Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ




Η πανδημία του Κορωνοϊού που έχει επηρεάσει τις τελευταίες εβδομάδες και την χώρα μας, δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα αδέσποτα ζώα. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας δεν άφησαν ανεπηρέαστη και την φροντίδα των ζώων συντροφιάς.

Έχει παρατηρηθεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο κατά το οποίο διαπιστώνεται αύξηση στον αριθμό των αδέσποτων καθώς και στις δηλητηριάσεις ζώων, με αποκορύφωμα την μαζική δηλητηρίαση σκύλων και αλόγων την προηγούμενη εβδομάδα στην Καβάλα, προκαλώντας φρίκη και προβληματισμό. 
Εν μέσω πανδημίας όπου καθημερινά πεθαίνουν χιλιάδες συνάνθρωποι μας , ο εγκλεισμός έχει γίνει καθημερινή πραγματικότητα. Όμως κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν σταματούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να μοιράσουν τον θάνατο σε αθώα πλάσματα που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, ενώ άλλοι που έχουν στην κατοχή τους κάποιο κατοικίδιο το εγκαταλείπουν με την πρόφαση της μετάδοσης της ασθένειας.


Ως πολιτεία έχουμε την ευθύνη να μην επιτρέψουμε την βάναυση μεταχείριση των ζώων και κατ ’επέκταση των εγκαταλειμμένων τετράποδων. Οι ανάγκες που έχουν προκύψει για την προστασία τους μπορούν να καλυφθούν με την βοήθεια όλων μας συνδράμοντας ως πολίτες του Δήμου, σύμφωνα με τις εξής ενέργειες:

1. Σίτιση αδέσποτων ζώων με τοποθέτηση νερού και ξηράς τροφής για γάτες και σκύλους σε ειδικά σκεύη – αυτό σταδιακά μπορεί να γίνει από προσωπικό που εργάζεται στον Δήμο και όχι μόνο από εθελοντές
2. Κτηνιατρικές υπηρεσίες από κτηνιάτρους για παροχή έκτακτης βοήθειας
3. ‘Υιοθέτηση ενός αδέσποτου (εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τα ζώα δε νοσούν και δεν μεταφέρουν τον Κορωνοϊό)
4. Στείρωση σε όλα τα αδέσποτα από τον Δήμο, με σκοπό την διακοπή της αναπαραγωγής τους, ούτως ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους
5. Όσοι συμπολίτες μας έχουν στην κατοχή τους κατοικίδιο το οποίο δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν, να απευθύνονται σε φιλοζωικές ομάδες , ούτως ώστε το κατοικίδιό τους να βρίσκει ένα νέο χώρο στέγασης και όχι να εγκαταλείπεται στον δρόμο

Μετά το τέλος της Πανδημίας ορθό θα ήταν ο Δήμος να προχωρήσει σε διαμόρφωση ειδικών χώρων στέγασης των αδέσποτων ζώων, ούτως ώστε το πρόβλημα να μην υφίσταται πλέον.

Βρισκόμαστε σε εποχή μη κανονικότητας, βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση ως άνθρωποι η οποία έχει αντίκτυπο και στα ζώα. Αν όλοι μαζί δώσουμε μία χείρα βοηθείας, προσοχή και λίγη τροφή μπορούμε να σώσουμε τ’ αδέσποτα.
Η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση μπορούν να σώσουν τον κόσμο.

Γιάννα Αρβανίτη
Μέλος της Παράταξης ''Ανοιχτοί Ορίζοντες για το Περιστέρι''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου