Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμος Χαϊδαρίου - Επίσκεψη του Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου στην πόλη Βιλνέβ Ντ'Άσκ



Στην αδελφοποιημένη πόλη της Βιλνέβ Ντ’ Άσκ βρέθηκε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ως καλεσμένος του Δήμου της γαλλικής πόλης, η οποία πραγματοποίησε εκδήλωση για το στρατόπεδο Χαϊδαρίου.
  • Τον κ. Σελέκο υποδέχτηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος της Βιλνέβ Ντ’ Άσκ Ζεράρ Κοντρόν, και στην συνάντηση που ακολούθησε σε θερμό κλίμα, επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί των 2 πόλεων και συζητήθηκαν οι δυνατότητες για την εμβάθυνσή τους. Υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι και η Βιλνέβ Ντ’ Άσκ – όπως και το Χαϊδάρι – είναι μια πόλη που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στους Ναζί, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 87 κατοίκους. Γι αυτό το λόγο η Βιλνέβ Ντ’ Άσκ βρίσκεται στον κατάλογο των μαρτυρικών πόλεων της Γαλλίας.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου επισκέφθηκε επίσης την πλατεία «Χαϊδάρι» και την παιδική χαρά «Μίκης Θεοδωράκης» που υπάρχουν στην Βιλνέβ Ντ’ Άσκ, στα πλαίσια αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

  • Στην εκδήλωση για το στρατόπεδο, η Μαρί Τουρνάκη (σύζυγος του Χαϊδαριώτη Κώστα Τουρνάκη που πρωτοστάτησε στην αδελφοποίηση των Δήμων) και στην συνέχεια ο κ. Σελέκος, αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην ιστορία του και στο γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, καθώς και στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών – κρατουμένων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την 1η Μαΐου του 1944.


Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση, ο οποίος παρακολούθησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορική αναδρομή και τις εικόνες που προβάλλονταν, τις οποίες συνέλεξε και επιμελήθηκε η κ. Τουρνάκη. 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου