Δελτίο τύπου απέστειλε ο δήμος Αγίας Βαρβάρας ενημερώνοντας πως είναι απόσπασμα συνέντευξης του κ. Λάμπρου Μίχου, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του σωματείου εργατών και υπαλλήλων δήμου και τους λόγους, που την επέβαλαν και αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ εναντίον του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
Το απόσπασμα συνέντευξης:
--------------------------------------------
Λάμπρος Μίχος: Η αλήθεια είναι ότι χαλάσαμε το «μαγαζάκι», στο οποίο ήταν μπλεγμένοι και διάφοροι συνδικαλιστές του Δήμου μας, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος του Σωματείου και τότε πρόεδρος.
Μαγαζάκι το λέω διότι γίνονταν διευθετήσεις διάφορες, ένα παράδειγμα να σας πω, οι άδειες των υπαλλήλων δεν γράφονταν πουθενά. Μπορούσε κάποιος να πάρει 200 ημέρες άδειας, αυτός που θέλανε να πάρει τις 200 ημέρες άδειας. Αν έπαιρνε ο κ. Οικονόμου (πρόεδρος του σωματείου) 200 μέρες άδεια δεν τον έλεγχε κανένας, γιατί δεν μπορούσε κανείς να ελέγξει αν είχε πάρει τις 30, γιατί δεν είχαν γραφτεί πουθενά οι 30, οι 40, οι 50. Πουθενά δεν γράφονταν οι άδειες. ……….
Εν πάσει περιπτώσει, αυτός ο κύριος, ο οποίος έκλεινε τα μάτια πριν, παρ’ ότι δεν υπήρχαν γιατρός εργασίας, τεχνικός ασφαλείας, δεν δίνονταν υπερωρίες, δεν υπήρχαν ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας), εμείς προσλάβαμε και γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας και επόπτη υγείας και υπερωρίες δίνουμε και ΜΑΠ και παρόλα αυτά, έχουμε κάθε μέρα καταγγελίες, διότι, φωτογράφισαν έναν υπάλληλο που δεν φοράει, ας πούμε, το καπέλο και καταγγέλλουν τον Δήμαρχο διότι δεν έχει Μέσα Ατομικής Προστασίας. Τι να σας πω, πρόκειται για μία απίθανη ιστορία.
Παίζει σήμερα το παιχνίδι της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του σωματείου του δήμου μας, διότι τα είχε καλά με την αντιπολίτευση και κάνανε δουλειές μαζί. Το «δουλειές μαζί» πρέπει να σας το εξηγήσω. Η πρώτη επίθεση που μας έκανε ο κ. Τράκας και η παρέα του και διάφοροι συνδικαλιστές από όλα τα μέρη της Αθήνας, ήταν διότι εμείς επιλέξαμε να κάνουμε έφεση σε μία απόφαση, που είχε εκδοθεί επί αγωγής που είχαν κάνει κάποιοι υπάλληλοι, την οποία υποστήριξε ο Δήμαρχος (σ.σ. εννοείται ο προηγούμενος), να γίνει αποδοχή της αγωγής (σ.σ.: αγωγή μονιμοποίησης) και μάλιστα πήγε ο ίδιος μάρτυρας στο Δικαστήριο και την υποστήριξε και εκδόθηκε μια απόφαση.
Στην αγωγή αυτή και στην απόφαση ήταν να μονιμοποιηθεί η γυναίκα του δημάρχου και ένας υπάλληλος, ο οποίος δεν ήταν υπάλληλος!
Δηλαδή, ψευδώς τον εμφάνιζαν ως υπάλληλο για να μονιμοποιηθεί και βεβαίωσε και ο δήμαρχος για αυτό και πήγε και κατέθεσε ως μάρτυρας στο Δικαστήριο, κάτι που είναι παράνομο από τον Νόμο. Δεν μπορεί εφ’ όσον υπάρχει ηθικό συμφέρον να παρέμβει ο Δήμαρχος. Αποφασίσαμε να κάνουμε έφεση. Δεν μπορείς να προσλάβεις –άστε την γυναίκα του Δημάρχου-, δεν μπορείς να προσλάβεις έναν υπάλληλο που δεν υπήρχε, λέγοντας, ψευδώς, ότι δούλευε μέχρι χθες και τώρα πρέπει να μονιμοποιηθεί γιατί καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Αποφασίσαμε να κάνουμε έφεση. Ήρθε λοιπόν ο κ. Τράκας και διάφοροι συνδικαλιστές –εντάξει, χωρίς να ξέρουν οι άνθρωποι- και πρωτοστατούσε ο κ. Οικονόμου και έκαναν bulling στους υπαλλήλους, δηλαδή, μια εξωφρενική κατάσταση.
Και πρέπει να σας πω ότι τώρα είμαι ευτυχής γιατί τώρα, ο κ. Τράκας με λέει απλώς «προδότη» την προηγούμενη με έλεγε και «φασίστα». Ποιος, ο Τράκας, δηλαδή! Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει ρε παιδιά…
Διότι, εντάξει, τι έχει κάνει ο κ. Τράκας και μπορεί να υποτιμά τόσο, κάποιους ανθρώπους. Δεν είναι εγωιστικό. Ψάξτε από το ’70 και μετά να δείτε σε ποιες συνθήκες και υπό ποιες συνθήκες εμείς κάναμε κάποια πράγματα. Είναι η λογική του τσαμπουκά. Έχουμε συνδικαλιστές, κατεβαίνουν στον δρόμο, απειλούν, πιέζουν δεν ξέρω τι άλλο κάνουν και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να πειθαρχήσουμε.
ΔΗΜ.: Εσείς κύριε Δήμαρχε προσπαθείτε με κάποιον τρόπο να σταματήσετε την λειτουργία του Σωματείου όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ;
Λάμπρος Μίχος: Θα σας πω κάποια πράγματα με πολύ ειλικρίνεια. Πρώτα απ’ όλα δεν έχω σε καμία υπόληψη τον πρόεδρο του Σωματείου. Διότι, παίζει ένα παιχνίδι υπονόμευσης της Δημοτικής Αρχής. Θα έψαχνα κάθε τρόπο για να υποστείλω την δραστηριότητά του. Δεύτερον, εγώ, έχω ορκιστεί, όπως και όλοι οι Δήμαρχοι να τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους. Είναι έτσι; Αν εγώ αποβάλω την ιδιότητα του Δημάρχου και βγω στον δρόμο ως Λάμπρος Μίχος, μπορώ να πετάω πέτρες στους αστυνομικούς. Ως δήμαρχος όμως, είμαι υποχρεωμένος να τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους.
Προσέξτε τώρα, αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, γιατί δεν τον υπολογίζω, έγιναν εκλογές την τελευταία φορά και μία παράταξη εξ αυτών που συμμετείχαν στις εκλογές, ζήτησε το καταστατικό του Σωματείου.
Ο κ. Οικονόμου τους έδωσε το καταστατικό, από το οποίο έλειπε μια σελίδα. Η οποία έθιγε και το κρίσιμο ζήτημα μέσα. Ποιος πρέπει να είναι ο αριθμός των υποψηφίων που συγκροτούν ένα ψηφοδέλτιο.
Έλεγε επτά, αν θυμάμαι καλά, αλλά η σελίδα όπου αναφερόταν αυτό έλειπε από το καταστατικό. Και οι άνθρωποι έβαλαν είκοσι στο ψηφοδέλτιο.
Την επόμενη ημέρα των εκλογών αυτός –το είχε στήσει, βέβαια, το περίμενε- το πρωί εκείνης της ημέρας, είπε στην δικαστική αντιπρόσωπο ότι αυτοί συμμετέχουν με είκοσι αντί για επτά. Έπεσαν οι άλλοι από τα σύννεφα. Και τους απέκλεισαν.
Στα 148 εγγεγραμμένα μέλη του Σωματείου, ψήφισαν, τελικώς, μετά από αυτή τη λαθροχειρία, 51! Και από τους 51 ξέρετε πόσους πήρε ο κ. Οικονόμου; Πήρε τριάντα έξι. 36 στους 148!
Αυτός, λοιπόν, κάθε βδομάδα ερχόταν και ζήταγε συνδικαλιστική άδεια. Αυτή την άδεια, όμως, η οποία κοστολογείται, κάποιος πρέπει να την χρεωθεί. Φαντάζεστε ότι, εφ’ όσον δεν έχει δηλωθεί το Σωματείο στο Μητρώο, ο υπάλληλος ο οποίος εγκρίνει τις άδειες είναι υπόλογος για την αντίστοιχη αξία των αδειών που παίρνει ο υπάλληλος; Και θα του γίνει καταλογισμός για όλες τις μέρες άδειας που ζήτησε και πήρε ο κ. Οικονόμου ενόσω το Σωματείο δεν ήταν εγγεγραμμένο στο Μητρώο;
ΔΗΜ.: Δηλαδή, όλη η υπόθεση έχει γίνει για τις άδειες; Γιατί ο κ. Οικονόμου μας είπε προ ολίγου ότι, δεν τον αφήνουν και να συμμετέχει στις διαδικασίες που γίνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας για θέματα των εργαζομένων.
Λάμπρος Μίχος: Αυτό ήταν χθεσινό και πρέπει να σας πω ότι, μέχρι τώρα δεν είχα κινήσει την διαδικασία. Την κίνησα πριν από μερικές μέρες γιατί πάλι εκνευρίστηκα από διάφορες ιστορίες.
Έφευγε ο κ. Οικονόμου όποτε ήθελε, έμπαινε όποτε ήθελε, ζήταγε όποιες άδειες ήθελε (συνήθως, βέβαια Παρασκευή για να κάνει το τριήμερό του κανονικά) και προχθές πήγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και είπαμε «ο κύριος δεν εκπροσωπεί Σωματείο, δεν είναι νόμιμο το Σωματείο».
Η Επιθεώρηση Εργασίας, όπως και εκείνη πρέπει να τηρεί τον Νόμο, τον απέβαλε. Λογικό δεν είναι; Μπορεί και η επιθεωρήτρια εργασίας να είναι συνδικαλίστρια και να περιφρονεί και εκείνη τους νόμους ως πρόσωπο. Αλλά, ως επιθεωρήτρια εργασίας είναι υποχρεωμένη να τους τηρεί.
ΔΗΜ.: Εσείς θεωρείτε ότι είναι λάθος του Νόμου που περιορίζει έτσι τα Σωματεία κύριε Μίχο;
Λάμπρος Μίχος: Για εμένα είναι λάθος. Ναι! Για εμένα είναι λάθος! Αλλά προσέξτε, Ο κ. Τράκας μίλησε προχθές στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ –νομίζω ήσουν και εσύ Δημήτρη και εσύ και άκουσες-, λιβάνισε τον Μπακογιάννη τον Κωνσταντέλο, την Ανδρούτσο και τον Ιωακειμίδη και δεν ανέφερε πουθενά, παρόντων των Υπουργών Βορίδη, Πέτσα κ.λπ., δεν είπε τίποτα για τον Νόμο. Δεν είπε ότι είναι ένας αντεργατικός Νόμος, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί. Και μάλιστα, ψευδώς ισχυρίζονται ότι ο Νόμος έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Είναι ψευδέστατο! Δεν έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Έχει παραπεμθεί το θέμα στην Ολομέλεια και θα συζητηθεί απ’ όσο ξέρω, κάπου προς το τέλος Μαρτίου. Έχει συζητηθεί αρχικώς και έχει παραπεμθεί από το Τμήμα στην Ολομέλεια.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι από τους υπαλλήλους παρακρατείται ένα ποσοστό 1,5ευρώ κάθε μήνα από τον μισθό τους για λογαριασμό του Σωματείου. Καταλαβαίνετε λοιπόν, τόσοι άνθρωποι, να στερούνται το ποσό αυτό για να πηγαίνει στον κ. Οικονόμου. Ο οποίος νομίζω δεν έχει και πλήρες Δ.Σ.
ΔΗΜ.: Είναι προσωπική η αντιπαράθεση Δήμαρχε;
Λάμπρος Μίχος: Είναι και προσωπική Σφοδρά προσωπική. Γιατί, ενώ εγώ δεν ασχολούμαι, βλέπω καθημερινά ανακοινώσεις στον Τύπο, πριν εγώ τις λάβω υπ’ όψη μου, ότι καταγγέλλεται ο Δήμος γιατί έχει ένα λαστιχάκι λείπει από ένα φορτηγό, γιατί ένα οπισθοφάναρο δεν ανάβει…
ΔΗΜ.: Και λέτε ότι τα δίνει ο κ. Οικονόμου αυτά;
Λάμπρος Μίχος: Μα τα υπογράφει κιόλας. Και τα παίρνει η αντιπολίτευση μετά και τα κάνει σημαία, Αντιπολίτευση, τώρα. Εντάξει, το ίδιο μυαλό έχει. Δηλαδή αν έχουν όλοι το ίδιο μυαλό –με συγχωρείτε πάρα πολύ-, τότε αλίμονο για τον Συνδικαλισμό.
ΔΗΜ.: Νομίζω ότι καταλάβαμε όλοι κ. Δήμαρχε
Αλλά, πρέπει να σας πω επίσης –και προσέξτε το αυτό-, αντί ο κ. Τράκας να στραφεί κατά του Μίχου, τον οποίο τον ξέρει πολύ καλά, από παλιά και θα έπρεπε να είναι πολύ ευπρεπής στις εκφράσεις του, γιατί ξέρει ποιος είμαι από πολύ παλιά, όταν οι συνθήκες ήταν πολύ αλλιώτικες, όλοι έκαναν τουμπεκί, αλλά ο Μίχος δεν το έκανε, έπρεπε να στραφεί προ τους συλλόγους μέλη του, που έχουν ήδη δηλωθεί στο Μητρώο
ΕΡ: Υπάρχουν Σωματεία που έχουν μπει στο Μητρώο;
Λάμπρος Μίχος: Είναι πολλοί να ξέρετε! Δεν σας το είπε αυτό ο κ. Οικονόμου;
ΔΗΜ.: Τον ρωτήσαμε αλλά δεν γνώριζε μάλλον.
Λάμπρος Μίχος: Τι σας είπε δηλαδή ότι δεν έχουν γραφεί;
ΔΗΜ: Ναι!
Λάμπρος Μίχος: Είδατε ότι κάνουν πολιτική με ψέματα; Μπορείτε ευχερώς να το διαπιστώσετε, να πάρετε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ότι υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που έχουν γραφεί εκεί. Αντί να στρέφεται εναντίον μου ο κ. Τράκας και ο συνδικαλισμός του, καλλίτερα να στραφεί εναντίον των συλλόγων –εφ’ όσον το θεωρεί σωστό- που έχουν δηλωθεί.
Θα έπρεπε όμως ο Τράκας να το πει εκεί μπροστά σε 3.000 παριστάμενους στο Συνέδριο, ενώπιον του Βορίδη και του Πέτσα. Εκεί δηλαδή, γιατί κώλωσε; Τα βάζει με εμένα γιατί με θεωρεί ευκολότερο αντίπαλο από τον Βορίδη; Αυτό είναι; Νομίζει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου