια επιτυχία, παραμένει στην πρώτη θέση των airplay και sales charts. Τη σεζόν 2003-4 η Έλενα εμφανίζεται στο πλευρό του Αντώνη Ρέμου στο Studio Πειραιώς. Την άνοιξη του 2004 κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό της album με τίτλο "Προτεραιότητα" από το οποίο γίνονται επιτυχίες και τα " Αντιθέσεις", "Αναμνήσεις", " Κάτσε καλά" και " Στην καρδιά μου μόνο θλίψη". Το album έγινε διπλά πλατινένιο.
Ο χειμώνας 2004-5 βρίσκει την Έλενα στο Fever με το Σάκη Ρουβά και το Γιώργο Μαζωνάκη.
Στις 21 Μαΐου του 2005 η Έλενα Παπαρίζου κερδίζει την πρώτη θέση εκπροσωπώντας για δεύτερη φορά την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που έγινε στο Κίεβο της Ουκρανίας με το τραγούδι "My number one" σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Το καλύτερο όμως ήρθε μετά!
Το single "My Number One" έγινε πλατινένιο στην Ελλάδα και χρυσό στην Σουηδία.
Το καινούργιο της single "Mambo!", κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2005 έγινε πλατινένιο ενώ έμεινε για δέκα εβδομάδες στην κορυφή των charts. Το καινούριο album της Έλενας Παπαρίζου είναι διπλό κυκλοφόρησε στα μέσα Απριλίου 2006 κι έγινε και αυτό πλατινένιο. Τίτλος του "Υπάρχει Λόγος".
Αμέσως μετά, η Έλενα πήγε στο εξωτερικό όπου ηχογράφησε το αγγλόφωνο album της που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2006 με τίτλο "The Game of Love". Το album περιέχει κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες της, στα αγγλικά, όπως είναι το "Gigolo", και "Mambo" καθώς και 12 ακόμη καινούργια τραγούδια.
Στις 21 Ιανουαρίου 2007 η Έλενα Παπαρίζου παρέλαβε το σημαντικό βραβείο European Border Breakers Award.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
Ο Γιάννης Πάριος παρουσιάστηκε στο τραγούδι το 1969. Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η φωνή θα γινότανε η έκφραση της λέξης "αγάπη" και πως θα έσπαγε κάθε φράγμα πωλήσεων σε δίσκους. Σήμερα ο Γιάννης Πάριος είναι ο τραγουδιστής με τις πιο πολλές χιλιάδες δίσκους σε πωλήσεις (όλοι του σχεδόν οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι) και αυτό είναι μια συνεχής ανοδική πραγματικότητα.
Ο Πάριος γεννήθηκε το 1946 σ'ένα κυκλαδίτικο νησί, την Πάρο. Πάντα λέει ότι το "πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο" (και έχει πάει σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου δίνοντας κονσέρτα) "είναι η Πάρος". Έτσι από την αγάπη του γι'αυτό το νησί, το όνομά του έγινε Πάριος . Αν προσπαθήσει λοιπόν κάποιος να αναλύσει το "φαινόμενο Πάριος" για την μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο και για τις εκατοντάδες χιλιάδων πωλήσεις δίσκων - ίσως να μην δυσκολευτεί να διαπιστώσει ότι όλα αυτά οφείλονται στην διαρκή ανησυχία του Πάριου, να βρίσκει στίχους και μουσική που να εξελίσσουν αυτόν προσωπικά σαν άνθρωπο, την τέχνη του, και ακόμα τα τραγούδια του αυτά να μπορούν να υπάρχουν μέσα στο χρόνο. Οι περισσότερες ώρες του είναι δουλειά, και μάλιστα με πολύ αφοσίωση και σεβασμό. Έτσι το μεγάλο του ταλέντο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι οι λόγοι που ο Πάριος κατάφερε να οριοθετήσει το ερωτικό τραγούδι, που αναγνωρίστηκε πλατειά, να τραγουδιέται απ'όλους και η δημοτικότητά του συνεχώς να αυξάνεται. Και είναι ο Πάριος από τους πολύ λίγους τραγουδιστές που δεν χρειάζεται την τρέχουσα δισκογραφική επιτυχία του για να υπάρχουν τα τραγούδια του στα χείλη μας. Ένα από τα μεγάλα πιστεύω του Πάριου γύρω από το τραγούδι είναι κι αυτό: Το τραγούδι όπου κι αν γεννηθεί, όπου κι αν υπάρξει (Γαλλία, Ιταλία κλπ) ανήκει σε όλο τον κόσμο (γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της μουσικής: η μουσική δεν έχει σύνορα). Μ'αυτό λοιπόν το πιστεύω ο Γιάννης Πάριος γίνεται ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που ηχογραφεί το 1976 το τραγούδι του Alain Barriere "Tu t'en vas" με ελληνικούς στίχους ("Τώρα πια"). Το τραγούδι σημειώνει μεγάλη επιτυχία - πρωτόγνωρη επιτυχία για εκείνα τα χρόνια - αλλά γίνεται και η αρχή ώστε η "ξένη" μελωδία να τραγουδιέται στην Ελλάδα από τους περισσότερους έλληνες.
Ο Γιάννης Πάριος γράφει μόνος του στίχους πολλές φορές και μουσική και δεν είναι λίγες οι φορές που τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Έτσι λοιπόν, ο Πάριος ξεκινώντας από την Ελλάδα, τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με πολύ μεγάλη ακροαματικότητα.
ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ
Η Ελλη Πασπαλά γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς. Φοίτησε στο "Manhattan School of Music", από το οποίο και πήρε το δίπλωμα "Bachelor of Αrts", ενώ παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού με την σοπράνο Judith Ruskin και υποκριτικής με τον ηθοποιό William Hickey. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε συναυλίες στις Η.Π.Α και τον Καναδά, καθώς και σε παραστάσεις όπερας, με τελευταία στάση την παράσταση "Medea" του Gavin Bryars στη Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία Bob Wilson. Στην Αθήνα ήρθε το 1982 και αμέσως καθιερώθηκε ως βασική συνεργάτις του Μάνου Χατζιδάκι μέχρι το 1988. Μετά από αυτήν την τόσο σπουδαία εμπειρία η Ελλη Πασπαλά εξέλιξε την καλλιτεχνική της ταυτότητα αρχίζοντας την προσωπική της δισκογραφική πορεία με τον δίσκο "ΣΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" (1988). Ένας δίσκος με τραγούδια σπουδαίων ξένων δημιουργών, απ' όπου και διακρίθηκε το "Youkali" το οποίο συμμετείχε στην συλλογή "EUROPEAN FEMALE FAVORITES" (1990) που κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Το νησί του "Youkali" την οδηγεί στο "ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΛΩΤΟΦΑΓΩΝ" (1990) του Στάμου Σέμση και του Βασίλη Νικολαίδη. Ένα χρόνο μετά ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο με αγγλικούς στίχους του Laurence Roman με τον τίτλο "LIVING A LIE".
Προτιμώντας την άμεση επαφή με το κοινό της, η καλλιτεχνική της πορεία σφραγίζεται από πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτε-ρικό, περιορίζοντας έτσι την παρουσία της στη δισκογραφία σε συμμετοχές δί-σκων αξιόλογων Eλλήνων δημιουργών.Το 1989 υπήρξε προπομπός του Randy Newman στις συναυλίες του στο "Παλλάς". Η πρόσκληση-πρόκληση ήρθε από το Μέγαρο Μουσικής τον Ιανουάριο του 1993, όπου η Ελλη Πασπαλά πήρε μέρος στον κύκλο "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" στα πλαίσια των εκδηλώσεων του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ. Αυτή η σημαντική στιγμή της πορείας της, διασώθηκε δισκογραφικά με την ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας, με τίτλο "Η ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΆ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ". Το 1994 είχε την πρώτη της συνάντηση με τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη με αφορμή τη "ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΑ - ΓΟΒΑ ΣΤΙΛΕΤΟ" σε στίχους δικούς του και σε ένα τραγούδι, σε στίχους της Αμαλίας Μέλη. Την ίδια χρονιά, έδωσε συναυλίες στην Ολλανδία για το Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού, ενώ τον Οκτώβρη του 1995 στα πλαίσια του εορτασμού των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετείχε σε μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Ατλάντα.
Έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους δημιουργούς όπως τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Στάμο Σέμση, την Λένα Πλάτωνος, τον Σταμάτη Κραουνάκη κ. α, αποφασίζει σε κάθε κύκλο εμφανίσεων της να δώσει έμφαση σε ένα συγκεκριμένο ερμηνευτικό της πρόσωπο. Έτσι, στη συναυλία του Μεγάρου κάλυψε μια μεγάλη γκάμα Ελληνικών και ξένων τραγουδιών, στις εμφανίσεις της με τον David Lynch οδηγείται στο να δοκιμάσει καινούργιους μουσικούς δρόμους, ενώ στη συνεργασία της με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον χειμώνα του 1995-96, εμφανίζεται στο ιστορικό "ΧΑΡΑΜΑ". Εκεί της δίνεται η αφορμή να βουτήξει στα βαθιά νερά του λαϊκού τραγουδιού και να δείξει το λαϊκό της πρόσωπο στο κοινό.
Συνεχίζοντας τις μουσικές και ερμηνευτικές της αναζητήσεις, συνεργάζεται με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο. Από αυτή τη συνεργασία, προκύπτει ο δίσκος με τον τίτλο "ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ", σε στίχους Μιχάλη Γκανά, Άρη Δαβαράκη, Ελένης Ζιώγα, Θοδωρή Γκόνη ,Λυδίας Βενιέρη, καθώς και του ίδιου του συνθέτη του.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
O Μιλτιάδης Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρός ήθελε να μάθει φλογέρα. Η μητέρα του θεώρησε ότι αυτό είναι ένα παιδικό καπρίτσιο και τον έστειλε να μάθει κιθάρα. Τελικά η μητέρα του είχε δίκιο. Ποτέ δεν έμαθε φλογέρα... Κιθάρα διδάχθηκε στο Ελληνικό ωδείο, στη τάξη του Χαράλαμπου Εκμετζόγλου, από τον Παναγιώτη Ιωάννου.
Το 1986 πηγαίνει να σπουδάσει μαθηματικός στο Ηράκλειο Κρήτης. Παίρνει το πτυχίο από τύχη και πείσμα το 1992. Ύστερα το κάνει κορνίζα στο σαλόνι.
Το 1993 αποφασίζει να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Ο κύκλος κλείνει το 1995.
Πρώτη του δισκογραφική παρουσία οι "Χαΐνηδες". Δισκογραφούν μαζί τον πρώτο ομώνυμο δίσκο (1991) μουσικού εργαστηρίου "Νεάρχου ραπλους" καθώς και στον ομώνυμο δίσκο.
Το 1995 ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, το "παραμύθι με λυπημένο τέλος" σε παραγωγή Μάνου Ξυδούς. Στίχοι και μουσική υπογράφονται από τον ίδιο και τρία τραγούδια από τον Θοδωρή Παυλάκο. Συμμετέχουν σε δύο τραγούδια οι Πυξ - Λαξ . Ακολουθεί ένα διάστημα συνεργασιών. Συμμετέχει σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου, τραγουδάει στο "Χάραμα" με την Δήμητρα Γαλάνη, συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Βαγγέλη Γερμανό, την Καλλιόπη Βέττα , τον Θανάση Γκαϊφύλλια, την Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α.
Παράλληλα συνεχίζει να φτιάχνει καινούργια τραγούδια και το 1998, σε παραγωγή Ηλία Μπενέτου , ηχογραφεί το δεύτερο προσωπικό του δίσκο, τις,"Κακές συνήθειες". Ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
Το χειμώνα του 1999 τραγουδάει στο "Άλσος" με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Το επόμενο καλοκαίρι οργώνει τα γήπεδα της επικράτειας παρέα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Τον Απρίλιο του 2001 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός του δίσκος, με τίτλο "Βυθισμένες άγκυρες", σε παραγωγή Ηλία Μπενέτου και ενορχήστρωση Νίκου Γράψα.
Ο επόμενος χειμώνας τον βρίσκει στην Σφεντόνα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και έπειτα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τον Οκτώβριο του 2003 και με τίτλο "η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος" κυκλοφορεί και ο τέταρτος δίσκος του, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα. Ο δίσκος είναι και αυτός με παραγωγό τον Ηλία Μπενέτο και ενορχηστρωτή τον Γιώργο Μπουσούνη.
Το Νοέμβρη του 2005 κυκλοφόρησε σε διπλό CD η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Φεστιβάλ Βύρωνα, με την συμμετοχή των Δ. Μητροπάνου, Β. Παπακων/νου, Ε. Τσαλιγοπούλου, Μ. Ζορμπαλά, Β. Γερμανού, Κ. Θωμαΐδη κ.ά.
ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Ο Ορφέας Περίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα σε παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Καλλιθέας. Από τότε άλλαξε πολλά ωδεία και πολλούς δασκάλους. Στα θεωρητικά με τους: Αρχιτεκτονίδη, Κυδωνιάτη, Λασκαρίδη και στην κλασική κιθάρα με τους Μάντικα, Αρχιτεκτονίδη, Κερτσόπουλο, Κώνστα και Γρηγορέα. Σπούδασε ως τα τριάντα του χρόνια και πήρε το πτυχίο Αρμονίας και κλασικής κιθάρας.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο Ορφέας Περίδης εργάζεται παράλληλα και γρήγορα προσλαμβάνεται ως μουσικός σε λαϊκά μαγαζιά ενώ παίζει και σε ηχογραφήσεις δίσκων. Επίσης,συνεργάζεται σαν τραγουδιστής για την ελληνική έκδοση του δίσκου 'Στρουμφάκια'.
Στα χρόνια που ακολουθούν διδάσκει κλασική κιθάρα σε ωδεία.
Το 1986 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του τραγούδια.
Το 1991 παίρνει το τέταρτο βραβείο στους Αγώνες τραγουδιού της Καλαμάτας.
Το 1993 εκδίδει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο 'Αχ ψυχή μου φαντασμένη' ο οποίος ξεπερνάει τις 30.000 πωλήσεις και γίνεται χρυσός.
Το 1996 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο 'Καλή σου μέρα αν ξυπνάς' και σύντομα γίνεται και αυτός χρυσός.
Οι μέχρι τώρα συνεργασίες του με Νίκο Μαμαγκάκη, Νίκο Παπάζογλου, Μανώλη Ρασούλη, Διονύση Σαββόπουλο, Θοδωρή Γκόνη απέδωσαν όμορφα τραγούδια όπως: 'Φεύγω', 'Μάτια μου', το 'Βαλς σαν βάλσαμο' κ.ά.
Από το 1993 αρχίζει να παίζει σε διάφορες μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τον Ιούλιο του '98 ο Ορφέας Περίδης συνεργάστηκε με το Μανώλη Λιδάκη στο δίσκο του τελευταίου 'Ο ήλιος του Γενάρη'. Από τη δουλειά αυτή που ξεπέρασε τις 30.000 πωλήσεις ξεχώρισαν γρήγορα τα τραγούδια που έγραψε ο Ορφέας και οδήγησαν αργότερα στο τέλος του χειμώνα στη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών και επί σκηνής..
Απρίλιος '99: Κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος του Ορφέα Περίδη με τίτλο 'Για πού το 'βαλες καρδιά μου'. Τη μουσική υπογράφει ο Ορφέας και τους στίχους ο ίδιος, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος και η Νατάσα Μεσσήνη.
ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε με άριστα τις σπουδές της στο βιολοντσέλο, στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάνει τα πρώτα της βήματα ως μουσικός και συνεργάζεται με τον Νίκο Παπάζογλου στη καλοκαιρινή του περιοδεία. Ξεκινάει επαγγελματικά το τραγούδι κάνοντας συγχρόνως μαθήματα φωνητικής με τη Τζούλι Μασσίνο στη Θεσσαλονίκη και τη Μαίρη Κωνσταντάρα στο Ωδείο Αττικής.
Συνεργάζεται με πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες και το 1994 παρουσιάζει τη πρώτη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο "Μπλε Ταξίδια".
Ένα χρόνο μετά έρχεται το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ με τίτλο "Αμάν και Γιαλέλι".
Ήδη πατάει γερά στο δισκογραφικό στερέωμα και τέσσερα χρόνια μετά, με το άλμπουμ "Ίδια μάτια άλλο Βλέμμα" είναι πια μια από τις αξιόλογες και επιτυχημένες τραγουδίστριες. Με τις ερμηνευτικές της δυνατότητες αλλά και τη σκηνική της παρουσία έχει κερδίσει τις πιο θετικές κριτικές.
Τους τελευταίους μήνες του 2000 συνεργάστηκε με το Μιχάλη Χατζηγιάννη σε μια κοινή και πολύ επιτυχημένη περιοδεία.
Οι δύο πρώτοι μήνες του 2001 τη βρίσκουν στο ZOOM να συνεργάζεται με την Ηρώ σ' ένα πρόγραμμα που σφραγίστηκε με τεράστια επιτυχία.
Στη συνέχεια συνεργάζεται με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στη σκηνή του Διογένης studio.
Η Ελένη Πέτα, το καλοκαίρι του 2001 ξανασυνεργάζεται συναυλιακά με το Μιχάλη Χατζηγιάννη
Τον Ιούνιο του 2001 κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ "Όλα αρχίζουν εδώ".
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα.
Γιος του λαϊκού δάσκαλου Θεόδωρου Πολυκανδριώτη, δεν άργησε να ασχοληθεί με την μουσική αφού σε ηλικία 8 χρονών πήρε τα πρώτα του μαθήματα κιθάρας. Συμμετείχε ως κιθαρίστας από το 1961 σε νεανικά συγκροτήματα της εποχής (JUNIOR, TRIO, ESPERANTO) και τρία χρόνια αργότερα άρχισε και η επαγγελματική του καριέρα.
Παρότι είναι παθιασμένος με την κλασική κιθάρα το καλοκαίρι του 1964 έγινε η αποκάλυψη της μουσικής αξίας του στο μπουζούκι. Αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους καλύτερους εκτελεστές στο μπουζούκι και τα χρόνια που ακολούθησαν συμμετείχε στο 95% της Ελληνικής Δισκογραφίας. Το 1971 εμφανίσθηκε με τη Νανά Μούσχουρη και τη Μαρινέλλα σε σόου του BBC.
Ακολούθησε το κάλεσμα του Μάνου Χατζηδάκη, και ως σολίστας ο Πολυκανδριώτης ερμήνευσε τον "Σκληρό Απρίλη του '45", έργο που επανακυκλοφορεί και σήμερα.
Παράλληλα συνεργάσθηκε με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές μας, Καζαντζίδη, Διονυσίου, Πάριο, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλο, Πουλόπουλο κ.α.
Η είσοδος του Θανάση Πολυκανδριώτη στο χώρο της σύνθεσης πραγματοποιήθηκε το 1968 και συνεχίζεται - μέχρι σήμερα-δισκογραφικά, με περισσότερα από 1000 τραγούδια.
Έχει δώσει συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας όπως Albert Hall (Λονδίνο), Opera Ηοuse (Σύδνεϋ), Kennedy Center, Carnegie Hall (Αμερική).
Οι μουσικές αναζητήσεις όμως του συνθέτη δεν περιορίστηκαν μόνο σε λαϊκά μονοπάτια. Μετά από πολυετή συνεργασία με Ούγγρους μουσικούς, τον Οκτώβριο του 1993 εμφανίστηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με την HUNGARIAN GYPSY ORCHESTRA, σηματοδοτώντας έτσι και ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του.
Τον Οκτώβριο του 1995 ηχογράφησε στην Βουδαπέστη 11 από τους 21 χορούς του BRAHMS με την FAILONI ORCHESTRA of the HUNGARIAN STATE OPERA.
To 1996 το όνειρο της σύνθεσης ενός κονσέρτου για μπουζούκι και ορχήστρα έγινε πραγματικότητα στο θέατρο ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ σε μια συναυλία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ. Η παρουσίαση του Κονσέρτου για μπουζούκι Νο1 δικαίωσε τόσο το συνθέτη όσο και το κοινό αφού απέδειξε την αρμονική συνύπαρξη δύο διαφορετικών ειδών μουσικής, της Κλασσικής με την Λαϊκή.
Τα τελευταία χρόνια ο Θανάσης Πολυκανδριώτης ασχολείται και με την εκπαίδευση ιδρύοντας τη Σχολή Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης όπου διδάσκονται τα λαϊκά μας όργανα, μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς. Στόχος της σχολής αυτής που απαριθμεί παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα είναι η διάσωση και διάδοση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης.
Το καλοκαίρι του 1999 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο, μια σύγχρονη μέθοδος για το μπουζούκι με τίτλο "Είναι εύκολο να μάθεις μπουζούκι" από τις μουσικές εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ.
ΝIΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ
O Nίκoς Πoρτoκάλoγλoυ γεvvήθηκε στo Βόλo , τηv πρoτελευταία ημέρα τoυ 1957. Είvαι αυτoδίδακτoς μoυσικός και όργαvό τoυ είvαι η κιθάρα. Στα τέλη της δεκαετίας τoυ '70 με τov εvθoυσιασμό της vεαρής ηλικίας και τηv σχoλική τoυ παρέα, ξεκιvά τηv υλoπoίηση τωv μoυσικώv τoυ oραμάτωv. Και εγέvovτo ... Φατμέ. Συγκρότημα ρoκ, με ηλεκτρικό ήχo, πoλλές ιδέες και μία ασυvήθιστη ελληvική A ωριμότητα. Στίχoς διεισδυτικός , αιχμηρός , όταv καταγίvεται με τηv κoιvωvία και τov άvθρωπo, τρυφερός όταv τα τραγoύδια μιλoύv για τov έρωτα. Είvαι η γεvιά της μεταπoλίτευσης , πoυ ζει και αvαπvέει μέσα στα τραγoύδια τoυ Ν. Πoρτoκάλoγλoυ. Μια γεvιά χωρίς ψευδαισθήσεις , αλλά με oράματα και χιoύμoρ. Τo κεφάλαιo Φατμέ, για μια δισκoγραφική επταετία, πρoσέφερε πoλλά και oυσιώδη. Οταv διαλύθηκαν 1989 , o Νίκoς συvέχισε μόvoς τoυ τo μoυσικό τραξίδι. Ο ήχoς τώρα γλυκαίvει , χωρά όλα τα όργαvα της Αvατoλής, συvεχίζovτας vα διατηρεί ζωvταvή τηv ηλεκτρική έvταση. Είvαι η ωριμότητα. Στηv διάρκεια της πoρείας τoυ κερδίζει τηv εκτίμηση από μεγάλoυς oμότεχvoύς τoυ, Χατζιδάκι, Θεoδωράκη, Σαββόπoυλo oι oπoίoι ζητoύv τηv συμμετoχή τoυ σε συvαυλίες και ραδιoφωvικές ή τηλεoπτικές εκπoμπές .Επίσης δεv είvαι λίγες oι συvεργασίες τoυ με σπoυδαίoυς τραγoυδιστές Αλεξίoυ,Βιτάλη,Μητρoπάvoς, Μάvoυ, Τσαλιγoπoύλoυ, Παπαζόγλoυ
Τo 1982 οι ΦΑΤΜΕ κυκλoφoρoύv τov πρώτo τoυς δίσκo με τίτλo τo όvoμά τoυς και πρoκαλoύv αίσθηση με τov φρέσκo ήχo πoυ παρoυσιάζoυv. Οι δίσκoι πoυ ακoλoυθoύv τoυς παρoυσιάζoυv πιo ώριμoυς.
Τo 1983 κυκλoφoρεί τo "Ψέμματα", εvώ τo 1985 τo "Ρίσκo", ηχoγραφημέvo στη Θεσσαλovίκη με παραγωγό τov Νίκo Παπάζoγλoυ. Τo 1986 κυκλoφoρoύv τov δίσκo με γεvικό τίτλo "Βγαίvoυμε απ' τo τoύvελ" με τηv συμμετoχή της Χαρoύλας Αλεξίoυ. Εvας δίσκoς πoυ έμελλε vα τoυς καθιερώσει και τoυς κάvει γvωστoύς στo ευρύ κoιvό. Τo 1987 επίσης oι ΦΑΤΜΕ συμμετέχoυv στo δίσκo τoυ Διovύση Σαββόπoυλoυ "Ζήτω τo ελληvικό τραγoύδι".
Τo 1988 εμφαvίζovται στo "ΣΕIΡIΟ" τoυ Μάvoυ Χατζιδάκι και επίσης συμμετέχoυv στo δίσκo με τίτλo "Στo ΣΕIΡIΟ υπάρχoυv παιδιά".
Ακoλoυθεί τo "Ταξίδι" και τo 1989 τo "Πάλκo", μια ζωvταvή ηχoγράφηση στo Λυκαβηττό και στo "ΖΟΟΜ", πoυ συγκεvτρώvει τις μεγαλύτερες επιτυχίες τoυς. Σε αυτό τov δίσκo μαζί με τoυς ΦΑΤΜΕ συμμετέχoυv η Χαρoύλα Αλεξίoυ, η Αφρoδίτη Μάvoυ και o Τάκης Σoύκας. Τo "Πάλκo" θα σημάvει τo τέλoς τoυ συγκρoτήματoς και τηv αρχή της πρoσωπικής καριέρας τoυ Νίκoυ Πoρτoκάλoγλoυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στη Μάνη. Οι γονείς του, Μεσσηνιακής καταγωγής, γρήγορα μετά τη γέννησή του, μετακόμισαν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Ιερόθεου.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος από μικρός είχε κλήση στο τραγούδι, αλλά στη συνοικία και στον στενό κύκλο που μεγάλωνε, δεν υπήρχε ο "άνθρωπος" που θα τον προωθούσε. Παρακινημένος όμως από τους φίλους του που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στην φωνή του, πήγαινε στην εταιρία COLUMBIA που γίνονταν τότε ακροάσεις, ζητώντας να τον ακούσουν, αλλά κανείς δεν του έκλεινε ραντεβού... Ο Γιάννης Πουλόπουλος όμως, πείσμων από τότε, δεν το έβαζε κάτω και συνέχιζε να ζητάει ακρόαση σχεδόν καθημερινά, παρ' όλα τα μεροκάματα που έχανε αφού δούλευε τότε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο. Κάποια μέρα - μάλλον γιατί βαρέθηκαν να τον βλέπουν καθημερινά μπροστά τους - του έκλεισαν αυτό που επιθυμούσε με όλη του τη ψυχή... μία ακρόαση!
Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν μερικά από τα μεγαθήρια της Ελληνικής μουσικής: Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου... Ο δεκαεννιάχρονος τότε Γιάννης Πουλόπουλος, διάλεξε δύο δύσκολα τραγούδια να πει: "Μάνα μου και Παναγιά" και το "Παράπονο". Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας: "Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή".
Ο Μίκης Θεοδωράκης διακρίνοντας ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, πήρε αμέσως τον Γιάννη Πουλόπουλο "υπό την προστασία του". Του δίνει να πει τρία τραγούδια στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η γειτονιά των Αγγέλων", που εκείνη τη χρονιά (1963) ανεβαίνει στο ΡΕΞ από τον θίασο Τζένης Καρέζη - Νίκου Κούρκουλου. Τα τραγούδια αυτά ήταν τα "Στρώσε το στρώμα σου για δυο", "Δόξα το Θεό", και "Το ψωμί είναι στο τραπέζι". Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δίσκο ο Πουλόπουλος, τραγούδια που αργότερα στην ίδια εταιρία θα δισκογραφήσει και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Η συνέχεια βρίσκει τον Γιάννη Πουλόπουλο να τραγουδάει σε μπουάτ στην Πλάκα. Λίγο πριν πάει φαντάρος, ηχογραφεί 4-5 δίσκους 45 στροφών στην COLUMBIA, τραγούδια τώρα πια δυσεύρετα, που με την κυκλοφορία τους "θάφτηκαν", μια και ο τραγουδιστής είχε κλείσει ήδη συμφωνία με την ΛΥΡΑ και τον Αλέκο Πατσιφά. Στη ΛΥΡΑ ξαναηχογραφεί τα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλα δώδεκα του ίδιου συνθέτη όπως τα "Βράχο βράχο τον καημό μου", "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", "Καημός" κ.ά.
Το 1965 τραγουδάει εκπληκτικά τέσσερα τραγούδια του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Μάνου Λοϊζου, ενώ σχεδόν παράλληλα κάνει μεγάλη επιτυχία με το "Μη μου θυμώνεις μάτια μου", του επίσης καινούργιου εκείνη την εποχή, Σταύρου Κουγιουμτζή.
Το 1966 ο Γιάννης Πουλόπουλος μπαίνει για τα καλά στη δισκογραφία. Τα 45άρια δισκάκια του κυκλοφορούν σωρηδόν και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφικές ταινίες. Στους "Στιγματισμένους" με τον Γιώργο Φούντα και τη Μάρω Κοντού, όπου τραγουδάει μαζί με την Ελένη Κλάδη το "Πολύ αργά" και το "Σ' αγαπώ", στον "Τετραπέρατο" με τον Κώστα Χατζηχρήστο, όπου τραγουδάει το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού "Στον Πειραιά στον Πειραιά" και στο "Εκείνος κι εκείνος" με την Τζένη Καρέζη και τον Φαίδωνα Γεωργίτση, που τραγουδάει τη σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου "Ξεγυμνώστε τα σπαθιά".
Είναι όμως η εποχή του "ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ". Ο Γιάννης Πουλόπουλος το ακολουθεί. Γράφει και συνθέτει δικά του τραγούδια όπως το "Θα 'θελα να 'χα" που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Γιάννη Σπανό (συμμετέχει στην Α και Β Ανθολογία ερμηνεύοντας αριστουργηματικά το "Παιδί μου ώρα σου καλή" σε ποίηση Γιώργου Βιζυηνού), με τον Δήμο Μούτση ("Το κορίτσι μου στ' άστρα"), με τον Κυριάκο Σφέτσα και με τον Νίκο Μαμαγκάκη ("Άνθη" και "Πέτρινα λουλούδια" σε στίχους του Βασίλη Βασιλικού).
Το 1967 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα. Μια συνεργασία που άφησε εποχή στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Αφορμή η ταινία μιούζικαλ "οι θαλασσιές οι χάντρες". Ακολούθησαν βέβαια η "Παριζιάνα" και το "Γοργόνες και μάγκες" το 1969.
Το 1969 είναι μια σημαδιακή χρονιά. Ο δίσκος "Ο δρόμος" των Μίμη Πλέσσα - Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδάει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, γίνεται αμέσως χρυσός. Είναι ο πρώτος Ελληνικός δίσκος που γίνεται χρυσός, δίσκος που στα χρόνια που θα ακολουθήσουν καταρρίπτει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, ρεκόρ που ακόμη και σήμερα δεν έχει φτάσει κανένας άλλος Ελληνικός δίσκος. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο "Οι ώρες" των Λίνου Κόκοτου - Άκου Δασκαλόπουλου.
Μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία του "Δρόμου", άλλες δισκογραφικές εταιρίες προσπαθούν να προσελκύσουν τον "χρυσό" ερμηνευτή. Ο Αλέκος Πατσιφάς όμως, βρίσκει τρόπο να τον κρατήσει στη ΛΥΡΑ. Ξέροντας την επιθυμία του τραγουδιστή να βρίσκεται συνέχεια στο studio, τον βάζει να ηχογραφεί διαρκώς τραγούδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 1969-71, ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά σε δέκα μεγάλους δίσκους 33 στροφών (!!!) και σε αρκετούς μικρούς 45 στροφών. Σε συνέντευξή του το 1987 ο Γιάννης Πουλόπουλος όταν ρωτήθηκε αν έχει κάνει λάθη στην καριέρα του, θα αναφέρει την έκδοση των δέκα δίσκων που κυκλοφόρησαν μέσα σε δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας όμως ότι περιέχουν μερικά από τα "κλασσικά" (όπως τα αποκάλεσε) τραγούδια που έχει πει. Και έχει απόλυτο δίκιο σε αυτή του τη γνώμη περί "κλασσικών", γιατί μέσα στους 10 δίσκους αυτής της περιόδου υπάρχουν εξαίσια δείγματα της φωνής του και υπέροχες ερμηνείες σε τραγούδια που βασίζονται πάνω σε στίχους ποιημάτων του Λόρκα, και του Νερούντα (Emiliano Zapata), του Γιάννη Γλέζου, στην "Ερωφίλη" του Νίκου Μαμαγκάκη, στη "Γύφτισσα μέρα" του Γιώργου Κοντογιώργου και στη "Μαρία" του Νίκου Σέμση και την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί δίσκο με τον επιστήθιο φίλο του τον Γιώργο Ζαμπέτα, το "Μουσικόραμα". Λίγο πριν την έκδοση αυτού του δίσκου, μόλις πρόλαβε την σύλληψη από τα όργανα της χούντας, μια και το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού - Πυθαγόρα "Πάμε για ύπνο Κατερίνα" θεωρήθηκε αντιστασιακό. Κατέφυγε τότε σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Βέβαια προϋπήρχε και ο δίσκος "Μίλα μου για τη λευτεριά" των Μίμη Πλέσσα - Λευτέρη Παπαδόπουλου, που όλα τα τραγούδια - εκτός από ένα - είχαν απαγορευτεί από το καθεστώς της επταετίας.
Το 1974 τραγουδάει σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Μίμη Πλέσσα στο "Θάλασσα πικροθάλασσα" και το 1975 ερμηνεύει τα "12 ρεμπέτικα", ένα είδος τραγουδιού που αποδεικνύει πια πως ο Γιάννης Πουλόπουλος είναι ένας τραγουδιστής μοναδικός, που άνετα μπορεί να κινηθεί σε όλα τα είδη του Ελληνικού τραγουδιού. Αυτός ήταν και ο τελευταίος δίσκος του στη ΛΥΡΑ.
Ακολουθούν συνεχείς χρυσοί δίσκοι με ελαφρολαϊκά και με διασκευασμένες ξένες επιτυχίες, όπως το "Αγάπα με"
Στην εταιρία ΜΙΝΟΣ μένει ως το 1989, έχοντας 11 χρυσούς δίσκους στο ενεργητικό του εκεί. Την εποχή εκείνη ο χρυσός αντιστοιχούσε σε 60.000 πωλήσεις και ο πλατινένιος σε 100.000. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίοι δίσκοι έγιναν πλατινένιοι μετά την αποχώρησή του από τη ΜΙΝΟΣ.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΛΥΡΑ δεν έπαψε να επανεκδίδει τραγούδια που είχε πει, κυρίως τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών. Στο διάστημα 1977-89 συνεργάζεται και πάλι με τον Μίμη Πλέσσα, το Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Κριμιζάκη, ενώ το 1984 σε ένα δίσκο που έγινε χρυσός, τραγούδησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τραγούδια του "Νέου Κύματος" σε δεύτερη εκτέλεση (πιάνο -επιμέλεια ορχήστρας ο Γιάννης Σπανός).
Ακολουθούν δύο δίσκοι και ένας τρίτος με μια συμμετοχή, στην POLYGRAM μεταξύ 1990-92. Για ένα διάστημα 5 χρόνων μένει οικειοθελώς εκτός δισκογραφίας (φυσικά συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε μεγάλα κέντρα).
Το 1997 ο Πουλόπουλος αρχίζει μια καινούρια συνεργασία με τη ΛΥΡΑ, με το δίσκο "Του τραγουδιού το βλέμμα", σε μουσική Αντώνη Στεφανίδη. Δίσκος που γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία. Στο δίσκο αυτό για τους φανατικούς - και είναι πολλοί - ακροατές του, υπάρχει και μια μεγάλη έκπληξη. Ο Γιάννης Πουλόπουλος "ξέθαψε" δύο δικά του τραγούδια από τα τέσσερα συνολικά που είπε σε κινηματογραφικές ταινίες γύρω στα 1972 - 1973 και ήταν άγνωστα, αλλά και δεν είχαν μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει. Τα τραγούδια αυτά το "Πάλι μεθυσμένος" και το "Αφού μου έφυγες εσύ", ξανατραγουδάει στον καινούργιο του δίσκο.
ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς. Μέχρι την ηλικία 7 ετών ζήσαμε στην Αλεξάνδρεια και ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Σουέζ.
Αρχές της δεκαετίας του '60 οι γονείς μου αποφάσισαν λόγω των πολιτικών γεγονότων να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και ευτυχώς να έρθουν στην Ελλάδα.
Τελειώνοντας το γυμνάσιο ήμουνα σίγουρη ότι θ' ασχοληθώ με τον αθλητισμό, μέχρι τη στιγμή που ένας φίλος με παρότρυνε να τραγουδήσω. Η πρώτη μου ακρόαση ήτανε στον Δήμο Μούτση. Από αυτόν ξεκίνησαν όλα.
Παρά τις θυελλώδεις αντιρρήσεις της μητέρας μου ο πρώτος δίσκος ήταν γεγονός: ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ σε ποίηση Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσου, Κ. Καρυωτάκη και φυσικά σε μουσική Δήμου Μούτση.
1975. Στην οδό Σίνα υπήρχε το θέατρο ΠΑΠΑ. Εκεί πήρα το βάπτισμα αυτού του χώρου συμμετέχοντας σ' ένα πρόγραμμα μαζί με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη, την Μαρίζα Κωχ και τον Θανάση Γκαϊφίλια.
Επόμενος δίσκος η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, επίσης του Δήμου Μούτση, από το θεατρικό έργο Η ΑΠΕΡΓΙΑ του Γιώργου Σκούρτη. Η πρώτη επαφή με τον Ηλία Ανδριόπουλο: ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΦΕΡΗ, στον οποίο συμμετέχει και ο Νίκος Ξυλούρης. Η ευαισθησία και η απλότητα του συνθέτη με γοήτευσε. Ήταν η αρχή μιας φιλίας και μιας μεγάλης συνεργασίας. Αποτέλεσμα, ο δίσκος ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΑΪΚΑ -μαζί με τον Αντώνη Καλογιάννη- σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη. Aμέτρητες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το τραγούδι ΘΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΞΕΔΕΣ γίνεται η πρώτη μου επιτυχία. Μαζί κάναμε και τις πρώτες εμφανίσεις στην Ευρώπη, στην Σουηδία και την Δανία.
Λίγο αργότερα ο Διονύσης Σαββόπουλος, μου προτείνει να συμμετάσχω στο διπλό του δίσκο ΡΕΖΕΡΒΑ καθώς και στις εμφανίσεις που θα έκανε τον χειμώνα στην Πλάκα. Η εμπειρία δουλεύοντας στο ΡΗΓΑ δίπλα στο Νιόνιο είναι μεγάλη. Τραγουδάμε, χορεύουμε, απολαμβάνουμε τις περιπέτειες του Καραγκιόζη με τον Σπαθάρη, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα. Αρκετές φορές βοηθούσα τον Σπαθάρη και έκανα το... "κολλητήρι".
Καλοκαίρι '77, θέατρο ΣΜΑΡΟΥΛΑ, επιθεώρηση ΕΦΗΜΕΡΕΒΟΜΕΝ του Μποστ-Μουρσελά, με πρωταγωνιστές τους Θύμιο Καρακατσάνη, Σμαρούλα Γιούλη, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Νίκο Κάποιο, Γιώργο Μοσχίδη και Γιάννη Μπέζο. Σ' αυτή την επιθεώρηση τραγουδάω τρία τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου. Τους θυμάμαι όλους με αγάπη. Την ίδια χρονιά συνεργάζομαι με τον Σταύρο Ξαρχάκο, σε μία σειρά συναυλιών στο θέατρο ΑΛΙΚΗ.
ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, Γιάννης Σπανός. Τα μαγικά δάκτυλα του Γιάννη και ο έντονος ερωτισμός του, μου άνοιξαν την πόρτα στο ερωτικό τραγούδι. Δουλεύαμε δημιουργικά στο σπίτι του στην Ερέτρια, οι αμέτρητες συναυλίες, μας έφεραν ακόμη πιο κοντά. Στο ΚΥΤΤΑΡΟ στην οδό Ηπείρου περάσαμε έναν ολόκληρο χειμώνα μαζί. Ήταν η αρχή σε μία διαδρομή που χάραξε την μετέπειτα πορεία μου. Το ομώνυμο τραγούδι ήταν και η πρώτη μου συνεργασία με την Λίνα Νικολακοπούλου.
Ο επόμενος δίσκος ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου: να τραγουδήσω έναν ποιητή που θαύμαζα, που με συγκλόνιζε, που μίλαγε στην ψυχή μου, τον Οδυσσέα Ελύτη. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ σε μουσική Ηλία Ανδριόπουλου. Το έργο αυτό, μαζί με τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ και τα ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ τα παρουσίασα το 1994 στο ΗΡΩΔΕΙΟ, με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη χορωδία του Αντώνη Κοντογεωργίου. Ήταν μία από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές στιγμές της καλλιτεχνικής μου πορείας. Ένα ΗΡΩΔΕΙΟ κατάμεστο, με πανσέληνο -ερμηνεύοντας την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη σε πρώτο πλάνο- είναι ότι καλλίτερο μπορεί να ονειρευτεί ένας καλλιτέχνης. Η βραδιά αυτή έχει ευτυχώς καταγραφεί και στην δισκογραφία και τηλεοπτικά.
Το 1985 συνεργάζομαι για πρώτη φορά με τον Σταμάτη Κραουνάκη, με τον οποίο γνωριζόμασταν από τα σχολικά χρόνια αλλά δεν το θυμόμασταν!!! Κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας από διάφορες περιγραφές ανακαλύψαμε ποιοι... ήμασταν! Από τότε μας συνδέει μία πολύ ειλικρινής φιλία, η οποία μέσα από τις δυσκολίες της ζωής και της τέχνης έγινε ακόμη πιο δυνατή και κρατάει μέχρι σήμερα. Αυτός ο δίσκος ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία με την Λίνα Νικολακοπούλου και η αφετηρία πολλών θεαμάτων τα οποία θεωρώ ότι έχουν αφήσει την σφραγίδα τους. Τα λόγια της Λίνας με συγκίνησαν πάρα πολύ και ο τρόπος περιγραφής των συναισθημάτων ήταν ένα βέλος που διαπέρασε την καρδιά και την ψυχή μου. Όπως είπα τότε... Το ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ στοχεύει να είναι τραγούδια για γουόκμαν, για Κυριακές πρωί, με ήλιο και βροχή... για ράδιο-ιδεολόγους και ερασιτέχνες ερωτευμένους...
Έγινε από ένα παράπονο...
Η πρώτη παρουσίαση αυτών των τραγουδιών γίνεται στην Θεσσαλονίκη, στο ΖΟΟΜ. Εκεί συνεργάστηκα για πρώτη φορά με τον Γιάννη Πάριο.
Το καλοκαίρι του 1986 κάνουμε μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την Δήμητρα Γαλάνη, την οποία θαύμαζα από τα σχολικά μου χρόνια όχι μόνο για την φωνή της αλλά και για την ευαισθησία της. Αυτό το χρονικό διάστημα ήταν αρκετό να συνδεθούμε πιο πολύ και να γεννηθούν δύο υπέροχα τραγούδια: ΚΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΖΩΝΤΑΝΟΙ και το ΔΙΚΑΙΩΜΑ που ήταν και ο τίτλος του ομώνυμου δίσκου που κυκλοφόρησε αργότερα σε στίχους της Λίνας.
Η σχέση μου με την Λίνα δεν ήταν μόνο επαγγελματική. Υπήρχε και μία βαθιά, δυνατή φιλία μεταξύ μας με όλα τα υπέρ και τα κατά της... Οι διαφορετικοί χαρακτήρες μας, ήταν η αιτία που δημιουργήθηκαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ μας, αλλά μέσα από αυτές τις συγκρούσεις πάντα γεννιόταν κάτι εποικοδομητικό. Η εκτίμηση, ο θαυμασμός και η αγάπη είναι συναισθήματα που αντέχουν στον χρόνο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τραγουδιών που έχω ερμηνεύσει είναι δικά της.
Την επόμενη χρονιά νέος δίσκος: ΣΑΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΟΥ ΞΥΠΝΑ. Ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκα με τον συνθέτη Νίκο Αντύπα, πάντα σε στίχους της Λίνας. Ήταν μία πολύ ακριβή παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα. Εναλλάξ Αθήνα-Πράγα-Παρίσι προκειμένου ν´αποκτήσουμε ένα αποτέλεσμα που να μας ικανοποιεί απόλυτα. Σ' αυτό τον δίσκο συμμετέχει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας υπό την διεύθυνση του Mario Clemens.
ΠΥΞ ΛΑΞ
Είναι παιδικοί φίλοι, μεγάλωσαν παρέα στα σοκάκια της Δυτικής Αθήνας και τονίζουν επίμονα τη προσήλωσή τους σης λαϊκές γειτονιές. Αυτό αποτελεί νοσταλγία ίσως. Οι παιδικές μνήμες τους, είναι φορτωμένες από τη στέρηση των ανθρώπων της γειτονιάς τους και αντίστοιχα φορτισμένες από την ανατρεπτική θέρμη των ίδιων ανθρώπων. Έχουν βαθιά συνειδητοποιήσει πως οι αντιστάσεις, τα τελικά οχυρά κατά του εκφυλιστικού μονόδρομου, είναι οι λαϊκές γειτονιές, το χωριό, η μικρή πολιτεία. Εκεί που η χειραψία είναι ακόμα σχέση ουσίας και όχι το τυπικό πρωτόκολλο μιας σειράς επόμενων διεργασιών.
To '90 ανοίγουν τα χαρτιά τους, με το πρώτο τους LP "Τι άλλο να πεις πιο απλά", χάρη στο οποίο κατανικούν τις επιφυλάξεις των "ειδικών" και κερδίζουν την προτίμηση των νέων.
To '91 κυκλοφορούν τον δίσκο "Ζόρικοι Καιροί". Η συνέπεια χαλαρώνει τις επιφυλάξεις και οι προτιμήσεις πολλαπλασιάζονται, στο ίδιο πάντα κοινό που χαρακτηρίζεται από την ευέλικτη προσαρμογή σε διαμετρικά αντίθετα, μεταξύ τους ακούσματα.
To '93 οι ΠΥΞ ΛΑΞ προτείνουν τη δική τους χειμερινή εκδοχή για τη φωτεινή μας σφαίρα... "0 Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί".
To '94 κυκλοφορεί ο δίσκος τους με τίτλο "Για τους Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης" ενώ το 1996 κυκλοφορεί "0 Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες" όπου συμμετέχει (σε ένα κομμάτι) και ο τραγουδιστής των VIOLENT FEMMES, Gordon Gano.
To '97 υπήρξε μια επίσης παραγωγική χρονιά για τους ΠΥΞ ΛΑΞ , μετά από την κυκλοφορία ενός LP ζωντανά ηχογραφημένου στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ, στο οποίο συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας. Επίσης, την ίδια χρονιά κυκλοφορεί μία ακόμη συλλογή τους σε περιορισμένα αντίτυπα με τίτλο "Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν". To καλοκαίρι του 1997 τους ταξίδεψε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας με αποκορύφωμα την εκπληκτική τους εμφάνιση στο ROCKWAVE FESTIVAL στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, και τα δύο sold out του θεάτρου του Λυκαβητού το Σεπτέμβριο.
To Νοέμβριο του 1998 συνέθεσαν το soundtrack της ταινίας μεγάλου μήκους του Παναγιωτάτου "Μοναξιά μου όλα, ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς", ενώ ο χειμώνας της ίδιας χρόνιας σημαδεύτηκε από τη σειρά εμφανίσεων τους στη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι". To Μάρτη οι ΠΥΞ ΛΑΞ ταξίδεψαν στη Μεγάλη Βρετανία για μια σειρά εμφανίσεων στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Μάντσεστερ και το Κόβεντρυ. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ελληνικό γκρουπ, χρησιμοποιώντας ελληνικό στίχο, έδωσε τέσσερις παραστάσεις που τελικά έγιναν sold out.
Δισκογραφικά δίνουν ξανά το παρόν τους με το άλμπουμ "Στίλβη" όπου εκτός από τα καινούρια τους τραγούδια υπάρχει και μια διασκευή του τραγουδιού "Tales of Yankee Power" του Bob Dylan αλλά και το "Μοναξιά μου όλα..." σε ζωντανή ηχογράφηση από τη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι".
To Μάρτιο του 1999 συμμετέχουν στο soundtrack της ταινίας του Γιάννη Παρασκευόπουλου "Νετρίνο" σε μουσική Άλκη Παπαδόπουλου με το τραγούδι "Γέφυρες με πέτρες της σιωπής", ενώ ερμηνεύουν και το τραγούδι "Υπάρχουν δρόμοι στο σκοτάδι". Τον Ιούλιο του 1999 οι ΠΥΞ - ΛΑΞ ένωσαν τις φωνές τους με τους I MUVRINI το δημοφιλέστερο συγκρότημα της Κορσικής και ένα από τα μεγαλύτερα ethnic συγκροτήματα της Γαλλίας. To αποτέλεσμα αυτής της Ελληνοκορσικανικής συνεργασίας, ήταν ένα cd single με τίτλο "Άσ' την εικόνα να μιλάει..." με τρία τραγούδια, στο τρίτο από τα οποία συμμετείχε ο Sting, που κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία όλης της Ευρώπης και έγινε πλατινένιο.
"Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;" είναι ο τίτλος της επόμενης δισκογραφικής δουλειάς των ΠΥΞ - ΛΑΞ. Ένα διπλό cd που περιέχει καινούργια τραγούδια μαζί με live ηχογραφήσεις και διασκευές αγαπημένων τους κομματιών που έγινε ήδη δύο φορές πλατινένιο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ
Ο Μιχάλης Ρακιντζής γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική από 10 χρόνων, παίζοντας κιθάρα και συμμετέχοντας σε σχολικά γκρουπ. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο έφυγε για το Λονδίνο για να σπουδάσει Μηχανολόγος στο Farnborough Polytechnic. Στο ίδιο διάστημα δημιούργησε το γκρουπ Funk And Reggae παίζοντας σε διάφορα night clubs του Λονδίνου.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δημιούργησε το γκρουπ Scraptown το οποίο μπήκε αμέσως στη δισκογραφία. Ο Μιχάλης υπήρξε συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας του γκρουπ. Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει τρεις δίσκους από το 1982 έως το 1985, καθώς και δύο maxi singles. Το ένα απ'αυτά με τίτλο "Viva Sahara" κυκλοφόρησε και στο εξωτερικό.
Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους maxi έκαναν συναυλίες στη Γαλλία και όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα ο Μιχάλης συνέχισε την καριέρα του μόνος του, με ελληνικό στίχο πια. Η επιτυχία που ακολούθησε ήταν τεράστια και ο Μιχάλης κατάφερε με τα τραγούδια του να φέρει την ελληνική ποπ μουσική στο προσκήνιο.
Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ ήταν το "Μωρό μου Φάλτσο" το 1987.
Ο Μιχάλης Ρακιντζής έχει συνεργαστεί και με μεγάλα ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως η Bonnie Tyler και ο Ian Gillan. Έχει επίσης γράψει τραγούδια για μεγάλους έλληνες καλλιτέχνες όπως η Ελένη Δήμου, ο Πασχάλης, ο Σάκης Μπουλάς, η Σοφία Αρβανίτη, η Μαρίνα, ο Βασίλης Καρράς και πρόσφατα ο Άγγελος Διονυσίου.
Έχει δώσει συναυλίες σχεδόν σε όλον τον κόσμο και έχει σημειώσει ρεκόρ εισιτηρίων σε συναυλιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ
1945 - 1963
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945, μεγάλωσε στο Ηράκλειο, έψαλε στον Πολιούχο Άγιο Μηνά ο οποίος και τον επηρέασε αισθητικά και ιδεολογικά, βοηθούσε τον πατέρα του στο χρυσοχοείο όπου και από εκεί επηρεάστηκε από τα ρολόγια και τον χρυσό, ήταν σημαιοφόρος στο σχολειό του, από μικρός ανήκε στην νεολαία της αριστεράς - αφού ο πατέρας του ήταν για χρόνια στις ιταλικές φυλακές και ο θείος του στο Μαουτχάουζεν - κέρδισε δυο βραβεία στους μοντέρνους χορούς, ήρθε τέταρτος στα τετρακόσια μέτρα στους σχολικούς αγώνες του νομού και γενικά πέρασε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια με τα αδέλφια του και τους φίλους του. Το όνομά του, Εμμανουήλ, είναι εβραϊκό και σημαίνει άνθρωπος του Θεού, το επίθετό του προέρχεται από το ιερό όνομα του κορανίου "ρασούλ" και το τρίτο το σανσκριτικό του το έδωσε ο 'Οσσο και είναι "ντέβα παρινίτο" και σημαίνει ερωτευμένος με την θεικότητα.
1963 - 1974
Τελειώνοντας το γυμνάσιο ένοιωθε ότι τα πάντα τον έσπρωχναν να κολυμπήσει στα βαθιά. Στην Αθήνα σπουδάζει σκηνοθεσία κινηματογράφου, γράφει ποιήματα, σενάρια, τραγουδάει ερασιτεχνικά στις μπουάτ της Πλάκας, δουλεύει στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή", παίρνει μέρος στους αγώνες του 114, περπατάει όλες τις πορείες ειρήνης, γνωρίζει όλη την τότε πνευματική πρωτοπορία και δεν σταματάει να ονειρεύεται να γυρίσει ταινία βασισμένη σε ένα βιβλίο του Νίκου Καζατζάκη με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτοντας μέσα του τους δυο αυτούς μεγάλους δημιουργούς, κάτι το οποίο αργότερα πέτυχε. Στις 21 του Απρίλη συλλαμβάνεται από την Δικτατορία και περνάει μερικές ώρες στην "Μπουμπουλίνας". Φεύγει για το Λονδίνο όπου μένει 6 χρόνια. Εκεί διαμορφώνεται ιδεολογικά συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στο Τροτσκιστικό κίνημα στο οποίο ήταν στέλεχος και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε παραστάσεις με αγωνιστικούς στόχους. Στο Λονδίνο γράφει τα πρώτα του βιβλία και γίνεται συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή, στην οποία γράφει άρθρα και επιφυλλίδες, παίρνει μαθήματα πολιτικής οικονομίας και φιλοσοφίας και πουλάει για 6 χρόνια την εν λόγω εφημερίδα στους δρόμους, συμμετέχοντας ασταμάτητα στους αγώνες των εργατικών συνδικάτων. Τον Μάη του '68 παίρνει μέρος στην μεγάλη εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι και τραυματίζεται θανάσιμα από τους SRS. Το Λονδίνο τον αναδιαμορφώνει άνισα αλλά δημιουργικά. Το 74, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από την Μυστική Αστυνομία, κρύβεται. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 74 και την πτώση της Χούντας συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Δουλεύει στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη στο Πέραμα όπου κινδυνεύοντας να σκοτωθεί καθημερινά μπαίνει στην απεργιακή επιτροπή και πρωτοστατεί στο εργατικό κίνημα που ανατρέπει όλο το μέχρι τότε καθεστώς στα μεγάλα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1973 γεννιέται κατά την βούληση της διαλεκτικής της φύσης ένα κοριτσάκι, η κόρη του, που της έδωσε το όνομα Ναταλία, τιμής ένεκεν στη γυναίκα του Τρότσκι.
1974 - 1978
Τον καλεί ο φίλος του Μάνος Λοίζος και τραγουδά στον δίσκο "Τα νέγρικα" μαζί με την Μαρία Φαραντούρη. Επίσης ο ίδιος συνθέτης τον επιβάλει και τραγουδά το τραγούδι στα κομέρσιαλ ενός σίριαλ που γίνεται επιτυχία. Ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης του προτείνει και τραγουδά σ' ένα δίσκο του σε ποίηση Πρεβελάκη "Ο νέος Ερωτόκριτος". Τυπώνει τα τρία πρώτα του βιβλία: "Η μπαλάντα του Ιασαάκ", ένα σύνθετο ποίημα επηρεασμένο από τον αγώνα της νεολαίας, στο οποίο βιβλίο αναποδογυρίζει τον μύθο της θυσίας του Αβραάμ και έτσι ο Ισαάκ την παραμονή της Θυσίας το σκάει στα βουνά με κάποιους δούλους, αρχίζει πόλεμο ενάντια στον Αβραάμ τον οποίο και σκοτώνει. Έπεται το βιβλίο με διηγήματα "Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακούλα και ένα ανάμοικτο με διηγήματα και ποιήματα "κβο βαντις στατους κβο".
1978 - 2002
Αρχίζει να προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα και να καταδύεται στην πεμπτουσία της. Το ένστιχτο και η μοίρα τον οδηγούν στον πυρήνα του ελληνικού τραγουδιού. Παραιτείται από το κόμμα μια μέρα που οι σύντροφοι υποστήριζαν τις ερυθρές πυρηνικές βόμβες ενάντια στις αντίπαλες. Βλέποντας έναν παραλογισμό ρίχνεται στη μελέτη των ανατολικών φιλοσοφιών . Ανακαλύπτει ή του αποκαλύπτεται μέσω μιας γνωστής του τον OSHO. Αναστατώνεται θετικά, διαβάζει βιβλία του, γοητεύεται, βαθαίνει, πηγαίνει στην Ινδία και τον συναντά.
Συνεχίζοντας τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες τις εμπλουτίζει στο έπακρο με τη νέα του εμπειρία. Συστήνει στους Έλληνες τον OSHO εκδίδοντας το βιβλίο του "κρυμμένη αρμονία - ομιλίες πάνω στον Ηράκλειτο".
Οι προτάσεις του συναντούν μια ανταπόκριση των πολιτών που με μπαγκράουντ την κοινωνικοπολιτική μεταστροφή υπάρχει μια φρέσκια και θετική ενέργεια στην ατμόσφαιρα.
Μελετά, γράφει, ερωτεύεται ξερωτεύεται, διαλογίζεται, αυτοπαρατηρείται, παλινδρομεί , ορμά, ωριμάζει, ανοίγεται, ρισκάρει, πληρώνει το τίμημα. Αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με τα πάσης φύσεως κατεστημένα που βλέπουν σ' αυτόν ένα κίνδυνο για την πόζα και την ανεπάρκεια τους.
Ο OSHO, μεταβαίνει στο Όρεγκον. Χίλια δυο λαμβάνουν χώρα. Μια έρημος μετατρέπεται σε πόλη για 30000 ανθρώπους. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση μετατρέπεται σε ταύρο σε γυαλοπωλείο. Τον καταδιώκει τον συλλαμβάνει τον φυλακίζει τον δηλητηριάζει, τον εκδιώχνει. Ο Ρασούλης συνεχίζοντας με συνέπεια αυτό που θεωρεί αναγκαίο, συγκρούεται και σιγά σιγά απομονώνεται, καθώς κόμματα, εκκλησία, ιδιωτικά κυκλώματα θεωρούν κίνδυνο τις προτάσεις του. Ακόμη και με το κέντρο του OSHO στο Όρεγκον ήρθε σε ρήξη. Γεμάτος αγωνία και περιεχόμενο κάνει μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Τρεισήμισι μήνες πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία, τον αναγκάζει να προσθαφαιρεί στοιχεία προκειμένου να φτάσει στην Ιερή Φόρμουλα Χι τη χρυσή τομή του κόσμου, την κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Πτοείται, πολλάκις απελπίζεται αλλά παραμένει στο ρινγκ χρησιμοποιώντας τακτικές του Ρομπέν του Δασών του Μπρους Λη και του Χριστού.
Τον κατηγορούν ότι είναι εγκέφαλος της 17 Ν. Αυτός δηλώνει για πολλοστή φορά ότι από φύση και θέση είναι ενάντια στη βία, ιδίως ενάντια στην ατομική τρομοκρατία. Όμως με τις δηλώσεις του τρομοκρατεί κάποιους και οι οποίοι τον υποδεικνύουν ως ιδεολογικό τρομοκράτη.
Συνεχίζει να παράγει έργο επειδή επιθυμεί και επειδή είναι μέτρο σύγκρισης για τη συνέπεια των ιδεολογικών και ηθικών πεποιθήσεων. Δηλώνει όμως ότι η οντότητα του είναι πιο ενδιαφέρουσα από το έργο του, τα προϊόντα του.
Η κόρη του Ναταλί σπουδάζει μουσική και αποκαλύπτεται ως ακραίο μουσικό φαινόμενο σαν τραγουδίστρια λαϊκών τραγουδιών, χέβι μέταλ και στις Άριες των κλασσικών. Γίνεται γνωστή και στο εξωτερικό με το συγκρότημα Septic Flesh, αλλά συμμερίζεται εντός της Ελλάδος την εσκεμμένη απομόνωση του πατέρα της Μανώλη Ρασούλη.
Με κεντρικό στόχο μια νέα συνείδηση πλανητική και μια νέα προσέγγιση στο τρίπτυχο ζειν ευζειν γνώθι σεαυτόν, παρεμβάλλεται στο εγχώριο αλλά και όσο μπορεί στο διεθνές γίγνεσθαι.
Μέσα στην οδύσσειά του ο OSHO εκβράζεται και στην Κρήτη. Εκεί βρίσκει τον Ρασούλη να μένει στην ίδια περιοχή. Ήταν σαν ένα μήνυμα ύπαρξης. Ο Ρασούλης σαν Κρητικός κάνει το παν να προστατεύσει τον δάσκαλό του από τις επικείμενες επιθέσεις. Πληγώνεται όταν δεν το κατορθώνει και ο δάσκαλός συλλαμβάνεται και απελαύνεται.
Το γεγονός αυτό υπερδιπλασιάζει την εγρήγορση του, την ευθύνη του, την ερευνά του, την αυτοπαρατήρησή του, συνάμα υπερδιπλασιάζεται η προσπάθεια των απαράτ κράτους και παρακράτους για να τον παροπλίσουν και να τον φιμώσουν, με κινήσεις έμμεσες ή άμεσες με κλασσικά ή πρωτότυπα τρικ.
Συνεχίζει να παράγει έργο, τραγούδια, βιβλία ραδιοπρογράμματα , άρθρα σε εφημερίδες της πρωτεύουσας και της επαρχίας.
Η Μελίνα Μερκούρη τον καλεί να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την πολιτιστική Αθήνα και να τις δώσει ιδέες αλλά αρνείται γιατί δεν θεωρεί την Αθήνα άξια για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε μπαίνει στη μαύρη λίστα και του υπουργείου πολιτισμού. Προσπαθούν με δικαστικές καταδίκες να τον πτοήσουν και να τον βγάλουν εκτός ρινγκ., ο Ρασούλης κάνει συναυλίες στο Βερολίνο και στην Κωνσταντινούπολη και μιλά στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Βαρκελώνης καθώς είναι φιλοξενούμενος του δήμου για ένα φεστιβάλ μεσογειακής ποίησης καθώς και στη Μαγιόρκα.
Τα τραγούδια του γίνονται γνωστά κι αγαπητά στο Ισραήλ, την Τουρκία, Τη Σερβία, στις Χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες αλλά και για κάποιο μυστήριο λόγο και στην Ιαπωνία.
Τα τελευταία χρόνια στο απώγειο της προσπάθειας του και αφού το κατεστημένο το οποίο έχει ρίξει την Ελλάδα στον άκρατο αμοραλισμό, επικεντρώνεται να μπει τελειωτικά στη διεθνή αρένα έχοντας εκπαιδευτεί, από το εγχώριο στάτους που αποπνέει την πιο ιλουστρασιόν παρακμή σ' όλο το γκλόμπαλ βίλατζ. Όμως και με παράπλευρο στόχο να εκφράσει τη βαθύτερη ψυχή της Ελλάδας με την οικουμενική ψυχή και της παγκόσμια δυναμική στην ανακάλυψη του αντίδοτου και την παραγωγή μιας νέας ιδεολογίας, ενός νέου κώδικα αξιών, που αυτή τη στιγμή αναζητά ο κάθε έξυπνος ευαίσθητος και έντιμος πολίτης κάθε χώρας κάθε φυλής, κάθε τάξης, και φύλλου.
Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται νονός και κηδεμόνας ενός μικρού αγοριού του Πασχάλη που αγαπά ιδιαίτερα, και του φωτίζει τον ορίζοντα συνειδητοποίησης του νοήματος του κόσμου.
Η τελευταία σημαντική εμπειρία του υπήρξε η επίσκεψη στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας στης 22-9-2001, επίσκεψη που του τροφοδότησε στα μέγιστα το κουράγιο για τη συνέχιση της έρευνας και του έργου του.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ
Ο Αντώνης Ρέμος Πασχαλίδης γεννήθηκε στις στο Ντύσεντρορφ της Γερμανίας.Εκεί έμεινε μέχρι τα 10 του χρόνια και απο το 1980 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Τα παιδικά του χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα λόγω οικογενειακών καταστάσεων, αλλά δεν αισθάνθηκε ποτε βάρος εξαιτίας τους. Στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων έμαθε ερασιτεχνικά να παίζει κιθάρα. Ασχολήθηκε με πολλά επαγγέλματα αλλά αυτό του τραγουδιστή τελικά τον κέρδισε.
Ύστερα απο πολλές εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, άλλες επιτυχημένες και άλλες όχι κατάφερε αφού έγινε εκεί πρώτο όνομα να κατεβεί στις αθηναικές πίστες.Το Πάσχα του 95 εμφανίζετε στο κέντρο "Διογένης Παλλάς" δίπλα στο Δημήτρη Μητροπάνο, το Στέφανο Κορκολή και το Μάριο Τόκα. Η επιτυχία του μεγάλη και μία απο τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες της Ελλάδος η Sonymusic υπογράφει μαζί του συμβόλαιο και προσανατολίζεται με τη βοήθεια του παραγωγού του Σταύρου Αραπίδη σε μια δισκογραφική καριέρα καθώς έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται έντονα το όνομα του ώς νέου μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή.
Το 1996 ο πρώτος δίσκος του είναι γεγονός και έχει σαν τίτλο το όνομα του "Αντώνης Ρέμος" και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των συνεργατών του,καθώς γίνετε μέσα σε λίγους μήνες χρυσός και σε λιγότερο απο ένα χρόνο πλατινένιος. Είναι πλέον ο πιο νέος και ελπιδοφόρος λαικός τραγουδιστής και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία την ίδια και την επόμενη χρονιά στις ζωντάνες του εμφανίσεις στις "Χάντρες" και στο "Διογένη" με τη Νατάσσα Θεοδωρίδου και το Λάμπη Λιβιεράτο.
Τον Απρίλιο του 1998 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του album με τίτλο "Καιρός να πάμε παρακάτω". Ο δίσκος ξεπέρασε τις 25.000 πωλήσεις μέσα σε ένα μήνα και έγινε χρυσός ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 1998 έγινε πλατινένιος μετρώντας 70.000 πωλήσεις. Τον Δεκέμβριο του 1999 κυκλοφορεί το νέο του album με πολλούς και αξιόλογους συνεργάτες. Για πρώτη φορά γράφουν για τον Αντώνη Ρέμο οι συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος και Σταμάτης Σπανουδάκης και ο στιχουργός Αντώνης Ανδρικάκης. Το album γίνεται χρυσό μέσα σε λίγες μέρες.
Το Μάρτιο Του 2000 κυκλοφορεί το soundtrack της ταινίας "Η αγάπη είναι ελέφαντας" σε μουσική Μίνωα Μάτσα. Ο Αντώνης Ρέμος τραγούδησε το ομώνυμο τραγούδι και άλλο ένα επίσης. Στο album συμμετέχουν ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Πασχάλης Τερζής και η Tania Nassibian. Ακολουθεί η κυκλοφορία ενός single με τίτλο "Fly with me", ένα remix της μεγάλης του επιτυχίας "Μείνε", που δανείζεται τον τίτλο του από τα rap φωνητικά του Δανού Remee Guitar. Το χειμώνα του 2000 ο Αντώνης Ρέμος εμφανίζεται στον Απόλλωνα μαζί με τον Σάκη Ρουβά.
Τον Ιούνιο του 2001 κυκλοφορεί το διπλό live album με τίτλο "Μια Νύχτα Μόνο", με τη ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος στον Απόλλωνα, που γίνεται πλατινένιο και συνεχίζει να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις των charts. Το χειμώνα του 2001 ο Αντώνης Ρέμος μοιράζεται τη σκηνή του "Διογένη" με τον Γιάννη Πάριο. Το Δεκέμβριο του 2001 κυκλοφορεί το single "Ολος ο κόσμος είσαι εσύ" με τις μεγάλες επιτυχίες "Ελα να με τελειώσεις" και "Δεν έχω πού να πάω". Σύντομα γίνεται διπλά πλατινένιο.
Στις 29 Απριλίου 2002 κυκλοφορεί το νέο album του Αντώνη Ρέμου με τίτλο "Καρδιά μου μην ανησυχείς". Τα τραγούδια έχει γράψει ο Γιώργος Θεοφάνους. Το album γίνετε σε διάστημα 6 μηνών διπλό πλατινένιο. Τον Ιούλιο του 2002 κυκλοφορεί από τη Sonymusic Hellas ένα cd-single με τις 12 μεγαλύτερες επιτυχίες του, και μετά από λίγο καιρό ένα cd-single με τα remixes του τραγουδιού "Καρδιά μου μην ανησυχείς". Το cd-single ονομάζεται Kardia mou. Τον Αύγουστο του 2002 εμφανίζεται με τους One στην Θεσσαλονίκη.
Tον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου αρχίζουν οι εμφανίσεις στο Studio Πειραιώς 130 με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη όπου μαζί κυκλοφορούν το ντουέτο "Σ'αγαπώ". Οι εμφανίσεις με την Πρωτοψάλτη θα συνεχιστούν στην "Πολιτεία" της Θεσσαλονίκης αλλά και σε μια περιοδεία εμφανίσεων στην Αμερική. Το καλοκαίρι του 2003 κυκλοφορεί ένα cd-single με remixes του "Δεν τελειώσαμε". Επιτυχής ήταν και η συμμετοχή στον δίσκο του Αντώνη Βαρδή με το τραγούδι "Θέλω Να Μάθω".
Στις 29 Οκτωβρίου 2003 κυκλοφορεί το νέο album με τίτλο "Μια αναπνοή",ενώ μετά απο λίγες μέρες κυκλοφορεί το cd "Τραγούδι στα παιδιά" με live ηχογραφήση απο τις συναυλίες του Γιώργου Θεοφάνους όπου συμμετείχε ο Αντώνης Ρέμος. Τον χειμώνα του 2003 εμφανίζεται στο Studio Πειραιώς 130 μαζί με την Έλενα Παπαρίζου, τον Γρηγόρη Πετράκο και 4 μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Το Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Θεοφάνους, Κώστα Χατζή, Γιάννη Σπανό και Αντώνη Βαρδή.
Το χειμώνα κυκλοφορεί το cd του Χρίστου Νικολόπουλου "Δική μου η χαρά" στο οποίο ο Αντώνης Ρέμος συμμετέχει με ένα τραγούδι του οποίου ο τίτλος είναι "Νυχτερινό μου βάσανο". Την άνοιξη του 2004 κυκλοφορεί cd-single με remixes του album "Μια αναπνοή". Έρχεται η συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο κυκλοφόρησε το cd-single "Αν θυμηθείς το όνειρο μου" και ή συμμετοχή του στο επίσημο Ολυμπιακό άλμπουμ με το τραγούδι "Δραπετσώνα".
Το χειμώνα το 2004 έρχονται δύο νέες κυκλοφορίες, το cd-single "Χαμογέλασε" σε στίχους και μουσική του Γιώργου Θεοφάνους και το "Live" album με ηχογραφημένες τις εμφανίσεις του περσινού χειμώνα με τους 5 μεγάλους συνθέτες,ενώ συμμετέχει και στο sountrack της σειράς "Τα παιδιά της Νιόβης" σε μουσική του Μίμη Πλέσσα. Ταυτόχρονα ξεκινάν οι εμφανίσεις του στο "Αθηνών Αρένα" με τον Γιώργο Νταλάρα και συμμετέχει στο άλμπουμ του προηγούμενο με το "Μόνο που ξέρω".
Την άνοιξη του 2005 γίνεται η απονομή των πλατινένιων δίσκων "Χαμογέλασε" και "Live" ενώ ηχογραφεί ένα ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο "Κι είχα τόσα να σου πώ" σε μουσική του Αντώνη Βαρδή.Τον χειμώνα του 2005 εμφανίζεται με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο "Αθηνών Αρένα" ενώ κυκλοφορεί το 4 άλμπουμ σε στίχους και μουσικη του Γιώργου Θεοφάνους "Σαν Άνεμος".
Το νέο album του Αντώνη Ρέμου έγινε κατά την ...προσφιλή του συνήθεια πλατινένιο μερικές μόνο μέρες μετά την κυκλοφορία του! Είναι η τρίτη επιτυχημένη συνεργασία του Αντώνη Ρέμου με τον Γιώργο Θεοφάνους που έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους σε όλα τα τραγούδια του album. Πρόκειται για ένα δίσκο που έκανε πολύ καλή αρχή με το πρώτο τραγούδι "Σαν Άνεμος" αλλά διαθέτει μερικούς "άσους" ακόμα που θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται σιγά σιγά στην πορεία του "παιχνιδιού".
Στο σύνολο περιέχει δεκαπέντε καινούρια τραγούδια και μερικά από τα βασικά "ατού" του είναι οι συνεργασίες του Αντώνη Ρέμου με τον Γιώργο Μαργαρίτη (ντουέτο στο τραγούδι "Το Κορμί") και τον πολύ επιτυχημένο στην Ιταλία Massimo Di Cataldo (ντουέτο στο τραγούδι "Για Εκατό Ζωές Ακόμα", με ελληνικούς στίχους του Γιώργου Θεοφάνους και ιταλικούς του Massimo. Ο Ιταλός καλλιτέχνης ήξερε από καιρό τον Αντώνη Ρέμο και δέχτηκε αμέσως την πρόταση που του έγινε. Στο τραγούδι "Σαν Ανεμος" συμμετέχει η Μαρινέλλα.Στο album υπάρχουν ακόμα και τα τέσσερα τραγούδια από το single "Χαμογέλασε" καθώς και το "Μείνε Λίγο Στη Γραμμή", το τραγούδι που ανοίγει το δίσκο και σημαίνει πολλά για τον Αντώνη Ρέμο. Κυκλοφορεί και σε Dual Disc με ήχο surround 5.1, video clips, making of από το studio, φωτογραφίες, στίχους καθώς και την πλήρη δισκογραφία του Αντώνη Ρέμου.
Από τον Νοέμβριο 2006 εμφανίζεται στο "Αθηνών Αρένα" μαζί με την Μαρινέλλα. Είναι το γεγονός του χειμώνα αφού η συνεργασία αυτή στέφεται με απόλυτη επιτυχία.
ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ
O Σάκης Ρουβάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Πολύ σύντομα, η μουσική και το τραγούδι έγιναν μέρος της ζωής του. Οι συμμαθητές του σίγουρα θυμούνται το αξέχαστο πάρτυ αποφοίτησης, όπου ο Σάκης ήταν αναμφίβολα ο star του show, αφού τραγούδησε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Elvis και των Beatles.
Η Ενόργανη Γυμναστική ήταν το άλλο του πάθος, στο οποίο κατέκτησε εξαιρετικά βραβεία. Διακρίθηκε επίσης στο άλμα επί κοντώ και ως εξαίρετο ταλέντο που ήταν, έγινε μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας.
Ο Σάκης έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση στην Αθήνα, το 1981 στο Show Center και ήταν εκεί που τον ανακάλυψε η Polygram, προσφέροντας του το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο. Μόλις μερικούς μήνες μετά, έκανε το απίστευτο ντεμπούτο του, με την παρουσίαση του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το τραγούδι "Πάρτα" σε μουσικη του Νίκου Τερζή και στίχους του Γιώργου Παυριανού, κέρδισε το πρώτο βραβείο και ο Σάκης απέκτησε την πρώτη του εμπειρία από ενθουσιώδεις θαυμαστές, που αμέσως ένιωσαν ότι ένα νέο αστέρι θα γεννιόταν! Από τότε, τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα για τον νεαρό performer.
Το πρώτο του solo album, με τίτλο "Σάκης Ρουβάς" κυκλοφόρησε μία μέρα μετά το φεστιβάλ και η νεολαία από όλη την Ελλάδα έδειξε την αγάπη της για τον Σάκη Ρουβά, χαρίζοντας στον δίσκο του τρομερή επιτυχία και κάνοντας τον Νο. 1! Stands και αφίσες του Σάκη Ρουβά γέμισαν τα δωμάτια των κοριτσιών, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα μιλούσαν για έναν νέο star! Σύντομα, οι αναστεναγμοί έγιναν ουρλιαχτά και τα live του γίνονταν το καθιερωμένο άρθρο σε όλα τα είδη των περιοδικών.
Το δεύτερο album του με τίτλο "Μην Αντιστέκεσαι" -επίσης σε σύνθεση του Νίκου Τερζή- κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1992 καθιστώντας πλέον τον Σάκη ως έναν κορυφαίο performer στη μουσική σκηνή.
Τον Οκτώβρη του 1993, κυκλοφόρησε το τρίτο του album σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια. Η αγάπη των θαυμαστών μετατρέπεται σε εμμονή και ο Τύπος ασχολείται με τον Σάκη καθημερινά πια, αφού αυτός έχει γίνει must για όλες τις εκδόσεις!
Ο χειμώνας του 1994 βρίσκει τον Σάκη να συνεργάζεται με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και τη στιχουργό Ναταλία Γερμανού. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το big bang "Αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας". Τραγούδια όπως το "Ελα μου" και "Ξανά" έγιναν απίστευτα hits.
Μερικούς μήνες αργότερα, ο Σάκης κυκλοφορεί το νέο του album. Eφόσον η επιτυχία του προηγούμενου ήταν τεράστια, ο Σάκης συνεργάζεται ξανά με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και τη στιχουργό Nαταλία Γερμανού για να δημιουργήσουν μαζί άλλο ένα hit album, το "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα". Ετσι αρχίζει τις live εμφανίσεις του στη σκηνή του "Χάους" μαζί με την Άννα Βίσση, για ένα αξέχαστο show!
Για τέσσερεις συνεχόμενες χρονιές μονοπωλεί τα Ελληνικα Μουσικά Βραβεία Ποπ Κορν, κερδίζοντας το βραβείο για καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη, Καλύτερο Τραγούδι, Καλύτερη Σκηνική Παρουσία, και πολλά άλλα. Ο καλλιτέχνης με την καλύτερη σκηνική παρουσία συνεργάζεται με μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως τον Τόλη Βοσκόπουλο, την Άννα Βίσση και την Καίτη Γαρμπή.
Στις 19 Μαϊου 1997, ο Σάκης κάνει ένα βήμα προς την Ειρήνη και την Συμφιλίωση καθώς εμφανίζεται μαζί με τον Τούρκο pop star, Burat Kud σε μια "δι-εθνική" συναυλία στα κατεχόμενα εδάφη, στο νησί της Κύπρου. Η συναυλία γίνεται πρώτη είδηση στις Ειδήσεις παγκοσμίως, προκαλώντας πολιτικές επιπτώσεις. Για τη συναυλία αυτή, ο Σάκης πήρε το βραβείο Ιpeksi, για την κατανόηση και την συνεργασία. Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, το βραβείο αυτό πήρε και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Σάκης και ο Burak επίσης ηχογράφησαν μαζί το ντουέτο για την ταινία του Walt Disney "H Παναγία των Παρισίων".
Από το 1996, ο Σάκης έχει το μεγαλύτερο fan club στην Ελλάδα, το "SRFC", με χιλιάδες μέλη από όλα τα μέρη της γης και από άλλες χώρες. Το Fan Club εκδίδει και το δικό του περιοδικό το "SRFC Newsletter", το οποίο ταχυδρομείται σε όλα τα μέλη.
Μετά από δύο χρυσούς και έναν πλατινένιο δίσκο, ο Σάκης πάιρνει μεταγραφή για την Minos-EMI. Το album, "Κάτι από μένα", τον Δεκέμβρη του 1998 γνώρισε μεγάλη επιτυχία, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του. Δύο μήνες αργότερα έγινε χρυσό. Την κυκλοφορία ακολούθησε μία ζωντανή εμφάνιση σε ένα από τα μεγαλύτερα δισκοπωλεία, το Virgin Megastores, όπου χιλιάδες θαυμαστές, προκάλεσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πιο πολυσύχναστη Λεωφόρο της Αθήνας. Το album αυτό, δε μπορούσε παρά να εξυψώσει την επιτυχία του! Για άλλη μια φορά κέρδισε το βραβείο σκηνικής παρουσίας από τα Μουσικά Βραβεία Ποπ Κορν.
Ο Σάκης, που πάντα θέλει να κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις στη σκηνή, χρησιμοποιώντας όλα του τα τραγουδιστικά και χορευτικά προσόντα έκανε μια εμφάνιση άνευ προηγουμένου, τον Οκτώβρη του 1998, όταν εμφανίστηκε φορώντας μία φούστα ειδικά φτιαγμένη για αυτόν από τον παγκοσμίας φήμης σχεδιαστή Valentino. Ο Σάκης όχι μόνο είχε μια υπέροχη εμφάνιση στη σκηνή, τραγουδώντας το νέο του album, αλλά απασχόλησε όλα τα περιοδικά και τα εξώφυλλα,αφού ο Valentino προωπικά είχε σχεδιάσει όλα τα κοστούμια, ειδικά για τον Σάκη.
Η νέα χιλιετία βρίσκει τονΣάκη στο studio, ηχογραφώντας το album "21ος Ακατάλληλος", που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2000. Για άλλη μια φορά, χτύπησε την κορυφή των chart, από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και βρίσκεται ακόμη στις πρώτες θέσεις των Ελληνικών chart! Ο Σάκης συνέχισε με live εμφανίσεις στην Αθήνα, μετά τη Θεσσαλονίκη όπου έδωσε ένα καταπληκτικό show, μαζί με την Καίτη Γαρμπή. Τραγούδησε στο Βiο Βiο της Αθήνας, όλα τα παλιά και νέα του hits!
Kατά τη διάρκεια των εμφανίσεων του στην Αθήνα, γίνεται η πρόταση στον Σάκη από την Pepsi, να πρωταγωνιστήσει στο νέο διαφημιστικό της καλοκαιρινής καμπάνιας. Αυτό ήταν μεγάλο γεγονός για τα ΜΜΕ, καθώς κανένας άλλος Ελληνας καλλιτέχνης δεν είχε ποτέ παρόμοια πρόταση. Την παραγωγή στο spot είχε μία Βρετανική ομάδα που ήρθε στην Αθήνα ειδικά γι αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό, αφού το σενάριο γράφτηκε ειδικά για τον Σάκη, ώστε να ταιριάζει στο image του και την επιρροή που έχει στο νεαρό θηλυκό κοινό του. Ξανά, ο Σάκης σχολιάζεται για τις πράξεις του και δέχεται συγχαρητήρια όχι μόνο από τους μόνιμους θαυμαστές του αλλά και σε εθνικό επίπεδο! Μόλις τελειώνουν οι live εμφανίσεις του στην Αθήνα, ξεκινά την καλοκαιρινή του περιοδεία, με την υποστήριξη της Pepsi.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σωματική αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του πήγε στην Αμερική για μεταπτυχιακά όπου συγχρόνως δούλευε ως μουσικός σε διάφορα club.
Επόμενος σταθμός του η Ολλανδία. Εκεί δημιουργεί ένα μουσικό σχήμα, τους "Just us".
Το 1989 εκπροσώπησε την Κύπρο στο Φεστιβάλ της Eurovision μαζί με τη Φανή Πολυμέρη, με το τραγούδι "Απόψε ας βρεθούμε" κατακτώντας τη δέκατη θέση.
Αμέσως μετά κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο το όνομα του, με τραγούδια δικά του, του Ηλία Αχλαδιώτη και του Αντώνη Τεκτονίδη. Τους στίχους έγραψαν οι Βίλλυ Σανιάνου, Αναστασία Μουτσάτσου και ο ίδιος. Μερικά από τα τραγούδια του δίσκου: "Κι εγώ χορεύω", "Πες μου δεν είναι αργά", "Μη" κ.ά.
Το 1992 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του με τίτλο: "Έτοιμος για όλα". Οι συνθέσεις είναι του Γιάννη, του Γιώργου Θεοφάνους και του Νίκου Κασσιμάτη. Τους στίχους έγραψαν οι Κώστας Τριγώνης, Ηρώ Τριγώνη και Αναστασία Μουτσάτσου και ο ίδιος.
Το χειμώνα του 1993 συμμετείχε στο πρόγραμμα "Σινεμά ο δικός μας παράδεισος" του Μίμη Πλέσσα, στο κέντρο "Ζυγός". Το πρόγραμμα αυτό λόγω της τεράστιας επιτυχίας του ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο με τίτλο "Σινεμά ο δικός μας παράδεισος live". Από αυτό τον δίσκο, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το τραγούδι που ερμηνεύει ο ίδιος με τίτλο "Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα".
Το χειμώνα του 1994 συνεργάστηκε ξανά με το Μίμη Πλέσσα στο "Ζυγό" σ' ένα πρόγραμμα με γενικό τίτλο "Β' ημίχρονο", το οποίο επίσης κυκλοφόρησε σε δίσκο. Επίσης συμμετείχε στο γνωστό πετυχημένο σίριαλ του Αντέννα "Της Ελλάδος Τα Παιδιά" όπου έγραφε και τη μουσική.
Το Μάιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Απ'το χάδι στο φιλί". Είναι η πρώτη φορά που υπογράφει ο ίδιος όλα τα τραγούδια ενός δίσκου. Στο δίσκο αυτόν, συνεργάστηκαν επίσης ο Πάνος Φαλάρας, η Ηρώ και Κώστας Τριγώνης, η Βίλλυ Σανιάνου και η Ζωή Πολυχρονιάδη. Τραγούδια που έκαναν μεγάλη επιτυχία από τον δίσκο αυτό είναι "Το κορίτσι μου κοιμάται", "Η μαγεμένη σου ματιά", "Φεγγαράκι φεγγαράκι", "Δεν πειράζει", "Ένα τραίνο δίχως φρένο" κ.ά.
Την ίδια χρονιά κέρδισε στα Μουσικά Βραβεία Ποπ Κορν 95 το βραβείο "Ο πιο συμπαθής καλλιτέχνης απέναντι στο κοινό".
Κατά τη χειμερινή σεζόν 1995 -1996 βρέθηκε στο Χάραμα μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το καλοκαίρι του 1996 εμφανίστηκε στο Ακρόαμα στη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα του 1996 - 1997 συνεργάστηκε με τη Γλυκερία και τους Οπισθοδρομικούς στο Μύλο της Αθήνας.
Τον Ιούλιο του 1997 κυκλοφόρησε το cd single του με τίτλο "Δέκα Μάγισσες" (μουσική: Θοδωρή Λαχανά, στίχοι: Γιάννη Καλπούζου) το οποίο σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, παραμένοντας στο Νο1 των πωλήσεων cd singles για πολλές εβδομάδες. Επίσης το ίδιο καλοκαίρι εμφανίστηκε με τη Χάρη Αλεξίου σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Σεπτέμβριο του 1997 κυκλοφόρησε τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Ακροβάτης του ονείρου", ο οποίος έγινε χρυσός. Για δεύτερη φορά κέρδισε στα Μουσικά Βραβεία Ποπ Κορν 97 το βραβείο "Καλύτερο τραγούδι της χρονιάς" για τις "Δέκα Μάγισσες".
Τον Δεκέμβριο του 1999 κυκλοφορεί τον πέμπτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Έξω από την αλήθεια". Η μουσική και οι στίχοι είναι δικοί του στα περισσότερα κομμάτια του δίσκου. Μερικά από τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι "Με Το Ραβδί Του Μωυσή", " Έχεις Τον Τρόπο", "Βουτιά Στον Αέρα"και το "Όλα Τα Πετάς". Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται στον "Ηλεκτρικό" μαζί με τον Χρήστο Δάντη και στη Μουσική Σκηνή Πειραιά μαζί με την Ερωφίλη.
Ο Δεκέμβριος του 2001 τον βρίσκει στο " Γυάλινο Μουσικό Θέατρο " μαζί με τους: Αντώνη Μιτζέλο και Μαρίνα Σκιαδαρέση.
Τον Ιούνιο του 2002 υπογράφει συμβόλαιο με τη Sony Music και το Σεπτέμβριο κυκλοφορεί ένα single με τίτλο το όνομά του. Περιέχει τρία τραγούδια. "Πάρε το δάκρυ μου" (και σε ακουστική απόδοση), "Το φιλί", "Κόκκινα χείλη".
Επίσης ο Γιάννης Σαββιδάκης επιλέγεται από την Dreamworks για να αποδώσει με ελληνικούς στίχους τα τραγούδια της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Spirit" (το άγριο άλογο). Τα τραγούδια στην αμερικανική έκδοση ερμηνεύει ο Bryan Adams.
ΔIΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Διovύσης Σαββόπoυλoς γεvvήθηκε στη Θεσσαλovίκη στις 2 Δεκεμβρίoυ 1944. Τo 1963 μετακoμίζει στηv Αθήvα και διακόπτει τις σπoυδές τoυ στη Νoμική για τo τραγoύδι και τη στιχoυργική.
Ξεκιvώvτας στo 1964, εμφαvίζεται σε κάπoια vυχτεριvά κέvτρα, όπως στις "9 Μoύσες" στη Μύκovo, "ΣΤΟΑ" στo Κoλωvάκι (χειμώvας τoυ '64), "Ρoυλότα" στηv Πλάκα (χειμώvας '65-'66) και άλλα.
Πoλύ σύvτoμα τα τραγoύδια τoυ γίvovται γvωστά και η κυκλoφoρία τoυ πρώτoυ τoυ δίσκoυ "Τo φoρτηγό" τov κάvει δημoφιλή στo ευρή κoιvό. Ο ιδιαίτερoς τρόπoς πoυ τραγoυδά η αυθεvτικότητα και η πoιότητα της μoυσικής και τωv στίχωv τov κάvoυv vα ξεχωρίζει από τoυς υπόλoιπoυς πρωτoεμφαvιζόμεvoυς καλλιτέχvες. Τρία χρόvια αργότερα, o επόμεvoς δίσκoς τoυ, με τίτλo "Τo περιβόλι τoυ τρελλoύ" γvωρίζει διεθvή επιτυχία. Τηv ίδια περίoδo ('69-'71) , εvώ εμφαvίζεται στo θρυλικό κέvτρo "Rodeo", έρχεται αvτιμέτωπoς με τη λoγoκρισία της Χoύvτας και γίvεται σύμβoλo αvτίστασης.
Τov Αύγoυστo τoυ 1967, τo στρατιωτικό καθεστώς τov φυλακίζει. Τov Οκτώβριo τoυ ίδιoυ χρόvoυ παvτρεύεται τηv αγαπημέvη τoυ Ασπασία Αραπίδoυ. Απoκτoύv 2 γιoύς τov Κoρvήλιo και τov Ρωμαvό. Οι δίσκoι "Μπάλλoς" και "Βρώμικo ψωμί" πoυ κυκλoφoρoύv τo 1971 και 1972 αvτίστoιχα δηλώvoυv φαvερά τηv επίδραση στov καλλιτέχvη της ελληvικής και βαλκαvικής μoυσικής παράδoσης καθώς και τις σύγχρovες δυτικές επιρρoές τoυ.
Οι εμφαvίσεις τoυ γίvovται όλo και περισσότερo πoλυσύvθετες : Τo θέατρo σκιώv "Καραγκιόζης" τoυ Ευγέvιoυ Σπαθαρη, ταιvίες τoυ Λάκη Παπαστάθη και τoυ Αλέξη Κυριτσόπoυλoυ, παλαιστές τoυ δρόμoυ όπως o Τζίμης o Τίγρης παραδoσιακoί μoυσικoί, όπως o Τάσoς Χαλκιάς και η Δόμvα Σαμίoυ, ακόμα o Μάρκoς Βαμβακάρης κάvovτας τηv τελευταία τoυ εμφάvιση, παίρvoυv μέρoς στo πoλυδιάστατo show τoυ Διovύση Σαββόπoυλo στo "ΚΥΤΤΑΡΟ" της oδoύ Αχαρvώv (1972-1974).
Μετά τηv πτώση τoυ στρατιωτικoύ καθεστώτoς, η δoυλειά τoυ "απoτυπώvεται" σε έvα δίσκo με τίτλo "Δέκα χρόvια κoμμάτια" (1975). Τo 1976, γράφει τη μoυσική για τηv ταιvία "Happy Day" πoυ σκηvoθετεί o Παvτελής Βoύλγαρης, με θέμα τη ζωή στηv Ελλάδα αμέσως μετά τov εμφύλιo πόλεμo. Παρ' όλo πoυ η μoυσική τoυ απoσπά τo πρώτo βραβείo ως τo καλύτερo μoυσικό θέμα της χρovιάς, o Σαββόπoυλoς αρvείται τo βραβείo σαv διαμαρτυρία εvάvτια στov τρόπo της διαδικασίας απovoμής.
Τov ίδιo χρovo, o Διovύσης Σαββόπoυλoς παρoυσιάζει τo "Ο Αριστoφάvης πoυ γύρισε από τα θυμαράκια", μια vέα πρoσέγγιση στηv κωμωδία τoυ Αριστoφάvη "Αχαρvείς", με έvα επιτελείo vέωv καλλιτεχvώv, όπως o Νίκoς Παπάζoγλoυ, o Μαvώλης Ρασoύλης, o Πάvoς Κατσιμίχας, η Μελίvα Ταvάγρη, o Ηλίας Λιoύγκoς, o Νίκoς Ζιώγαλας και o Σάκης Μπoυλάς. Ο επόμεvoς δίσκoς τoυ έχει τίτλo "Τραπεζάκια έξω" (1983).
Τov Σεπτέμβριo τoυ 1983, γιoρτάζει τηv 20η επέτειo της καρριέρας τoυ με μια συvαυλία στo Ολυμπιακό Στάδιo της Αθήvας, μπρoστά σε 80.000 αvθρώπoυς.
Από τov Οκτώβριo τoυ 1986 μέχρι τov Ioύvιo τoυ 1987, παρoυσιάζει μια δική τoυ τηλεoπτική εκπoμπή απoτελoύμεvη από 19 επεισόδια, τo "Ζήτω τo Ελληvικό Τραγoύδι", παρoυσιάζovτας τηv ελληvική μoυσική σκηvή. Μια επιλoγή αυτώv τωv ηχoγραφήσεωv παρoυσιάζεται σε έvα διπλό δίσκo τα Χριστoύγεvvα τoυ 1987. Τov Iαvoυάριo τoυ 1988, στo "Σείριo" (ZOOM) , o Δ. Σαββόπoυλoς συvεργάζεται με τov Μάvo Χατζιδάκη, δίvovτας παραστάσεις με τov τίτλo "o κ. Σαββόπoυλoς ευχαριστεί τov κ. Χατζιδάκη και θα είvαι oπωσδήπoτε εκεί" και κυκλoφoρεί έvα δίσκo με ζωvταvές ηχoγραφήσεις από τov χώρo αυτό, με τov ίδιo τίτλo.
Τηv επόμεvη χρovιά, στov ίδιo μoυσικό χώρo, o Διovύσης Σαββόπoυλoς τραγoυδά και εμφαvίζεται με τov τίτλo "Τo κoύρεμα", πoυ είvαι o τίτλoς τoυ επόμεvoυ δίσκoυ πoυ κυκλoφoρεί τo 1989.
Αμέσως μετά κυκλoφoρεί o δίσκoς "Αvαδρoμή '63-'89". Από τov Ioύvιo τoυ 1992 μέχρι τov Φεβρoυάριo τoυ 1993, μέvει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Τo 1993, ετoιμάζovτας τo vέo τoυ δίσκo, εμφαvίζεται στo ρεμπετάδικo "9/8" σε μια ειδική παράσταση, παρoυσιάζovτας 6 vέα τραγoύδια τoυ, για vα επιστρέψει στov ίδιo χώρo στις αρχές της άvoιξης τoυ 1994, έχovτας πια έτoιμo τov δίσκo τoυ με τίτλo "Μη πετάξεις τίπoτα".
Ο Διovύσης Σαββόπoυλoς είvαι μια από τις σημαvτικότερες μoρφές της ευρωπαϊκής κoυλτoύρας. Ως στιχoυργός, στη χώρα τoυ, έχει παίξει σημαvτικό ρόλo, σχηματίζovτας μια εvαλλακτική καλλιτεχvική πρoσέγγιση στηv vέα επoχή της σύγχρovης μoυσικής, βασισμέvη στα εξαίρετα στoιχεία της λαϊκής μoυσικής.
Μέσα από τoυς πoιητικoύς τoυ στίχoυς και τη μoυσική τoυ αvαζήτηση, έχει ασκήσει μεγάλη επιρρoή σε σύγχρovoύς τoυ και σε μεταγεvέστερoυς τραγoυδoπoιoύς, μεταφέρovτας και αvαμειγvύovτας εθvικoύς , βαλκαvικoύς και δυτικoύς ήχoυς με έvα πρoσωπικό και μovαδικό τρόπo.
Μέσα από τoυς απλoύς και πρoβληματισμέvoυς στίχoυς τoυ, πoυ χαρακτηρίζovται από βαθύ κoιvωvικoπoλιτικό και πoλιτιστικό περιεχόμεvo, εκφράζει, τα συvαισθήματα, τις αvτιθέσεις, τα oράματα και τις πρoσδoκίες τoυ μεγαλύτερoυ μέρoυς της vεότερης γεvιάς και καθιερώvει σαv σύμβoλo πρooδευτικώv και vέωv ιδεώv. Σε μια δημιoυργική πoρεία 30 χρόvωv (1963-1993), o Διovύσης Σαββόπoυλoς έχει ηχoγραφήσει και κυκλoφoρήσει 16 δίσκoυς με δικά τoυ τραγoύδια και είχε καταφέρει υψηλές πωλήσεις παγκoσμίως. Ταυτόχρovα, συvεχίζει τις εμφαvίσεις τoυ σε θέατρα, στάδια και αίθoυσες συvαυλιώv, στηv Ελλάδα και στo εξωτερικό. Επίσης συμβάλλει στηv επαvεμφάvιση παλαιότερωv καλλιτεχvώv και τηv πρoώθηση oρισμέvωv vέωv και ελπιδoφόρωv, μέσα από μια σειρά δίσκωv δικής τoυ παραγωγής.
Εvας άλλoς χώρoς στov oπoίo έχει εvεργό δράση είvαι η παραγωγή εκπoμπώv στo ραδιόφωvo και τηv τηλεόραση. Η δoυλειά τoυ Διovύση Σαββόπoυλoυ είvαι παγκoσμίως γvωστή, ιδιαίτερα στηv Κύπρo και σε χώρες με ισχυρές ελληvικές κoιvότητες, όπως oι Η.Π.Α., o Καvαδάς, η Γερμαvία, η Σoυηδία κ.α., τις oπoίες έχει επισκεφθεί κάvovτας επιτυχημέvες εμφαvίσεις. Σε διεθvές επίπεδo, σημαvτικoί καλλιτέχvες όπως o Wolf Bierman από τηv Γερμαvία, o Louis Liach από τηv Iσπαvία, o Deguri από τηv Iταλία κ.α., έχoυv μεταφράσει, διασκευάσει και ηχoγραφήσει τα τραγoύδια τoυ. Σημαvτικό επίσης είvαι vα αvαφερθεί τo "Ντιρλαvτά", πoυ τραγoυδήθηκε πρώτη φoρά από τov ίδιo τo 1969, κι από τότε έχει επαvαηχoγραφηθεί από διάφoρoυς καλλιτέχvες, σχεδόv σε όλα τα μέρη τoυ κόσμoυ.
ΑΝΤΖΥ ΣΑΜΙΟΥ
Το πάθος της για την μουσική και το τραγούδι ξεκινάει από πολύ νωρίς. Το ξεκίνημα αυτό μας πάει σε μια γειτονιά του Πειραιά, όπου η μικρή Αγγελική Σαμίου, ανακαλύπτει από νεαρή ηλικία το ταλέντο της στο τραγούδι.
Όμως, μόνο στις αρχές της δεκαετίας του '90, την εποχή που εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα δίπλα στις μεγαλύτερες φωνές της Ελλάδας, πραγματοποιείται η πρώτη παιδική της επιθυμία. Ένας κυνηγός ταλέντων την ανακαλύπτει και έκτοτε ξεκινάει ο δρόμος για να κατακτήσει την κορυφή στο τραγούδι.
Η καριέρα της στην ανταγωνιστική δισκογραφική βιομηχανία ξεκινάει τον Μάρτιο του 1992, την ημέρα των γενεθλίων της με τον πρώτο της δίσκο, "Αδύνατο Σημείο" και το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε επιτυχία σε χρόνο ρεκόρ. Από την πρώτη στιγμή το ξεχώρισαν οι μουσικοί παραγωγοί και εν συνεχεία το αναγνωρίζει ο κόσμος. Οι κριτικές πολλές και ποικίλες, όμως το ταξίδι προς την κορυφή μόλις είχε ξεκινήσει.
Τον Μάιο του 1995, κυκλοφορεί "Η Πιο Γλυκιά Μου Αμαρτία". Ο δεύτερος δίσκος σημειώνει επιτυχία και η Άντζυ Σαμίου αρχίζει να πρωταγωνιστεί στην νυχτερινή Αθήνα.
Τον Οκτώβριο του 1996, κυκλοφορεί "Του Έρωτα Η Μηχανή", ο τρίτος της προσωπικός δίσκος. Ίσως και να είναι ο δίσκος που την καθιέρωσε στον δισκογραφικό χάρτη και η Άντζυ με αυτό τον δίσκο δήλωνε... "Ήρθα για να μείνω". Η μπαλάντα του δίσκου "Μη Φεύγεις Απόψε" ψηφίστηκε η καλύτερη μπαλάντα της χρονιάς από τα ΜΜΕ.
Αν το 1996 ήταν η χρονιά της καθιέρωσης και της καλλιτεχνικής της εξέλιξης, το 1997 ήταν η χρονιά που σηματοδοτεί μια στροφή στην καριέρα της. Γίνεται το θέμα συζήτησης με την κυκλοφορία του τέταρτου δίσκου της "ΧΑΟΣ". Ρισκάρισε και ακολούθησε μια πιο ροκ εμφάνιση, κάτι που χαρακτηρίστηκε ακραίο, και παράλληλα τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων των ΜΜΕ. Σε συνδυασμό της εκκεντρικής της εμφάνισης και της δυναμικής των νέων της τραγουδιών, η Άντζυ φαινόταν πως είχε κερδίσει το στοίχημα.
Πέρα από την δυναμική των τραγουδιών της και την εκπληκτική σκηνική παρουσία, η Άντζυ έχει το ταλέντο να γράφει και να συνθέτει η ίδια τραγούδια. Αυτό της επιτρέπει να ξεχωρίζει από τις συναδέλφους της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη της επιτυχία, "Το Αδύνατο Σημείο" ήταν δική της σύνθεση. Πριν ακόμα ξεκινήσει την πορεία της στο τραγούδι, είχε γράψει τους στίχους για ένα τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου.
Τον Νοέμβριο του 1998, κυκλοφορεί η πέμπτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "ΑΠΟΥΣΙΕΣ".
Πριν κυκλοφορήσει ο νέος της δίσκος η Άντζυ Σαμίου βρίσκεται στο Παρίσι όπου φωτογραφίζεται αποκλειστικά με ρούχα του Γάλλου μαιτρ της υψηλής ραπτικής Thierry Mugler, στο ατελιέ του και σε μαγικές τοποθεσίες στο Παρίσι. Ο ίδιος ο Mugler την χαρακτηρίζει ως μούσα του, το απόλυτο θηλυκό. Ακόμα μια φορά, η Άντζυ Σαμίου καταφέρνει να πρωτοτυπήσει.
Παραμονές της νέας χιλιετίας και η Άντζυ Σαμίου αποφασίζει να κάνει δραστικές αλλαγές στην ζωή της και στην καριέρα της. Αλλάζει δισκογραφική εταιρία, και από την BMG Greece, υπογράφει συμβόλαιο με την ALPHA Records, απ' όπου κυκλοφορεί η έκτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Δίδυμη Ψυχή". Μάλλον τυχερή θα λέγαμε ήταν η μεταγραφή της και τον Φεβρουάριο του 2000, η Άντζυ Σαμίου παίρνει τον πρώτο της χρυσό δίσκο. Από εκρηκτική μελαχρινή γίνεται θανατηφόρα ξανθιά και κερδίζει τον θαυμασμό όλων.
Σε κάθε της video clip καταφέρνει να μεταμορφώνεται, και να προκαλεί. Πάντα μαζί της, ένα επιτελείο βρίσκει τρόπο να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο και ασυνήθιστο. Η Άντζυ Σαμίου δεν επαναπαύεται στη επιτυχία και βρίσκεται συνεχώς σε ανεύρεση νέων ιδεών.
Με μια πιο προσεκτική ματιά στην Άντζυ Σαμίου, θα ανακαλύψετε μια ζεστή και ευχάριστη κοπέλα, η οποία ξέρει τι θέλει και όποιον στόχο βάλει, τον κατακτά. Όταν δεν εμφανίζεται σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, θα την βρείτε να μαγειρεύει σπίτι της για τους φίλους της, να πηγαίνει σινεμά, να τρώει σε κάποιο ταβερνάκι ή να είναι "κρυμμένη" πίσω από κάποιο βιβλίο. Της αρέσει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να συναντάει ενδιαφέροντες ανθρώπους.
Το καλοκαίρι ττου 2000 την βρήκε στην Θεσσαλονίκη όπου όλοι μιλήσανε για την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας της.
Ο χειμώνας του 2000 βρίσκει την Άντζυ Σαμίου στο στούντιο για την ηχογράφηση της έβδομης δισκογραφικής της δουλειάς, όπου μουσική και στίχους γράφουν οι συνεργάτες της στους τελευταίους δίσκους-μουσική ο Κώστας Μηλιωτάκης και στίχους η Σμαρούλα Μαραγκουδάκη. Μετά από ένα διάλειμμα στον προηγούμενο δίσκο της, στίχους γράφει και πάλι η ίδια η Άνζτυ Σαμίου.
Ιανουάριος 2001, και ο έβδομος δίσκος της, με τίτλο "ΑΞΙΖΩ" έγινε χρυσός και όλοι μιλάνε για τον καλύτερο δίσκο της καριέρας της.
Τον Δεκέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά της Aντζυ Σαμίου με τίτλο "ΑΝΤΖΥ".
Δισκογραφία:
1. Αδύνατο σημείο - Μάρτιος 92
2. Η πιο γλυκειά μου αμαρτία - Μάιος 95
3. Του έρωτα η μηχανή - Οκτώβριος 96
4. Χάος - Δεκέμβριος 97
5. Απουσίες - Νοέμβριος 98
6. Δίδυμη ψυχή - Δεκέμβριος 99
7. Αξίζω - Δεκέμβριος 00
8. Άντζυ - Δεκέμβριος 01
C:REAL
Οι C:Real υπάρχουν από το 1996. Το σχήμα δημιουργήθηκε από τον συνθέτη, στιχουργό και παραγωγό Τάκη Δαμάσχη.
Το πρώτο τους single κυκλοφόρησε το 1996 με τίτλο "A New Religion" και το 1997 κυκλοφόρησαν το δεύτερο single "Visions of you" με την συμμετοχή της Sarah Jane Morris. Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε σε 30 χώρες και σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.
Τον Ιούνιο του 1997 κυκλοφόρησε και το πρώτο τους album με τίτλο "Realtime".
Τον Δεκέμβριο του 1999 κυκλοφόρησε το single "With or Without You", το οποίο σήμερα θεωρείται διαχρονική επιτυχία.
Το 2000 κυκλοφόρησε το album "Stop Killing Time". Το ομώνυμο τραγούδι διασκεύασε ο Χρήστος Δάντης με τίτλο "Δώσ' μου Φωτιά" και το συμπεριέλαβε στο πλατινένιο του album "Το Δωμάτιο".
Το 2002 κυκλοφόρησε το single "Θα Σε Θυμάμαι", στο οποίο συμπεριλαμβάνεται sampling από το κομμάτι του Γιάννη Σπανού "Αναζήτηση" και γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική και εμπορική επιτυχία. Ηταν και η πρώτη συνάντηση των C:Real με την Ειρήνη Δούκα.
Τον Οκτώβριο του 2003 κυκλοφορεί το album "Τα Πιο Μεγάλα Σ'Αγαπώ". Το album αυτό περιελάμβανε 10 τραγούδια καθώς και το "Θα Σε Θυμάμαι". Το πρώτο single από το album "Θα Περιμένω" έγινε η μεγαλύτερη ραδιοφωνική επιτυχία του 2004. Το album αυτό, καθιέρωσε τον ιδιαίτερο ήχο των C:Real που τους ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα pop-rock συγκροτήματα...
Το 2004 οι C:real κέρδισαν δύο βραβεία Αρίων, για το καλύτερο ποπ τραγούδι ("Θα περιμένω") και Καλύτερο ποπ δίσκο "Τα Πιο Μεγάλα Σ'Αγαπώ".
Το επόμενο βήμα των C:real κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2004 με τίτλο "Χίλια Χρόνια". Το album αυτό δεν απέκλινε ιδιαίτερα από το χαρακτηριστικό τους στυλ χωρίς όμως να λείπουν καινούριες ενορχηστρωτικές προτάσεις που διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό αλλά πάντα δυτικό ήχο. Το πρώτο single του δίσκου με τίτλο "Μην ανυσηχείς" σημείωσε μεγάλη ραδιοφωνική και εμπορική επιτυχία.
Ακολουθεί για τέσσερις μήνες η χειμερινή συνεργασία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο "Οξυγόνο" και στη συνέχεια προτείνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως υποψήφιοι σε τρεις κατηγορίες των βραβείων "Αρίων" στα οποία βραβεύτηκαν ως το καλύτερο ποπ συγκρότημα του 2005.
Το Δεκέμβριο του 2005 το album "Χίλια Χρόνια" επανακυκλοφόρησε με την προσθήκη δύο νέων τραγουδιών ("Ετσι μ'αρέσει να ζω" και "Μείνε δίπλα μου").
Το Σεπτέμβριο του 2006 κυκλοφορεί το νέο album με τίτλο "Κάθε μου σκέψη" το οποίο αποτελεί μια καινούρια ηχητική πρόταση από το συγκρότημα και τους φέρνει πιο κοντά σ'αυτό που αντιπροσωπεύουν τόσο μουσικά, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Τα 11 καινούρια τραγούδια είναι πιο δυναμικά, με πιο πολλά pop-rock στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε στίχο και σύνθεση.
Το πρώτο single του album "Επικίνδυνα σε θέλω" εμπλέκει κιθαριστικά, ethnic και χορευτικά στοιχεία, ενώ αποτελεί και το τραγούδι τίτλων της ταινίας "STRAIGHT STORY" των Ε. Μουρίκη και Β. Κυριακίδη που θα προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Δεκέμβρη του 2006.
Η τωρινή σύνθεση του συγκροτήματος ειναι:
Τάκης Δαμάσχης : Κιθάρα
Ειρήνη Δούκα : Φωνή
Digi : Τύμπανα
Μάνος Σπυριδάκης : Μπάσο
Αποστόλης Κοσκινάς : Κιθάρα
Χρήστος Βεντούρας : Πλήκτρα
ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ
Η Μαρίνα Σκιαδαρέση γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Wash-ington DC USA. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London College of Printing και στο St. Martin's School of Art and Design.
To 1991 συμμετέχει δισκογραφικά στα "Κινηματογραφικά" του Μίμη Πλέσσα. Μεταξύ 1992 και 1994 συνεργάζεται με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τον Κώστα Τουρνά, την Άννα Βίσση και άλλους.
To 1994 κυκλοφορεί την πρώτη προσωπική της δουλειά "ΧΑΡΙΖΩ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ" και αποσπά τις καλύτερες κριτικές από όλα τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης κυρίως για την αυθεντικότητα και το στυλ. Η συγκεκριμένη δουλειά κυκλοφορεί και στην Ιαπωνία.
To 1995 κυκλοφορεί στ' αγγλικά το single "Stand Up" που πραγματεύεται το πρόβλημα των αστέγων, σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία και παραμένει στο Top 20 των γερμανικών charts για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. To video clip του κομματιού γυρίστηκε στην Ολλανδία και παίχτηκε στο MTV. To συγκεκριμένο κομμάτι συμπεριλήφθηκε στη συλλογή THE VERY BEST OF ACID JAZZ της αγγλικής εταιρίας Fantasy και κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες του κόσμου.
To 1996 κυκλοφορεί τη δεύτερη προσωπική της δουλειά "ΝΥΧΤΕΣ ΒΑΒΕΛ" και το αγγλόφωνο single "Anything U Want It To Β" και συμμετέχει στο "Δρόμο" του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ 1 & 2.
To 1997 ηχογραφεί με τον LEE ΡΟΡΑ (παραγωγός των REM, LIVING COLOUR) ο οποίος την χαρακτηρίζει σαν μια από τις πιο αιθέριες φωνές που έχει ακούσει. Συμμετείχε επίσης με το όνομα Shadowlike στη διεθνή παραγωγή - συλλογή "URBAN THANG" με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στο χώρο της acid-jazz, R&B και hip-hop.
To 1999 ηχογραφεί την τρίτη προσωπική της δουλειά με τίτλο "ΣΕ ΣΕΝΑ ΜΙΛΑΩ". Προπομπός του συγκεκριμένου άλμπουμ ήταν το επιτυχημένο single "Δεν ακούς".
Τον Φεβρουάριο του 2000 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Αναστασία Μουτσάτσου -Μαρίνα Σκιαδαρέση / LIVE" που εγκαινιάζει τη δισκογραφική της συνεργασία με την Αναστασία Μουτσάτσου σε ζωντανή ηχογράφηση από τα 13 Φεγγάρια, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια από το χώρο της ελληνικής rock και έντεχνης σκηνής.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου δίνουν συναυλίες σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 2000 ξεκινούν τις χειμερινές τους εμφανίσεις από την θεσσαλονίκη (Υδρόγειος) και συνεχίζουν στην Αθήνα (ΜΕΤΡΟ) ενώ μέχρι και το Πάσχα του 2001 συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα.
Τον Απρίλιο του 2001 κυκλοφορεί το soundtrack "Μια μέρα τη νύχτα" από την ομώνυμη ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, στο οποίο η Μαρίνα Σκιαδαρέση συμμετέχει ερμηνεύοντας δύο τραγούδια του Στέλιου Βαμβακάρη. Στην ταινία ακούγεται κι ένας αυτοσχεδιασμός της Μαρίνας Σκιαδαρέση πάνω σε μουσική του Στέλιου Βαμβακάρη.
Το καλοκαίρι του 2001 σχηματίζει ένα τρίο (φωνή, δύο κιθάρες, κρουστά) μαζί με τον Σίμο Κοκαβέση (κιθάρα, τραγούδι) και τον Γιώργο Σκαβάρα (κιθάρα) και δίνουν συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει την "αφρόκρεμα" της ελληνικής και ξένης ροκ και φολκ σκηνής. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου εμφανίζεται μαζί με την Angela Brown & τους
Blues Wire ενώ τον Νοέμβριο κυκλοφορεί η νέα δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "ANASA".
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη μουσική, κι όπως δηλώνει ο ίδιος "ποτέ δεν φαντάστηκα για τον εαυτό μου άλλη ζωή απ'αυτήν του μουσικού. Από μικρός έγραφα στιχάκια, για το σχολείο, γιορτές κ.λ.π., κάτι που ακόμα συνηθίζω".
Σπούδασε κατ' αρχάς "Κλασσική" μουσική (κιθάρα), για να σταματήσει μετά από μερικά χρόνια, ερωτευμένος με την καινούργια τότε μουσική των Beatles. Έπαιξε σε πολλά συγκροτήματα σαν μπασίστας την δεκαετία του '60 και στις αρχές του '70, στην Αθήνα, αλλά και στο Παρίσι και το Λονδίνο όπου και έζησε και ηχογράφησε τους δύο πρώτους δίσκους του. Κάπου εκεί όμως τον ξανατράβηξε η "Κλασσική" μουσική, οπότε και επανήλθε στις σπουδές του, αρχικά στο Wurburg της Γερμανίας, με καθηγητή τον Bertold Hummell και εν συνεχεία στην Αθήνα με καθηγητή τον Κων/νο Κυδωνιάτη.
Από την "Κλασσική" μουσική τον τράβηξε η καινούργια αγάπη του, η Βυζαντινή μουσική, η οποία και τον οδήγησε σιγά - σιγά στο Ελληνικό τραγούδι. Όλα αυτά μας φτάνουν στο 1981-2. Από τότε συνειδητά προσπαθεί να συμφιλιώσει τις τρεις αγάπες του στη δουλειά του. "Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν το 'χω πετύχει ακόμη". Έχει δουλέψει πολύ στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και έχει κάνει πολλούς δίσκους. "Αρκετοί απ' αυτούς μ' αρέσουν ακόμη" δηλώνει.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΑΚΟΣ
Γεννήθηκε στους Φούρνους της Ικαρίας, όπου έζησε μέχρι την εφηβεία. Σε ηλικία 11 ετών, έρχεται με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου αρχίζει μουσικές σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο - θεωρεία της μουσικής, φωνητική και πιάνο.
Στα γυμνασιακά του χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με το τραγούδι, συμμετέχοντας σε χορωδίες και μουσικά συγκροτήματα που εμφανίζονταν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Τελειώνοντας το σχολείο σπουδάζει οικονομικά. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, πηγαίνει στο ναυτικό. Παράλληλα με την θητεία του, ασχολήθηκε μα το τραγούδι και όταν απολύθηκε άρχισε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα σε νυχτερινά κέντρα, επιλέγοντας αυστηρά τους χώρους που θα εμφανιζόταν. Σύντομα ξεχωρίζει και αρχίζει μια σειρά συνεργασιών με τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού.
Η αρχή του Σπύρου Σπυράκου στην δισκογραφία γίνεται με συμμετοχές σε διάφορους δίσκους μαζί με άλλους επώνυμους τραγουδιστές. Η προσωπική δισκογραφία αρχίζει το 1995, με το δίσκο "Και να 'ξερες" σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου και σε στίχους των Ναταλία Γερμανού και Ελένη Γιανατσούλια, και κάνει επιτυχίες τα τραγούδια "Αχ και να 'ξερες" , "Ωχ Αμάν Αμάν" κ.α.
To 1996 έρχεται ο δεύτερος προσωπικός δίσκος με τίτλο "Συνθήματα Ερωτικά", όπου ξεχώρισαν τα τραγούδια "Πρώτο Πακέτο". "0 Αλήτης σου" και "Η Βαλίτσα".
Φεβρουάριος 1998, κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος με τίτλο "0 Έρωτας με Έρωτα Περνάει" σε μουσική του Παναγιώτη Στεργίου και σε στίχους του Φώντα θεοδώρου.
Λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας, κυκλοφόρησε και το τελευταίο CD του Σπύρου Σπυράκου με τίτλο "Απαγορεύονται τα ψέματα", με 13 τραγούδια αγάπης.
Στην Αθηναϊκή νύχτα, ο Σπύρος Σπυράκος έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές, ανάμεσα τους οι: Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Μαρινέλλα, Λίτσα Διαμάντη κ.α. Παράλληλα με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα, έχει κάνει περιοδείες όπου υπάρχει απόδημος Ελληνισμός. 0 Σπύρος Σπυράκος υπηρετεί το τραγούδι με συνέπεια και παραμένει πιστός στο καλό λαϊκό τραγούδι.
ΖΑΚ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τον Ιανουάριο του 1984. Μεγάλωσε στην περιοχή Βούλγαρη. Στα 15 ξεκίνησε κιθάρα με τον Βασίλη Βέτσο και έγραψε το πρώτο του τραγούδι. Έχει τελείωσει τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και είναι φοιτητής στην Αρχιτεκτονική του Α.Π.Θ. Κάποια μέρα, λέει, θα αποφοιτήσει!
Τον Ιανουάριο του 2003 παρέδωσε ένα demo cd στη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία τότε τραγουδούσε σε ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Μια εβδομάδα μετά δέχθηκε τηλεφώνημα από την Δήμητρα Γαλάνη και κατέβηκε στην Αθήνα για να συζητήσουν και...
Μάρτιος 2003, υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με τη Sony Music.
Απρίλιος 2003, μπαίνει στο στούντιο Praxis στη Ν. Σμύρνη, με Δήμητρα Γαλάνη στη διεύθυνση παραγωγής, Μανώλη Φάμελλο στην ενορχήστρωση και επιμέλεια, Ανδρέα Βαϊτούδη στην ηχοληψία και στούντιο Prism στα Βριλήσσια, για μίξη, με Μάνο Γοβατζιδάκη στην ηχοληψία.
26 Οκτωβρίου 2003, το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο, Στο Διάστημα Δραπέτες, βγαίνει στην αγορά. Την ίδια μέρα ξεκινάει παραστάσεις με τον Μανώλη Φάμελλο και τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη στο ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ. (18 παραστάσεις)
05 Μαίου 2004, η πρώτη του προσωπική συναυλία στο CLUB 22. Συμμετοχές Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Φάμελλος και Φοίβος Δεληβοριάς.
18 Ιουνίου έως 1 Αυγούστου, συμμετέχει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Γιάννη Κότσιρα σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο (20 σταθμοί)
22 Οκτωβρίου 2004, μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά ξεκινούν παραστάσεις με τίτλο ΦΑΝΖΙΝ στη μουσική σκηνή ΜΕΤΡΟ, ως κόμικς. (24 παραστάσεις)
Άνοιξη 2005, η παράσταση ΦΑΝΖΙΝ παίζεται στην Κύπρο και την Θεσσαλονίκη, στο RED και το Cafe Americain αντίστοιχα, με λιγότερα εφφέ, για ευνόητους λόγους.
Ιούνιος 2005, μπαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το νέο του δίσκο. (Studio "ΠΑΡΑΚΤΙΟ" και Studio Sierra) Στην ενορχήστρωση ο Μάκης Μουράτογλου.
Οκτώβριος 2005, ο Ζακ γίνεται ο πρώτος παρουσιαστής του Νέου φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, παρέα με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Κάνει ιδιαίτερα πρωτότυπη παρουσίαση, παρουσιάζοντας κάθε διαγωνιζόμενο με την κιθάρα του και ένα μικρό τραγούδι που έγραψε ειδικά για τον καθένα.
Οκτώβριος 2005, κυκλοφορεί ο 2ος προσωπικός δίσκος του Ζακ Στεφάνου με τίτλο "Ένας όμορφος κόσμος"
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2005, ο Γιώργης Χριστοδούλου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Ζακ Στεφάνου εμφανίζονται στον Σταυρό του Νότου με "Τον σταυρό στο χέρι". Οι δισκογραφίες των τριών τους συνδυάζονται αρμονικά μαζί με ένα πάρτυ-αφιέρωμα στα 80s.
Άνοιξη Καλοκαίρι 2006, με μια νέα μπάντα ο Ζακ Στεφάνου κάνει διάφορες συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Μαζί του τραγουδά η Ειρήνη Ζέρβα με την οποία κυκλοφορεί σε single για τα ραδιόφωνα το τραγούδι "Πάντα δικός σου" σε καλοκαιρινό remix.
Οκτώβριος 2006 - Φεβρουάριος 2007, η παράσταση του Στάθη Δρογώση και του Ζακ Στεφάνου με τίτλο "Άλμα επι κοντών" στο Σταυρό του Νότου, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Αθήνα.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ
Παίζει κιθάρα και τραγουδάει στους ΠΥΞ ΛΑΞ, το πιο δημοφιλές ελληνικό συγκρότημα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος .
Γεννήθηκε στην Γερμανία. Ήρθε πολύ μικρός στην Ελλάδα όπου έζησε στην Καλαμάτα μέχρι τα 11 χρόνια του. Μεγάλωσε στο Μενίδι, μια λαϊκή συνοικία της Δυτικής Αθήνας και οι παιδικές μνήμες του είναι φορτωμένες από τη στέρηση των ανθρώπων της γειτονιάς και αντίστοιχα φορτισμένες από την ανατρεπτική θέρμη των ίδιων ανθρώπων.
Η εφηβική του παρέα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και η γνωριμία τους με το Μάνο Ξυδούς οδήγησε το 1990 στην δημιουργία των ΠΥΞ ΛΑΞ. "Τι άλλο να πεις πιο απλά" είναι ο τίτλος του άλμπουμ με το οποίο έκαναν την είσοδο τους στην δισκογραφία κατανικώντας τις επιφυλάξεις των "ειδικών" και κερδίζοντας την προτίμηση των νέων.
Ακολουθεί το '91 η κυκλοφορία του δίσκου "Ζόρικοι Καιροί". Η συνέπεια χαλαρώνει τις επιφυλάξεις και οι προτιμήσεις πολλαπλασιάζονται, στο ίδιο πάντα κοινό που χαρακτηρίζεται από την ευέλικτη προσαρμογή σε διαμετρικά αντίθετα, μεταξύ τους, ακούσματα
Το '93 οι ΠΥΞ ΛΑΞ προτείνουν τη δική τους χειμερινή εκδοχή για τη φωτεινή μας σφαίρα με το άλμπουμ " Ο Ήλιος Του Χειμώνα με Μελαγχολεί" και απογειώνονται δισκογραφικά.
Από εκεί και πέρα οι ΠΥΞ ΛΑΞ σηματοδοτούν τη σύγχρονη μουσική σκηνή και ακολουθούν οι δίσκοι:
"Για τους Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης " (1994) όπου συμμετέχουν σ'ένα τραγούδι ο Πάνος και ο Χάρης Κατσιμίχας.
"Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες" (1996) όπου συμμετέχει, σε ένα κομμάτι, και ο τραγουδιστής των VIOLENT FEMMES, Gordon Gano.
"Ζωντανή ηχογράφηση στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ" (1997) που αποτυπώνει δισκογραφικά την συνεργασία τους με τον Γιώργο Νταλάρα.
"Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν"( συλλογή σε περιορισμένα αντίτυπα που κυκλοφορεί την ίδια χρονιά).
"Μοναξιά μου όλα, ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς"(1998) soundtrack της ταινίας μεγάλου μήκους του Νίκου Παναγιωτάτου.
"Στίλβη"(1998) όπου εκτός από καινούρια τραγούδια υπάρχει και μια διασκευή του τραγουδιού "Tales of Yankee Power" του Bob Dylan αλλά και το "Μοναξιά μου όλα..." σε ζωντανή ηχογράφηση από τη μουσική σκηνή "Δίπλα στο Ποτάμι".
"Νετρίνο"( 1999) cd single- soundrack της ταινίας του Γιάννη Παρασκευόπουλου "Νετρίνο" σε μουσική Άλκη Παπαδόπουλου.
"Ασ'την εικόνα να μιλάει... "(1999), η συνεργασία τους με τους I MUVRINI το δημοφιλέστερο συγκρότημα της Κορσικής και ένα από τα μεγαλύτερα ethnic συγκροτήματα της Γαλλίας.( CD single με τρία τραγούδια, στο ένα από τα οποία συμμετείχε ο Sting, που κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία όλης της Ευρώπης ).
Ο Μπάμπης Στόκας μετράει ακόμη τρεις συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών:
o " Δεν έχω χρόνο μάτια μου..." της Σωτηρίας Λεονάρδου (1995 ) στο τραγούδι "Μυρωδιά καλοκαιριού" ενώ υπογράφει τους στίχους και τη μουσική στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου.
o "Παυσίλυπον" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (1996) στα τραγούδια "Ένας Τούρκος στο Παρίσι" και "Νότος"
o "Περασμένος αιώνας" του Σταύρου Λογαρίδη (1999) στο ομώνυμο τραγούδι.
Το όνομα του Μπάμπη Στόκα έχει συνδεθεί με μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες των ΠΥΞ ΛΑΞ αλλά και εκφραστικές ερμηνείες σε δυναμικά live από τη σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι" και τα ταξίδια σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας με αποκορύφωμα την εκπληκτική εμφάνιση του συγκροτήματος το καλοκαίρι του 1997 στο ROCKWAVE FESTIVAL στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, και τις sold out συναυλίες στο θέατρο του Λυκαβηττού.
Εχει εμφανιστεί επίσης με μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία (στις συναυλίες του γκρουπ στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Μάντσεστερ και το Κόβεντρυ) καθώς και στην πρόσφατη περιοδεία των ΠΥΞ ΛΑΞ στην Αμερική τον Οκτώβριο του 2000.
Το χειμώνα του 2000-20001 ο Μπάμπης Στόκας συναντήθηκε στη σκηνή του Ζυγού με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Πάνο Κατσιμίχα. Τρεις έντονες και δυναμικές παρουσίες, τρεις φίλοι παλιοί και καλοί που μοιράστηκαν για 30 βράδια τη συγκίνηση και την γοητεία της διαδρομής του τραγουδιού από το σκοτάδι στο φως. Ψηλαφώντας νότες, μπλέκοντας φωνές και μουσικές στιγμές, μαζί αναζήτησαν τις εκλεκτικές συγγένειες των τραγουδιών τους, τις ισορροπίες μεταξύ ροκ και λαϊκού, ρυθμού και μελωδίας.
Τον Μάρτιο του 2001 ο Μπάμπης Στόκας κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Πουλιά της νύχτας". Τα υγρά όνειρα που ξυπνάει "ο νοτιάς", "το άρωμα της βροχής", "οι σκιές στο φως" είναι μερικές μονάχα από τις μυρωδιές και τις εικόνες ενός δίσκου που αφουγκράζεται τους ήχους της πόλης και μετράει τις "ανάσες της αγάπης". Στα 13 τραγούδια, υπογράφει τους στίχους και τη μουσική, συν ένα ορχηστικό θέμα που έδωσε και το όνομα στο άλμπουμ.