Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του θορύβου - Tοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη





Tοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του θορύβου»​​, προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (29.11.209)


https://www.youtube.com/watch?v=5FvJTOeaZCY&feature=youtu.be



ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.
Το θέμα της σημερινής ερώτησης αφορά έναν σημαντικό περιβαλλοντικό ρύπο και έχει σημασία ο θόρυβος, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε αν και ενοχλεί γενικότερα τους ανθρώπους. Είναι ένας σημαντικός περιβαλλοντικός ρύπος στον οποίον είναι εκτεθειμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι. Γύρω στο 40% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτεθειμένοι σ’ αυτόν τον σημαντικό ρύπο, ο οποίος μαζί με άλλους αέρινους ρύπους κ.λπ. επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. 
Μάλιστα, έχει καθιερωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -κι αυτό δείχνει και τη σημασία του- η τελευταία Τετάρτη του Απρίλη κάθε χρόνο να είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, στην αντιμετώπιση του θορύβου.
Κατ’ αρχάς, θα έλεγα ότι με βάση την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2014, ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους εκτίθεται σε θορύβους από οδική, σιδηροδρομική, αλλά και πολεοδομική αιτία.
Η ετήσια δε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μας ήρθε τον Απρίλιο του 2019, αναφέρεται στην έκθεση για τη χώρα μας -στο σχέδιο «ΕΛΛΑΔΑ», όπως λέει- και περιγράφονται οι αναγκαίες ενέργειες όσον αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα και γίνεται μια ειδική μνεία της Οδηγίας 49/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Με την ΚΥΑ του 2012 έχουν θεσμοθετηθεί ως ανώτατα επιτρεπόμενα όρια δεικτών οδικού, σιδηροδρομικού θορύβου οι δείκτες 70 dB, για τη νύχτα, ο νυχτερινός 60 dB, ενώ προβλέπεται μείωση έως και 5 dB με βάση συγκεκριμένες τεκμηριωμένες μελέτες.
Επιπλέον, για την τήρηση των εθνικών υποχρεώσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας αυτής και κατ’ εφαρμογή της ΚΥΑ του 2006, προκηρύχθηκαν δεκατρείς μελέτες στρατηγικής χαρτογράφησης περιβαλλοντικού θορύβου και εκπόνησης σχεδίων δράσης για πολεοδομικά συγκροτήματα με έτος βάσης το 2013.
Σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά συγκροτήματα που πραγματικά εμπίπτουν στο πεδίο της Οδηγίας, οι στρατηγικοί χάρτες θορύβου και τα σχέδια δράσης πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς έχει περάσει η πενταετία από την εκπόνησή τους.
Επιπλέον, με βάση την έκθεση κατάστασης περιβάλλοντος για την Ελλάδα του 2018, εκκρεμεί η εφαρμογή της Οδηγίας για πολλούς μεγάλους οδικούς άξονες και αεροδρόμια, εκτός από το Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου ο στρατηγικός χάρτης θορύβου εγκρίθηκε το 2019. Και βέβαια, όλες αυτές οι αναθεωρήσεις των χαρτών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση νέες μεθόδους αξιολόγησης της Οδηγίας 996/2015. 
Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας, κύριε Υπουργέ, για την εκπόνηση στρατηγικών χαρτών θορύβου και σχεδίων δράσης για μεγάλους οδικούς άξονες και για τα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρόκειται για έναν σημαντικό περιβαλλοντικό ρύπο, ο οποίος, αν και ενοχλεί, δεν πολυσυζητείται. Έχουμε συνηθίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, άλλου είδους ρύπους, αλλά αυτό δεν πολυσυζητείται, αν και με βάση την Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 20% του πληθυσμού της Ευρώπης υποφέρει εξαιτίας αυτού και 40% είναι εκτεθειμένο.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να ολοκληρωθούν αυτά τα οποία έχουν ξεκινήσει, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Γνωρίζουμε ότι έχουν προκηρυχθεί δεκατρείς μελέτες στρατηγικής χαρτογράφησης του περιβαλλοντικού θορύβου και εκπόνησης σχεδίων δράσης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα, με έτος βάσης το 2013. 
Όσον αφορά τα πολεοδομικά συγκροτήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 49/2002, οι στρατηγικοί χάρτες πρέπει να αναθεωρηθούν. Έχει περάσει πενταετία. Υπάρχει, όμως, ενεργή πρόσκληση για διαγωνισμό το 2019-2020. Γι’ αυτό θα θέλαμε να μας πείτε σαν Υπουργείο, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους χάρτες θορύβου για τα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Για τους μεγάλους οδικούς άξονες τώρα, πάλι βάσει της έκθεσης περιβάλλοντος για την Ελλάδα, εκκρεμεί η εφαρμογή της Οδηγίας για αρκετούς μεγάλους άξονες. Ποιοι είναι οι οδικοί άξονες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας; Και ποιος είναι ο σχεδιασμός από το Υπουργείο σας για τους στρατηγικούς χάρτες θορύβου; 
Γνωρίζουμε, βέβαια, εδώ ότι ευθύνη έχουν και οι φορείς λειτουργίας. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει κάποια επικοινωνία, κάποια συνεννόηση με την «Εγνατία Οδό» για το συγκεκριμένο;
Έρχομαι τώρα σε αεροδρόμια. Πάλι με βάση την έκθεση κατάστασης του περιβάλλοντος, εκκρεμεί η εφαρμογή της Οδηγίας. Θα συμπληρώσω ότι μόνο για το αεροδρόμιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» εγκρίθηκε το 2019 ο στρατηγικός χάρτης θορύβου με σχέδιο απόφασης 19-2-2019.
Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και για τα άλλα αεροδρόμια ή για το νέο αεροδρόμιο, που παραχωρείται στο Καστέλι, παραδείγματος χάρη, της Κρήτης; Παρακολουθείτε την αναγκαιότητα εφαρμογής αυτών των Οδηγιών;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει σημαντικά χαμηλότερες τιμές, συνιστώντας την οριακή τιμή για τη νύχτα στα σαράντα ντεσιμπέλ, με στόχο την προστασία του κοινού, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων ομάδων, παιδιά, ασθενείς, χρόνιες παθήσεις κλπ.. Η οριακή τιμή για τη νύχτα, πενήντα πέντε ντεσιμπέλ, η οποία συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ένας ενδιάμεσος στόχος για χώρες όπου η κατευθυντήρια γραμμή θορύβου νύχτας δεν μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα και όπου οι φορείς χάραξης πολιτικής υιοθετούν σταδιακή προσέγγιση. 
Υπάρχει σχεδιασμός, πέραν της εκπόνησης των χαρτών και όλα αυτά που είπαμε πριν, για αναθεώρηση δεικτών νύχτας και εικοσιτετραώρου, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας;
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου