Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Οι δηλώσεις Γκίκα για τους πυλώνες υψηλής τάσης, είναι εκφράσεις περισσότερο της επιθυμίας του παρά της πραγματικότητας, επισημαίνει η παράταξη Ανάπλαση Αιγάλεω

 

Η παράταξη Ανάπλαση Αιγάλεω δημοσιοποίησε τη θέση της για τους πυλώνες υψηλής τάσης αλλά και μια σύντομη αναφορά για το τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/05/2021:


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ- Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ.


Στη διάρκεια του Δ.Σ. στις 27/05, καταθέσαμε ερώτηση όσον αφορά την πορεία υλοποίησης έργων μικρής κλίμακας (ράμπες κ.λπ.) για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε πλατείες (π.χ. πλατεία Παπάγου, Λαού) και άλλους δημόσιους χώρους και καταστήματα.Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός γίνεται βάσει αιτημάτων και ότι τόσο η Λαού όσο και η Παπάγου έχουν προγραμματιστεί.
 

Στο βασικό θέμα του Δ.Σ. για τον σχεδιασμό των ενεργειών μας για την αποξήλωση και υπογειοποίηση των επικίνδυνων πυλώνων υψηλής τάσης από περιοχές του Δήμου μας, η θέση της Ανάπλασης (Μπίρμπας) που διατυπώθηκε στο Δ.Σ. είναι η εξής:


«... Σήμερα συζητάμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί για δεκαετίες την πόλη μας, με σοβαρές επιβαρύνσεις της υγείας, και όχι μόνον, μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας. Ένα θέμα που δυστυχώς έχει πολλές παραμέτρους (οικονομικές, νομικές, χωροταξικές κ.λπ.) που πρέπει να προσεγγίσουμε με την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα που του πρέπει. Να αποφύγουμε τα πυροτεχνήματα που ζήσαμε όταν το “λύσαμε” με πανό και αφίσες το 2006 και με πανηγυρικούς το 2010.
Μην ξεχνάμε ότι αιτία της σημερινής συζήτησης είναι η απάντηση σε ερώτησή μας για τις υπερβολικές δηλώσεις των δημάρχων Αιγάλεω (Γκίκας) και Αγ. Βαρβάρας (Μίχος) για επίλυση του προβλήματος, εκφράσεις περισσότερο της επιθυμίας τους παρά της πραγματικότητας, που στηρίζονταν σε μια διαρροή για αναφορά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς οι κατηγορηματικές απαντήσεις του κ. Σκυλακάκη (αρμόδιου Υπουργού για το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης) στις 21 Απριλίου, σε ερώτηση του προέδρου κ. Παπαστεργίου σε ημερίδα της ΚΕΔΕ, μας γείωσαν. “Δεν συμπεριλαμβάνονται στη χρηματοδότηση της υπογειοποίησης πυλώνες υψηλής τάσης, μόνο χαμηλής και μέσης τάσης σε στοχευμένες περιοχές”.


Έτσι συμφωνούμε επί της αρχής στα ζητήματα που θέτει η εισήγηση της “Νέας Εποχής” τόσο για την κρισιμότητα του ζητήματος όσο και για την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσής του. Επισημαίνουμε πάλι ότι το ΚΥΤ δεν είναι στο Ρουφ αλλά στο Αιγάλεω.
Όσον αφορά την τεκμηρίωση του αιτήματός μας, τα λόγια περιττεύουν. Είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Τα στοιχεία που ανέφερε η κ. Βελλιανίτη το καταδεικνύουν. Χαρακτηριστικά, δε, σε πολλά σημεία της πόλης δεν υφίσταται ούτε καν το προβλεπόμενο από τον νόμο όριο ασφαλείας διαδρόμων 20 μέτρων εκατέρωθεν των πυλώνων, πολύ δε περισσότερο όταν νεότερες έρευνες θεωρούν ασφαλή την απόσταση των 200 μέτρων.
Η συνεχής μετάθεση εφαρμογής ευρωπαϊκής Οδηγίας από την ελληνική πολιτεία και τις διοικήσεις της ΔΕΗ και των διάδοχων σχημάτων της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), για γραφειοκρατικούς, αλλά κυρίως για οικονομικούς, λόγους, δεν μπορεί να συνεχιστεί.  

Ως διοίκηση, το 2014 με τους δημάρχους Αγ. Βαρβάρας, κ. Καπλάνη, και Κορυδαλλού, κ. Κασιμάτη, είχαμε δύο συναντήσεις με τον Αιγαλιώτη, τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Γιαρέντη και τις υπηρεσίες του. Σε αυτές τις επαφές μας ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός και μας εξηγήθηκαν τα γραφειοκρατικά και πολεοδομικά προβλήματα, καθώς και τα χρηματοδοτικά κενά. Εν των μεταξύ, η παράταση της υποχρέωσης συμμόρφωσης με την Οδηγία και οι αλλαγές σε διοικήσεις πάγωσαν τη διαδικασία.
Επιλύοντας το 2017 -με πρωτοβουλία μας και κατόπιν πολύμηνης διαβούλευσης- τις βασικές αντιθέσεις Περιφέρειας – Δήμου – ΔΕΗ και διάδοχων σχημάτων, “καθάρισαν” σε μεγάλο βαθμό τα πολεοδομικά προβλήματα των χώρων της ΔΕΗ. Έτσι διαμορφώθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της κατασκευής του ΚΥΤ 400 KW, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποξήλωση των τριών ζευγών γραμμών 150 KW (σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ δεκαετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ), που διαπερνούν περιοχές της πόλης μας και των όμορων δήμων. Εξακολουθούν να υφίστανται, όμως, σύμφωνα με τις επαφές που έχουμε κάνει, μικρές εκκρεμότητες μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδιασμού.
Με αυτά τα δεδομένα, ο προσανατολισμός μας σήμερα πρέπει να είναι η απόφαση για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ενεργειών και δράσεων, του οποίου η καμπάνια ενημέρωσης θα πρέπει να εστιάζεται στο γενικό κοινό. Γιατί το γνωρίζουν καλά ως θέμα τόσο τα πολιτικά κόμματα (βουλευτές έχουν καταθέσει κατά καιρούς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ακόμα και ο σημερινός πρωθυπουργός το 2010) όσο και οι κάτοικοι που δυστυχώς υφίστανται τις πολλαπλές επιπτώσεις του προβλήματος.
Ως Ανάπλαση, προτείνουμε το ακόλουθο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα:
ΣΗΜΕΡΑ,
απόφαση συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπής με επικεφαλής τον δήμαρχο και μέλη της τους επικεφαλής των παρατάξεων με τους αναπληρωτές τους (εμείς προτείνουμε την κ. Βλάχου).
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ,
συνάντηση με τους δημάρχους Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας:
α) Για συγκρότηση αντίστοιχης διαδημοτικής επιτροπής, με συμμετοχή και της αντιπεριφέρειας για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των κινήσεών μας.
β) Για τη συγκρότηση διαδημοτικής τεχνικής επιτροπής υποστήριξης, με κορμό τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, που θα ταξινομήσει το επιστημονικό υλικό τεκμηρίωσης και τις νομοτεχνικές αποφάσεις (νόμοι, ευρωπαϊκές Οδηγίες, δικαστικές αποφάσεις) και αξιοποιώντας αρχεία θα καταγράψει τον ακριβή αριθμό κατοικιών και κατοίκων που επηρεάζονται άμεσα από τη μη εφαρμογή των ελάχιστων ορίων των 20 μέτρων.
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ,
συνάντηση διαδημοτικής επιτροπής με διοικήσεις ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό την αποσαφήνιση του τοπίου για την ωριμότητα του σχεδιασμού, την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και την επίλυση τυχόν εμπλοκών που υπάρχουν (πολεοδομικές, αποφάσεις κρατικών οργάνων, νομοθετικές ρυθμίσεις κ.λπ).
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Αποστολή των νέων στοιχείων στα κόμματα και προγραμματισμός σύσκεψης με τους βουλευτές του Δυτικού Τομέα (και του Πειραιά για τον Κορυδαλλό), προκειμένου να καταθέσουν κοινές ερωτήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις αν απαιτηθούν.
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗ – ΑΡΧΈΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Πραγματοποίηση μιας μεγάλης διαδημοτικής ημερίδας στο Αιγάλεω (COVID-19 επιτρέποντος) ή με τηλεδιάσκεψη με προσκεκλημένους κυβέρνηση, κόμματα, περιφέρεια, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, κρατικούς και κοινωνικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΤΕΕ, ΕΒΕΑ, σωματεία κ.λπ.) κ.ά., όπου θα αναδειχτούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος και θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διεκδικήσεών μας.
Στη διάρκεια αυτής της εξάμηνης διαδικασίας, τα γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας των δήμων και ή δυνατόν της περιφέρειας, σε συνεργασία με τη διαδημοτική επιτροπή θα πρέπει να διοργανώσουν εκστρατεία ενημέρωσης του γενικού κοινού, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει (έντυπο – ψηφιακό υλικό, συσκέψεις φορέων κ.λπ.) και ενεργοποίηση με εκδηλώσεις του τοπικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των περιοχών που υφίστανται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Τέλος η επιτροπή θα προτείνει βέβαια στα Δημοτικά Συμβούλια, αναλόγως των εξελίξεων, κινητοποιήσεις ποικίλων μορφών”.


Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Η συζήτηση ξεκίνησε, όπως είχε συμφωνηθεί από το προηγούμενο Δ.Σ., με εισήγηση της Νέας Εποχής (μικρό εισαγωγικό κ. Σκλαβούνος, εισήγηση κ. Βελλιανίτη).


Η κ. Βελλιανίτη (κατοικεί η ίδια “κάτω από πυλώνα”) αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στις επιστημονικές έρευνες επικινδυνότητας και την άμεση ανάγκη αποξήλωσης, αλλά και στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, καθώς και στη μη αναφορά στο -προς ευρωπαϊκή έγκριση- ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης του έργου της υπογειοποίησης των πυλώνων υψηλής τάσης.


Ακολουθήσαμε εμείς με την παραπάνω τοποθέτησή μας και ανάλογες τοποθετήσεις συμφωνίας τόσο για την επικινδυνότητα και την ανάγκη αποξήλωσης όσο και την από κοινού αντιμετώπιση έκαναν ο κ. Βούλγαρης (εστιάζοντας και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας), η κ. Μερκουράκη (επισημαίνοντας τα υγειονομικά προβλήματα) και ο κ. Βαϊνάς (με την αναφορά ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος), ενώ παρέμβαση έκανε ο κ. Καρυπίδης και ως κάτοικος που επιβαρύνεται ιδιαίτερα.


Ο δήμαρχος μίλησε τελευταίος, αναφέρθηκε στις διαχρονικές ενέργειες του δήμου, στις νομικές της προσπάθειας, εστιάζοντας όμως ιδιαίτερα στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την ταχεία επίλυση, υπεραμυνόμενος τη στάση του στην κριτική που του ασκήθηκε (Μπίρμπας, Σκλαβούνος) για τις τωρινές αλλά και παλιότερες ανακοινώσεις δημοτικών αρχών (Καλογερόπουλος), για την καλλιέργεια στις τοπικές κοινωνίες προσδοκιών άμεσης επίλυσης, που όμως διαψεύδονται. Υπήρξαν και αντεγκλήσεις δημάρχου – Σκλαβούνου για το αν “παρασύρθηκε” ή όχι στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.


Τέλος, ο δήμαρχος πρότεινε μόνο τη δημιουργία επιτροπής με τους επικεφαλής και συνεδρίασή της ως τις 10 Ιουνίου.


Ως Ανάπλαση επιμείναμε στην πρότασή μας για το χρονοδιάγραμμα που είχε γίνει γενικά αποδεκτό από τις τοποθετήσεις. Ο δήμαρχος επέμενε “την επιτροπή και θα δούμε”. Με την παρέμβαση τέλος και του κ. Βούλγαρη (!) (Λαϊκή Συσπείρωση) που υποστήριξε “αν αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο το Δ.Σ. τι θα κάνει η επιτροπή;” (!!), χάριν ομοφωνίας καταλήξαμε μόνο στη σύσταση της επιτροπής. 


Ως Ανάπλαση θα επαναφέρουμε τις προτάσεις μας για το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα στην επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου