Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Κρίτων Αρσένης: Σύγχυση και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής



Απαράδεκτη η καθυστέρηση ολοκλήρωσης και δημοσιοποίησης της επιδημιολογικής μελέτης για τον ΧΥΤΑ Φυλής από τον ΕΣΔΝΑ της Περιφέρειας Αττικής, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαράς στην ολομέλεια της Βουλής, την ίδια στιγμή που δήλωνε άγνοια για την μελέτη από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου του για την τεράστια ρύπανση των υπόγειων υδάτων από τον ΧΥΤΑ Φυλής, την οποία αρνούνται να δημοσιοποιήσουν. Οι παραπάνω απαντήσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης.


Ο κ. Αρσένης  επεσήμανε την τετραπλή συγκάλυψη του εγκλήματος στη Φυλή. Αρχικά έχουμε την επιδημιολογική μελέτη, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τοn Δεκέμβριο του 2019, πήρε δύο νόμιμες παρατάσεις  μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ενώ στη συνέχεια βάσει αρχικής σύμβασης δεν θα μπορούσε να υπάρχει δυνατότητα παράτασης πέρα από τις 31.12.2020.


Δώδεκα μήνες σχεδόν μετά τη λήξη της 2ης παράτασης, η μελέτη αγνοείται. Οι πολίτες, που με δικά τους χρήματα πλήρωσαν την ανωτέρω μελέτη με 682 χιλ. €, ακόμα περιμένουν να ενημερωθούν.


Αυτό, έρχεται σε συνέχεια της απόκρυψης της μελέτης της εταιρίας Asprofos για το ρυπαντικό φορτίο της Φυλής, που έμεινε κρυμμένη για πάνω από δύο χρόνια στα συρτάρια του  Δηµάρχου Φυλής, κ. Παππού και δημοσιοποιήθηκε τελικά μετά από καταγγελία του Κρίτωνα Αρσένη  και του Δυτικού Μετώπου στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο Συνήγορο του Πολίτη και κατόπιν ασκήσεως  Κοινοβουλευτικού Ελέγχου μέσω αιτήματος παράδοσης της μελέτης από το βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη.


Επίσης, δεν δημοσιεύτηκε η 17μηνη μελέτη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ρύπανση των υπόγειων υδάτων στοn ΧΥΤΑ Φυλής , παρόλο που ζητήθηκε η δημοσιοποίηση της στις 5 Μαΐου από το Δυτικό Μέτωπο και παρά το γεγονός ότι στη Σύμβαση του Aarhus ορίζεται η υποχρέωση δημοσιοποίησης περιβαλλοντικών πληροφοριών, που κατέχουν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, στο κοινό.


Τέλος, σε απάντηση της καταγγελίας του Κρίτωνα Αρσένη προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την έντονη δυσοσμία  από το n ΧΥΤΑ Φυλής στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, δήλωσαν ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα όρια οσμών στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του 1997.


Στην άρνηση του Υπουργού Περιβάλλοντος να αναλάβει ευθύνη για όλα αυτά  δηλώνοντας «αναρμοδιότητα» ή έλλειψη γνώσεων για τις μελέτες που βρίσκονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου του ή της Περιφέρειας, ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε να μην υπάρξει καμία νέα αδειοδότηση για τοn ΧΥΤΑ Φυλής, χωρίς να προηγηθεί η γνωστοποίηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής μελέτης και των μελετών ρύπανσης για το ΧΥΤΑ Φυλής.


Κλείνοντας ο κ . Ταγαράς, έριξε το  “μπαλάκι” στην ατομική ευθύνη λέγοντας ότι για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα ευθύνεται η τοπική κοινωνία που δε δέχεται τη δημιουργία χώρου διαχείρισης απορριμμάτων τοπικά. Δήλωσε επίσης ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, οι οποίες θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα.


“Ούτε τα υπερκοστολογημένα εργοστάσια απορριμμάτων , ούτε οι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καύσεις απορριμμάτων αποτελούν απαντήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Υπάρχει μία και μοναδική λύση, να ακολουθήσουμε την Ευρωπαϊκή πεπατημένη, να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και στην κομποστοποίηση προκειμένου να καταφέρουμε να μειώσουμε σταδιακά τον όγκο των απορριμμάτων στο 10% και να θάβουμε τοπικά τα ελάχιστα αυτά υπολείμματα” δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης ο Κρίτων Αρσένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου