Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας: Οι εργαζόμενοι στην υγεία εκλιπαρούν για μέτρα προστασίας που δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας


Η Νομαρχιακή επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί ότι ο προσωπικός αγώνας για την προστασία και την επιβίωση της οικογένειας, την αναστήλωση του σπιτικού είναι ένας σκληρός αγώνας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες σκέψεις. Παρακολουθώντας όμως την κλιμάκωση της κρίσης του κορωναϊού σε όλα τα επίπεδα, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της βλέπει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μετατρέπει την επιδημική κρίση απευθείας σε κοινωνική κρίση, χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας όπως είναι στην περιοχή μας.

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρεοκόπησαν τη χώρα, που μας οδήγησαν στα μνημόνια και κρίθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν την τότε κρίση, κατάφεραν μέσα σε πέντε μήνες, και πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία, να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε επιβράδυνση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Αφού ξέσπασε η πανδημία, καθυστέρησαν να συνειδητοποιήσουν τι έρχεται και διά στόματος υπουργού Υγείας διαβεβαίωναν πως η χώρα είναι θωρακισμένη. Έτσι, δεν έκαναν τις απαραίτητες παραγγελίες για υλικά, όταν ακόμα υπήρχαν, ούτε βέβαια και τις απαραίτητες προσλήψεις.

Ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι στην υγεία εκλιπαρούν για μέτρα προστασίας που δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία, για προσλήψεις που δεν γίνονται, για τεστ που δεν γίνονται, για αναπνευστήρες και ΜΕΘ που δεν υπάρχουν. Στο νοσοκομείο αναφοράς στην περιοχή μας, το ΠΓΝ “Αττικόν”, καθρεπτίζονται όλες οι παραπάνω ελλείψεις αλλά και ο αγώνας όλων των εργαζομένων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όσο για το “ειδικό νοσοκομείο” ΛΟΙΜΩΔΩΝ, θυμίζουμε ότι είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά να κλείσει, αφού πρώτα υποστελεχώθηκε (80 εργαζόμενοι από 350), αλλά οι αγώνες του λαού της Δυτικής Αθήνας καθυστέρησαν αυτή την εξέλιξη και έτσι έγινε δυνατό την προηγούμενη περίοδο, με τεράστια προσπάθεια και τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, να επισκευαστούν κτίρια και να γίνουν όλες οι αναγκαίες εργασίες για να είναι σήμερα λειτουργικό, χωρίς όμως το απαραίτητο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η κρίση αυτή ανέδειξε τη σημασία και την αναγκαιότητα των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο, ώστε να υπάρχει εύκολα πρόσβαση σε γιατρό στο γενικό πληθυσμό. Είναι απαραίτητο λοιπόν να επεκταθούν αυτές (ΤΟΜΥ – ΠΕΔΥ) σε όλους τους δήμους της Δυτικής Αθήνας.


Οι Δήμοι είναι το αμεσότερο κύτταρο δημοκρατίας, δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες της κοινότητας. Χρειάζεται γενναία έκτακτη χρηματοδότησή τους και έκτακτες προσλήψεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, χωρίς να μειώσουν αλλά να αυξήσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν, σε μια περίοδο που πολλοί πολίτες, οι οποίοι θα βλέπουν να μειώνεται ή να μηδενίζεται το εισόδημά τους, θα στρέφονται προς τους Δήμους για να βρουν στήριξη.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυταρχικότατα (με ΠΝΠ) και ακολουθώντας τις επιταγές των αφεντικών της μας οδηγεί σε κατάργηση του εργατικού δικαίου, απολύσεις, συρρίκνωση των μισθών, μαζική φτωχοποίηση της κοινωνίας και σε καταστροφή της οικονομίας, που θα βυθιστεί μοιραία σε νέο σπιράλ βαθιάς ύφεσης.

Οι εργαζόμενες τάξεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οδηγούνται σε μια εκτεταμένη καταστροφή αν δεν υπάρξει εδώ και τώρα γενναία οικονομική στήριξή τους.

Αντί αυτού, βλέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίζει ό,τι ξέρει να κάνει “άριστα”. Αντί να ενισχύσει αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και άλλους πληττόμενους επαγγελματίες, δωρίζει εκατομμύρια σε ιδιωτικά ΚΕΚ για να τους κάνει προγράμματα κατάρτισης. Κάνει δωράκια εκατομμυρίων στα ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτήρια, μοιράζει 11 εκ. στα “δικά της” ΜΜΕ και “βοηθά” ιδιωτικά σχολεία, εταιρείες διοδίων κ.λπ.


Kαλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Την καλούμε:

  • Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους.
  • Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
  • Να σταματήσει να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).
  • Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα. Το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η χώρα έχει μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι νεοφιλελεύθεροι ταγοί της κυβέρνησης καλούν τον καθένα μας να αναλάβει προσωπικά τις ευθύνες του. Αυτοί που με τις υπογραφές τους έκοβαν κλίνες, προσωπικό, ΜΕΘ, έκλειναν νοσοκομεία (αυξάνοντας ταυτόχρονα τις τιμές των φαρμάκων), αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και τις ζωές μας με τις πολιτικές τους θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Οι ευθύνες για όλα αυτά, πού θα χρεωθούν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει κάθε πρωτοβουλία για να προστατεύσει το λαό της Δυτικής Αθήνας και σήμερα και αύριο. Θα παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στη Δυτική Αθήνα, θα αναδεικνύει τις καταγγελίες για θέματα είτε εργασιακά είτε υγειονομικά, θα παρεμβαίνει με τα στελέχη του και τους βουλευτές του και θα σταθεί αλληλέγγυος με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε πολίτη που θα χρειαστεί βοήθεια    

31/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου