ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
Κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με θέμα την ανάγκη αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας λόγω του σημαντικού κοινωνικού ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αθήνας και Αττικής στον τομέα Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την επαναφορά του νοσοκομείου στη δευτεροβάθμια βαθμίδα περίθαλψης.
Το μόνο σαφές ήταν η δήλωση του κ. Υπουργού για την αναβάθμιση της μονάδας τεχνητού νεφρού. Αναμένουμε να δούμε πως την εννοεί.
Ένα ιστορικό νοσοκομείο που παρείχε τις υπηρεσίες του στην πολύπαθη Δυτική Αθήνα έκλεισε το 2013 από την τότε κυβέρνηση.
Ένα ιστορικό νοσοκομείο που παρείχε τις υπηρεσίες του στην πολύπαθη Δυτική Αθήνα έκλεισε το 2013 από την τότε κυβέρνηση.
Παρά τα βήματα επαναλειτουργίας που έγιναν από το 2015 και τη ρύθμιση πολεοδομικών θεμάτων, χρήζει σήμερα ουσιαστικής αναβάθμισης.
Η αναβάθμιση αφορά την λειτουργία εξωτερικών ιατρείων για όλες τις βασικές ειδικότητες, την λειτουργία της παθολογικής κλινικής μετά από σχετικές απαιτούμενες εργασίες επισκευών ως μονάδα ημερήσιας - βραχείας νοσηλείας, την πλήρη λειτουργία του μικροβιολογικού τμήματος και τον αδιάλειπτο εφοδιασμό του με αντιδραστήρια (μοναδικό κέντρο μοριακής διάγνωσης ιογενούς ηπατίτιδας Α,Β,C και D), και την αναβάθμιση μονάδας τεχνητού νεφρού που εξυπηρετεί σήμερα ασθενείς από όλη τη Δυτική Αττική, ακόμη και άπορους.
βάθμιση της Νοσοκομειακής μονάδας διασφαλίζοντας τον υφιστάμενο και δημόσιο χαρακτήρα της.
βάθμιση της Νοσοκομειακής μονάδας διασφαλίζοντας τον υφιστάμενο και δημόσιο χαρακτήρα της.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. Το θέμα της εν λόγω νοσοκομειακής μονάδας, Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», έχει απασχολήσει πολλές φορές τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τουλάχιστον από το 2012 που βρίσκομαι εγώ εδώ. Είναι άλλη μια αναπάντητη ερώτηση από τον Νοέμβρη.
Καταρχάς, η σημασία της εν λόγω δομής υγείας - νοσοκομειακής μονάδας για την ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, αλλά και ένα κομμάτι του Πειραιά, είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία κατοικούν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους δεν είναι καταγεγραμμένοι, γιατί ψηφίζουν στα χωριά τους. Είναι μια περιοχή που μπορούμε να πούμε ότι η εν λόγω μονάδα θα εξυπηρετούσε ακόμα και ενάμισι εκατομμύριο.
Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και η ανάγκη δημόσιας περίθαλψης για τη συγκεκριμένη περιοχή που τα στρώματα είναι -ας το πούμε- χαμηλά είναι πάρα πολύ σημαντική.
Το Γενικό Νοσοκομείο, λοιπόν, της Αγίας Βαρβάρας είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο. Δεν θα αναφερθώ στις διαδικασίες, τι εξυπηρετούσε από το 1903 και πώς έφτασε σήμερα. Θυμόμαστε όλοι και την περίοδο 1930-1935 που είχαν μεταφερθεί οι χανσενικοί ασθενείς. Τώρα η συγκεκριμένη δομή που αφορά αυτούς -όσοι είναι- είναι ένα κέντρο αποκατάστασης που δεν ανήκει πλέον στο Νοσοκομείο. Όμως, θα πω ότι από το 1995, που προστέθηκε και ο όρος «Αγία Βαρβάρα» για την περιοχή στην οποία βρίσκεται, λειτουργεί και εξυπηρετούσε μέχρι το 2012 όλα τα επίπεδα της περίθαλψης της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, από το 2012 και μετά με απόφαση της τότε κυβέρνησης με τις μετακινήσεις προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού όδευε σε κλείσιμο, το οποίο όμως απετεύχθη, ακριβώς γιατί οι κάτοικοι της περιοχής και η τοπική αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής και οι αγώνες των εργαζομένων εκεί το κράτησαν ανοιχτό. Σήμερα, η περίθαλψη που προσφέρει είναι μόνο στον τομέα των εξωτερικών ιατρείων και όχι σε όλα.
Από το 2015 που υπήρξε μια κυβερνητική αλλαγή, πραγματικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο το ΠΕΔΥ Νίκαιας. Λειτουργούν ακόμα αξιόλογα εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρικό, φυσιοθεραπευτήριο, μικροβιολογικό, και ενώ εφοδιαζόταν το εξαιρετικό μικροβιολογικό του νοσοκομείου με αντιδραστήρια, σήμερα υπάρχει πρόβλημα και στον εφοδιασμό.
Το τμήμα τεχνητού νεφρού το οποίο λειτουργεί ακόμα εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Δυτική Αττική και κυρίως ασθενείς χαμηλών εισοδημάτων ή και άπορους, χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις, που θα τις πω μετά στη δευτερολογία μου.
Αυτό το οποίο θέλω να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, είναι: Ποιο είναι το όραμά σας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την εν λόγω μονάδα υγείας; Θα επανέλθει στη δευτεροβάθμια περίθαλψη το εν λόγω νοσοκομείο;
Ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ συγκεκριμένα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο. Το 2012-2015 είπατε ότι στηρίξατε την εν λόγω μονάδα. Μάλλον το αντίθετο έγινε, κάτι που είπα και στην πρωτολογία μου.
Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ευρύτερης περιοχής, το νοσοκομείο θα είχε κλείσει οριστικά.
Για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή Αττικής ειδικά για την ανακύκλωση του νερού. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα ήθελα να ξέρω πώς θα προχωρήσει αυτό.
Δεύτερον, μιλήσαμε για τα θέματα των κτηρίων. Με χρήματα της Β’ ΥΠΕ, εξασφαλισμένα, νομιμοποιήθηκαν κτήρια και κτίσματα μέσα στη μεγάλη αυτή περιοχή και με τον ν.4495/2017 τακτοποιήθηκαν πολεοδομικά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή, με εξασφαλισμένο κονδύλι, προχωρά η αποκατάσταση της Παθολογικής Κλινικής. Από ό,τι έμαθα από Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες. Αυτό είναι θετικό. Είναι κάτι το οποίο είχε δρομολογηθεί.
Κατ’ αρχάς λέτε ότι θα εξασφαλίσετε τη λειτουργία του μικροβιολογικού τμήματος, που, όπως είπατε, για τις ιογενείς ηπατίτιδες είναι ίσως και μοναδικό στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια αντιδραστηρίων, κύριε Υπουργέ -πρέπει να το ξέρετε- για τη μοριακή διάγνωση, ουσιαστικά, της ηπατίτιδας C και, απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, για την ηπατίτιδα Β. Άρα, πρέπει συγκεκριμένα να προχωρήσει και να λυθεί αυτό.
Δεν υπάρχει οφθαλμίατρος στην πρωτοβάθμια . Δεν υπάρχει ΩΡΛ. Δεν υπάρχει γυναικολόγος. Ήρθε πρόσφατα ένας επικουρικός καρδιολόγος, απ’ ό,τι γνωρίζω. Από την άλλη μεριά εκκρεμούν σαράντα πέντε ανεκτέλεστες εντολές για προμήθεια αντιδραστηρίων, όπως είπα, επισκευές εξοπλισμού και άλλα τέτοια ζητήματα.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πρώτα απ’ όλα να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια με τις αντίστοιχες προσλήψεις, τοποθετήσεις ιατρών για να εξυπηρετείται η περιοχή. Διότι είπαμε ότι η δημόσια υγεία ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική. Από την άλλη μεριά, όμως, το ερώτημα είναι αν θα επανέλθει στη δευτεροβάθμια βαθμίδα περίθαλψης το εν λόγω νοσοκομείο.
Κύριε Υπουργέ, θα βάλω και άλλο ένα ερώτημα. Μήπως πρέπει το Υπουργείο να εξετάσει και έναν σταθμό ΕΚΑΒ στην εν λόγω περιοχή για αποσυμφόρηση και εξυπηρέτηση, ουσιαστικά, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας;
Θα περίμενα, λοιπόν, κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες να γίνουν γι’ αυτά τα οποία ανέφερα όσον αφορά στις ελλείψεις, για να δείξετε, πραγματικά, αν σκοπεύετε να προχωρήσετε στην επαναλειτουργία αυτής της δομής υγείας που είναι τόσο σημαντική.
Περιμένουμε την απάντησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου