Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Δυτικής Αθήνας υπερασπιζόμενη τη δημόσια, σύγχρονη και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, θεωρεί ότι δεν προκύπτει απολύτως καμία τεκμηριωμένη ανάγκη για τη διαμόρφωση σταθερών ή κινητών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων -εφεξής ΣΜΑ- σε Δήμους της Δυτικής Αθήνας (Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι) σύμφωνα με τις τροπολογίες που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ψήφισε το προηγούμενο διάστημα.
Οι ΣΜΑ ουσιαστικά λειτουργούν ενάντια στην ανακύκλωση, καθώς έχουν ανάγκη την ύπαρξη συγκεκριμένων ποσοτήτων σύμμεικτων αποβλήτων, ώστε η λειτουργία τους να είναι οικονομικά βιώσιμη. Δηλαδή, θα πληρώνουμε για να συγκεντρώνονται και να συμπιέζονται τα σκουπίδια μέσα στις πόλεις μας, αντί με τα χρήματα αυτά να ενισχυθεί η ανακύκλωση που μαζί με την μείωση του όγκου των απορριμμάτων μπορεί μέσα από κατάλληλη διαχείριση να φέρει και σημαντικά έσοδα για τους Δήμους!
Συνιστά πρόκληση στη λογική ότι οι ΣΜΑ είναι αναγκαίοι στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις αποβλήτων στη Φυλή ή ότι έχουν να τους προσφέρουν κάποιο απτό περιβαλλοντικό ή/και οικονομικό όφελος.
Συνιστά πρόκληση για το περιβάλλον η χωροθέτηση ΣΜΑ στο βουνό μας το Ποικίλο, όπως στην Πετρούπολη, αλλά και σε σημαντικούς χώρους πρασίνου εντός του αστικού ιστού, όπως το Πάρκο Τρίτση στους Αγίους Αναργύρους και το Άλσος στο Περιστέρι, και μάλιστα στη Δυτική Αθήνα που έχει υποφέρει από την περιβαλλοντική υποβάθμιση όλα αυτά τα χρόνια.
Συνιστούν πρόκληση στη νομιμότητα οι αναφορές, στη διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, περί έγκρισης θέσεων ΣΜΑ εκεί που ήδη λειτουργούν σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως στην περίπτωση της Πετρούπολης. Είναι αδιανόητο για ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο, ευνομούμενο, δημοκρατικό να νομιμοποιείται εκ των προτέρων μια μη νόμιμη χρήση για να μπορέσει εκ των υστέρων να υλοποιηθεί και μάλιστα με παραπλάνηση της Βουλής των Ελλήνων!
Συνιστά πρόκληση για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια η χωροθέτηση και δυνατότητα λειτουργίας των ΣΜΑ με νόμο, χωρίς δημόσια συζήτηση, χωρίς αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί μελέτες κόστους - οφέλους, χωρίς να έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν και είναι ρεαλιστικές.
Συνιστά πρόκληση ότι με τους ίδιους πόρους από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που θα παρασχεθούν στους Δήμους από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης (πρώην Φιλόδημος) του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαμόρφωση ΣΜΑ, θα μπορούσαν να υπάρξουν εκτεταμένα προγράμματα πρόληψης (κυκλικής οικονομίας), διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Με βάση τα παραπάνω κρίνεται αναγκαίο να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία για τους ΣΜΑ που γίνεται στην πλάτη των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, χωρίς ουσιαστική μελέτη και διαβούλευση.
Η ενίσχυση πολιτικών με έμφαση στην πρόληψη (κυκλική οικονομία), τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο είναι αδιαπραγμάτευτη σε μια εποχή που η κλιματική κρίση επιβάλλει ριζική αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε για το μέλλον!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου