Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο «Αττικόν»



Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» πραγματοποίησε εχθές κλιμάκιο της Νομαρχιακής Δυτικής Αθήνας, του τμήματος Υγείας, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να αναδείξει την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινού μετώπου υπεράσπισης του ΕΣΥ και του δημόσιου χαρακτήρα του, που υπονομεύεται από το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τη μετατροπή της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι βουλευτές Χαρά Καφαντάρη, Κώστας Μάρκου, Δημήτρης Βίτσας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Σάκης Παπαδόπουλος και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Δραγώνας και τα πρώην μέλη του ΔΣ. Βασίλης Μπουρνάς και Θοδωρής Σπηλιόπουλος (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Χαϊδαρίου «Πολίτες σε Δράση») και ο πρώην αν. γραμματέας του υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός επισκέφθηκαν δεκάδες τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους εκφράζοντάς τους την ανησυχία για το μέλλον του ΕΣΥ.


Στη συνέχεια, με βασικούς ομιλητές τον Ανδρέα Ξανθό, το μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Βαρνάβα και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ Τάκη Παντέλη πραγματοποίησαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ανοικτή συζήτηση με θέμα «Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια περίθαλψη και την τσέπη των ασθενών», όπου ανέδειξαν το πόσο καταστροφικό για το δημόσιο σύστημα Υγείας, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς θα είναι η υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης υποχώρησης και μετάλλαξης του δημόσιου τομέα Υγείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και η πλειονότητα της κοινωνίας καταλαβαίνουν ότι, όταν στην Υγεία υποχωρεί το κράτος και ενισχύεται η αγορά, αυξάνονται οι ανισότητες και η επιβάρυνση των πολιτών, υπογράμμισαν οι ομιλητές, προειδοποιώντας το υπουργείο Υγείας ότι δεν θα υπάρξει καμιά κοινωνική και πολιτική συναίνεση στα νεοφιλελεύθερα σχέδιά τους κι ότι αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν θα περάσει.

Οι ΣΔΙΤ θα μείνουν στα χαρτιά, τόνισαν, καθώς θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τους ανθρώπους της δημόσιας περίθαλψης, τα σωματεία των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων, τους συλλόγους των ασθενών και τις τοπικές κοινωνίες.

Ανδρ. Ξανθός: Οπισθοδρόμηση

Η συζήτηση περί Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ιδεοληπτική και άσχετη με τις ανάγκες του ΕΣΥ, που είναι η ενίσχυση με επιπλέον πόρους, ανθρώπινους και υλικούς τόνισε κατά την ομιλία του ο Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζοντας ότι οι αυξανόμενες αρρυθμίες που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο σύστημα Υγείας, τα ανεπαρκή αντανακλαστικά της ηγεσίας του υπουργείου και οι σχεδιασμοί της υποκρύπτουν ένα πολιτικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης και οπισθοδρόμησης της Υγείας και των προσπαθειών που έγιναν την προηγούμενη περίοδο για τη διασφάλιση της επιβίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε αυτό.

“Δεν είναι τυχαίο ότι δεν άνοιξε αυτή η κουβέντα γι’ αυτό το περιβόητο χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που δίναμε μάχη επιβίωσης” σημείωσε ο πρώην υπουργός εξηγώντας ότι, για να ενδιαφερθεί ο ιδιώτης να επενδύσει και άρα να βγάλει κέρδος από το δημόσιο σύστημα Υγείας, πρέπει να είναι διασφαλισμένη όχι μόνο ή βιωσιμότητά του, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του.

Με αυξημένο κύκλο εργασιών και με αυξημένη ζήτηση, η οποία διασφαλίζεται λόγω της κάλυψης των ανασφάλιστων, αλλά και λόγω των επενδύσεων που έγιναν σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με την αξιοποίηση ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, αποθεματικό υπουργείου Υγείας, πόροι των Περιφερειών, δωρεές ιδιωτών όπως του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” κ.ά.

Τώρα που το σύστημα Υγείας είναι όρθιο και λειτουργικό, τώρα που έχει ζήτηση και νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, χωρίς χρέη και με την ύπαρξη μίας κανονικότητας στις πληρωμές στο προσωπικό και στους προμηθευτές το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δώσουμε τμήματα, νοσοκομεία, κλινικές, «φιλέτα» σε κάποιους ιδιώτες για να τα εκμεταλλευτούν, υποτίθεται, πιο αποδοτικά, υπογράμμισε ο Ανδ. Ξανθός τονίζοντας πως αυτό το σχέδιο υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα και είναι ένα πισωγύρισμα στην προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη περίοδο.

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ιδέα των ΣΔΙΤ συνοδεύεται και με τη δεύτερη ιδέα αλλαγής του νομικού καθεστώτος στα νοσοκομεία από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που είναι τώρα, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νομός του ΕΣΥ, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για να μπορούν όπως είπε με πρόσχημα την ευελιξία να μπορούν να μπαίνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να έχουν συγκεκριμένες κλίνες και δραστηριότητες, να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, που ήταν πυρηνικό στοιχείο της ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΣΥ, και η διευκόλυνση ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών να παρέχουν έργο μέσα στα νοσοκομεία.

Αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, θα σηματοδοτήσει μεγάλη οπισθοχώρηση απέναντι σε μια κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, που είναι το ΕΣΥ, και θα δημιουργηθούν επιπλέον εμπόδια πρόσβασης, επιπλέον αποκλεισμοί και ανισότητες που δεν πρέπει να επιτρέψουμε, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.

Δημ. Βαρνάβας: ΣΔΙΤ για το κέρδος

Είναι γνωστό πως στόχος των ΣΔΙΤ δεν γίνονται με σκοπό να βελτιώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κικίλιας, αλλά να δώσουν ευκαιρία σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε ιδιώτες να βγάλουν κέρδη από τη λειτουργία του ΕΣΥ.

Ο Δ. Βαρνάβας τόνισε ότι, για να κερδίσει ο ιδιωτικός τομέας από το δημόσιο σύστημα, πρέπει ή το κράτος να επιβαρυνθεί ή οι ασθενείς, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση χαμένος είναι ο απλός πολίτης, που εξακολουθεί να εμπιστεύεται τη δημόσια περίθαλψη, παρά τα πολλά και διαχρονικά προβλήματά της. Γιατί ξέρει ότι αυτή μόνο μπορεί να εγγυηθεί την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας, ανεξάρτητα από το κόστος.

Τ. Παντέλης: Θίγεται η καθολικότητα της πρόσβασης

Ο κ. Παντέλης υπογράμμισε ότι οι ΣΔΙΤ και η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ σημαίνει ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ευέλικτη χρηματοδότηση, ευέλικτο καθεστώς προμηθειών και περιορισμό της καθολικότητας της πρόσβασης.

Η πρόσβαση των ασθενών θα είναι ελεγχόμενη, σημείωσε, καθώς, όπως εξήγησε, κανένα νοσοκομείο δεν θα δέχεται βαριά περιστατικά, περιορίζοντας την προσβασιμότητα, που κατακτήθηκε, όπως σημείωσε, με αγώνες.

Επίσης ο κ. Παντέλης υπενθύμισε ότι στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, στα 72 νοσοκομεία που διώχθηκαν οι εργολάβοι, το Δημόσιο εξοικονόμησε 78 εκατομμύρια κατ’ έτος, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, αποδεικνύοντας ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι προς συμφέρον του Δημοσίου, αλλά υπάρχει κι απίστευτη κερδοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου