Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Τα προβλήματα των σχολείων έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο Ιλίου

 

1η ειδική συνεδρίαση «Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής» του δημοτικού συμβουλίου

 Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου:

Την Πέμπτη 29/2/2024 πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής» που θα πραγματοποιείται κάθε 2 μήνες με βάση πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης. Στις συνεδριάσεις αυτές, η ημερήσια διάταξη διαμορφώνεται από τα θέματα που προτείνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις συνεδριάσεις ο νόμος δεν προβλέπει ύπαρξη απαρτίας, ούτε τη δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου ήταν η μόνη (!) παράταξη που πρότεινε συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση. Συγκεκριμένα, προτείναμε να συζητηθούν 3 θέματα, που αφορούν το λαό του Ιλίου και απαιτούν ξεκάθαρες λύσεις:

  1. «Συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου».
  2. «Συζήτηση για τα μέτρα ενίσχυσης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο Ιλίου».
  3. «Συζήτηση για την ποιοτική αναβάθμιση του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” με εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του και αποκλεισμό των σχεδίων εμπορευματοποίησής του».

Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι όλων παρατάξεων δεν πρότειναν ΟΥΤΕ ΕΝΑ θέμα!

Πέραν αυτού, με ευθύνη του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και παρά το γεγονός ότι τα 3 αυτά θέματα είχαν ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη, αποσύρθηκαν το 2ο και 3ο θέμα με την δικαιολογία ότι δήθεν «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής»! Φανερώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση και της νέας δημοτικής αρχής να αποφύγει τη συζητηση για αυτά τα τόσο κρίσιμα για το λαό θέματα.

Στην τοποθέτησή του για το 1ο θέμα ο Νίκος Σταματόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου αρχικά δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι νέου τύπου συνεδριάσεις είναι εκ των προτέρων σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην καταλήγουμε κάπου. Δεν προβλέπεται η ύπαρξη απαρτίας, δεν δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις άρα πάμε σε μια γενικολογία χωρίς καμιά δέσμευση. Εμείς όπως και να ‘χει, αξιοποιούμε αυτή τη συνεδρίαση. Συμμετέχουμε με συγκεκριμένα θέματα τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις, με την απαίτηση αυτά να εντάσσονται και στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις και να μην χάνουμε τον χρόνο μας με γενικολογίες και αερολογίες».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα σχολικά κτίρια.
Ανέδειξε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να ιεραρχηθεί είναι το μεγάλο ζήτημα του ολοκληρωμένου προσεισμικού ελέγχου των σχολείων αφού κανένα σχεδόν σχολείο του δήμου δεν έχει ελεγχθεί. Όπως τόνισε «Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι τα σχολικά κτίρια είναι εντάξει; Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να ιεραρχηθεί». Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Ιλίου που χρειάζεται στατική ενίσχυση λέγοντας πως «κάθε χρόνο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Και μάλιστα μιλάμε για ένα σχολείο που έχει χαρακτηριστεί ως πρότυπο. Τί θα γίνει με το συγκεκριμένο πρόβλημα; Μέχρι πότε θα αναβάλλεται; Μέχρι να έχουμε κάποιο ατύχημα;»

Συνέχισε αναδεινύοντας το 2ο μεγάλο πρόβλημα που είναι το στεγαστικό. Όπως είπε «κατά πρώτο λόγο αφορά τη στέγαση αρκετών νηπιαγωγείων σε ακατάλληλες αίθουσες προκάτ, μέσα σε άλλα δημοτικά σχολεία, αίθουσες προκάτ που μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι σε κακή κατάσταση. Με πιο κραυγαλέο παράδειγμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο που 8 μαθητές και άλλοι τόσοι εκπαιδευτικοί κάνουν όλες τις δρατηριότητες μέσα σε μια μικρή ακατάλληλη αίθουσα του Ειδικού Δημοτικού. Πρόβλημα το οποίο έχει αναδειχτεί και στη Βουλή με ερώτηση από το ΚΚΕ». Επίσης ανέφερε και άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν το ότι τα παιδιά δεν χωράνε στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες, πρόβλημα για το οποίο δίνονται μέχρι τώρα ακατάλληλες λύσεις όπως στο 12ο Δημοτικό Σχολείο ή στο 5ο Λύκειο. 

Ανέδειξε επίσης το 3ο μεγάλο θέμα που είναι τα γενικότερα τα προβλήματα συντήρησης. Όπως είπε «εδώ μπορεί να ξεκινήσουμε να αναφέρουμε παραδείγματα και να τελειώσουμε αύριο… Προβλήματα στον φωτισμό, επικίνδυνα σημεία, φθορές σε σοβάδες, υγρασίες, μονώσεις, βαψίματα,  έλλειψη αλεξικέραυνων, έλλειψη πιστοποιητικών πυρασφάλειας, επίκπινδυνες διαβάσεις και άλλα πολλά».

Κατέλειξε λέγοντας πως «Η θέση μας είναι η εξής: Χρειάζεται να μπουν σε προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα. Διεκδικώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία».

Από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης στα κατά γενική ομολογία «γερασμένα» σχολικά κτίρια του Δήμου. Οι όποιες παρεμβάσεις, γίνονται βάσει της διαρκώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης που δεν επαρκεί ούτε για όλα τα σχολεία ούτε για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Επιβεβαιώθηκε, πως όσο η ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια αντιμετωπίζεται με τη λογική «κόστους – οφέλους», τα προβλήματα θα αυξάνονται μαζί με τους κινδύνους για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ίλιον, 2/3/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου