Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»





Ερώτηση  της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με θέμα  «Γενικό Νοσοκομείο Δ. Αττικής «Αγία Βαρβάρα», προς τo Υπ. Υγείας, που κατατέθηκε στις 15/11/2019. Την ερώτηση έχουν συνυπογράψει ακόμη 24 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 


ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο, καθώς λειτουργεί από το 1903. Στη στενή περιοχή ευθύνης του, ανήκουν οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού και Νίκαιας. 
Ωστόσο, ο πραγματικός πληθυσμός της περιοχής ευθύνης είναι πολλαπλάσιος, δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές κατοικούν και χιλιάδες άνθρωποι που επιλέγουν να απογραφούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, Ρομά, αλλά και οικονομικοί μετανάστες. Σήμερα, το Νοσοκομείο καλύπτει υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δήμων του Πειραιά, προσφέροντας φροντίδα υγείας, όχι όμως σε όλους τους τομείς και τις βαθμίδες. Έως το 2012 ήταν προσιτό στους πολίτες για όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Σημαντικά είναι το Μικροβιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ως κέντρο μοριακής διάγνωσης ιογενούς ηπατίτιδας (Α,Β,C και D), και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί μόνιμους ασθενείς από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, τους περισσότερους άπορους σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου ήταν διαρκής από τον Ιούλιο του 2012 και όδευε σε οριστικό κλείσιμο, ενώ αγώνες αναπτύσσονταν από τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής.

Από το 2015, όμως, κάτι άρχισε να αλλάζει. Μεταφέρθηκαν στον χώρο του Νοσοκομείου το ΠΕΔΥ- ΜΥ Νίκαιας, ενώ λειτουργούν και αξιόλογα εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρικό τμήμα, φυσιοθεραπευτήριο, και μικροβιολογικό, ενώ εφοδιαζόταν κανονικά με υλικά και αντιδραστήρια. Παράλληλα με το νόμο 4495/2017μπορεί να επισκευαστεί η οροφή της Παθολογικής Κλινικής, ώστε να λειτουργεί παρέχοντας ημερήσια –βραχεία νοσηλεία.

Η ανάγκη αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας λόγω του σημαντικού κοινωνικού ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή στον τομέα Υγείας, είναι προφανής. Το θέμα αναδεικνύει η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, με ερώτησή της, την οποία και συνυπογράφουν 24 ακόμη Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προς το Υπουργείο Υγείας το οποίο καλείται να απαντήσει ποια είναι τα άμεσα σχέδιά του για το Νοσοκομείο.


ΕΡΩΤΗΣΗ



Προς τον κ. Υπουργό Υγείας



ΘΕΜΑ: «Γενικό Νοσοκομείο Δ. Αττικής «Αγία Βαρβάρα»



Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο. Λειτούργησε για πρώτη φορά σαν Νοσηλευτικό Ίδρυμα το 1903, με την ονομασία «Κάνθαρος». Το 1906 μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο «Ευλογιόντων», λόγω των πολλών περιστατικών ευλογιάς που νοσηλεύτηκαν την περίοδο εκείνη. Κατά την πενταετία 1930-1935 ξεκίνησε η μεταφορά και εγκατάσταση, σε ειδικά διαμορφωμένους και σχετικά απομακρυσμένους χώρους του Νοσοκομείου, ασθενών με τη νόσο Χάνσεν προκειμένου να τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη. Τη δεκαετία του ’50, λόγω της επιδημίας πολυομελίτιδας που έπληττε τη χώρα, το Νοσοκομείο νοσήλευσε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ασθενών, κυρίως παιδιών, με τη νόσο αυτή. Το 1970 μετονομάζεται σε «Δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων»

Από το 1985, το Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών αποτελεί πλέον ξεχωριστό Ίδρυμα και δύο έτη αργότερα (1987) το Νοσοκομείο μετονομάζεται σε «Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής» αλλάζοντας και την κτιριακή μορφή του. Ανεγείρονται νέα κτίρια, στη θέση των παλαιών, και αναπτύσσονται κλινικές και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία νέων ειδικοτήτων. Το 1995 προστίθεται στον τίτλο του, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η επωνυμία «Η Αγία Βαρβάρα», προς τιμήν της πόλης στην οποία εδρεύει.

Στη στενή περιοχή ευθύνης του, ανήκουν οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού και Νίκαιας. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι ο πραγματικός πληθυσμός της περιοχής ευθύνης είναι πολλαπλάσιος δεδομένου ότι εδώ κατοικούν και χιλιάδες άνθρωποι που επιλέγουν να απογραφούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, Ρομά, αλλά και οικονομικοί μετανάστες. Σήμερα, το Νοσοκομείο καλύπτει υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δήμων του Πειραιά, προσφέροντας φροντίδα υγείας, όχι όμως σε όλους τους τομείς και τις βαθμίδες. Έως το 2012 ήταν προσιτό στους πολίτες για όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Σημαντικό είναι το Μικροβιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ως κέντρο μοριακής διάγνωσης ιογενούς ηπατίτιδας (Α,Β,C και D), εξυπηρετώντας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στο χώρο του Νοσοκομείου λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί μόνιμους ασθενείς από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, τους περισσότερους άπορους σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.



Το Νοσοκομείο διασυνδέεται διοικητικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου ήταν διαρκής από τον Ιούλιο του 2012 με τις μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία και όδευε σε οριστικό κλείσιμο, ενώ αγώνες αναπτύσσονταν από τους εργαζόμενους, τους πολίτες των όμορων Δήμων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής.

Από το 2015, όμως, κάτι άρχισε να αλλάζει. Μεταφέρθηκαν στον χώρο του Νοσοκομείου, που αποτελείται από 45 κτίσματα, το ΠΕΔΥ- ΜΥ Νίκαιας, ενώ λειτουργούν και αξιόλογα εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρικό τμήμα, φυσιοθεραπευτήριο, και μικροβιολογικό, ενώ εφοδιαζόταν κανονικά με υλικά και αντιδραστήρια.

Με τον τελευταίο νόμο 4495/2017, δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησης πολεοδομικών ζητημάτων και αυθαιρέτων κατασκευών ιδιοκτησίας του Δημοσίου μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Έτσι, μπορεί να επισκευαστεί η οροφή της Παθολογικής Κλινικής, ώστε να λειτουργεί παρέχοντας ημερήσια –βραχεία νοσηλεία. Σημειώνουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και την ανάγκη αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας, λόγω του σημαντικού κοινωνικού ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή στον τομέας Υγείας,



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:



Ποιο είναι το όραμα – σχέδιο του Υπουργείου για το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»;





Οι ερωτώντες βουλευτές
  • Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
  • Αλεξιάδης Τρύφων
  • Βίτσας Δημήτριος
  • Γιαννούλης Χρήστος
  • Δραγασάκης Ιωάννης
  • Δρίτσας Θεόδωρος
  • Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
  • Ηγουμενίδης Νικόλαος
  • Καλαματιανός Διονύσιος
  • Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
  • Μαμουλάκης Χαράλαμπος
  • Μάρκου Κωνσταντίνος
  • Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  • Μιχαηλίδης Ανδρέας
  • Μουζάλας Ιωάννης
  • Μπάρκας Κωνσταντίνος
  • Παπαδόπουλος Αθανάσιος
  • Πολάκης Παύλος
  • Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
  • Σκουρολιάκος Παναγιώτης
  • Σπίρτζης Χρήστος
  • Τσίπρας Γεώργιος
  • Φάμελλος Σωκράτης
  • Φωτίου Θεανώ
  • Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου