Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΑ ΑΙΓΑΛΕΩ: Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο απορρυθμίζει κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας





Το βράδυ της Πέμπτης 24/10 αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις", το οποίο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Ωστόσο, απορρυθμίζει επί της ουσίας κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι αντεργατικές διατάξεις του ,που στην ουσία επαναφέρουν τις διατάξεις που ζητούσε ο ΣΕΒ και το ΔΝΤ με τα μνημόνια.


Οι εργαζόμενες-οι πρέπει να δείξουμε με το δικό μας τρόπο την αντίθεσή μας σε αυτό συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που οργανώνονται το απόγευμά της Πέμπτης. Το ΕΚΑ οργανώνει συγκέντρωσή στις 17.00 στο Σύνταγμα.


Μεταξύ άλλων, με το πολυνομοσχέδιο ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενώ η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας θα οδηγήσει σε μία διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπορούν συγκεκριμένες οικογένειες στην Ελλάδα να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο .
Αποκαλυπτική είναι πάντως η ΄΄εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που χαίρεται και ιδεοληπτικά οραματίζεται: Παραθέτουμε τα εν λόγω αποσπάσματα από την έκθεσης της ΤτΕ:

• Το Διάγραμμα 1 απεικονίζει τη δυναμική επίδραση μιας μόνιμης μείωσης της απόκλισης των πραγματικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα από την παραγωγικότητα της εργασίας (wage mark-up) κατά 1 ποσ. μονάδα. Η άμεση επίδραση (first order effect) είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία δημιουργεί κίνητρα για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη ζήτηση εργατικού δυναμικού και να μεταφέρουν εργατικό δυναμικό από την παραοικονομία στις δραστηριότητες του επίσημου τομέα. (σ. 4)

• «Υπερβάλλουσα κάλυψη» (excess coverage) των συλλογικών συμβάσεων: Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (σε ποσοστιαίες μονάδες). Η εισαγωγή ρητρών εξαίρεσης στις συλλογικές συμβάσεις, η δυσκολότερη προσφυγή σε διαιτησία κατά τη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών θα έχουν μειωτική επίδραση στο ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων. (σ. 6-7).

ΕΡΑ ΑΙΓΑΛΕΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου