ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 2.10 2019 |ΩΡΑ: 19:30 | ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Κυκλοφόρησε ο «ΟΔΗΓΟΣ – Δυτική Αθήνα, Αττική» στον οποίο παρουσιάζονται με εύληπτο και χρήσιμο τρόπο πληροφορίες για τα ιστορικά ίχνη, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, τα πάρκα, τα θέατρα της περιοχής.
Στη σελίδα 4, την οποία κοσμεί το λογότυπο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης/ 17SDGs και στο οπισθόφυλλο, αναφέρεται:
«Με την έκδοση του Οδηγού για τη Δυτική Αθήνα – Αττική θέλουμε να συμβάλουμε στην προβολή και στην προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (AGENDA 2030) και πιο συγκεκριμένα του στόχου 11.4 για την «Ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».
Η έκδοση του Οδηγού είναι του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα» που υλοποιεί ο οργανισμός με την υποστήριξη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος/ ΙΣΝ. https://www.gowestathens.gr/
Ο Οδηγός προσφέρεται δωρεάν σε έντυπη (μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων) και σε ψηφιακή μορφή.
Η Χαρίκλεια Χάρη που έκανε την έρευνα για τη συγγραφή του Οδηγού στην εισαγωγή του που έχει τον τίτλο «Το παλίμψηστο τοπίο της Δυτικής Αθήνας» υπογραμμίζει: «Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του παλίμψηστου της περιοχής και σημαντικού μέρους του σύγχρονου υλικού και άυλου πολιτιστικού μας αποθέματος αποτελεί η Ιερά Οδός που συνέδεε την Αθήνα με τον λατρευτικό χώρο της Ελευσίνας, και που επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια ακολουθεί την ίδια χάραξη, με ορισμένα από τα αρχαία τμήματά της να είναι ακόμα ορατά. Ο ρόλος της ως κυρίαρχου άξονα πρόσβασης στην πόλη από τα δυτικά δημιουργεί κατά μήκος της ένα χώρο-χρονικό συνεχές αφήγημα: Ίχνη από αρχαία ερείπια από θρησκευτικά μνημεία τα οποία σχετίζονταν κυρίως με την Ελευσινιακή πομπή, και από πολυάριθμα νεκροταφεία και ταφικά μνημεία εκατέρωθεν της, βυζαντινοί ναοί, μεταγενέστερα δημόσια κτίρια, προσφυγικοί οικισμοί, πάρκα και βοτανικοί κήποι, βιομηχανικά κτίρια συνιστούν ιστορίας της πόλης.»
Ο Πρόεδρος των ΦτΦ Κώστας Φωτεινάκης, στον πρόλογο του Οδηγού, μεταξύ των άλλων αναφέρει «… Εκτός από τα ιστορικά ίχνη, η Δυτική Αθήνα, Αττική διαθέτει πλούσιο φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία, ακρογιαλιές… Η βιομηχανική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ελευσίνας είναι ένα ακόμα στοιχείο που την κάνει ελκυστική, που μαζί με τα Αισχύλεια και τις πλούσιες πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε η «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Μαζί με την Ελευσίνα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, Αττικής. Αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος, να μας παροτρύνει να «… πάμε Δυτικά της Αθήνας» στο Αιγάλεω, στην Αγία Βαρβάρα, στο Χαϊδάρι, στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα αλλά και στα Βίλια, στα Μέγαρα, στο Πόρτο Γερμενό, στις Ερυθρές….».
«Προφανώς δεν υποτιμούμε τα διάφορα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που καταγράφονται στην περιοχή. Ο στιχουργός Νίκος Γκάτσος και ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις και να θέλουμε να τον ξεχάσουμε μας θυμίζουν τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης». Ωστόσο ως αντίδοτο καταφεύγουμε στον ίδιο το συνθέτη Μάνο Χατζηδάκι και στο στιχουργό Νότη Περγιάλη που μας προτρέπει «να διώξουμε τη λύπη και να πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», αυτό κάνουμε «… πάμε δυτικά της Αθήνας» για να δούμε και να προβάλουμε τις καλές πλευρές της.
Δημιουργικό – Εκτύπωση - Παραγωγή: Εκδόσεις «ΕΜΒΡΥΟ» για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece. Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
ISBN: 978 – 618 – 82830 – 6 - 0
Ο «Οδηγός – Δυτική Αθήνα, Αττική» σε μορφή ebook και για δωρεάν λήψη (download) σε χαμηλή ανάλυση στο σύνδεσμο https://bit.ly/317vDvJ
Ο οδηγός έχει QR Code και θα είναι εύκολα προσβάσιμος από τα κινητά τηλέφωνα.
Η παρουσίαση του Οδηγού θα γίνει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 7:30μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, Καραϊσκάκη 97 και Παύλου Μελά, 124 61.
Σας προσκαλούμε στην Παρουσίαση του Οδηγού https://bit.ly/2k8UiQt
Επικοινωνία –Πληροφορίες:
Mail: naturefriendsgreece@gmail.com
Τηλ. : 215 5257408 - 690 7720897
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου