Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Πολίτες σε Δράση: Καταψηφίζουμε την τουλάχιστον άστοχη ανακοίνωση ψήφισμα του Δήμου Χαϊδαρίου για τη δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά





Ενισχύουμε την αλληλεγγύη – Καταψηφίζουμε την τουλάχιστον άστοχη ανακοίνωση ψήφισμα του Δήμου Χαϊδαρίου για τη δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά

Οι σειρήνες πολέμου ηχούν ξανά στη Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο πόλεμος στη Συρία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις γύρω περιοχές αποτέλεσαν και αποτελούν τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας τον Μάιο του 2018 ο πληθυσμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Σε όλον τον κόσμο, 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ένας αριθμός άνευ προηγουμένου, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 25,4 εκατομμύρια πρόσφυγες και ανάμεσά τους πάνω από τα μισά είναι παιδιά. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία έχουν καταγραφεί πολύ πριν ξεκινήσει η Τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία, η οποία θα έχει αναμενόμενα νέο κύμα προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους αυτούς σαν εγκληματίες, σαν αναγκαίο κακό, σαν ένα “πρόβλημα” που χρήζει σκληρής αντιμετώπισης. 
Η προσάρτηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλέον αναρμόδιο υπουργείο, αυτό της Προστασίας του Πολίτη και όχι στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Η εκκένωση καταλήψεων φιλοξενίας προσφύγων, η οποία παρουσιάστηκε ως “καθάρισμα” των Εξαρχείων, καθώς και οι προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες Μόριες και νέες Αμυγδαλέζες, με δημιουργία κλειστών κέντρων-στρατοπέδων όπου οι φιλοξενούμενοι δε θα έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν απ΄ το χώρο, δείχνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Ρόλος των τοπικών κοινωνιών είναι να απαντήσουν σε αυτή την πολιτική ατζέντα, προτάσσοντας την αλληλεγγύη. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου δε δείχνει αντίστοιχη πρόθεση. Αντιθέτως, δημοσίευσε ένα κείμενο το οποίο εν συνεχεία έφερε και στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση, και μάλιστα εκτός ημερησίας διάταξης. Το συγκεκριμένο κείμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, το λιγότερο άστοχο. Ο τίτλος του κειμένου “Όχι στη νέα διόγκωση του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά – Δεν πληρούνται πλέον βασικοί όροι διαβίωσης” δείχνει ανησυχία για τις συνθήκες ζωής των οικογενειών που ζουν εκεί και τις επιπτώσεις που θα φέρει στη ζωή τους η άφιξη 50 επιπλέον ατόμων. Η ανησυχία αυτή δεν αποτυπώνεται πουθενά μέσα στο κείμενο. Αντιθέτως, η δημοτική αρχή προχωράει σε αβάσιμη επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία όπως ακριβώς αναφέρει το κείμενο “θα έχει αναπόφευκτα και σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην τοπική μας κοινωνία”.
Εμείς, οι Πολίτες Σε Δράση, καταψηφίσαμε το εν λόγω κείμενο και ζητήσαμε να δημοσιοποιηθεί ένα νέο κείμενο με μία σειρά θέσεων που ως βασική αρχή έχουν την αλληλεγγύη αλλά και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους πρόσφυγες.
Αρχικά να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, το οποίο στεγάζεται τα τελευταία 3 χρόνια στο Σκαραμαγκά, έχει δυναμική φιλοξενίας 3.500 ατόμων. Οπότε η αύξηση του πληθυσμού από 2.450 σε 2.500 απέχει πολύ από τις συνθήκες υπερπληθυσμού και μη πλήρωσης βασικών όρων διαβίωσης.
Η γκετοποίηση των προσφύγων προφανώς και δεν αποτελεί τρόπο διαχείρισης. Γι αυτό, είναι σημαντικό οι οικογένειες αυτές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του Χαϊδαρίου, να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή και, γιατί όχι, να απασχολούνται σε επιχειρήσεις της πόλης μας. Μία σειρά εκδηλώσεων όπου οι Χαϊδαριώτες θα ενημερωθούν και θα έρθουν σε επαφή με τους φιλοξενούμενους μετανάστες και πρόσφυγες θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η Δημοτική Αρχή εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση του επιβατικού κοινού σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές που περνάνε από το Σκαραμαγκά και χρησιμοποιούνται και από τους ενοίκους του Κέντρου Φιλοξενίας. Αναρωτιόμαστε αν θα είχε τους ίδιους ενδοιασμούς σε περίπτωση που στον ίδιο χώρο άνοιγε ένα Εμπορικό Κέντρο για παράδειγμα. Θα ζήταγε να κλείσει το Εμπορικό Κέντρο, όπως κάνει τώρα για το Κέντρο Φιλοξενίας;
Εμείς θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και ζητάμε:

Να υπάρξει εκτενής αναφορά των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά (συνθήκες καθαριότητας, σίτισης, στέγασης.)

Να υπάρξει ορθή ενημέρωση σε όλους τους πολίτες του Χαϊδαρίου. Αναφορές που δηλώνουν στους πολίτες ότι η παρουσία του Κέντρου Φιλοξενίας και γενικότερα των μεταναστών δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών, στρεβλώνουν την πραγματικότητα και ενέχουν τον κίνδυνο έγερσης ακροδεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής.

Σε περίπτωση που προβλέπεται και που κρίνεται αναγκαίο να αυξηθούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας, κυρίως στον τομέα της υγείας και της καθαριότητας.

Η Κυβέρνηση να διεκδικήσει μια δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη, υιοθετώντας την πρόταση για ένα νέο σύστημα κατανομής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον επιμερισμό της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθεί ένα σχέδιο κατανομής το οποίο να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις προτιμήσεις των αιτούντων για άσυλο. Ιδιαίτερη προσοχή και προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επανένωση οικογενειών.

Να διασφαλίσει ότι κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης του ελληνικού συστήματος ασύλου θα είναι απολύτως συμβατή με τα δικαιώματα των ανθρώπων, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πρακτικές άλλων χωρών(όπως Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία), οι οποίες αρνούνται να συμβάλλουν στη φιλοξενία των ατόμων που αιτούνται άσυλο, είναι ενάντιες στις νομικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους και θα πρέπει να καταδικαστούν. Παρόμοια αντιμετώπιση θα πρέπει να επιδεικνύεται και σε τοπικό επίπεδο, σε περιοχές όπου αρνούνται να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, αφήνοντας τα νησιά αβοήθητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες για τον ουσιαστικό τερματισμό του πολέμου, ώστε να αντιμετωπισθεί στην καρδιά του το προσφυγικό ζήτημα. Απαιτείται επιτέλους η διεθνής κοινότητα να ρίξει βάρος στα αίτια του φαινομένου της μετανάστευσης και να κινηθεί για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης. Μόνο αν όλες οι χώρες κινηθούν σε πολιτικές που στόχο έχουν την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την προστασία των πρώτων υλών θα δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα του προσφυγικού ζητήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σε λίγο καιρό οι πρόσφυγες δε θα μετριούνται σε χιλιάδες αλλά σε εκατομμύρια και δε θα έρχονται μόνο από τη Συρία.


Για τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

Θοδωρής Σπηλιόπουλος Επικεφαλής, Δημοτικός Σύμβουλος
Άλκηστη Βίτσα Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου