Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ευαγγελάτος Σπύρος: ''Ελάτε να προετοιμάσουμε το ξημέρωμα μίας ακόμα καλύτερης ημέρας!''

Η πιο σπουδαία ώρα για την πόλη, για τον τόπο που μεγαλώνουμε εμείς οι ίδιοι, τα παιδιά μας και οι δικοί μας άνθρωποι, είναι τώρα.

Είναι η ώρα που οφείλουμε να επιλέξουμε με ορθολογικά κριτήρια τους πιο άξιους ανθρώπους ώστε να μας εκπροσωπήσουν επάξια στη Διοίκηση της πόλης μας. Αποφάσεις σημαντικές όχι μόνο γιατί επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον του κοινωνικού συνόλου αλλά κυρίως διότι έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινότητα μας και στον τρόπο ζωής μας.

Το γεγονός ότι υπηρετώ στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» με έχει βοηθήσει ουσιαστικά να αποκτήσω συναίσθηση των προβληματισμών και ζητημάτων που απασχολούν την πλειοψηφία των πολιτών αλλά το κυριότερο μου έχει δώσει βιωματικά την εμπειρία να «κατευθύνω» το όποιο πρόβλημα, σταθερά και μεθοδικά στην επίλυση του. Για να φτάσει, ωστόσο, κάποιος στη θεραπεία του όποιου προβλήματος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών είναι αναγκαίο να συνεργαστεί με δεκάδες ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι πρέπει και να ξέρουν να διοικούν, αλλά κυρίως να έχουν γνώση του αντικειμένου τους. Στο σημείο αυτό, την ευθύνη την φέρουμε όλοι ως ψηφοφόροι και ως ενεργοί Δημότες όπου με τη δύναμη της ψήφου μας, πρέπει να κάνουμε τις ορθές επιλογές.

Άλλωστε, σχεδόν μία δεκαετία τώρα, όπως πολλοί θα έχετε διαπιστώσει, δε σταμάτησα ποτέ να παρακολουθώ τα δρώμενα της πόλης μου, να ενημερώνομαι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στις γειτονιές μας, αλλά και να συμμετέχω ενεργά, όσο το δυνατόν, σε τοπικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Θα μπορούσα να ανακαλέσω δεκάδες πρωτοβουλίες και συμμετοχές, όμως δεν είναι της παρούσης. Έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα σε εκείνους που με παρακολουθούν, ότι το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για το Αιγάλεω και τους ανθρώπους του, ότι είναι απόλυτο, ειλικρινές και ανυπόκριτο!

Η επιλογή μου να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ» και να αποδεχτώ την πρόσκληση του επικεφαλής και Δημάρχου μας κ. Δημήτρη Μπίρμπα είναι συνειδητή και κατόπιν ώριμης σκέψεως. Αυτό γιατί, τη τελευταία 5ετία (Διοίκηση Μπίρμπα) έγινε μεγάλη προσπάθεια και τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί εκείνη την προεκλογική περίοδο του 2014. Αν κάποιος καλοπροαίρετος πολίτης αναγνώσει τον απολογισμό της πρόσφατης θητείας θα διαπιστώσει αρκετά έργα και δράσεις που έγιναν, όσα γίνονται και όσα έχουν εξασφαλισθεί να γίνουν. Φυσικά υπήρξαν και λάθη ή παραλείψεις, εντούτοις ουδείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν παρήχθη σημαντικό έργο. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2018 στο Δήμο Αιγάλεω απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση (EloGE) στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γεγονός σημαντικό και καθόλου τυχαίο.

Ως εκ τούτου, θέτω την υποψηφιότητα μου στην κρίση σας, αξιώνοντας από εσάς τον 1 από τους 3 σταυρούς προτίμησης μέσα από το ψηφοδέλτιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ» ώστε να μου δώσετε την ευκαιρία να υπηρετήσω τον τόπο μας, να εργαστώ ακόμα περισσότερο για την πόλη της καρδιάς μας. Από πλευράς μου σας διαβεβαιώνω, ότι θα το πράξω με απόλυτο σεβασμό εκπροσωπώντας τους συνδημότες μου με συνέπεια, αποφασιστικότητα και προπάντων με Ανθρωπιά. Για ένα Αιγάλεω βιώσιμο, αλληλέγγυο και συμμετοχικό, έτσι ώστε, «το καλό να γίνει καλύτερο» και οι νέοι, επιτέλους, να «βγούνε μπροστά» θεμελιώνοντας επί της ουσίας τη δημιουργία μίας μελλοντικά σύγχρονης και φιλικής πόλης την οποία θα απολαύσουμε τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενεές.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω (ενεργή συμμετοχή στα κοινά και η υπηρεσία μου σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό το «Συνήγορο του Πολίτη») Μάλιστα οφείλω να πω, ότι η μέχρι σήμερα Διοίκηση της πόλης μας τα έχει πάει περίφημα, τόσο ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μπίρμπας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Δήμου μας, άσκησαν και ασκούν τη Διοίκηση εποικοδομητικά, υπηρετώντας τις αρχές της χρηστής Διοίκησης και του Δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως μόλις τον Μάρτιο του 2018 ο Δήμος μας έλαβε Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη χρηστή Διακυβέρνηση (EloGE) και αναδείχθηκε πρώτος μεταξύ των υπολοίπων υποψήφιων Δήμων της Ελλάδας.

Φυσικά και είναι απολύτως λογικό, στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής, ότι θα έχουν υπάρξει και αστοχίες, εντούτοις το τελικό άθροισμα παραμένει για πρώτη φορά θετικό μετά από πολλά έτη

Περαιτέρω, από το Δεκέμβρη του 2017 έως και σήμερα, έχοντας τη τιμή να υπηρετώ ως Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα «μεγάλο Πανεπιστήμιο», μελετώντας δεκάδες αιτήματα και παράπονα συμπολιτών μας, με τοποθετεί σε μία – αδιαμφισβήτητα - «πλεονεκτική» θέση ώστε να μπορώ να κρίνω πιο ώριμα και σφαιρικά την αποτελεσματικότητα αρκετών Δημοτικών αρχών, πόσο περισσότερο τη δική μας στο Αιγάλεω. 

Εκείνο που με κέρδισε περισσότερο απ’ όλα, ήταν το γεγονός ότι σε μία αναντίρρητα δύσκολη περίοδο, όπου η πατρίδα μας, μαστίζεται από την οικονομική κρίση (και όχι μόνο) η Δημοτική μας Αρχή, έριξε το μεγαλύτερο βάρος στην κοινωνική της πολιτική, που ήταν άλλωστε αναγκαίο, η οποία αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί «ανάχωμα» ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τα λαϊκά στρώματα και ιδιαιτέρως για τις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.

«Πέρα και πάνω απ’ όλα το Αιγάλεω» ήταν και παραμένει το προσωπικό μου σύνθημα. Σήμερα λοιπόν, θέτοντας, παράλληλα, τον εαυτό μου στην κρίση όλων των συνδημοτών, καλών φίλων και απλών γνωστών, καλούμαι όχι μόνο να υπερασπιστώ αυτόν τον λόγο μου, αλλά πάνω απ’ όλα να προασπίσω τις αρχές και τις ιδέες μου, λαμβάνοντας συναισθηματικά δύσκολες, αλλά ειλικρινώς αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις.

Στο σημείο αυτό, θα να δηλώσω την αποχώρηση μου από τη «Συμμαχία για το Αιγάλεω», παρά την προσωπική μου συμπάθεια στο πρόσωπο του κ. Γκίκα Γιάννη και σε αρκετά άλλα στελέχη αυτής της παράταξης. Η αποχώρηση μου έχει να κάνει με μία σειρά δυσάρεστων «πολιτικών» συμπερασμάτων, τα σημαντικότερα εκ των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

Στη συγκεκριμένη παράταξη δεν υπήρξε ποτέ καταστατικό κείμενο Αρχών της Παράταξης ή αν δημιουργήθηκε στην πορεία ουδέποτε μου/ μας κοινοποιήθηκε.

Αν και προσφέρθηκα μαζί με άλλα αξιόλογα στελέχη (από τον Οκτώβριο του 2014) να εργαστώ επάνω στη σύνταξη καταστατικού κειμένου ώστε να υπάρξουν αρχές και κανόνες πάνω στους οποίους θα κινούμασταν δημοκρατικά και συντεταγμένα, ουδέποτε υπήρξε ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τον επικεφαλής.

Δεν υπήρξε ουδεμία δομή - εκτός της Δημοτικής ομάδας (4 εκλεγμένα άτομα και ο επικεφαλής της) - ή όργανα μέσα στα οποία να υπήρχε ειλικρινής διάλογος, ζύμωση ιδεών και παραγωγή πολιτικής για τον τόπο μας, που στη συνέχεια θα μετουσιώνονταν σε συγκεκριμένες θέσεις της παράταξης. Οι όποιες αποφάσεις για την πορεία της Παράταξης, ελαμβάνοντο σε επίπεδο πολύ κλειστής ομάδας ανθρώπων, οι περισσότεροι εκτός της Δημοτικής παράταξης, με κύριο γνώμονα το ίδιον συμφέρον με αποτέλεσμα, δυστυχώς, την απομόνωση και αποξένωση ανθρώπων με επιστημονική κατάρτιση, ιδιαίτερα νέων στελεχών με όρεξη και διάθεση για προσφορά και τέλος

Δεν εκλήθη ουδέποτε σε συνάντηση απλών μελών & στελεχών, σύσκεψη ή γενική συνέλευση (κανείς δεν εκλήθη γιατί ουδέποτε συνέβη) ώστε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο, είτε ενόψει κρίσιμων αποφάσεων που είχαν να κάνουν με προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε αναφορικά με ενδεχόμενες συνεργασίες με στελέχη άλλων παρατάξεων οι οποίες εν τέλει πραγματώθηκαν δίχως να ερωτηθεί κανείς. Οι μόνες προσκλήσεις που υπήρξαν ήταν για την εκδήλωση κοπής «πρωτοχρονιάτικης πίτας» και για αυτό, τους ευχαριστώ πολύ.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα γεγονότα που δεν είναι όμως της παρούσης και θα αναφερθούν σε κατάλληλο χώρο και χρόνο. Όπως και να είχε, κατά την προσωπική μου τουλάχιστον κρίση, μετά από τέσσερα (4) και πλέον χρόνια υπομονής και περισυλλογής όφειλα να δώσω πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μου και κατόπιν στους συνδημότες μου, των οποίων τη στήριξη μελλοντικά θα ζητούσα, μία απάντηση σε ένα «θεμελιώδες» ερώτημα: «Αν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε συντεταγμένα, δημοκρατικά και με διαφάνεια ως παράταξη της αντιπολίτευσης, ποια θα ήταν άραγε η τύχη της πόλης μου, αν οι πολίτες μας επέλεγαν σε θέση Διοίκησης»;

Η απάντηση είναι προφανής, τόσο από πλευράς μου, όσο και από τον κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη που αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμο είναι να διοικούν οι ικανοί και όχι οι «κολλητοί». Δεν θα μπορούσα ποτέ, υπό αυτές τις συνθήκες, να είμαι συμμέτοχος, άρα και «συνένοχος» σε μία εσφαλμένη – επικρατούσα - κατάσταση η οποία μελλοντικά θα υπονόμευε την καθημερινότητα όχι μόνο τη δική μου, αλλά του κάθε Αιγαλιώτη.

«Πέρα και πάνω απ’ όλα το Αιγάλεω», λοιπόν, αυτή είναι η απάντηση μου.

Στο κάλεσμα του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μπίρμπα, στο πλαίσιο ανανέωσης και διεύρυνσης του ψηφοδελτίου της «Ανάπλασης Αιγάλεω» δεν θα μπορούσα παρά να είμαι απόλυτα θετικός και παρών.  
Ιστορία, προσφορά, δομή, καταστατικό, γενικές συνελεύσεις, ειλικρινής διάλογος, ζυμώσεις, πρόοδος και πάνω απ’ όλα όραμα και σχέδιο για την πόλη. Και ας φαντάζει ένα τεράστιο άλμα. Οι άνθρωποι που αγαπάμε ειλικρινώς την πόλη τους, άλλωστε, δεν φοβηθήκαν ποτέ τις προκλήσεις. Ναι είναι ένα άλμα. Όμως είναι ένα άλμα συνέπειας, καθαρότητας, προόδου και δημοκρατίας. Γιατί ο στόχος παραμένει ένας και μοναδικός. Ένα ακόμα καλύτερο Αιγάλεω, ανθρώπινο, σύγχρονο, φιλικό στο δημότη και στον επισκέπτη του, όπου ο καθένας μας θα χαίρεται να ζει και να απολαμβάνει τις γειτονιές του.

Επιπροσθέτως, η συνεργασία μου, με την «Ανάπλαση Αιγάλεω» εδράζεται στο πλαίσιο μίας προγραμματικής συμφωνίας δράσεων, παρεμβάσεων και αξιών που συνομολογήσαμε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη και τον επικεφαλής και Δήμαρχο Αιγάλεω, κ. Δημήτρη Μπίρμπα. Οι σημαντικότερες εξ’ αυτών, οι οποίες άλλωστε αποφασίστηκαν ομόφωνα στο Γενικό Συμβούλιο της 5ης Νοεμβρίου 2018 και δημοσιεύθηκαν, είναι:

1. Προσήλωση και πίστη στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών με σταθερές σχέσεις εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους. 2. Εντατικοποίηση της προσπάθειας ενίσχυσης του ποσοστού κοινωνικών δαπανών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικά Ιατρεία κλπ.). 3. Ελάχιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις και υπηρεσίες, σε παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. 4 Στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας, της Ποιοτικής Εργασίας και της Τοπικής Επιχειρηματικότητας. 5. Μετουσίωση σε ένα ψηφιακό Δήμο - φιλικός στον πολίτη και 6. Διεύρυνση των συμμετοχικών θεσμών των πολιτών (Διαβουλεύσεις, Τοπικά Συμβούλια, Τοπικά δημοψηφίσματα κλπ.) – Δημοκρατία και συμμετοχικότητα παντού και αρκετά άλλα.

Φίλες και φίλοι,
έχει έρθει, πια, το πλήρωμα του χρόνου για να καλλιεργήσουμε, αληθινά, την κουλτούρα συνεργασίας και συναινέσεων. Να σπάσουμε όλα εκείνα τα «δεσμά» που στο παρελθόν μας κρατήσανε κολλημένους σε διχόνοιες, αμφισημίες και τεχνητές αντιφατικότητες. Η επιλογή μου υπηρετεί κυρίως αυτό το σκοπό και αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που θέλω να στείλω, σε όλο τους συνδημότες μου και γι’ αυτό να κριθώ: Πάνω απ’ όλα η πόλη μας, η ζωή μας, το παρόν και το μέλλον μας και σε αυτό το διακύβευμα δεν χωρούν κόμματα, χρώματα και κολλητοί. 

Σας προσκαλώ, λοιπόν, όχι μόνο να αγκαλιάσετε την απόφαση μου αλλά και να συμμετέχετε ενεργά στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής μας παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω», επικροτώντας στην πράξη τη διάθεση σύνθεσης, πλουραλισμού και ειλικρινούς συνεργασίας, προετοιμάζοντας έτσι με τα καλύτερα εχέγγυα, το ξημέρωμα μίας ακόμα καλύτερης ημέρας για εμάς, τις οικογένειες και τα παιδιά μας.


Με εκτίμηση,
Ευαγγελάτος Σπύρος,
Ειδικός Επιστήμονας στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου