Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

5 νέα μέτρα πριν το lockdown λόγω κορονοϊού - Φόβοι για 5.000-6.000 κρούσματα


Με την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα μας να ξεπερνά ακόμα και τα δυσμενή σενάρια, όπως φάνηκε από την χθεσινή συντριβή του ψυχολογικού φράγματος των 1.000 νέων κρουσμάτων (1.259) και μπροστά τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διάδοσης του φονικού ιού, νέα περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί ήδη επιτακτικά στο τραπέζι, πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τις προηγούμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown.  


Οι ειδικοί δεν κρύβουν πλέον την έντονη ανησυχία τους για χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, αλλά και για την απειλή κατάρρευσης του συστήματος υγείας, με την έλευση του χειμώνα, που ευνοεί την εξάπλωση του COVID-19. 


Με αυτά τα δεδομένα στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων βρίσκονται 5 μέτρα -για την ακρίβεια πρόκειται για κλιμάκωση ισχυόντων- τα οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και στην αυριανή (29/10) κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών: 


Κλείσιμο εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ) νωρίτερα από τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα στις πορτοκαλί περιοχές. Το πιθανότερο σενάριο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης και διασκέδασης είναι κατά τρίωρο, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ.

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και για τους κατοίκους των πορτοκαλί περιφερειακών ενοτήτων. Το μέτρο ισχύει τώρα για τις κόκκινες περιοχές. 

Επέκταση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που σήμερα ισχύει από τις 12.30 έως τις 5 το πρωί για τις κόκκινες και τις πορτοκαλί περιφερειακές ενότητες. 

Αύξηση των αποστάσεων στην εστίαση. 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις κίτρινες περιοχές.

Πιθανότατα τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις επόμενες μέρες, με ενδεχόμενη ανακοίνωσή τους ακόμα και την ερχόμενη Παρασκευή (30/10).   


Για τις προθέσεις κυβέρνησης και ειδικών προϊδέασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή (27/10) επανεμφάνισή του στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα,  απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί». Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας».


Ο Σ. Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή αύριο Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή. Ο καθηγητής, χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.


Ειδικότερα, δήλωσε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως δήλωσε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.


Υπενθυμίζεται ότι από αύριο (29/10) μπαίνουν στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) και άρα τίθενται σε lockdown οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών (ήδη είναι αυτές της Κοζάνης και της Καστοριάς).


Ανοιχτό νέο lockdown- Φόβοι για 5.000-6.000 κρούσματα 

Το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown αν οι καταστάσεις το επιβάλλουν εκτίμησε ότι είναι ανοιχτό ο λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής ειδικών Μάριος Λαζανάς, μιλώντας σήμερα (28/10) στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επιβληθεί και νωρίτερα από δύο εβδομάδες, εφόσον δεν ανακοπεί η επιθετική έξαρση του κορονοϊού. 


Από την πλευρά του ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου». 


«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. «Εκτός έλεγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.


«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός», διευκρίνισε. 

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το σύστημα υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε. 

πηγή

πηγή φωτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου