Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η διοίκηση του δήμου εξαντλεί όλες τις δυνάμεις της για είναι δίπλα στους δημότες - Βαγγέλης Σίμος στην 19η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

 


Για όλα τα προβλήματα του δήμου Πετρούπολης μίλησε ο δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος στην 19η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Ομιλία του δημάρχου Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμου, στη σημερινή (30/9) 19η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής



Κύριε περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι σας καλωσορίζω στην Πετρούπολη.

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των φορέων, των σωματείων της πόλης μας σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Αρχικά, εκλεκτοί καλεσμένοι μας, δράττομαι της ευκαιρίας για να αποκαταστήσω μια ιστορική «παρεξήγηση»… συστήνοντας σας την Πετρούπολη.

Πολλοί, ακόμα και σήμερα, έχουν την εντύπωση ότι το όνομά της αντικατοπτρίζει τη δομή του εδάφους και τη λειτουργία -ως το 1977- των λατομείων, δηλαδή πως σημαίνει η πόλη της πέτρας.

Η ιστορική αλήθεια είναι ότι το όνομα προκύπτει από τη σύνθεση του ονόματος Πέτρος και της λέξης πόλη. Η ονοματοδοσία έγινε, από τον γιό του, προς τιμήν του Πέτρου Γιάνναρου, ιδρυτή της αθηναϊκής εφημερίδας, «Εσπερινή».

Αυτής που -πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1933- δημοσίευσε πληροφορίες για τα οικόπεδα που θα έδινε στους αναγνώστες της, με την προσκόμιση κουπονιών και συγκεκριμένου αντιτίμου σε δόσεις.

Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διαβίωση (όπως η αποχέτευση, το νερό, ο φωτισμός κλπ.), για τη μόρφωση, την άθληση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία των φτωχών στην πλειοψηφία τους κατοίκων, κατά κύριο λόγο, οφείλονται στους αγώνες του λαού της Πετρούπολης σε βάθος δεκαετιών με μπροστάρη τον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επίτιμο δήμαρχο της πόλης, Νίκο Παξιμαδά.

Η Πετρούπολη έχει αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 κατοίκους. Βάσει των δύο τελευταίων απογραφών είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας, με αύξηση πληθυσμού.

Πολλά ζευγάρια διάλεξαν να έρθουν να μείνουν εδώ με τα παιδιά τους και μαζί με αυτά των παλιότερων κατοίκων, έχουν κάνει την Πετρούπολη… παιδούπολη. Η πραγματικότητα αυτή μας χαροποιεί αλλά μας γεμίζει και ευθύνες.

Η πόλη μας, κυρίως, κατοικείται -όπως και όλη η Δυτική Αττική- από λαϊκά στρώματα. Από εργαζόμενους που πασχίζουν καθημερινά για το μεροκάματο, είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, στερούνται αρκετά για να τα «φέρουν βόλτα» με τις οικογένειές τους.

Και από αυτό το βήμα θέλουμε να πούμε: όσοι ζουν και εργάζονται στην Πετρούπολη και συνολικά στη Δυτική Αθήνα δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Δεν νοείται, εμείς και τα παιδιά μας, να στερούμαστε το δικαίωμα να έχουμε τις σωστές συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα ζωής που αξίζει κάθε άνθρωπος στον 21ο αιώνα, με τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να μην απολαμβάνουμε σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες σε ένα περιβάλλον υγιεινό και ασφαλές.

Η διοίκηση του δήμου εξαντλεί όλες τις δυνάμεις της για είναι δίπλα στους δημότες. Κόντρα στην ελλιπή χρηματοδότηση, την παράνομη παρακράτηση 5 εκατομμυρίων ετήσιας χρηματοδότησης ετήσιας χρηματοδότησης από τους θεσμοθετημένους πόρους.

Την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών, αφού από τον Δήμο μας λείπουν πάνω από 60 εργαζόμενοι, με συνέπεια να μην είναι εφικτό να προσφέρουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που δικαιούνται οι κάτοικοι σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι οι τεχνικές εργασίες αυτεπιστασίας, η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική.

Κύριε Χαρδαλιά, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι γνωρίζετε πως οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην Πετρούπολη και στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλά, οξυμένα και χρονίζοντα.

Εμβληματικό είναι αυτό της λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή για πάνω από 60 χρόνια, την οποία αρμόδια στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2014, τη χαρακτήρισαν ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις γενιές».

Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις των ρύπων, που γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δείχνουν σημαντική επιβάρυνση στην περιοχή μας, οι νεοπλασίες σύμφωνα με ιατρικά πορίσματα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της χωματερής. Θα έπρεπε, βάσει των επιστημονικών δεδομένων, να έχει κλείσει πριν από τουλάχιστον μια 20ετία…

Παρά τις υποσχέσεις, όμως, που ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια για κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, ανοίγουν συνέχεια νέα κύτταρα, λειτουργεί ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας μολυσματικών αποβλήτων, σχεδιάζεται επέκταση της χωματερής και προσθήκη νέων μονάδων καύσης, δηλαδή αύξησης των καρκινογόνων πηγών, της επιβάρυνσης για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της περιφερειακής αρχής που τη στηρίζει για αυτήν την κατάσταση, όπως και όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών που στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Τις επόμενες μέρες λήγει η 20ετής σύμβαση μεταξύ του δήμου Φυλής και του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για την παραχώρηση της έκτασης, τη λειτουργία της χωματερής και γενικότερα της Ο.Ε.Δ.Α.

Ρωτάμε σήμερα εδώ στο περιφερειακό συμβούλιο και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις:

-Θα επεκταθεί η 20ετής σύμβαση μεταξύ του δήμου Φυλής και του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για τη χωματερή;

-Τι θα γίνει με το Πε.Σ.Δ.Α. Αττικής;

-Τι θα γίνει με το τέλος ταφής που στραγγαλίζει οικονομικά τους δήμους;

-Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η επιδημιολογική μελέτη για την Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής που είναι καλά κρυμμένη στα συρτάρια της περιφέρειας και του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.; Τι φοβάστε και δε δίνετε τα στοιχεία της έρευνας;

Για εμάς, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτιστα πολιτικό κι όχι τεχνικό ζήτημα. Οι διαχρονικά ασκούμενες πολιτικές, αντί να έχουν ως κριτήριο τις ανάγκες του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν τα κέρδη των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για κάποιους τα σκουπίδια, σε βάρος της δημόσιας υγείας, είναι «χρυσωρυχείο». Ο συνολικός τζίρος για τις νέες υποδομές και τον εξοπλισμό αποκομιδής προβλέπεται, μέχρι το 2025, να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ…

Σημαντικό θέμα για την Πετρούπολη και τους άλλους Δήμους της περιοχής είναι και η αντιπλημμυρική θωράκιση. Το 2015 θρηνήσαμε την απώλεια μιας ζωής στη Δυτική Αθήνα. Από το 2018 έχει εγκριθεί σχετική μελέτη αλλά το έργο -κόστους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ- ακόμα δεν έχει αρχίσει.

Απαιτούμε αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας. Απορρίπτουμε την κυνική κατεύθυνση της Ε.Ε. που πρακτικά μας λέει, στη βάση κόστους οφέλους, πως είναι καλύτερο να αποζημιώνεις στις λαϊκές γειτονιές παρά να κάνεις έργα υποδομής.

Όπως ξέρετε κύριε περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι το Ποικίλο Όρος, πλέον, αποτελεί έναν από τους, δυστυχώς, ελάχιστους εναπομείναντες «πνεύμονες πρασίνου» στην Αττική.

Αποτελεί καθήκον όλων μας η ολόπλευρη προστασία του. Είτε αυτή αφορά την αντιπυρική θωράκισή του που για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται ανάλογα κονδύλια.

Είτε τη διαφύλαξή του από οργανωμένα συμφέροντα επίδοξων καταπατητών. Είναι χαρακτηριστικό νοοτροπιών και καταστάσεων το γεγονός ότι, εκτός από ιδιώτες, προσπαθεί να «βάλει στο χέρι» δημόσιες εκτάσεις και ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στη Λαμία.

Αρχικά διεκδικούσε 300 στρέμματα και στις δεκαετίες που διαρκούν οι δικαστικές διαμάχες, έφτασε να διεκδικεί 7,5 χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή έκταση που αντιστοιχεί στο 1/3 του Δήμου Πετρούπολης!!!...

Προσπάθεια προστασίας του Ποικίλου Όρους είχε κάνει ο αντιπεριφερειάρχης, Σπύρος Τζόκας, ζητάμε η περιφέρεια να πάρει θέσει για το θέμα.

Είναι επιτακτική ανάγκη, κύριε περιφερειάρχη, να πάρετε πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία να επανέρθει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής στην Αγ. Τριάδα στην προ του 1970 κατάσταση, να εξασφαλιστεί νομοθετικά, άπαξ και δια παντός, ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του Ποικίλου Όρους.

Πιστεύω μας είναι πως οι αιρετοί δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε αυτά που τους οριοθετεί το θεσμικό πλαίσιο αλλά οφείλουν να ασχολούνται και να δίνουν λύσεις σε κάθε ζήτημα που είναι για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Μια από τις ζωτικότερες και για τους δημότες της Πετρούπολης είναι η υγεία. Όπως προανέφερα η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μου είναι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να πληρώνουν από το υστέρημά τους και για το πολύτιμο αγαθό της υγείας.

Είναι υποχρέωση, κάθε βαθμίδας του κράτους να φροντίζει ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένες και δωρεάν υπηρεσίες από δημόσιες δομές. Κι όχι να δημιουργείται -με ενέργειες ή παραλείψεις- πρόσφορο έδαφος για να «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια, ν’ αυξάνονται τα κέρδη των ιδιοκτητών τους από τους πολίτες που εξαναγκάζονται να πληρώνουν για υπηρεσίες υγείας.

Ο δήμος μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχώρησε έκταση, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες των πλέον 80.000 κατοίκων του.

Δυστυχώς, με τα υφιστάμενα δεδομένα αυτές δεν εξυπηρετούνται, ούτε κατ’ ελάχιστο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το πρώην ΙΚΑ έχει μετατραπεί σε «κτίριο φάντασμα», με ελαχιστότατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απλά για «τα μάτια του κόσμου».

Ο λαός της Πετρούπολης απαιτεί να στελεχωθεί πλήρως και επιτέλους οι Πετρουπολιώτες να έχουν -από δημόσια δομή- δωρεάν τις δέουσες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δικαιούνται.

Κυρίες και κύριοι η μέριμνά μας δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τους τετράποδους φίλους μας. Όπως έχουμε γνωστοποιήσει με σχετικό έγγραφο, στη διοίκηση της Περιφέρειας, θέλουμε -σε εφαρμογή του νόμου 4830/2021- να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο καταφύγιο ζώων συντροφιάς.

Ζητήσαμε, λοιπόν, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση 6 ανεκμετάλλευτων στρεμμάτων που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Δυστυχώς, με προσχηματικές αιτιολογίες, λάβαμε αρνητική απάντηση. Επανήρθαμε, με νέο αιτιολογικό.

Κύριε περιφερειάρχη, όπως έχετε αναφέρει σε δημόσια τοποθέτησή σας τα αδέσποτα αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Αττικής. Εμείς μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος.

Όπως ξέρετε, μέσω Ε.Σ.Π.Α., κατασκευάζεται το 17ο νηπιαγωγείο, όμως, οι ανάγκες στέγασης και των μονάδων προσχολικής αγωγής είναι μεγάλες. Ζητάμε τη συνδρομή σας, ώστε να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα που από το 1996 αντιμετωπίζει το 9ο νηπιαγωγείο.

Έως το τέλος του χρόνου οι Κτ.Υπ. θα έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη και αιτούμαστε η ανέγερση του κτιρίου να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε να ενταχθεί στο νέο Ε.Σ.Π.Α.

Ζητάμε την βοήθεια σας στην απαλλοτρίωση και την αγορά οικοπέδων. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος μας έχει πλέον παραλάβει τη μελέτη του Ε.Σ.Ε.Κ., για την εξασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων, ακόμα και εκεί υπάρχει προτεραιοποίηση, που σημαίνει ότι το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτεί (??) ένα οικόπεδο τον χρόνο, όμως οι ημερομηνίες τρέχουν !!!...

Ο Δήμος μας πρόσφατα παρέλαβε τη μελέτη του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας. Στο πλαίσιό του, η Τεχνική Υπηρεσία μας έχει εκπονήσει μελέτη και έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον περσινό προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την Ενεργειακή-βιοκλιματική αναβάθμιση και βελτίωση της βατότητας των πεζοδρομίων. Απομένει η σύναψη της αντίστοιχης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πετρούπολης για την εκτέλεση του ως άνω έργου.

Αναγκαία είναι η συνδρομή σας και στην υλοποίηση της μελέτης μας που αφορά στα απαραίτητα έργα που θα καταστήσουν ασφαλή την κυκλοφορία των πεζών στα πεζοδρόμια δύο κεντρικών δρόμων της πόλης μας, της οδού 28ης Οκτωβρίου και της οδού Κρήτης.

Ζωτικής σημασίας θέμα για την Πετρούπολη και την ευρύτερη περιοχή είναι η ολοκλήρωση του ημιτελούς Δημοτικού Στάδιού Πετρούπολης στην περιοχή της Αγ. Τριάδας. Υπάρχει η αναγκαία μελέτη, το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της περιφέρειας, οπότε είναι επιτακτικό να γίνουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν τα έργα εκβραχισμού.

Έτοιμες μελέτες και σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό υπάρχει και για τη βελτίωση των υπόλοιπων αθλητικών χώρων που διαθέτουμε στην Αγ. Τριάδα και πάνω από το Πανόραμα. Απομένει η σύναψη σύμβασης για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες που περιμένουν εκατοντάδες αθλούμενοι.

Πεποίθησή μας, είναι πως ο αθλητισμός έχει πολυεπίπεδα και πολλαπλασιαστικά οφέλη, για τον άνθρωπο και ειδικότερα για τους νέους.

Διαθέτουμε το όραμα, την απαραίτητη έκταση και το σχέδιο να δημιουργήσουμε στην πόλη μας ένα αθλητικό κέντρο που θα περιλαμβάνει χώρους προπόνησης αλλά και αγώνων, ακόμα και από διεθνείς διοργανώσεις.

Θα μπορεί να φιλοξενήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που θέλουν να ασκηθούν, αθλητικούς συλλόγους, κλιμάκια ομοσπονδιών και εθνικές ομάδες.

Για να γίνει όμως πραγματικότητα είναι ανάγκη Περιφέρεια Αττικής και τα εμπλεκόμενα υπουργεία να επιταχύνουν τις διαδικασίες και φυσικά να φροντίσουν για την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Κυρίες και κύριοι, όπως σας ανέφερα στην Πετρούπολη κατοικούν πολλοί νέοι άνθρωποι. Ως εκ τούτου οι ανάγκες σε αθλητικές υποδομές είναι μεγάλες. Το κλειστό Γυμναστήριο «Ν. Παξιμαδάς», πλέον, δεν αρκεί για να τις καλύψει. Χρειαζόμαστε ένα ακόμα. Ο δήμος έχει υπόψη του δύο χώρους, έχει ετοιμάσει την προμελέτη και ζητάμε από οι υπηρεσίες σας να συνδράμουν στην ολοκλήρωση της μελέτης και η περιφέρεια να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση κατασκευής του.

Δύναμη μας είναι ο λαός της πόλης μας. Με αυτόν διαδηλώσαμε στις 13 Απρίλη, μαζί μπορούμε να κουρελιάσουμε άδικους νόμους και προσπάθειες να πεταχτούν στον δρόμο συνδημότες μας, από εταιρείες που πήραν σε πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία τους, «για ένα κομμάτι ψωμί». ΔΗ Δημοτική Αρχή και ο λαός της Πετρούπολης δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα «κοράκι» να «βάλει χέρι» στη λαϊκή κατοικία.

Με τη στήριξη τους θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα αυτά που μας αξίζουν, για μια καλύτερη πόλη, για ένα καλύτερο «αύριο» για μας και τα παιδιά μας.

Γιατί όπως λένε και οι πρωταγωνιστές των σκίτσων του γνωστού σκιτσογράφου, Πάνου Ζάχαρη: «Όμορφη πόλη είναι η πόλη χωρίς φτώχεια και ανεργία. Η πόλη που οι κάτοικοί της είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί»!

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε.

Video:

  

 https://www.youtube.com/watch?v=hlhd0byQKbI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου