Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Άρθρο της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Κατερίνας Βελέντζα στο xaidarisimera.gr για την κατάσταση στα σχολεία


  Ακούμε πολλές φορές κυβερνητικά χείλη (διαχρονικά) να λένε πως προτεραιότητά τους είναι η Παιδεία, τα παιδιά μας, η μόρφωσή τους. Είναι όμως έτσι;

  • Στην πράξη δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο, με την κατάσταση να είναι κάθε χρόνο και χειρότερα. Και ο Δήμος Χαϊδαρίου, δε μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.


Στο Δήμο μας έχουμε περίπου 5.500 μαθητές, και η χρηματοδότηση με την οποία πρέπει να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι λιγότερο από 400.000 ευρώ ανά έτος, δηλαδή 70 ευρώ ανά μαθητή το χρόνο! Από τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος του ρεύματος, του τηλεφώνου, του νερού κτλ. Και μάλιστα μετά την αυθαίρετη ένταξη σχολείων στα κίτρινα τιμολόγια (κυμαινόμενο προϊόν, Γ1 μεγάλων πελατών), μόνο και μόνο το κόστος του ρεύματος, είναι «στα ύψη».

  • Από φέτος, με απόφαση της κυβέρνησης, έχουμε και την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τη μεταβίβαση της κάλυψης των σχολικών αναγκών απευθείας στο Δήμο. Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς τις αυξημένες σχολικές ανάγκες προσπαθούν να καλύψουν οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ υπάρχουν και σοβαρές καθυστερήσεις στο άνοιγμα λογαριασμών, με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως υπάρχει έλλειψη ακόμα και πολύ βασικών υλικών (πχ χαρτί υγείας), ενώ όσο γράφονται αυτές οι γραμμές (3 Οκτωβρίου), ακόμα δεν έχουν δοθεί βιβλία για τα μαθήματα ξένων γλωσσών, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.


Και μπορεί ακόμα να υπάρχει κάποια (ελλιπής) χρηματοδότηση για τα σχολεία, ωστόσο πολύ φοβόμαστε πως αυτό που μεθοδεύεται με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, είναι και η πλήρης οικονομική απεμπλοκή της κεντρικής κυβέρνησης. Πρόκειται δηλαδή για ακόμα ένα βήμα που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς για το "αυτόνομο" και "βιώσιμο" σχολείο που προωθούν η ΕΕ και οι όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις, όπου στην πράξη αυτό που σημαίνει είναι πως η ικανότητα κάλυψης επαρκώς των σχολικών αναγκών, θα εξαρτάται από την πιστοληπτική και φορολογική ικανότητα κάθε Δήμου, και κατ΄ επέκταση την «τσέπη» των δημοτών. Έτσι θα οδηγηθούμε στην κατηγοριοποίηση σχολείων, αφού άλλοι Δήμοι θα έχουν πιο «δυνατά» ταμεία και άλλοι όχι. Δυστυχώς, υπάρχει το παράδειγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, όπου έγινε ακριβώς αυτό, με την ίδια ακριβώς μεθόδευση.

  • Και όλα αυτά τη στιγμή που ενώ θα έπρεπε κάθε χρόνο να δίνονται στον Δήμο μας (βάσει νόμου) 14,2 εκατ. ευρώ, δίνονται 5,8 εκατ. ευρώ!


Δεν τα λέμε αυτά όμως για να το βάλουμε κάτω! Αρχικά, ως Δημοτική Αρχή αξιοποιούμε κάθε δυνατή χρηματοδότηση, κάθε πρόγραμμα, προκειμένου να ελαφρύνουμε τη λαϊκή οικογένεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση, πριν το άνοιγμα των σχολείων για τη χρονιά 2024-25, προχωρήσαμε σε εργασίες που αφορούσαν ανακαίνιση τουαλετών, ανακατασκευή αύλειων χώρων καθώς και απαραίτητες εργασίες συντήρησης όπως ηλεκτρολογικές εργασίες, επισκευές οροφών, βαψίματα κτλ.

  • Όμως αυτό είναι λίγο, μπροστά στην… πολύ προβληματική «μεγάλη εικόνα». Γι αυτό την ίδια ώρα παλεύουμε μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ενάντια στην τραγική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα σχολεία.


Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Αρχή συναντήθηκε με εκπροσώπους 18 Συλλόγων Γονέων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαϊδαρίου, για τα προβλήματα που «καίνε» στα σχολεία.

  • Ένα από αυτά είναι και η αντιεκπαιδευτική συγχώνευση τμημάτων, με παιδιά να στοιβάζονται πλέον σε τάξεις με έως και 27 μαθητές. Επίσης, εκτός από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, συζητήθηκαν το κτηριακό ζήτημα, η υποσυντήρηση των σχολείων, η καθυστέρηση έναρξης του πρωτοβάθμιου οπτικού προσεισμικού ελέγχου (με ευθύνη του ΤΕΕ), αλλά και η έλλειψη ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδίου και ουσιαστικού ελέγχου.


Ως Δημοτική Αρχή δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε από την 1/1/2024 που αναλάβαμε, αλλά και στην προηγούμενη θητεία μας: Να αγωνιζόμαστε και να πιέζουμε για την αύξηση της χρηματοδότησης, για να λυθεί κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να λειτουργούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

  • Καλούμε όλους τους γονείς, όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, όλο το λαό του Χαϊδαρίου στο πλάι μας, στον αγώνα για ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, καθώς μόνο με συλλογική διεκδίκηση μπορούμε να κερδίσουμε αυτό που δικαιούνται τα παιδιά μας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου