Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Γιάννης Γκίκας: Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον θεσμό της άμεσης δημοκρατίας και η προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις θα συνεχιστεί αδιάκοπα


Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας μίλησε με τη δημοσιογραφική ομάδα του GreenAttica.gr Web TV για τις ενέργειες του δήμου Αιγάλεω κατά το πρώτο έτος δημαρχίας του, σε συνέντευξη που προβλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020. 

Σε ερωτήσεις για τα δύο μεγάλα και απροσδόκητα προβλήματα, τον σεισμό της 19ης Ιουλίου του 2019 και την πανδημία του κορωνοϊού, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πόλη, ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας τόνισε πως χρειάστηκε να κινητοποιηθεί το σύνολο του δυναμικού στον δήμο και ταυτόχρονα να γίνουν ανακατατάξεις, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών. 

Χαρακτηριστικό είναι πως το μισό περίπου προσωπικό του δήμου χρειάστηκε να μεταφερθεί για «βοήθεια στο σπίτι,» ώστε να σταθεί δίπλα στους συμπολίτες. 

Όσον αφορά στα σχολεία, ο Δήμαρχος αναγνώρισε τα ζητήματα που υφίστανται και χρειάζεται να λυθούν το συντομότερο δυνατό με το Υπουργείο Υποδομών, ειδικά για τα τέσσερα συγκροτήματα που είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με τον σεισμό. 

Την περασμένη χρονιά οι μαθητές χρειάστηκε να βρεθούν σε απογευματινή βάρδια, η οποία αποκαταστάθηκε γρήγορα, ενώ πραγματοποιήθηκε μετακόμιση δύο σχολείων με ασφάλεια και πλέον όλα τα παιδιά βρίσκονται σε πρωινή βάρδια.

Σε ερώτηση για τη σημαντική πρωτοβουλία να συμμετάσχει για πρώτη φορά ο δήμος Αιγάλεω στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας τόνισε πως αποτελεί βασικό ζήτημα να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός μας στον πλανήτη. 

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συμβαδίζουν η καθαριότητα, η ομορφιά της πόλης και η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, καθώς και να υπάρξει ευαισθητοποίηση του καθενός για την ευθύνη του απέναντι στο περιβάλλον. 

Γι' αυτό, ο δήμος Αιγάλεω διέθεσε 30 ηλεκτρικά ποδήλατα προς δωρεάν ενοικίαση, πραγματοποίησε έναν ποδηλατικό γύρο για οικογένειες και παιδιά, ενώ σχεδίασε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμου στο Άλσος του Μπαρουτάδικου. 

Το θετικό είναι πως η ανταπόκριση και η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους. Σε σχέση με την αναβάθμιση του Μπαρουτάδικου ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας τόνισε μεταξύ άλλων, τη σημασία πια της ύπαρξης φωτισμού στο άλσος Αιγάλεω.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δυνατότητα πλέον των δημοτών να προμηθεύονται ψηφιακά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις από τον δήμο Αιγάλεω, δίχως να χρειάζεται να έρχονται στο δημαρχείο, κάτι που εφαρμόστηκε άμεσα αυτή την περίοδο, με μεγάλη βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς του κράτους.

Σε ερώτηση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει πλέον ο δήμος Αιγάλεω με τις δράσεις του για τα ζώα στην πόλη, ο Δήμαρχος Αιγάλεω υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα δείχνει τον πολιτισμό μας ως κοινωνία. 

Είναι σημαντικό πως διατίθεται τροφή για τα αδέσποτα στις φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ υπάρχουν ταϊστρες και ποτίστρες για τα ζώα της πόλη. 

Συνεχίζεται η συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για τους σκύλους, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα στείρωσης για γάτες. 

Για να βρεθεί μία ισορροπία με τα αδέσποτα στην πόλη, δεν θα πρέπει να τονίζεται η τιμωρία και οι ποινές, αλλά αντίθετα να υπάρχει μία ευαισθητοποίηση όλων προς την αρμονική συνύπαρξη.

Τέλος, ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας δήλωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον θεσμό της άμεσης δημοκρατίας και η προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις θα συνεχιστεί αδιάκοπη. 

www.youtube.com/watch?v=k1JQ0CJn38k 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου