«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί να οξύνεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, αρκούμενη σε αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα»
Συζητήθηκε τη Δευτέρα 22/04/2024 στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και υπεύθυνη του ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, Νάντια Γιαννακοπούλου, με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, με θέμα: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά να οξύνεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, αρκούμενη σε αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα».
Η κα. Γιαννακοπούλου στην πρωτολογία επισήμανε ότι η σοκαριστική γυναικοκτονία που έγινε στους Αγίους Αναργύρους, όπου μια νεαρή γυναίκα, η Κυριακή Γρίβα, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ κυριολεκτικά στην είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, στο οποίο είχε καταφύγει για να ζητήσει προστασία, είναι η τρανή απόδειξη δυστυχώς των όσων καταγγέλλει η αντιπολίτευση τόσους μήνες.
Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους, είναι σαφές στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας έχει αποτύχει παταγωδώς. Άλλωστε, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο λέει απλά η Αντιπολίτευση. Είναι κάτι το οποίο φαίνεται από σειρά δημοσκοπήσεων, όπου πάνω από το 80% των Ελλήνων πολιτών καταγράφουν τη μη ικανοποίησή τους σχετικά με τα όσα έχει κάνει η Κυβέρνηση όσον αφορά την ασφάλεια.
Βεβαίως, σε σχέση με τη σημερινή ερώτηση, για μία ακόμη φορά ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αρνείται να προσέλθει στη Βουλή και στέλνει τον Υγυοιυργό. Είναι προφανές ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης σνομπάρει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Προτιμά τα τηλεοπτικά πάνελ.
Η κυρία Γιαννακοπουλου συνέχισε τονίζοντας «Μετά από τις παταγώδεις αποτυχίες της πολιτικής ηγεσίας στον σχεδιασμό του συγκεκριμένου Υπουργείου από το περασμένο καλοκαίρι, επιλέχθηκε η επανατοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στο πρόσωπό του προφανώς η Κυβέρνηση θεωρεί ότι σε αυτήν τη θητεία, σε αντίθεση με την προηγούμενη, μπορεί να πραγματωθεί το τρίπτυχο «νόμος, τάξη και ασφάλεια».
Άρα, λοιπόν, τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ο αρμόδιος Υπουργός; Τι έχει αλλάξει; Τι βήματα έχει κάνει; Δεν υπάρχει κανένας απολογισμός μέχρι στιγμής της αποτελεσματικότητας της θητείας του και είναι διάχυτη η αίσθηση της ελληνικής κοινωνίας ότι υπάρχει αταξία, ανομία και ανασφάλεια.
Συνεχίζεται η υποστελέχωση των τμημάτων και των υπηρεσιών. Υπάρχει αναστάτωση και διαμαρτυρίες για τις χρυσές αποσπάσεις που κάνετε με έξοδα του ελληνικού δημοσίου μέσα στο ίδιο περιπολικό. Έχουμε αστυνομικούς δύο ταχυτήτων. Αστυνομικούς, που το ελληνικό δημόσιο πληρώνει πέντε χιλιάρικα και περισσότερα και αστυνομικούς που παίρνουν μισθό ενάμισι χιλιάρικο ή λιγότερα.
Και εδώ πέρα, βεβαίως, ανοίγει και το μείζον ζήτημα των 107 επίορκων αστυνομικών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τι γίνεται με αυτούς; Τι κάνετε; Απλά τον τροχονόμο; Απλά τους παρακολουθείτε; Ήταν δύο οι επίορκοι εκείνη τη βραδιά στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Και ποια είναι η εκπαίδευση που υπάρχει και στην Άμεση Δράση. Ήταν απαράδεκτο το ηχητικό, το οποίο ακούσαμε. Να μας πείτε εάν υπάρχει και ποια είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών που είναι στην Άμεση Δράση.
Ενώ κλείνοντας την πρωτολογία της η κα. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Υπουργό : «Κατανοώντας ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό- σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, -που προφανώς, όπως είδαμε και μάθαμε και από τα ρεπορτάζ μετά- κατά πόσο εφαρμόστηκε αυτό εδώ πέρα το εγχειρίδιο, το Πρωτόκολλο, για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Αν υπάρχει συγκεκριμένη εκπαίδευση όλων των αστυνομικών που υπηρετούν πάνω στο συγκεκριμένο Πρωτόκολλο ή απλά είναι κάτι το οποίο τους έχει αποσταλεί και περιμένουμε να το διαβάσουν και εκεί πέρα τελειώνει η ιστορία; Υπάρχει μία συγκεκριμένη εκπαίδευση;
Και ποια είναι η αξιολόγηση εφαρμογής του; Έχετε αξιολογήσει ποια είναι η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής ή της εκπαίδευσης ή μη εκπαίδευσης αυτού του Πρωτοκόλλου; Όπως, επίσης, πόσα περιπολικά διαθέτει το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και συγκεκριμένα πόσα ήταν εκείνο το βράδυ; Είδαμε από τα ρεπορτάζ ότι υπήρχε περιπολικό. Υπήρχε, δεν υπήρχε; Πόσα είναι, τέλως πάντων, τα περιπολικά που υπάρχουν στους Αγίους Αναργύρους; Ποια ήταν διαθέσιμα εκείνο το βράδυ και γιατί και τί συνέβη με τον εν λόγω φρουρό, ο οποίος απλά παρακολουθούσε;»
Στη δευτερολογία της η κα. Γιαννακοπούλου επισήμανε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), ώστε να αντιμετωπιστούν παθογένειες στη λειτουργία και στη δράση της. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό, αλλά και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του μισθού τους και στο πάγιο αίτημα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για την αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνο και την χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος.
Η κα. Γιαννακοπούλου, κλείνοντας την δευτερολογία της επισήμανε ότι: «όταν το κράτος δεν αντιμετωπίζει τον αστυνομικό ως υπάλληλο τότε και ο αστυνομικός δεν θα αντιμετωπίζει ως υπάλληλος , και μάλιστα κακοπληρωμένος, τον πολίτη.
Αν είχαν εφαρμοστεί, αυτά που σας προτείνουμε, εκείνο το βράδυ στους Αγίους Αναργύρους, η άτυχη κοπέλα θα είχε σωθεί. Το γνωρίζετε!
Δείτε επιτέλους τα λάθη σας, παραδεχτείτε τα και ακούστε τα όσας, σας προτείνουμε.Δεν μπορείτε να προσεγγίζετε μικροκομματικά αυτό το ζήτημα.
Όσο εσείς σκέφτεστε και αποφασίζετε με βάση το κομματικό όφελος, εμείς πράττουμε με βάση το όφελος της ελληνικής κοινωνίας, την οποία υπηρετούμε όλοι!!»
Τέλος, ο αρμόδιος Υφυπουργός που προσήλθε να απαντήσει από την πλευρά της Κυβέρνησης στην κα. Γιαννακοπούλου, είπε:
«Θέλω να σας πω, λοιπόν, το εξής: Ότι εμείς, πραγματικά, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε, σε επίπεδο πολιτικό και επιχειρησιακό, τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Και χαρακτηριστικά της προσέγγισής μας είναι: Η θυματοκεντρική προσέγγιση κάθε περίπτωσης, με αξιολόγηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περίπτωσης. Η ευαισθητοποιημένη διαχείριση κάθε υπόθεσης για να αποφύγουμε δευτερογενή θυματοποίηση. Η αξιοποίηση υπηρεσιών με εγνωσμένη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες. Τα τμήματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, οι υποδιευθύνσεις προστασίας ανηλίκων με τις οποίες έχουμε συνεργασία. Η άμεση ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών.
Έχουμε, λοιπόν, μια αποστολή όπου έχουμε δράσεις συγκεκριμένης πρόληψης και καταστολής. Στα θύματα, λοιπόν, ενδοοικογενειακής βίας παρέχεται ενημέρωση. Το λέει και το Πρωτόκολλο. Ενημέρωση για τα δικαιώματα, τη σχετική νομοθεσία και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Εκτός από τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, που δεν θα επανέλθω γιατί ανέφερα αναλυτικά πριν, θα πρέπει να σας θυμίσω ότι για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δημιουργηθεί κόμβος «ενδοοικογενειακή βία» όπου παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για κάθε θύμα και έχουν αναρτηθεί και ετήσιες εκθέσεις απολογισμού του έργου των υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Σε αυτά τα περιστατικά, αν πάτε και τα δείτε, στα χιλιάδες περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί σωστά, έχετε πει ποτέ ένα «μπράβο» στους αστυνομικούς αυτούς που έχουν χειριστεί σωστά την υπόθεση ή ερχόμαστε μόνο να κάνουμε κριτική;
Να πω, λοιπόν, συνοπτικά για το panic button, το οποίο, επίσης, έχει εφαρμογή, που επίσης έχει πληροφορία. Να πω για την πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου εκτίμησης κινδύνου στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο υλοποιήθηκε σε συγκεκριμένες πόλεις της χώρας από 28/9/22 μέχρι 5/11/22 με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πάνω σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας με την υποβολή προτάσεων. Έχουμε πιλοτική χρήση εργαλείου με τη μορφή διαδραστικού χάρτη, όπου είναι καταχωρημένα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε δομής ψυχοκοινωνικής στήριξης ώστε να διευκολύνεται το έργο του αστυνομικού προσωπικού ως προς την επικοινωνία με αυτές τις δομές και την ενημέρωση των θυμάτων.
Κυρία συνάδελφε, νομίζω ότι και από την ανάλυση την οποία κάνατε τώρα και από αυτά τα οποία είπατε εγώ καταλαβαίνω ότι βάλατε κάποια αιτήματα τα οποία υπάρχουν και τα καταλαβαίνω και τα αναγνωρίζουμε σαν αιτήματα και θέλουμε προφανώς να αναβαθμίσουμε την Ελληνική Αστυνομία, να θωρακίσουμε τον ρόλο και το έργο του Έλληνα αστυνομικού.
Πέρα, όμως, από τα οικονομικά αιτήματα τα οποία θέσατε και το γενικό αίτημα για αξιοκρατία, το οποίο εμείς προσπαθούμε και το κάνουμε πράξη, αλλά κάποια συγκεκριμένη πρόταση -γιατί εγώ δεν σας είπα λόγια, εγώ σας ανέφερα και στην προηγούμενη…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου