Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Συμμετοχή του Δήμου Αγ. Αναργυρων Καματερου στην Πανελλήνια Δράση Ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες



Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για τις ιογενείς ηπατίτιδες, μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος-ΕΕΜΗ (https://eemh.gr).

Στο Πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας την 28η Ιουλίου 2022, φωταγωγείται συμβολικά το Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» με το συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου-κίτρινου που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Ο Δήμος μας μέσω της συμμετοχής του στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, στέλνει μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρος Τσίρμπας τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση σε σχέση με την ασθένεια της ηπατίτιδας, καθώς οι ασθενείς αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους πολλές επιπτώσεις. Εμείς είμαστε δίπλα τους και συμμετέχουμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος-ΕΕΜΗ,σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (World Hepatitis Day). Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων, που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων, που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων.

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας ημέρας είναι «can't wait/ δεν μπορώ να περιμένω» και το μήνυμα, στο οποίο επικεντρώνεται είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή. Παράλληλα , τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.

Πληροφορίες για την ηπατίτιδα

Ο όρος ηπατίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυρίως σε πέντε ιούς που μεταδίδονται είτε πρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υείας. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C, εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β στους πάσχοντες ασθενείς.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέα γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στόχος, που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβασ στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και στην ίαση της λοίμωξης.

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων, που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων, που έχουν μολυνθεί.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου