Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ο Δήμος Αιγάλεω στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί την Κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τα θεσμικά όργανα





Έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στον ΔΗΜΟ ΑΙΓΑΛΕΩ, στις 22 Οκτωβρίου 2019 με μόνο θέμα το περιεχόμενο του άρθρου 179  του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και την απόσυρση του.



Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκίκας ενημέρωσε το σώμα σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του τόσο στους δημότες όσο και τους υπαλλήλους των Δήμων εκφράζοντας την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Κάντζος ενημέρωσε το Σώμα ότι είχαν κατατεθεί δύο ψηφίσματα προς συζήτηση, ένα από το συνδυασμό «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ» και ένα από το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Αιγάλεω ζητώντας την τοποθέτηση των παρατάξεων.

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι στηρίζει το ψήφισμα που κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, με μια μικρή προσθήκη, που έγινε αποδεκτή από το Σωματείο.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Γιάννης Τσούνης, στην τοποθέτησή τους συμφώνησαν με την αναγκαιότητα απόσυρσης του εν λόγω άρθρου, καθώς αυτό θα επιφέρει τεράστια προβλήματα και θα έχει άσχημες επιπτώσεις στους δημότες και στους υπαλλήλους των Δήμων, διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού και τάχτηκαν υπέρ του ψηφίσματος του Συλλόγου Εργαζομένων, με την σχετική προσθήκη.


Η παράταξη «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ» απέσυρε το δικό της ψήφισμα, καθώς καλύφθηκε από το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων με την σχετική προσθήκη.


Η παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στήριξε το ψήφισμα, με την σημείωση ότι ως παράταξη στο Δήμο Αιγάλεω θεωρούν ότι το αυτοδιοίκητο στους Δήμους δεν εξασφαλίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου(π.χ. άρθρο 61, του Ν. 3979/2011). Θεωρούν ότι μόνο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την απόσυρση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου μπορεί να βάλει εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική και όχι με το διάλογο με ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ που έχουν στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Πάρθηκε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητά την απόσυρση του άρθρου 179, την άρση κάθε αποκλεισμού και περιορισμού προσλήψεων, την επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου και η αντίθεση σε κάθε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου.


Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω, υπερασπίζεται τον αποκλειστικά Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του.

Ζητάμε από τον Κεντρική Διοίκηση να σεβαστεί το Αυτοδιοίκητο στους Δήμους.

Να στελεχώσει με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό τις Δημοτικές υπηρεσίες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα αλλά και άμεση κατάργηση κάθε απαγόρευσης ή αυστηρού περιορισμού των προσλήψεων σε δημοτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανανέωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως και την αγορά νέων μέσων.

Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 179 του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που δίνει τη δυνατότητα, με ισχνή πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί κατά τη κρίση του, χωρίς αιτιολογημένη έκθεση, να αποφασίζει για τη σύναψη Δημόσιας Σύμβασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού.

Ακόμη και εάν ψηφιστεί το άρθρο 179 και γίνει Νόμος του Κράτους, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω, δεσμεύεται πως δεν θα κάνει χρήση των όσων αυτό προβλέπει προκειμένου να εκχωρηθούν Υπηρεσίες σε ιδιώτες εργολάβους.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί την Κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τα θεσμικά όργανα Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ε.Δ.Α. και Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Για τον Παλμό
Ανδρέας Τασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου