Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Χαρά Καφαντάρη: Νέος Προϋπολογισμός: Ευκαιρίες για ποιους;





Tοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, κατά τη συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020. 



Δεν μπορώ να μην πω μία κουβέντα σε αυτά που ακούσαμε πριν από τη συνάδελφο για την Παιδεία και τις προσλήψεις στην Παιδεία. Δρομολογημένες προσλήψεις και εξασφαλισμένο κονδύλι 22 εκατομμύρια για προσλήψεις στην ειδική αγωγή από το Υπουργείο Παιδείας επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούν. Και ερχόμαστε εδώ και λέμε «εμείς θα κάνουμε προσλήψεις στην Παιδεία».

Έρχομαι, τώρα, στο θέμα. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά ο προϋπολογισμός είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στα κοινοβουλευτικά πράγματα. Είναι μία σημαντική κοινοβουλευτική στιγμή, γιατί χαράσσει πολιτικές για την οικονομία, για την κοινωνία, για τον επόμενο χρόνο, ενώ εμφανίζονται πραγματικά και οι αντιλήψεις και όποιες ιδεοληψίες μπορεί να υπάρχουν από τις πολιτικές δυνάμεις, ανάλογα με την τοποθέτησή τους για τον προϋπολογισμό.

Ακούσαμε χθες, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τον Υπουργό Ενέργειας, τον κ. Χατζηδάκη να λέει: «Προϋπολογισμός ευκαιριών για όλους». Εμείς ρωτάμε: Για ποιους ευκαιρίες; Εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά είναι προϋπολογισμός ευκαιρίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Και θα έρθω πιο συγκεκριμένα να πω τι εννοώ.

Ο κύριος Υπουργός Ανάπτυξης, πριν από μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, σε ερωτήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και στο γιατί δεν προχωρούν ανέφερε: «Η όρεξή μας είναι τόσο τεράστια, κάθε μήνας που περνάει γίνεται ακόμα και μεγαλύτερη». Αυτή η αντίληψη αποτυπώνει, ακριβώς, την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό.

Πολιτική σας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αυξήσεις τιμολογίων, ο παραγκωνισμός κοινωνικών αγαθών. Αυτό είναι το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώνεται, όπως είπα στον προϋπολογισμό.

Είναι ψεύτικες οι προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας. Αποδεικνύεται η μία μετά την άλλη. Τι υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά για τους μικρομεσαίους, για τους αδύναμους; Υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αντί, όμως, για αυτό, το ένα έκτο των ελαφρύνσεων του 2020 αφορά διακόσιες μεγάλες επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2,5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ωφελούνται από τη μείωση των συντελεστών, βέβαια, από το 28% στο 24%. Το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όμως, δεν παρουσιάζουν κέρδη, άρα, δεν έχουν κανένα όφελος. Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις έχουν κέρδη μέχρι 5.000 ευρώ. Το κέρδος τους με το νέο φορολογικό, που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, είναι 200 ευρώ το χρόνο, ένα ποσό, το οποίο θα εξανεμιστεί από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που για τις επιχειρήσεις είναι γύρω στο 15,5%, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τόσα άλλα.

Βέβαια, αυτά δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και η ΠΟΜΙΔΑ έβγαλε ανακοίνωση και μίλησε για το ότι ψάχνουμε να βρούμε ψήγματα φορολογικών ελαφρύνσεων για τους μικρομεσαίους. Ο ΣΕΒ, βέβαια, έχει άλλη άποψη.

Έχουμε, τώρα, τη μείωση των παροχών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εννιακόσια πενήντα χιλιάδες άτομα θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα από τριάμισι εκατομμύρια που πήραν το 2018. Έχουμε 400 εκατομμύρια μείωση στα κοινωνικά επιδόματα.

Έρχομαι, δε, στο θέμα των επανασυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες λόγω οφειλών και ληξιπρόθεσμων οφειλών έχασαν το αγαθό της ενέργειας.

Το 2018, δόθηκαν μέσω ειδικού λογαριασμού πάνω από 15 εκατομμύρια και επανασυνδέθηκαν πάνω από τέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εδώ, έχω και μία ερώτηση που καταθέσαμε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο και ρωτούσαμε για το συγκεκριμένο. Μέσα στις απαντήσεις που πήραμε, η ΔΕΗ αναφέρει: «Προκειμένου να επωφεληθούν του μέτρου αυτού και άλλα νοικοκυριά, θα πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις της πολιτείας». Ρώτησα τον αρμόδιο κύριο Υπουργό στην Επιτροπή Εμπορίου για το συγκεκριμένο: «Γιατί στον προϋπολογισμό του 2020 δεν περιλαμβάνεται κάτι;». Απάντηση, όμως, δεν έχω πάρει ακόμα.

Έρχομαι, τώρα, στον τομέα του φυσικού αερίου και ρωτάω: Ο ιδιώτης θα πάει στα ορεινά, στις απομακρυσμένες περιοχές, όταν εσείς με τις εξαγγελίες σας μιλάτε για ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, της ΔΕΠΑ Υποδομών, της ΔΕΠΑ Δικτύων; Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα;

Να μην πω, όμως, από την άλλη μεριά και εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη που ακούσαμε χθες για τον IGB, για τη διασύνδεση των νησιών, για τον EastMed, έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ξεκινήσει και άλλα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί.

Μας είπε, όμως, και κάποια καινούρια. Μας είπε για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων, είτε υψηλής, είτε μέσης, είτε χαμηλής τάσης, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που αυτήν τη στιγμή με την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε μνημονιακές εποχές και πιέσεις, το Δημόσιο έχει το 51%. Τώρα, μιλάει για παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Στον νέο αυτόν ΑΔΜΗΕ συμμετέχουν και ιδιώτες. Διότι μας λέτε ότι έχει αλλεργία η Αριστερά με την ιδιωτική πρωτοβουλία και ξένα κεφάλαια κινέζικα. Εσείς τώρα πάτε να τον ιδιωτικοποιήσετε πλήρως. Έφερε πάλι το θέμα του ΔΕΔΔΗΕ, τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης για ιδιωτικοποίηση και βέβαια, το φυσικό αέριο, όπως ανέφερα πριν με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Ο προϋπολογισμός οφείλει να έχει άλλο χαρακτήρα, γιατί τώρα η χώρα μας πρέπει να έχει χαρακτήρα αναπτυξιακό. Ο δικός σας, όμως, προϋπολογισμός μας γυρίζει πίσω.

Ο νέος προϋπολογισμός όφειλε να έχει 50% μείωση προκαταβολής φόρου, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ, μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 30% μεσοσταθμικά, 50% για μικρομεσαία εισοδήματα, αύξηση κατά 7,5% του κατώτερου μισθού. Και βέβαια, όλα αυτά ήταν -και είναι- στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που εμείς δημιουργήσαμε, καθώς και το ταμειακό πλεόνασμα.

Για εμάς, ο προϋπολογισμός οφείλει να ενσωματώνει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Green Deal, που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη οδεύει στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 και πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα. Δεν αρκεί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το κλείσιμο μονάδων λιγνίτη το 2023. Πώς θα γίνει; Με τι σχεδιασμό θα γίνει; Κύριο ρόλο στο σχέδιο σας που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα παίζει το φυσικό αέριο. Όμως το φυσικό αέριο έχει αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα. Δεύτερον, πρόσφατα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την πρόθεσή της να μην χρηματοδοτεί επενδύσεις υποδομών σε δίκτυα φυσικού αερίου. Αυτό είναι ζήτημα σοβαρό. Βέβαια, πώς θα γίνει η χρηματοδότηση αυτών των έργων από ιδιώτες; Πώς θα χρηματοδοτηθούν έργα κοινού ενδιαφέροντος; Μιλάω για το φυσικό αέριο.

Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αναβαθμίσαμε τη χώρα γεωστρατηγικά με τριμερείς, τετραμερείς συναντήσεις και επαφές στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με δραστήρια εξωτερική πολιτική. Εσείς, όμως, προτίθεστε να διατηρήσετε την πατρίδα ενεργειακό, διαμετακομιστικό, ψηφιακό κόμβο, παράγοντα ειρήνης και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου; Αυτό είναι το ερώτημα.

 

https://youtu.be/RBS0dDqFyzk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου