Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Κωνσταντίνα(Νάντια) Γιαννακοπούλου Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας: Τα ασυντήρητα σχολικά κτίρια του Δήμου Αιγάλεω κρύβουν κινδύνους για μαθητές, δασκάλους, γονείς



                                                                



Με τοποθέτησή της επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου επισημαίνει πως παραμένει άλυτο το κτιριακό ζήτημα των  σχολείων στη Δυτική Αθήνα, αλλά κυρίως στο Αιγάλεω με αποκορύφωμα το τελευταίο τραγικό περιστατικό όπου εκπαιδευτικός προσπάθησε να ανοίξει το παράθυρο σε σχολείο του Αιγάλεω και αυτό έπεσε και τραυμάτισε σοβαρά μία διερχόμενη μητέρα και τα παιδιά της. Αυτό σίγουρα, δεν αποτελεί την εικόνα της κανονικότητας που θέλει να δώσει και να φέρει στην Ελλάδα, ο κος Πρωθυπουργός».


Η βουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα, πως «Σας έχω οχλήσει με αλλεπάλληλες επίκαιρες ερωτήσεις μου και αναφορές και, δυστυχώς, βλέπουμε το μείζον ζήτημα της παθογένειας, του πολιτικού συστήματος. Συνεχίζει  να υπάρχει δηλαδή μία μετακύλιση ευθυνών και μια συναρμοδιότητα, για πολλά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση, του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Παιδείας για όλα τα ζητήματα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό οδηγεί σε τεράστιες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Αθήνας και ειδικά του Αιγάλεω είναι σε μία κατάσταση απίστευτης ανασφάλειας». 


Η βουλευτής κα Γιαννακοπούλου επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχου των σχολείων, ότι οι συνέργειες και οι συναρμοδιότητες για τις σχολικές εγκαταστάσεις μεταξύ διαφορετικών Υπουργείων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν γίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις αλλά πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός που θα οδηγεί σε άμεσο αποτέλεσμα». 


Τέλος εξέφρασε τον φόβο της ότι οι προσωρινές λύσεις μπορεί να αποδειχθούν «πιο μόνιμες» από το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Υφυπουργός.


Ο Υφυπουργός κος Λιβάνιος από πλευράς του, επεσήμανε πως αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα που υφίστανται τα σχολεία της Δυτικής Αθήνας, που επλήγησαν από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου αλλά και το άλυτο κτιριακό ζήτημα εν γένει  και διαβεβαίωσε την κα Γιαννακοπούλου για την υλοποίηση αποκατάστασης των κτιριακών ζημιών των σχολείων της Δυτικής Αθήνας. 

Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε λέγοντας πως «ακόμη κι αν μιλάμε αυτήν τη στιγμή να εκταμιευτούν χρήματα μέχρι να γίνει το οποιοδήποτε έργο θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω. 


Δυστυχώς, υπάρχουν προβλήματα και πραγματικά νομίζω ότι από τις πλέον βασικές υποχρεώσεις οποιασδήποτε οργανωμένης πολιτείας είναι να υπάρχει ασφαλής σχολική στέγη για τα παιδιά και να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ασφαλή και να γυρνάνε εξίσου ασφαλή. 


Γι’ αυτό θα δώσουμε βάση στη βελτίωση των σχολικών κτηρίων, θα δώσουμε βάση στην ανέγερση 

νέων και θα δώσουμε έμφαση στο να εξαλειφθούν και τυχόν επικίνδυνες εστίες που μπορεί να υπάρχουν σε αυλές ή σε χώρους των σχολείων, ώστε να γίνουν πιο ασφαλή τα πράγματα. »




Αναλυτικά το κείμενο της τοποθέτησης της Βουλευτού και η απάντηση του Υφυπουργού επί της επίκαιρης  ερώτησης έχει ως εξής:   


«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι στο κτηριακό ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τα σχολεία της Δυτικής Αθήνας και ειδικά με τα σχολεία του Αιγάλεω. Μάλιστα, αυτή η επίκαιρη ερώτησή μου συζητείται σήμερα από κοινού με την ερώτηση του κ. Αρσένη σε μία σημαδιακή ημέρα, την ημέρα έναρξης των Πανελληνίων Εξετάσεων. Και επ’ ευκαιρία αυτού του γεγονότος, θα ήθελα να ευχηθούμε όλοι, νομίζω, «καλή επιτυχία» σε όλα τα παιδιά και στις οικογένειές τους σε αυτή την πολύ μεγάλη μάχη την οποία δίνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, κύριε Υπουργέ. 


Αναφέρθηκε και προηγουμένως το απαράδεκτο και όντως τραγικό ζήτημα που συνέβη, να προσπαθεί εκπαιδευτικός να ανοίξει το παράθυρο σε σχολείο του Αιγάλεω και αυτό να πέφτει και να τραυματίζει σοβαρά μία διερχόμενη μητέρα και τα παιδιά της. Αυτό σίγουρα, κύριε Υπουργέ, δεν αποτελεί την εικόνα της κανονικότητας που θέλει να δώσει και να φέρει στην Ελλάδα, όπως μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πριν αναλάβει την εξουσία. 


Και μην ξεχνάτε, κύριε Υπουργέ, ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, όπως μας είχε πει προεκλογικά, να κατέβει στη Δυτική Αθήνα και για σημειολογικούς λόγους, αλλά και για να δείξει ότι στηρίζει έναν κόσμο που έχει και αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Το να υπάρχουν και να γίνονται τέτοιου είδους περιστατικά σίγουρα πάντως δεν δείχνει ιδιαίτερη στήριξη επί του πρακτέου από τη μεριά της Κυβέρνησης.


Η κατάσταση, λοιπόν, στις υποδομές στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας δεν είναι καλή. Τα συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι από τα σεισμόπληκτα. Όμως, υπάρχουν και σεισμόπληκτα στα οποία γνωρίζετε ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις.


Σας έχω οχλήσει με αλλεπάλληλες επίκαιρες ερωτήσεις μου και αναφορές και, δυστυχώς, βλέπουμε το μείζον ζήτημα της παθογένειας, αν θέλετε, του πολιτικού συστήματος, να υπάρχει δηλαδή μία μετακύλιση ευθυνών και μια συναρμοδιότητα, για πολλά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση, του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Παιδείας για όλα τα ζητήματα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό οδηγεί σε τεράστιες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Αθήνας και ειδικά του Αιγάλεω είναι σε μία κατάσταση απίστευτης ανασφάλειας. 


Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα από τη μεριά του δικού σας Υπουργείου, αλλά και όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για το τι προτίθεστε να κάνετε για τις κτηριακές υποδομές στα εν λόγω σχολεία τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του Ιουλίου -δυστυχώς ακόμα τα πράγματα έχουν μία απίστευτη στασιμότητα, θα μπούμε σε καινούργια σχολική χρονιά και θα συζητούμε ξανά το ίδιο ζήτημα- όσο βεβαίως -και θα ήθελα να σας ρωτήσω-αλλά και όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ή του Υπουργείου σε σχέση με τα σχολικά κτήρια μετά το ατύχημα, τι μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στα σχολικά κτήρια μετά από δύο μήνες κλειστών σχολείων λόγω της πανδημίας. 


Τέλος, κύριε Υπουργέ, επειδή γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον για τα σχολεία της περιοχής, θα ήθελα να δεσμευθείτε εσείς προσωπικά και να μας πείτε ότι θα συνδράμετε ουσιαστικά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος. 

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε συζητήσει τον Ιανουάριο, εάν δεν κάνω λάθος. Είχε κάνει ερώτηση και ο κ. Αρσένης και αμέσως μετά είχε κάνει ερώτηση η κ. Γιαννακοπούλου, οπότε το ξανασυζητάμε σήμερα για να δούμε πού βρισκόμαστε. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα είναι το τι ενέργειες έχουν γίνει από τον Δήμο Αιγάλεω σχετικά με την αποκατάσταση των προβλημάτων που είχαν υπάρξει από τον σεισμό. Το δεύτερο ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και πώς θα επουλωθούν οριστικά προβλήματα που υπάρχουν, όχι μόνο στο Αιγάλεω, αλλά σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας σχετικά με τη σχολική στέγη.


Για το πρώτο κομμάτι, όπως σας είχα πει την άλλη φορά, μετά την εκδήλωση του σεισμού αμέσως έγιναν πρωτοβάθμιοι έλεγχοι και από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αιγάλεω, αλλά και για τις κτιριακές υποδομές σε όλα τα δημόσια κτίρια των περιοχών που επλήγησαν. Εκεί πράγματι –αν θυμάμαι καλά- τέσσερα σχολεία είχαν καταγραφεί ως επικίνδυνα. Για κάποια προχώρησε η μεταστέγαση τους, προκειμένου να λειτουργήσουν και για κάποια χρειάζεται να γίνουν ορισμένα έργα υποδομής, προκειμένου να φτιαχτούν.


Δεν μπορεί ένα σχολείο να φτιαχτεί από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε να γίνουν έργα αντισεισμικής θωράκισης και βελτίωσης του φέροντος οργανισμού  μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Εμείς -και από την προηγούμενη κυβέρνηση οφείλω να πω ότι και το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» είχε μια χρηματοδότηση για βελτίωση σχολικών μονάδων, ο Δήμος Αιγάλεω είχε πάρει ένα ποσό περί τις 300.000 ευρώ έξτρα, εκτός της τακτικής χρηματοδότησης- προχωράμε και με το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». 


Θα περιμένετε δύο μέρες, θα υπάρχει μια ειδική πρόσκληση η οποία θα αφορά τη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων και ιδίως τη βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων ανά τη χώρα, καθότι υπάρχουν πολλά παλιά σχολεία και στην επαρχία, αλλά και μέσα στους αστικούς ιστούς και στη Δυτική Αττική προφανώς. Όπου χρειάζεται θα γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις. Οι Δήμοι θα μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στην πρόσκληση.

Αυτό που θα κάνει η συγκεκριμένη Κυβέρνηση είναι ότι σε συνεργασία με τους Δήμους και αφού δούμε την πρόβλεψη για τον αριθμό μαθητών τα επόμενα σχολικά χρόνια μπορούμε να υπολογίσουμε σε έξι χρόνια –αν θέλετε- για το δημοτικό ή σε δώδεκα χρόνια, ποιες θα είναι οι πραγματικές ανάγκες σε δημοτικά και γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Εκεί, λοιπόν, μπορούμε να δούμε σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής εάν και εφόσον χρειάζεται να φτιαχτούν σχολικές μονάδες. Εκεί η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο θα προσπαθήσει να τις χρηματοδοτήσει είτε μέσω ΣΔΙΤ –είχαν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια-, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».


Σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε ιδιαίτερη βάση στην αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και στη βελτίωση της εικόνας τους το αμέσως προσεχές διάστημα.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ(ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κατανοώ και νομίζω όλοι κατανοούμε ότι πολλά ζητήματα, όπως και το εν λόγω ζήτημα, δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Ειδικά μάλιστα, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, την οποία περάσαμε και δυστυχώς, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας από τον Σεπτέμβρη. Όμως, πρέπει να καταλάβετε ότι η υπομονή του κόσμου, ειδικά σε περιοχές οι οποίες πλήττονται ακόμη περισσότερο οικονομικά, έχει πλέον εξαντληθεί και εξαντλείται ακόμη περισσότερο όταν βλέπει ότι δεν μπορούν να του παρασχεθούν στοιχειώδη ζητήματα από τη μεριά της πολιτείας. 


Το να πηγαίνουν τα παιδιά μας με ασφάλεια στο σχολείο, σε ασφαλή σχολεία είναι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. Πώς να το πούμε δηλαδή, με άλλες λέξεις; Πώς να γίνει κατανοητό; Και αυτό δεν λέω, κύριε Υπουργέ, ότι είναι δική σας ευθύνη αποκλειστικά. Σας είπα εδώ έχουμε την παθογένεια, που έχουμε ένα κάρο συναρμοδιότητες. Είναι και το ΥΠΕΝ, είναι και το Παιδείας, είστε κι εσείς. Λύση όμως, σε αυτόν τον κόσμο μπορείτε να μου πείτε ποιος θα δώσει; Εσείς οφείλετε να μπορέσετε να δώσετε τα χρήματα, τα οποία χρειάζονται, τις υποδομές και ό,τι χρειάζεται να γίνει, ως Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να λυθεί όλο αυτό το θέμα. Γι’ αυτό σας ζητούμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


Κύριε Υπουργέ, ήμασταν εδώ και συζητούσαμε αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση στις 9 Φεβρουαρίου και ακόμα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Σας το είπα ξανά, θα μπούμε στη νέα σχολική χρονιά και ακόμα δεν θα έχει γίνει τίποτα και αυτός ο κόσμος θα περιμένει και θα έχει χάσει τελείως την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό κράτος. 


Σας παρακαλώ και σας εφιστώ την προσοχή σας. Πρέπει οι διαδικασίες να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα. Πρέπει να καταβάλετε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για το ζήτημα των κτιριακών υποδομών, των σχολείων της Δυτικής Αθήνας που αντιμετωπίζει τόσο μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι η υπόλοιπη Αθήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχα τμήματα ούτε στον βόρειο τομέα ούτε στον νότιο τομέα, αλλά στον δυτικό τομέα της Αθήνας. Άρα, δείξτε μια μεγαλύτερη ευαισθησία και λύστε αυτό το ζήτημα επιτέλους, χωρίς να χρειαστεί να έρθουμε και να κάνουμε και τρίτη και τέταρτη και πέμπτη επίκαιρη ερώτηση. 

Ευχαριστώ πολύ.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ-Υφυπουργός Εσωτερικών):  Από την ενημέρωση που έχουμε, για να είναι ξεκάθαρο, ο δήμος Αιγάλεω δημοπρατεί τα έργα. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου Αιγάλεω είναι η διευθύνουσα υπηρεσία, αυτοί δημοπρατούντα έργα. Είναι γνωστό το πρόβλημα καθυστέρησης των έργων, το οποίο έγινε ακόμα χειρότερο την περίοδο του κορωνοϊού, καθώς δεν υπήρχε πλέον προσωπικό, αρκετοί είχαν πάρει άδεια ειδικού σκοπού ή ήταν σε ευπαθείς ομάδες και δεν εργάζονταν και γενικά πήγαν πίσω κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο διαγωνισμός που συζητάμε, διερεύνηση εργασιών για τον έλεγχο κατοχής σκυροδέματος και έλεγχος σιδηρού οπλισμού φέροντος οργανισμών σχολείων δημοπρατείται στις 30 Ιουνίου.


Αναγκαστικά κάποια πράγματα καθυστερούν και φαντάζομαι ότι και ο κ. Σπίρτζης θα συμφωνεί ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν, από την εφαρμογή του 4412 που είναι ο νόμος για το διαγωνιστικό πλαίσιο των έργων του δημοσίου, προς επιτάχυνση των διαδικασιών, πάντοτε όμως σύμφωνα με τον απόλυτο κανόνα της διαφάνειας.


Αίτημα από το Δήμο Αιγάλεω για επιπλέον χρηματοδότηση δεν έχει έρθει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Δήμος Χαϊδαρίου, για παράδειγμα, που υπέβαλε αίτημα τον Αύγουστο πήρε κάποιο ποσό έναντι. Ο Δήμος Αιγάλεω δεν έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα. Πιθανόν λόγω της αλλαγής της δημοτικής αρχής, πιθανόν λόγω ότι δεν χρειαζόταν;


Και τώρα, όμως, που μιλάμε αυτήν τη στιγμή να εκταμιευτούν χρήματα μέχρι να γίνει το οποιοδήποτε έργο θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω. 


Δυστυχώς, υπάρχουν προβλήματα και πραγματικά νομίζω ότι από τις πλέον βασικές υποχρεώσεις οποιασδήποτε οργανωμένης πολιτείας είναι να υπάρχει ασφαλής σχολική στέγη για τα παιδιά και να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ασφαλή και να γυρνάνε εξίσου ασφαλή. 

Γι’ αυτό θα δώσουμε βάση στη βελτίωση των σχολικών κτηρίων, θα δώσουμε βάση στην ανέγερση νέων και θα δώσουμε έμφαση στο να εξαλειφθούν και τυχόν επικίνδυνες εστίες που μπορεί να υπάρχουν σε αυλές ή σε χώρους των σχολείων, ώστε να γίνουν πιο ασφαλή τα πράγματα. 


Και πράγματι, αντιλαμβάνομαι προσωπικά και την αγωνία και το πρόβλημα που έχουν οι γονείς των μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο. Εμείς προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε να βοηθήσουμε τους δήμους, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και οποιοσδήποτε δήμος χρειάζεται τη στήριξη του Υπουργείου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων θα την λάβει.


Και πάλι σας λέω, ο Δήμος Αιγάλεω έχει απαντήσει πολλές φορές στην ερώτηση και έχει κάνει αρκετά πράγματα μετά τον σεισμό σε συγκεκριμένες δράσεις και βελτίωση σχολικών αιθουσών και προκηρύξεις διαγωνισμών, δυστυχώς όλα χρειάζονται κάποιο χρόνο για να γίνουν, αυτό θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε για να μην συνεχίσει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. 

Ευχαριστώ πολύ.»       




Αθήνα, 16 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου