Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί ως απαράδεκτο από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και από εκατοντάδες σωματεία, φορείς, ενώσεις πανελλαδικά γιατί :
- Διαλύει τη φιλοσοφία των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, διαχέοντάς τα πλάι στη μείωση βλάβης και στα προγράμματα υποκατάστασης, ενισχύοντας τα τελευταία.
- Καταργεί τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης του Ε.Σ.Υ, με τη λειτουργία τους πλέον να υπαγορεύεται από όρους «κόστους – οφέλους», οδηγώντας τελικά σε εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.
- Νομιμοποιεί κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη, δίνοντας στους ιδιώτες προκλητικά προνόμια και κρατική χρηματοδότηση.
- Αφήνει μετέωρο το μέλλον των 75 Κέντρων Πρόληψης, το πλαίσιο λειτουργίας τους και τη διασύνδεση τους με τις ανάγκες της κοινότητας.
- Ιατρικοποιεί πλήρως το κοινωνικό πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης, νομιμοποιώντας αντιεπιστημονικές αντιλήψεις περί «χρόνιας ασθένειας», «λειτουργικού χρήστη», «δικαιώματος στη χρήση».
- Διασπά την Κοινωνική Επανένταξη των απεξαρτημένων από το θεραπευτικό της πλαίσιο, διαμορφώνοντας έτσι fast track θεραπεία αντί για ολόπλευρη στήριξη έως την πλήρη επανακοινωνικοποίηση του πρώην χρήστη.
- Εδραιώνει απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και τη συνεχή κινητικότητα επιδεινώνοντας δραματικά τη θέση των εργαζομένων, τη θεραπευτική σχέση άρα και το επιστημονικό έργο.
- Δημιουργεί έναν υδροκέφαλο Οργανισμό, με το διορισμένο από το Υπουργείο ΔΣ του να αποκτά υπερσυγκεντρωτικές αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί ανενόχλητο να υλοποιεί την κυρίαρχη πολιτική στον τομέα των εξαρτήσεων, στερώντας την αναγκαία εμβάθυνση στις τοπικές ανάγκες που έως σήμερα τα προγράμματα, με την αυτοτέλειά τους, επιχειρούσαν.
Η δημιουργία του ΕΟΠΑΕ αποτελεί εφαρμογή της διακηρυγμένης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά, που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της διαχείρισης των πιο ακραίων εκδηλώσεων του φαινομένου της εξάρτησης, με δείκτες τη μείωση των λοιμωδών νοσημάτων και την παραμονή των εξαρτημένων σε οποιαδήποτε υπηρεσία, ανακυκλώνοντας και οξύνοντας το πρόβλημα χρόνο με το χρόνο, αφού δε στοχεύει στα πραγματικά αίτια του φαινομένου.
Μιας πολιτικής, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως πεδίο κερδοφορίας όπως συμβαίνει με ένταση τα τελευταία χρόνια με την κάνναβη, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές συνέπειες. Που τελικά, βάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την ίδια την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους, μετατρέποντας έτσι το αυτονόητο σε προνόμιο, μόνο για όσους αντέχει η τσέπη τους.
Το νομοσχέδιο αποτελεί ευθεία επίθεση στο κοινωνικό δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου πρόληψη – θεραπεία. Είναι «συνταγή» αύξησης των εξαρτήσεων. Γι’ αυτό χρειάζεται να βρει όλο το λαό απέναντι!
Να μην επιτρέψουμε να φτάσει στη Βουλή!
Το Ε.Σ.Υ.Ν θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την πλατιά ενημέρωση, την κινητοποίηση, τη μαζική καταδίκη του κατάπτυστου νομοσχεδίου με κάθε διαθέσιμη μορφή. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων, των μελών και των οικογενειών τους μέχρι τέλους!
Στο πλευρό του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, διεκδικούμε:
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ. Καμία κατάργηση - συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης..
Ολόπλευρη ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό.
Δημιουργία νέων προγραμμάτων θεραπείας των εξαρτήσεων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότησή τους.
Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης.
Ενίσχυση των προγραμμάτων σωματικής αποτοξίνωσης, σε διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.
Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.
Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Στηρίζουμε και ψηφίζουμε το ψήφισμα του ΚΕΘΕΑ για την απόσυρση του νομοσχεδίου: https://www.openpetition.eu/gr/petition/online/amese-aposyrse-schediou-nomou-gia-ten-apexartese
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου