Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης: Τι έγινε στη νέα συνάντηση του ΔΣ με τη Διοίκηση του Δήμου





Την Πέμπτη 11/7/2024 έπειτα από αίτημα του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης, έγινε συνάντηση στη Διεύθυνση Παιδείας, ώστε να γίνει ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των σχολικών μονάδων. Στη συνάντηση συμμετείχαν από τον Δήμο Πετρούπολης ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κος Τσιακίλος Γιώργος και η Δημοτική Σύμβουλος κα Απολλωνάτου Σοφία. Από το ΔΣ της Ένωσης στη συνάντηση παρίστανται οι κκ Πάκος Δημήτρης, Μαρίνου Διονυσία, Κοσμοπούλου Αγγέλα.

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι (η σειρά με βάση τη σειρά που είχαν τεθεί από το ΔΣ της Ένωσης):

  • · Καθαριότητα: Η χρονιά θα ξεκινήσει με 53 άτομα προσωπικό πλήρους ωραρίου (24 πλήρους ωραρίου, 10 άτομα που οι συμβάσεις τους από 3ώρης διάρκειας μετατράπηκε σε πλήρους ωραρίου και 19 άτομα πλήρους ωραρίου από τα προγράμματα 55+). Στόχος της Διοίκησης είναι το προσωπικό να φτάσει τα 61 άτομα που θα έχουν ευθύνη για την καθαριότητα στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Στην συνάντηση τονίστηκε από την αντιπροσωπεία της Ένωσης ότι η καθαριότητα των σχολείων απαιτεί μόνιμο προσωπικό με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και όχι προσωπικό που εναλλάσσεται με συμβάσεις μειωμένου ωραρίου και μειωμένων δικαιωμάτων. Η διοίκηση του Δήμου συμφώνησε και ενημέρωσε για τον τρόπο που δίνονται τα χρήματα για το προσωπικό καθαριότητας αλλά και τις λίγες ώρες που χρηματοδοτεί παρά τις αυξημένες απαιτήσεις των σχολείων (το υπουργείο χρηματοδοτεί 186 ώρες εβδομαδιαίως για όλα τα σχολεία μόνο).

  • · Οικονομικά: Όπως είχαμε ενημερωθεί και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικές σχολικές επιτροπές καταργήθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το αποθεματικό των επιτροπών περνάει στο Δήμο. Με βάση την εγκύκλιο ο κάθε Διευθυντής θα έχει στην διάθεσή του για ΕΚΤΑΚΤΑ περιστατικά κάθε μήνα μια πάγια προκαταβολή ύψους 500 ευρώ. Όλες οι υπόλοιπες προγραμματισμένες δαπάνες για προμήθειες θα έχουν τις διαδικασίες που έχουν οι δαπάνες στο Δημόσιο. Ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων για να καταθέσουν τις ανάγκες για τα λειτουργικά έξοδα μέχρι τέλος του 2024 ώστε να γίνει άμεσα η προετοιμασία και η προμήθεια των αναγκαίων υλικών ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά. Λεπτομέρειες πάντως για το πως θα λειτουργούν οι δαπάνες αλλά και το πως και αν θα κατανέμονται οι χρηματοδοτήσεις ανά σχολική μονάδα όπως στο παρελθόν θα δοθούν σε επόμενο στάδιο μιας και είναι ζητήματα που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί από το υπουργείο.

  • · Έργα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού: Ανάλογα τα αιτήματα που έχουν δοθεί στη Διεύθυνση Παιδείας και στην Τεχνική Υπηρεσία από τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, εργασίες θα γίνουν στις παρακάτω σχολικές μονάδες:

  • Νηπιαγωγεία (1,9,10,11,14,20), Δημοτικά Σχολεία (1,7,9) Γυμνάσια (1,2) Λύκεια (1,ΕΠΑΛ). Οι εργασίες που θα γίνουν, θα είναι αυτές που θα εκτελεστούν από τα συνεργεία του Δήμου ενώ εργασίες που δεν θα μπορούν να γίνουν από τα συνεργεία του Δήμου θα ενταχθούν στην μεγάλη εργολαβία προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι πολλές μικρές παρεμβάσεις στα υπόλοιπα σχολεία ήδη έχουν γίνει μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

· Φύλαξη σχολείων: Στα σχολεία μας υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας μόνιμος σχολικός φύλακας πρωινής βάρδιας. Άμεσα θα προσληφθεί άλλος ένας φύλακας από το πρόγραμμα 55-67 της ΔΥΠΑ που θα καλύψει ανάγκες του δήμου (Θέατρο Πέτρας) και στη συνέχεια ο στόχος είναι να διατεθεί στα σχολεία για τις ανάγκες φύλαξής τους. Σχεδιασμός υπάρχει για άλλα 4 άτομα όταν αυτό είναι εφικτό από το πρόγραμμα 55-67.



Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι ενώ έχουν μεταφερθεί στην ευθύνη των Δήμων πολλές αρμοδιότητες, οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν και τους ανάλογους πόρους ώστε ο Δήμος να μπορεί να έχει το ανάλογο προσωπικό. Χαρακτηριστικά είπε ότι αν τα τεχνικά συνεργεία ήταν πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα με τον απαραίτητο εξοπλισμό θα μπορούσαν να υλοποιήσουν μέσω αυτεπιστασίας πολύ περισσότερα έργα και με αρκετά μικρότερο κόστος.

Επιπροσθέτως με έγγραφο που αποστείλαμε ζητήσαμε αναλυτική κατάσταση για τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και αν υπάρχουν πιστοποιήσεις της ασφάλειας της ηλεκτρικής εγκατάστασης για κάθε σχολείο. Κάθε νέα ενημέρωση που θα έχουμε για τα παραπάνω θέματα και για τις εργασίες που θα περιλαμβάνει η εργολαβία για τις επόμενες εργασίες στα σχολεία, το ΔΣ θα ενημερώσει άμεσα όλα τα ΔΣ των Συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου