“Η σημερινή κυβέρνηση δίνει καθημερινά τη μάχη μέσα από τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες της, τα διαπιστευτήριά της περί των δημοκρατικών και ανθρωποκεντρικών αξιών από τις οποίες διέπεται.”
Αυτό είχε να πει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ως απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τη δολοφονική επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις στις 26 Μαΐου στη διάρκεια φοιτητικής κινητοποίησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δίπλα σε αυτή τη δήλωση του υφυπουργού “βλέπουμε” την εικόνα του φοιτητή που είναι πεσμένος αιμόφυρτος στο έδαφος, χτυπημένος με ευθεία βολή από το ένα μέτρο με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. 21 χρόνων μέσα στο ΑΠΘ.
Δύο ερωτήματα έθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη -που σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζει επέλεξε να είναι απών από τη συζήτηση: “Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή χρήσης ακραίας δολοφονικής βίας απέναντι σε οποιονδήποτε διαμαρτύρεται; Τι εννοείτε ως κυβέρνηση όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ‘επαγγελματίες τραυματίες’; πείτε μας τι εννοείτε”.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι της αστυνομίας, είπε ο υφυπουργός. Δηλαδή η αστυνομία αποφάσισε να χτυπήσει στο κεφάλι φοιτητή με κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή από απόσταση ενός μέτρου;
Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ είναι ένα γιγάντιο κτίριο τριών ορόφων. Για αυτή τη βιβλιοθήκη μιλά η κυβέρνηση ή κόπτεται τόσο για τη βιβλιοθήκη των 90 τετραγωνικών μέτρων στο Βιολογικό; Η παράσταση διαμαρτυρίας έθεσε σε κίνδυνο “τη σωματική ακεραιότητα όσων είχαν αναλάβει τη διεκπεραίωση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών”, μας είπε ο κ. Οικονόμου. Νοιάζεται για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση, που περνά τον έναν αντεργατικό νόμο μετά τον άλλο.
Νοιάζεται για τη βιβλιοθήκη η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, που το 2014 απέλυσε τους εργαζόμενούς της και την οδήγησε σε κλείσιμο.
“Η δράση της αστυνομίας προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία” είπε ο κ. Οικονόμου -προβλέπει η νομοθεσία να χτυπάει η αστυνομία στο κεφάλι με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης σε κινητοποίηση πολιτών;
Βασίζεται η δράση της ΕΛΑΣ -μας είπε ο κ. Οικονόμου- στον “συνδυασμό θεμελιωδών αρχών δικαίου όπως είναι η αναλογικότητα” και “η επιείκεια”. Αν δεν ήταν δηλαδή “επιεικείς” τι θα συνέβαινε στον φοιτητή;
Η δολοφονική επίθεση ονομάζεται τώρα “χρήση αναλογικού δικαίου” από την κυβέρνηση;
Η αστυνομοκρατία και η καταστολή έχουν βάλει τη χώρα στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 14 νέες προσφυγές προς εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπάρχει καταδίκη για αστυνομική βία. Αποφάσεις του ΕΔΔΑ αποτυπώνουν το φάσμα των ενεργειών και παραλείψεων που συντηρούν την ατιμωρησία στην ΕΛΑΣ.
Η Διεθνής Αμνηστία την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης εξέφρασε με Δελτίο Τύπου τη σοβαρή της ανησυχία για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον φοιτητριών και φοιτητών κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στο ΑΠΘ στις 26 Μαΐου.
Ο υπουργός απέφυγε βέβαια να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού -που αποκάλεσε “επαγγελματία τραυματία” τον 21 χρόνων τραυματισμένο φοιτητή. “Ιδιώτης” και “νεαρός άντρας”, δεν τολμούν ούτε την ιδιότητά του να πουν -φοιτητής είναι και χτυπήθηκε από την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο.
Δανειζόμαστε τα λόγια του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, μέλους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Το ‘επαγγελματίας τραυματίας’ φοιτητής είναι η απευθείας συνέχεια του δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο”.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να “χαϊδέψει τα αυτιά” της ακροδεξιάς και η αστυνομία κλιμακώνει την καταστολή, με στόχο να φιμώσουν το πανεπιστήμιο για να μπουν ανενόχλητες οι επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα τα παιδιά της ελίτ δεν πηγαίνουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε καμία άλλη χώρα δε συμβαίνει αυτό.
Θέλουν να κάνουν το πανεπιστήμιο να παράγει εργάτες για τις ελίτ και όχι πολίτες που υπερασπίζονται το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, και θέλουν αστυνομική βία για να μην αντιδρά η μαθητική και η πανεπιστημιακή κοινότητα στα σχέδιά τους να διαλύσουν και να ιδιωτικοποιήσουν το πανεπιστήμιο.
Οι φοιτητές όμως αντιστέκονται σε αυτές τις πολιτικές όπως φάνηκε στο αποτέλεσμα των πρόσφατων φοιτητικών εκλογών. Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα τους και να μην επιτρέψουμε την κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου