Υγειά στην Δυτική Αθήνα.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και βέβαια δε μπορεί ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. Είναι Δικαίωμα όλων των πολιτών και σαν τέτοιο, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, να παρέχεται δωρεάν Δημόσια υγεία για όλους.
Η περιοχή της Δυτικής Αθήνας των χιλιάδων κατοίκων, πέραν της συνολικής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, λόγω ακρίβειας, ανεργίας και όλων των επιπτώσεων από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιπλέον, διαπιστώνεται και μια συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας ή περίθαλψης, ψάχνουν απελπισμένα για κάποιο ιατρικό ραντεβού, ταλαιπωρούνται στις εφημερίες των νοσοκομείων και πολλές φορές χάνουν και τη ζωή τους, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εναπομεινάντων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.
Σοβαρό επίσης παραμένει και το πρόβλημα της μετα-νοσοκομειακής φροντίδας και αποκατάστασης, με συνέπεια την υγειονομική περιθωριοποίηση σημαντικής μερίδας ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.
Το ιστορικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών»), επί υπουργού κ. Γεωργιάδη το 2013 έκλεισε «ουσιαστικά», μετά από πολυετή υποβάθμισή του. Σήμερα λειτουργούν μόνο «κάποια» εξωτερικά ιατρεία, το αξιόλογο μικροβιολογικό εργαστήριο, οδοντιατρικό κέντρο και η μονάδα τεχνητού νεφρού.
H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετικές πρωτοβουλίες ρύθμισε πολεοδομικά θέματα και έτσι ανασκευάσθηκαν κτίρια, ώστε το κτίριο της Παθολογικής Κλινικής να λειτουργήσει ως κλινική covid και έτσι να συμβάλει καθοριστικά στη μάχη κατά της πανδημίας. Σήμερα η εν λόγω κλινική παραμένει ανενεργή..
Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι να λειτουργεί το νοσοκομείο, παρέχοντας δευτεροβάθμια υγεία, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που οι ανάγκες τους για δημόσια υγεία, λόγω και χαμηλών εισοδηματικών δεδομένων, είναι πολλές.
O ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανειλημμένα έχει φέρει το θέμα στη Βουλή, με ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές. Οι απαντήσεις της κυβέρνησης, ήταν πάντα ασαφείς, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση. Πριν σχεδόν ένα χρόνο δε, έγιναν τα εγκαίνια, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, μιας πτέρυγας για ψυχιατρική δομή εφήβων, μετά από χορηγία, χωρίς όμως προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η εν λόγω πτέρυγα υπολειτουργεί, ενώ «ακούγεται» ότι θα μεταφερθεί προσωπικό από το Τζάνειο, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα και στον Πειραιά.
Η υποβάθμιση και μη αξιοποίηση του «Λοιμωδών» παράλληλα με την συρρίκνωση των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αυξάνουν τον φόρτο των περιστατικών στο «Νοσοκομείο Αττικόν» και σε άλλα νοσοκομεία, που φυσικά, δεν μπορούν να «αντέξουν» όλο αυτό το βάρος.
Το «Αττικόν» , με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και αυτό, έχει μόνιμα ράντζα στους διαδρόμους, οχτώ έως και δέκα ώρες αναμονή σε επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες, ενώ οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν. Συγχρόνως, τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία συρρικνώνονται και υπηρεσίες τους δίνονται σε επιχειρηματίες και ΜΚΟ.
Σημειώνονται ελλείψεις προσωπικού, ελλιπής καθαριότητα π.χ. στο ΨΝΑ, και κατάσταση ασφυξίας, ενώ, πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης. Θέματα που με ερωτήσεις, αναφορές και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, φέραμε στη Βουλή, χωρίς πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις …
Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κατάσταση είναι τραγική. Τα Κέντρα Υγείας, από τη σύσταση τους, θα έπρεπε να λειτουργούν σαν υγειονομικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής φροντίδας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, ανασφάλιστοι, παιδιά, ηλικιωμένοι), ώστε και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία σε τριτοβάθμιες νοσοκομειακές δομές, να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία, και να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε υγειονομική δομή που να μπορεί να καλύψει τόσο, επείγοντα περιστατικά, όσο και παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων, με πρόληψη και θεραπεία.
Δυστυχώς σήμερα, τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται οι πολίτες. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ιδιαίτερα σε επαρκή στελέχωση, τόσο ιατρική όσο και διοικητική.
Για να κλείσει κάποιος ραντεβού στις υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ, χρειάζεται να περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν λειτουργούν ιατρεία σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, οδοντίατροι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, ουρολόγοι, νευρολόγοι.
Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγάλες, συνολικά για την αντιμετώπιση της Υγείας , ειδικά για τη πρωτοβάθμια περίθαλψη και ειδικότερα για την υγεία των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Είναι φανερό, ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, είναι να υποβαθμίζει τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, ωθώντας, έμμεσα, τους πολίτες σε ιδιωτικά κέντρα που συνεχώς ξεφυτρώνουν.
Υπενθυμίζουμε ότι, ενώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δημιουργηθεί 21 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Β ΔΥΠΕ, με προσλήψεις μέσω εξασφαλισμένων κονδυλίων ΕΣΠΑ από τη Περιφέρεια, η μετέπειτα διοίκηση, διέκοψε τις προσλήψεις. Κατά τη διάρκεια επισκέψεων μας στα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας, περιοχής χιλιάδων κατοίκων, έγιναν φανερές και αναδείχθηκαν, παντού, οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους τομείς.
Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βασική αρχή, που καθορίζει τη στρατηγική μας στόχευση είναι αυτή της καθολικής, ισότιμης, έγκαιρης και ποιοτικής πρόσβασης όλων, στις υπηρεσίες Υγείας. Προτεραιότητά μας, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, με έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας και στην προαγωγή της υγείας, την περίθαλψη και τη μετα- νοσοκομειακή φροντίδα.
Το πρόγραμμα μας είναι σαφές. Δεσμευόμαστε για προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού (15.000 προσλήψεις εντός τριετίας, πανελλαδικά), μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του υγειονομικού προσωπικού, που έδωσε τη μάχη της πανδημίας, τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ( από τις 127 που λειτουργούν σήμερα να δημιουργηθούν 380 σε όλη τη χώρα), εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες και πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης των ανωτέρω, είναι μια ΑΛΛΗ, Δημοκρατική -Προοδευτική κυβέρνηση Συνεργασίας, με ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ και στην ΥΓΕΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου