Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πετρούπολης



Δελτίο Τύπου για τη χθεσινή κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας:

Χθες Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πετρούπολης.

Παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Δημ Γληνός», της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, των Ενώσεων Αιγάλεω, Πετρούπολης, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων (από τα σχολεία της Πετρούπολης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του 1ου Δημοτικού σχολείου κος Μποσινάκος και η Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Γονέων κα Μαρίνου) . Η συνάντηση έγινε με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κο. Κάππο, την Αναστασίου και δύο μέλη του ΠΥΣΠΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

  • Αρχικά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών αναδεικνύοντας τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε υποδομές όσο και στο απαραίτητο εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό, την σταδιακά όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου τους, καθώς και την ομηρία των αναπληρωτών και τους εκβιασμούς από μερίδα Διευθυντών προς τους εκπαιδευτικούς για την μη άσκηση του δικαιώματος στην απεργία και στην αποχή από την “αξιολόγηση”.

Τονίστηκε ότι ο νόμος ερμηνεύεται από τους αρμόδιους (Υπουργείου Παιδείας Διευθύνσεις και Περιφερειακά Συμβούλια) με μοναδικό κριτήριο την μείωση των δαπανών στην εκπαίδευση και το “σπρώξιμο” των γονιών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ένα από τα εργαλεία για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων καθώς και η κατάργηση σχολείων.

  • Οι αρμόδιοι μιλάνε για εξορθολογισμό των δαπανών που οι γονείς επισήμαναν ότι γίνεται εις βάρος των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών μαθητών και των οικογενειών τους και εν κατακλείδι πρόκειται για υποβάθμιση της ποιοτικής μορφωτικής διαδικασίας των μαθητών εν έτη 2024.

Η Ομοσπονδία Γονέων αναφέρθηκε στις ανησυχίες και την οργή των γονιών που ενώ αρχές καλοκαιριού είχε υπάρξει καθησυχασμός από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ξαφνικά τον Αύγουστο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

  • Ο κος Κάππος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Προέδρου του 1ου Δημοτικού σχολείου Πετρούπολης, για την αιτία της συγχώνευσης των τμημάτων, στο οποίο πέρυσι πάλι αποφεύχθηκε η συγχώνευση.

Αναφορικά με την λειτουργία του Ολοήμερου που “καίει” τους γονείς πήραμε αρχικά την γενικόλογη απάντηση ότι γίνεται προσπάθεια από την Διεύθυνση για να λειτουργήσει για να συνειδητοποιήσουμε ότι πάλι το μπαλάκι θα πέσει στους γονείς. Μας ενημέρωσαν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 κενά σε τμήματα ολοήμερου στη Γ’ Αθήνας.

  • Κατόπιν του κλίματος πίεσης που ασκήθηκε από τους παρευρισκόμενους για να έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματα μας, η κα. Αναστασίου μας διάβασε την κατάσταση τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης ανά Δήμο από όπου προκύπτει ότι για μία ακόμη φορά θα ξεκινήσουμε με κενά αφού η κάλυψη των αρχικών αιτημάτων θα φτάσει το 50%.

Επίσης ο Διευθυντής Εκπαίδευσης απαντώντας ως προς τα κριτήρια επιλογής των σχολείων που θα τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί αναφέρθηκε στην αναλογικότητα στην ειδική αγωγή και στην εύρυθμη λειτουργία της πρωινής βάρδιας στα σχολεία της Γενικής παιδείας.

  • Συνοψίζοντας οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όλο το επόμενο διάστημα καθώς και ότι θα κινηθούν νομικά για την αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων των αδιόριστων συναδέλφων τους. Στο πλάι τους συντάσσεται και το γονεϊκό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου