Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Η εποχή του κορωνοϊού δημιούργησε πολλά ερωτήματα και φόβους στον κόσμο. Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο και κάτω από ποιες συνθήκες;


Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός ιατρός στην απολύμανση και αποστείρωση. Είναι κάτι που γνωρίζει καλά και εφαρμόζει καθημερινά.

Η αποστείρωση επιτυγχάνεται με την εξόντωση όλων των μικροβίων και των σπόρων αυτών που βρίσκονται στις επιφάνειες των εργαλείων που χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική, με χημικά ή φυσικά μέσα.

Είναι το μοναδικό “όπλο” καταπολέμησης που έχουμε απέναντι στην διάδοση των διαφόρων, σοβαρών και μη, ασθενειών που προκαλούν τα μικρόβια όπως για παράδειγμα η ηπατίτιδα Β και το AIDS. Στο οδοντιατρείο χρησιμοποιούνται δύο συσκευές για την αποστείρωση, ο κλίβανος και το αυτόκαυστο.

Η απολύμανση από την άλλη αφορά την εξόντωση με χημικά μέσα τον διάφορων μικροοργανισμών, αλλά δεν εξοντώνονται οι σπόροι των μικροβίων. Κάνοντας αυτή και την βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών.

Παρόλα αυτά η απολύμανση συμπληρώνει την αποστείρωση, καθώς η αποστείρωση αφορά περισσότερο τα εργαλεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή, ενώ η απολύμανση αφορά τις επιφάνειες του οδοντιατρείου όπως η οδοντιατρική έδρα οι πάγκοι κ.α.

 Απολύμανση γίνεται μετά από κάθε επίσκεψη ασθενή, ενώ η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού είναι απαραίτητη. Ακόμα και η συγκομιδή μολυσματικών απορριμμάτων μετά την απομάκρυνση του ασθενή γίνεται με τρόπο προστατευτικό.

Αποστείρωση γίνεται στο τέλος κάθε μέρας. 

Οι συνθήκες προσέλευσης και εξυπηρέτησης των ραντεβού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Οι ασθενείς θα πρέπει να τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού. Απαγορεύεται να προσέρχονται στο ιατρείο απροειδοποίητα.

  • Στο τηλέφωνο θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος αν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα γρίπης, βήχα, πυρετό, ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, ‘η αν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid19. 

  • Σύμφωνα με της οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΟΟ δεν υπάρχει υπάρχει αναμονή καθώς επίσης και δεν διασταυρώνονται ασθενείς στον χώρο αναμονής.

  • Δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά γι΄ αυτό πολλές φορές υπάρχει καθυστέρηση και λίστα αναμονής.

  • Οι ασθενείς  θα πρέπει να καταφθάνουν στο ιατρείο ακριβώς στην ώρα του ραντεβού τους –ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα- και αν τυχόν τους ζητηθεί να περιμένουν εκτός αυτού, για την ασφάλεια όλων.

  • Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται μόνοι στο ιατρείο (εκτός όσων χρήζουν ανάγκης κηδεμόνα ή βοήθειας κατά τη βάδιση για παράδειγμα) και πάντα φορώντας μάσκα.

  • Οι ασθενείς όταν θα εισέρχονται στο ιατρείο θα πρέπει να αφήνουν τα πράγματά τους εκεί που θα τους υποδείξει ο οδοντίατρος. Ύστερα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το μπάνιο για να πλένουν τα χέρια τους και για να απορρίπτουν τα γάντια μιας χρήσης που μπορεί να φορούν και έπειτα να βγάζουν και να φυλάσσουν τη μάσκα τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισηπτικό πριν εισέλθουν στο χώρο του εξεταστηρίου.

  • Ο οδοντίατρος λαμβάνει επιπλέον προστατευτικά μέτρα από ότι συνήθως. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια όλων.

  • Πριν την εξέταση των ασθενών λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και σημειώνονται η ημερομηνία προσέλευσης για να μπορεί αν χρειαστεί να γίνει ανίχνευση των επαφών του ασθενούς.

  • Ο χρόνος ανάμεσα στα ραντεβού είναι τουλάχιστον μία ώρα. Ο οδοντίατρος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τον αερισμό του χώρου, την απολύμανση του χώρου και την αλλαγή των ατομικών μέτρων προστασίας.

  • Κατά την έξοδο από το ιατρείο οι ασθενείς καλούνται να χρησιμοποιήσουν πάλι αντισηπτικό.

Συμπληρωματικά, μπορεί να γίνει θερμομέτρηση του ασθενούς, ενώ μπορεί να δοθούν  ποδονάρια για την αποφυγή διασποράς του ιού από τα παπούτσια.

Πριν την οδοντιατρική παρέμβαση συστήνεται η χρήση διαλύματος 1.5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ιωδιούχου ποβιδώνης 0,2% σε μορφή στοματικού διαλύματος.

Αποφεύγονται οι εργασίες που παράγουν  αερόλυμα και χρησιμοποιείται χειρουργική αναρρόφηση. Το ραντεβού αυτό μπαίνει πάντα τελευταίο.   

Σε πολλά ιατρεία χρησιμοποιούνται ακόμη και  συσκευές καθαρισμού του αέρα.

Τέλος, αν τις επόμενες μέρες ο ασθενής αισθανθεί οποιαδήποτε αδιαθεσία θα πρέπει να κάνει τεστ για covid19 και να ενημερώσει τον οδοντίατρο ασχέτως αποτελέσματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απόλυτα ασφαλής όταν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και από τις δύο πλευρές.


 Μαρία  Κ. Αγραπίδου DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος

 (Dr. Medic stomatolog)



* Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. 
Μιλάει 6 γλώσσες. Αποφοίτησε  ως αριστούχος Χειρουργός Οδοντίατρος από το Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi- Romania με τον τίτλο Doctor Medic Sromatolog. 
Έχει  εξειδίκευση στην Καταδυτική και Υπερβαρική Οδοντιατρική, εξειδίκευση στην Περιοδοντολογική θεραπεία, εξειδίκευση στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, εξειδίκευση στην θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στην χρήση ιατρικών διοδικών laser. 
Έχει εξειδικευτεί ως εκπαιδευτής ενηλίκων. 
Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004. 
Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς  και ΑμΕΑ και  κατ΄ οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα.  
Έχει μιλήσει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. 
Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλάισια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. 
Είναι στην Επιτροπή Δημοσίων σχέσεων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά , αρθρογραφεί στο Επιστημονικό Περιοδικό του Συλλόγου και σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες και sites.. 
Είναι ειδικός Γραμματέας της Διεθνούς  Ένωσης Γυναικών «ΛΑΚΑΙΝΕΣ»,  μέλος Γυναικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και της HELP HELLAS. Στην Νέα Δημοκρατία είναι Συντονίστρια Τουρισμού και Αθλητισμού των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Οδοντιάτρων Πειραιά και  μέλος του τομέα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου