Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Για τα σχολικά κτίρια, τις ανάγκες τους και ποιος μπορεί να ενδιαφερθεί. Του Τάσου Σαράντου



Με αφορμή τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας, θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα που δυστυχώς τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που έχουν επιβάλλει έναν ενημερωτικό ολοκληρωτισμό, δεν επέτρεψαν να γίνουν γνωστά.
Νομίζω ότι όλοι παραδέχονται ότι τα σχολεία μας είναι αρχαίες κατασκευές, χωρίς σωστό σχεδιασμό, χωρίς συντήρηση, χωρίς σύγχρονες υποδομές και τεχνολογία. Κανείς δεν ενδιαφερόταν γι αυτά, γιατί οι νεοφιλελεύθεροι που μας κυβερνούσαν και δυστυχώς μας ξανακυβερνούν δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες του λαού και τα δημόσια αγαθά που αυτός δικαιούται. Έχουν άλλη άποψη για την “αξιοποίηση” του δημόσιου (μέχρι και για το νερό ακούγεται κάτι τώρα τελευταία).
Όμως έχουν υπάρξει και οι εξαιρέσεις και επειδή ακριβώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια κυβέρνηση για τον λαό και ο στόχος της ήταν να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες - μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων που είχαμε χωθεί, εξαιτίας κάποιων που χρεοκόπησαν τη χώρα - προσπάθησε να στηρίξει τους Δήμους στην αντιμετώπιση των οξυμένων και συσσωρευμένων προβλημάτων της σχολικής στέγης.
 
Έτσι δημιουργήθηκε μια πρόσκληση προς τους Δήμους, το πρόγραμμα “Φιλόδημος”που ανάμεσα στα πολλά (παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, μηχανήματα, υποδομές,κλπ.) που ερχόταν να καλύψει, ήταν και οι ανάγκες των σχολικών κτιρίων.

Στην αρχή (Φιλόδημος I, 2018) απεύθυνε πρόσκληση στους Δήμους να τους χρηματοδοτήσει ό,τι μελέτη είχαν έτοιμη για επισκευή ή κατασκευή σχολικού κτιρίου και στην επόμενη φάση (Φιλόδημος ΙΙ, 2019) η πρόσκληση  αφορούσε:
 “στη χρηματοδότηση των Δήμων για την επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης, που στόχο έχει τη βελτίωση των υποδομών της Α/βαθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης”.


Ο Δήμος Αιγάλεω χρηματοδοτήθηκε με 304.600 ευρώ γι αυτές τις δράσεις.

Επίσης χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή ραμπών πρόσβασης ΑΜΕΑ που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στον χώρο του σχολείου και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες τους ( 9 σχολεία στο Αιγάλεω) καθώς και 

“παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των μαθητών κατά την προσέλευση και πρόσβαση στα σχολικά κτίρια, ήτοι διαγραμμίσεις οδών, τοποθέτηση ανακλαστικών οδοστρώματος και εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων και πινακίδων σήμανσης”. 

Η επόμενη πρόσκληση αφορούσε στη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας για τη σύνταξη νέων μελετών πυροπροστασίας, την επικαιροποίηση παλαιών μελετών και την υλοποίηση και τη συντήρηση μέτρων και μέσων εγκεκριμένης μελέτης πυροπροστασίας.

Στο Αιγάλεω 5 σχολεία (όλα όσα το ζήτησαν) χρηματοδοτήθηκαν με 3.000 ευρώ το καθένα για να αποκτήσουν τεχνολογία, υποδομές αλλά και βιβλία για να αποκτήσουν σχολική βιβλιοθήκη.
Αυτά αφορούσαν υποδομές αλλά υπήρξαν και πολλά ακόμα προγράμματα που θεσμοθετήθηκαν για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά της λαϊκής οικογένειάς (σχολικά γεύματα, προγράμματα κολύμβησης,κλπ.).

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε απλά στην αναγκαία οικονομική ενίσχυση των Δήμων αλλά σχεδίαζε δράσεις όπου τα λεφτά μας θα πιάσουν τόπο που λέει ο λαός μας (σχολεία, παιδικές χαρές, άθληση, πολιτική προστασία κλπ). 
Επιπλέον δεν έλεγε στους Δήμους πληρώστε το έργο όταν βρείτε πόρους και ελάτε να πάρετε μετά από το Υπουργείο τα χρήματα αλλά ακριβώς το αντίστροφο.
¨Οσον αφορά την περίοδο μετά τις εκλογές και το πρόβλημα των σεισμόπληκτων σχολείων, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε  συνάντηση αντιπροσωπείας της και των βουλευτών του Δυτικού Τομέα  με την Ένωση Γονέων Αιγάλεω που σαν αποτέλεσμα είχε την κατάθεση ερώτησης για το θέμα στη βουλή . 
Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι ενδεικτικές του αλαλούμ και της καθυστέρησης που υπάρχει για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος ειδικά εν μέσω πανδημίας, όπου τα παιδιά πρέπει να μην στριμώχνονται σε στενές αίθουσες και ακατάλληλα κοντέινερ. 
Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και απαιτεί επιμονή, συνεργασία, και κινητοποίηση όλων για να λυθεί.

Η ερώτηση και οι απαντήσεις εδώ:

Η απάντηση του Δήμου 

Η απάντηση του Εσωτερικών 
Η απάντηση του Υποδομών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου