Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Λάμπρος Σκλαβούνος, ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Επηρεάζονται χιλιάδες κάτοικοι μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία

 Αναλυτική ανακοίνωση για τη εισήγηση της παράταξης «ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» εξέδωσε ο Λάμπρος Σκλαβούνος, επικεφαλής της παράταξης, αναλύοντας τη σημαντικότητα του θέματος από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των Γραμμών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Yψηλής Tάση, τη στάση των διοικούντων και της ΔΕΗ, τις παρεμβάσεις βουλευτών και φορέων για τη σοβαρότητα σε θέματα υγείας του ανυπεράσπιστου πολίτη:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΪΟΥ 2021 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ



Η παράταξή μας, γνωρίζοντας την σοβαρότητα των επιπτώσεων στην υγεία που προκαλούνται από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των Γραμμών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Yψηλής Tάσης, ζήτησε στις αρχές του έτους από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας να συζητηθεί το θέμα αυτό εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεδομένων των συνθηκών, λόγω covid-19, συμπεριελήφθη στα υπό συζήτηση θέματα στις 27 Μαΐου 2021.


Οι Εναέριες Γραμμές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Τάσης (150 KV) που διασχίζουν την πόλη μας καθώς και γειτονικούς δήμους (Δήμο Αγ. Βαρβάρας, Δήμο Κορυδαλλού κ.λπ.), αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των κατοίκων που ζουν σε μικρή απόσταση από αυτές και δημιουργούν πολλά προβλήματα γιατί οι πυλώνες είναι κυριολεκτικά εγκαταστημένοι σε αυλές των σπιτιών. Υπάρχει έτσι εκτός των σοβαρών θεμάτων υγείας, αισθητική και περιβαλλοντική όχληση.

Οι Γραμμές Μεταφοράς, που εγκαταστάθηκαν από την ΔΕΗ τη δεκαετία του 50 με σύσταση δουλείας και αναγκαστική απαλλοτρίωση, είχαν διέλευση επάνω από υπάρχοντα κτήρια καθώς και από μη οικοδομημένες εκτάσεις.

Σήμερα όλες αυτές οι περιοχές έχουν πυκνή δόμηση, στην οποία περιλαμβάνονται σπίτια, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται χιλιάδες κάτοικοι μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά τα οποία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία.




ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Το Ηλεκτρικό Ρεύμα Υψηλής Τάσης, που μεταφέρεται με τις γραμμές αυτές, όπως προαναφέραμε, εκπέμπει ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία, σύμφωνα με πολλές έγκριτες επιστημονικές έρευνες, έχει βιολογικές επιπτώσεις και δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου σε όσους ζουν κοντά σε αυτές.

Από τις μελέτες προκύπτει:



μέχρι και διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας,


αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου σε ενήλικες

καθώς και


διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από αναγνωρισμένα επιστημονικά ιδρύματα, κρατικούς φορείς και αναγνωρισμένους επιστήμονες.


Ενδεικτικά αναφέρονται οι έρευνες από:


  • Το Πανεπιστημίο της Οξφόρδης. Η μελέτη διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας.


  • Την Επιτροπή Κοινής Ωφελείας της Καλιφόρνια.


  • Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


  • Το Εθνικό Συμβούλιο Ακτινολογικής Προστασίας (NRPB) της Βρετανίας.

  • Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος ήταν ο Sir Richard Doll ο επιδημιολόγος που ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων.


  • Την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.


  • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.


  • To σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στη Μαγνησία.



Αναλυτικά:

Στο συμπέρασμα ότι προκύπτει


Διπλάσιος κίνδυνος λευχαιμίας για τα παιδιά που ζουν κοντά σε Γραμμές Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης και σε παιδιά που εκτίθενται συχνά σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, κατέδειξαν :


1. Ερευνητική μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η μελέτη διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας σε 70.000 εφήβους και κατέδειξε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για παιδιά που κατοικούν σε απόσταση 100 μέτρων από τους πυλώνες.

2. Έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

3. Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ακτινολογικής Προστασίας (NRPB) της Βρετανίας. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Sir Richard Doll ο επιδημιολόγος που ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων.

4. Πολυετής έρευνα της Επιτροπής Κοινής Ωφελείας της Καλιφόρνια. Συγκεκριμένα αναφέρουν πρόκληση λευχαιμίας σε παιδιά και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.


5. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Τριανταφυλλίδης. Συγκεκριμένα 70% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λευχαιμία σε σχέση με άλλα παιδιά έχουν εκείνα που ζουν σε απόσταση 200 μ. από πυλώνες ΔΕΗ, 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ίδια ασθένεια έχουν παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 – 600 μ. και 30% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο έχουν όσοι ενήλικες έχουν ζήσει τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής τους σε απόσταση 300 μ. από πυλώνες.

6. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στοιχεία που ελήφθησαν από το Νοσοκομείο Βόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά: από τα 22 κρούσματα παιδικής λευχαιμίας σε όλη τη Ν. Ιωνία (Βόλου) τα 17 ήταν συγκεντρωμένα στη συνοικία Αγ. Σπυρίδωνα σε κοντινή προς τον υποσταθμό ζώνη κατοικιών.

7. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η χρόνια χαμηλής εντάσεως έκθεση στις περιοχές χαμηλών μαγνητικών πεδίων που προκαλούνται από Γραμμές Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου παιδικής λευχαιμίας.

Στην πολιτεία του Κολοράντο στις ΗΠΑ την περίοδο 1976 – 1977 παρατηρήθηκε ότι παιδιά τα οποία κατοικούσαν σε σπίτια κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης παρουσίαζαν συχνότερα καρκίνο σε σχέση με παιδιά των οποίων τα σπίτια δεν γειτνίαζαν με πυλώνες.

Τα ευρήματα ήταν ισχυρότερα για τα παιδιά που πέρασαν το σύνολο της ζωής τους στις συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή εμφάνιζαν μια δοσοεξαρτώμενη σχέση ανάμεσα στην έκθεση και τη νόσηση.



Επίσης σας αναφέρουμε ότι μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Bristol και την ομάδα του καθηγητή Denis Henshaw κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: Οι κάτοικοι οικισμών κοντά σε πυλώνες εκτίθενται σε επικίνδυνη για την υγεία τους ακτινοβολία.


Ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για τον τρόπο επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό και προσέθεσε ότι οι μελέτες δείχνουν στην ίδια κατεύθυνση.



Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και καθηγητή στο ΤΕΙ Πειραιά κ. Στέφανο Τσιτομενέα:


Όρια ασφαλείας στην ένταση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων δεν υπάρχουν.



ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Καθώς, λοιπόν, άρχισαν να εμφανίζονται τα ανησυχητικά αποτελέσματα πλήθους ερευνών, όπως ήταν φυσικό, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από κατοίκους πολλών περιοχών με αίτημα είτε την απομάκρυνση των πυλώνων είτε την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων.

Έτσι αρκετές ομάδες πολιτών καθώς και δήμοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ορισμένοι δήμοι κατάφεραν μετά από συντονισμένες ενέργειες να απομακρυνθούν οι εναέριες γραμμές μεταφοράς είτε με υπογειοποίηση είτε με διαφορετική χάραξη σε περιοχές εκτός οικιστικής ζώνης, όπως ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

Έγιναν προσφυγές και λήφθηκαν αποφάσεις που δικαιώνουν τα αιτήματα των πολιτών. Επισημαίνεται ότι αναλυτικά στοιχεία θα μπορούσε να παρουσιάσει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Επίσης όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων για την απομάκρυνση των Πυλώνων Υψηλής Τάσης από την πόλη μας και των γειτονικών Δήμων (Δήμων Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας και Κορυδαλλού κ.λπ.) αλλά και για άλλες περιοχές που τις διασχίζουν οι γραμμές υψηλής τάσης.


Ενδεικτικά αναφέρονται οι ερωτήσεις:


Του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρα. Η ερώτηση έγινε το 2010 όταν ήταν βουλευτής στη Β΄ Αθηνών.


Του κ. Χάρη Θεοχάρη,


Η ερώτηση έγινε το 2018.


Της κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου,


Ερωτήσεις έγιναν το 2019, το 2020 καθώς και το 2021.


Του κ. Κρίτωνος Αρσένη,


. Η ερώτηση έγινε το 2019.


Του κ. Φώτη Κουβέλη,


. Η ερώτηση έγινε το 2010.


Του κ. Σταύρου Καλαφάτη,


. Η ερώτηση έγινε το 2018


Του κ. Γεωργίου – Δημητρίου Καρρά,


. Η ερώτηση έγινε το 2019.

Αλλά και από πολλούς άλλους φορείς.



ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, έχουν δοθεί από τη ΔΕΗ καθώς και από διάφορους αρμοδίους υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα για την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων και απομάκρυνση των πυλώνων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:



Δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 6/7/2016 όπου ο υπουργός κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι σύντομα ο ΑΔΜΗΕ θα ξεκινήσει το έργο της υπογειοποίησης.


Δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 25/4/2006 όπου ο υπουργός κ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι αποξηλώνονται οι γραμμές μεταφοράς.


Όλοι θυμόμαστε τις αφίσες που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 2006 και την ανακοίνωση για την δικαίωση ενός μακροχρόνιου αγώνα: την αποξήλωση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Στην ιστοσελίδα δε του Δήμου αναφερόταν ότι σε μια διετία θα έχουν αφαιρεθεί οι πυλώνες και οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα.



ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος με κονδύλια από το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» καθώς και την ένταξη του σε αυτό:

Διαβάσαμε στην εφημερίδα «Η πόλη μας» στις 31 Μαρτίου 2021 καθώς και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είδαμε σε συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα, μεταξύ αυτών και του Δημάρχου μας, ανακοινώσεις για την απομάκρυνση των Γραμμών Μεταφοράς Ρεύματος Υψηλής Τάσης που διασχίζουν την πόλη μας και γειτονικούς δήμους.

Το έργο αυτό, σύμφωνα με ανακοινώσεις και σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, έχει ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή ένωση για έγκριση.

Είδαμε με πολύ ενδιαφέρον και με αισθήματα χαράς αλλά και έκπληξης, δεν σας κρύβουμε, τις ανακοινώσεις γιατί το θέμα μας αφορά όλους. Μεταξύ άλλων και συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι ζούμε κοντά στα καλώδια υψηλής τάσης, έτσι έχουμε προσωπική εμπειρία.

Διαβάζοντας όμως με προσοχή το κείμενο στο «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», καθώς και την, με ημερομηνία 2/4/2021, αναλυτική περιγραφή των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο, δυστυχώς η χαρά μας έφυγε. Διότι διαπιστώσαμε ότι στο σχετικό κεφάλαιο (Άξονας 1.1: Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον) δεν περιλαμβάνονται έργα για την απομάκρυνση των Πυλώνων και την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων Υψηλής Τάσης στην πόλη μας.

Συγκεκριμένα τα έργα Υπογειοποίησης Δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης (σελ. 69) είναι τα εξής:

Α. ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Η παραπάνω αναφορά όπως ακριβώς καταγράφεται είναι σχετική με έργα που θα πραγματοποιηθούν στο Δίκτυο Διανομής με στόχο την αισθητική βελτίωση οικισμών με τουριστική ή ιδιαίτερη πολιτιστική αξία καθώς και την αποφυγή πολυήμερων διακοπών λόγω καιρικών φαινομένων, όπως συνέβη φέτος στα βόρεια προάστεια.

Θέλουμε να τονίσουμε και να διευκρινίσουμε ότι το ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ περιλαμβάνει την Μέση και Χαμηλή τάση.

Τα καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης μεταφέρονται πάνω σε τσιμεντένιες ή ξύλινες κολώνες. Το Σχέδιο Ανάκαμψης αναφέρεται στην υπογειοποίηση αυτών των καλωδίων.

Είναι κατανοητό ότι είναι άλλο πράγμα τα Καλώδια Υψηλής Τάσης και οι Μεταλλικοί Πυλώνες που τα στηρίζουν και άλλο πράγμα τα Καλώδια Μέσης και Χαμηλής Τάσης που στηρίζονται σε τσιμεντένιες ή ξύλινες κολώνες.

Όχι ότι αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα αλλά το βασικό πρόβλημα για την υγεία είναι η Υψηλή Τάση και γι αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τον αγώνα μας για την υπογειοποίηση των καλωδίων αυτών και τη απομάκρυνση των πυλώνων και στην συνέχεια και με τα άλλα.

Παραθέτουμε αυτούσια από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης (σελ. 70) την περιγραφή που αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο:

«Υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις). Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη.»

Επισημαίνουμε ακόμη ότι οι πυλώνες και τα Καλώδια Υψηλής Τάσης που διασχίζουν την πόλη μας ανήκουν στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Τάσης για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά.

Ένα δεύτερο σημείο που περιλαμβάνεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τα γραπτά κείμενα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που εστάλησαν για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το εξής

Β. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Προφανώς δεν αφορά το Σύστημα Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που διασχίζει την πόλη μας.




Παραθέτουμε την περιγραφή που αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο (σελ. 70):

«Αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναερίων δικτύων ΜΤ, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές, τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Στόχος να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας.»

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάτι που να αναφέρεται στο Σύστημα Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που διασχίζει την πόλη μας.

Οι ανωτέρω αναφορές είναι οι μόνες σχετικές με την υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που αναφέρονται στο επίσημο κείμενο. Αν γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος κάτι περισσότερο οφείλει να μας ενημερώσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα.

Να προσθέσουμε επίσης ότι σε επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ, που είναι ο διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, δήλωσαν άγνοια για οποιοδήποτε σχετικό έργο στα πλαίσια του Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητη, για την απομάκρυνση των πυλώνων, η σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.



ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔΜΗΕ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Προφανώς, λοιπόν, η λύση που είναι δυνατόν να δοθεί προέρχεται από τον ΑΔΜΗΕ.


Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που είναι ο αρμόδιος Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), οι Εναέριες Γραμμές Μεταφοράς που διασχίζουν την περιοχή μας θα υπογειοποιηθούν όταν κατασκευαστεί και λειτουργήσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Ρουφ (σημειωτέον ότι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης βρίσκεται στο Αιγάλεω αλλά έχει μείνει να ονομάζεται στην επικοινωνία ως ΚΥΤ Ρουφ).

Η κατασκευή του ΚΥΤ ΡΟΥΦ περιλαμβάνεται στα Δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και σε κάθε επόμενο ΔΠΑ αναβάλλεται και μεταφέρεται για αργότερα η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του έργου.

Κάθε φορά τα Δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης ακολουθούνται από μια αναβολή έναρξης υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου:

Π.χ.

Στο «Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2018-2027» αναφέρεται ότι η αναμενόμενη Έναρξη υλοποίησης του έργου είναι έπειτα από το τέλος του 2020.

Στο «Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2019-2028» αναφέρεται ότι η αναμενόμενη έναρξη υλοποίησης του έργου είναι μετά το τέλος του 2021.

Στο «Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2020-2029» αναφέρεται ότι η αναμενόμενη Έναρξη υλοποίησης του έργου είναι έπειτα από το τέλος του 2022.

Στο τελευταίο και μη εγκεκριμένο ακόμα από την ΡΑΕ «Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2021-2030» αναφέρεται ότι η αναμενόμενη Έναρξη υλοποίησης του έργου είναι μετά το τέλος του 2023.



Στα προγράμματα, λοιπόν, του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται η ένταξη του ΚΥΤ ΡΟΥΦ και σε αυτά διαβάζουμε τα εξής:

Σας μεταφέρουμε αυτούσια:


«Δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω Γραμμές Μεταφοράς διέρχονται μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές, η ένταξη του ΚΥΤ Ρουφ με τη συνακόλουθη αποξήλωση παλαιού και υπαίθριου Υ/Σ Ρουφ και των υφιστάμενων εναέριων Γραμμών Μεταφοράς 150 KV που τον τροφοδοτούν θα συμβάλουν σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των γειτονικών περιοχών και θα μειώσουν δραστικά την αισθητική και περιβαλλοντική (λόγω της μείωσης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) όχληση» (παρ. 3.4.1).


Επίσης στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ακριβώς το εξής: «Σημειώνεται ότι η διαφαινόμενη εξέλιξη των φορτίων του Λεκανοπεδίου Αττικής επιτρέπει τη χρονική ολίσθηση στην υλοποίηση του έργου κατά μερικά έτη».


Στην περιοχή Θεσσαλονίκης προχωρά η υπογειοποιήση καλωδίων γιατί όπως ο ίδιος παραδέχεται (AΔMHE) κρίθηκε απαραίτητο γιατί «επιπλέον παρέχουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή τους θα επιτρέψει σε πρώτο στάδιο την κατάργηση και αργότερα την αποξήλωση αρκετών εναέριων τμημάτων Γραμμών Μεταφοράς (παρ.3.3.5).


Σε άλλα σημεία του προγράμματος αναφέρεται ότι ο ΑΔΜΗΕ για την αντιμετώπιση των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων και των τοπικών φορέων έχει δρομολογήσει εκτεταμένο πρόγραμμα υπογειοποίησης υφιστάμενων Γραμμών Μεταφοράς π.χ. περιοχή Πάτρας (παρ.3.4.5), ενώ στην Αργυρούπολη έχει ανασταλεί η κατασκευή του ΚΥΤ λόγω σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων και των δημοτικών φορέων και επακόλουθων αποφάσεων του ΣτΕ (παρ. 3.4.9).


Επισημαίνουμε ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 105 /16 Μαρτίου 2009) έχουν αποφασισθεί οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στους χώρους της ΔΕΗ και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή του Ελαιώνα του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αιγάλεω.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ


Από όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα αντιλαμβανόμαστε ότι ο αρμόδιος φορέας (ΑΔΜΗΕ) λαμβάνει υπόψιν του και αποδέχεται τις επιπτώσεις από την μη υπογειοποίηση των Εναέριων Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης, αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη η περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών που διέρχονται οι εναέριες γραμμές Υψηλής Τάσης και κατανοεί τις αντιδράσεις των κατοίκων και των Δημοτικών Φορέων των συγκεκριμένων περιοχών.


Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί, κατά την άποψίν μας, συντονισμένες, συνεχείς και πολύπλευρες ενέργειες.


Οι ενέργειες που προτείνουμε για την απομάκρυνση των Πυλώνων και την υπογειοποίηση των Ηλεκτρικών Καλωδίων Υψηλής Τάσης, είναι οι εξής:


Επισκέψεις σε όσους έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να πιέσουν για την προτεραιοποίηση των εργασιών και την ύπαρξη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος. Τονίζουμε ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο σημερινός Πρωθυπουργός καθώς και ο Υπουργός κ. Θεοχάρης.


Συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουμε και να ζητήσουμε ουσιαστική βοήθεια για την επίλυσή του.


Σύσκεψη με όλους τους βουλευτές Δυτικής Αθήνας για να τους ενημερώσουμε και να δεσμευθούν για συγκεκριμένες ενέργειες.


Συνεργασία με γειτονικούς Δήμους για συντονισμό των ενεργειών μας.


Η νομική υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.


Σύσκεψη με στελέχη του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να ενημερωθούμε και συγχρόνως να τους μεταφέρουμε την αναγκαιότητα για την επίσπευση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του έργου.


Πρόσκληση για συμμετοχή σε δημότες που διαθέτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή σχετική εμπειρία.


Επικοινωνία και ενημέρωση από τους δήμους που πέτυχαν την υπογειοποίηση ή την μεταφορά των γραμμών υψηλής / υπερυψηλής τάσης.


Να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τις υποχρεώσεις του Δήμου Αιγάλεω στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΥΠΕΝ, ΔΗΜΟΙ) ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου, π.χ. διανοίξεις των θεσμοθετημένων δρόμων για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, πολεοδομικές αδειοδοτήσεις, ολοκλήρωση της διαδικασίας υλοποίησης των Μεμονωμένων Πράξεων Εφαρμογής, τυχόν αποζημιώσεις κ.λπ.

Προτείνουμε να ορισθεί μια επιτροπή με μέλη από όλες τις παρατάξεις του Δήμου μας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών, την συνεχή παρακολούθηση του θέματος, τον εμπλουτισμό με νέες δράσεις που πιθανόν προκύψουν και την τακτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι να επιλυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα.



ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκαν και οι άλλες παρατάξεις. Όλες, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, συμφώνησαν ότι πράγματι το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να αγωνισθούμε για να το λύσουμε.

Συμφώνησαν επίσης να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων και με συντονιστή τον Δήμαρχο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες.

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου