«Να δώσουμε ένα μήνυμα σαν Επιτροπή Περιβάλλοντος,
ότι αυτό το ζήτημα είναι κορυφαίο στην ατζέντα πολιτικής και ότι πρέπει
να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ελληνική Κυβέρνηση στην κατεύθυνση
αυτή»
Τι είπε η Χαρά Καφαντάρη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος:
Καλή αρχή εύχομαι για όλους και για όλες. Θα πιαστώ καταρχάς απ' αυτό που είπε η κυρία Πρόεδρος: Αναβάθμιση ρόλου της Επιτροπής και ότι πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε στον τομέα αυτό, να προτείνουμε, ούτως ώστε οι απόψεις – πιθανές αποφάσεις, αν και αυτό δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένο με την έννοια ότι επεξεργαζόμαστε εδώ στις ειδικές επιτροπές κάποια νομοσχέδια, αλλά τέλος πάντων να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να υπάρχει μια πίεση γενικότερη, για να γίνονται και αποφάσεις του κοινοβουλίου.
Πάνω σε αυτό τον τομέα και στη λειτουργία της Επιτροπής πρέπει να προβληματιστούμε όλοι. Το λέω, γιατί 7-8 χρόνια συμμετέχω σε αυτή την Επιτροπή, από το 2012, και καλό είναι να μην είναι μόνο μια διαπίστωση, μια επιστημονική ενημέρωση, η οποία πρέπει να υπάρχει φυσικά και είναι κυρίαρχο για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε και συζητάμε και κάποιες γενικότερες διαπιστώσεις, αλλά να καταλήγουμε και κάπου και με κάποιο τρόπο να προωθούνται και στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να γίνονται και αποφάσεις του κοινοβουλίου.
Θεωρώ, λοιπόν, και βάσει όσων ακούσαμε από τους προηγούμενους συναδέλφους, ότι το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα είναι το θέμα τις κλιματικής αλλαγής και αυτοί οι οποίοι ήταν αρνητές ή είχαν κάποιους ενδοιασμούς, δεν μπορούν πλέον, παρά να μην αναγνωρίζουν, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες – και έρχομαι εδώ και στο ρόλο των Η.Π.Α., μάλλον του Προέδρου του κ. Τράμπ, που ακόμα προβληματίζεται, αλλά ίσως για άλλους λόγους –, ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, δεν είναι fake news και πραγματικά κάνει αισθητή την παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι ένας τρόπος με τον οποίο κάνει σαφή την παρουσία της. Άρα, λοιπόν, επειδή στη συνεδρίαση μας σήμερα, την προγραμματική, όπου πρέπει να καταστρώσουμε ένα σχέδιο συνεδριάσεων κ.λπ., είναι επίκαιρο το θέμα του Αμαζονίου και γενικότερα αυτής της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που συμβαίνει – που υπάρχουν πολιτικές και λόγοι συγκεκριμένοι βέβαια, αλλά η κλιματική αλλαγή επιτείνει πράγματα –, πραγματικά πιστεύω ότι είναι κυρίαρχο το θέμα των δασικών πυρκαγιών, της εθνικής στρατηγικής για τα δάση και υπάρχει νομοθέτηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η πολιτική πρόληψης πυρκαγιών, η πολιτική προστασία, τα εργαλεία τα οποία υπάρχουν στην πολιτεία. Γιατί δεν αρχίζουμε από το μηδέν, το κράτος η πολιτεία έχει μια συνέχεια, έχει ψηφίσει κάποιους νομούς.
Πρέπει να δούμε πώς υλοποιούνται συγκεκριμένοι νόμοι και για το κομμάτι πρόληψης πυρκαγιών είναι εξασφαλισμένη χρηματοδοτικά, υπάρχει σχεδιασμός και προχωρούν συγκεκριμένες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες. Το θέμα της πολιτικής προστασίας, το οποίο συνδέεται πάρα πολύ με τις πυρκαγιές και άλλωστε είναι και μια βούληση της νυν κυβέρνησης, το είπε και ο Πρωθυπουργός ότι θα δούμε το μοντέλο της πολιτικής προστασίας μετά τη λήξη της αντιπυρικής. Θα ήθελα να πω εδώ, σαν παρένθεση, ό,τι υπήρχε και σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε τεθεί σε διαβούλευση, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει κοινοβούλιο γιατί μας πήραν οι εκλογικές εξελίξεις. Άρα, λοιπόν, το θέμα αυτό πρέπει να το δούμε και νομίζω ότι είναι από τα πρώτα.
Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω και την πορεία των δασικών χαρτών, της εξέλιξης των δασικών χαρτών, που έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 45% με 48% σε όλη τη χώρα. Πιστεύω, ότι αυτό θα πρέπει να είναι από τα πρώτα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε. Από εκεί και πέρα, θα συμφωνήσω για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και θα ήθελα να πω ότι προκαταρκτικά είναι (της Ελλάδας) το τρίτο σε αξιολόγηση σε επίπεδο Ε.Ε. Αυτό που έχει κατατεθεί, σαν προσχέδιο, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί.
Θα συμφωνήσω με το συνάδελφο που ακούσαμε πριν, για τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις και το εθνικό σύστημα σταθμών μέτρησης σε πανελλαδικό επίπεδο, να το συζητήσουμε σε μια συνεδρίαση και να δούμε πώς προχωρεί.
Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω – έχω στείλει και γραπτώς κάποιες προτάσεις – ότι πρέπει να μας απασχολήσει το πώς θα λειτουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιθεώρηση περιβάλλοντος και πώς θα αντιμετωπίζεται και το περιβαλλοντικό έγκλημα. Δηλαδή, στο καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, που βλέπουμε κατάργηση της αυτοτέλειας του σώματος επιθεωρητών και ένταξη σε μια διεύθυνση του Υπουργείου, πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν;
Υπάρχει ένα άλλο σοβαρό θέμα: Το εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη, και πώς υλοποιούνται τα περιφερειακά σχέδια ανά περιφέρεια. Μπορεί να γίνει μια συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η διαχείριση απορριμμάτων και έχει να κάνει και με την ανακύκλωση, όπως ξέρουμε. Υπάρχει εθνικό σχέδιο, περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης και πρέπει να δούμε πώς προχωρεί και να το δούμε και αυτό σε μια συνεδρίαση, δηλαδή, να δούμε τι κάνουν οι περιφέρειες σε αυτό. Εδώ, όμως, θα ήθελα να προσθέσω και ένα θέμα, το οποίο χρονίζει στη χώρα μας, το θέμα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, που καλό είναι να το συζητήσουμε και με φορείς, με ειδικούς, το Υπουργείο, να είναι αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης, γιατί νομίζω, στον τομέα αυτό, μάλλον καθυστερούμε.
Έρχομαι τώρα στην παράμετρο κλιματική αλλαγή και τουρισμός, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και εδώ έχει να κάνει και με την διάβρωση ακτών και την κλιματική αλλαγή, τις επιβαρύνσεις που φέρνει ο τουρισμός όπως είναι, σε σχέση με τις επιδράσεις που υπάρχουν στην ποιότητα ζωής κ.λπ. και πώς επηρεάζει και η κλιματική αλλαγή ειδικά τις παράκτιες περιοχές κ.λπ., μαζί με τον τουρισμό και όλα, ό,τι συνεπάγεται.
Θα ήθελα, να αναφερθώ και σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο συζήτησε η προηγούμενη επιτροπή την προηγούμενη τετραετία, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Έγινε μια επιτροπή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά δεν κατέληξε ακόμα, πρέπει να το δούμε: τα ζητήματα των γεωτόπων και την ανάγκη προστασίας τους. Υπάρχει κάποιο πόρισμα, αλλά δεν έχει προχωρήσει περισσότερο. Νομίζω, ότι πρέπει να το ξαναδούμε αυτό, γιατί η γεωλογική κληρονομιά είναι εξίσου σημαντική και με την πολιτιστική μας.
Επίσης, ένα άλλο θέμα, αφορά στα φαινόμενα θερμικής νησίδας στις αστικές περιοχές και η αντιμετώπισή τους. Πιστεύω, ότι μπορεί να είναι αντικείμενο μιας συζήτησης της Επιτροπής μας.
Επίσης, τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από γεωργικές, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μιας και ο στόχος μας βέβαια είναι η μείωση, το μάξιμουμ, στα αέρια του θερμοκηπίου.
Επίσης, ένας σχεδιασμός και αντιμετώπιση των φαινομένων ερημοποίησης στην ελληνική επικράτεια, κάτι το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του και καλό είναι, αν θέλετε, να το συζητήσουμε.
Έχω και κάποιες άλλες προτάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα νερά. Αναφέρθηκαν από τους προηγούμενους συναδέλφους κάποια και δεν θα ήθελα να τα πω, έχω στείλει γραπτώς και για το νερό και για τη γεωργία και τη ναυτιλία.
Κλείνοντας, συμβολικά εγώ θα πρότεινα, αυτό με το οποίο ξεκίνησα, δηλαδή, ένα ψήφισμα, μια απόφαση. Θεσμικά, μπορεί να μη προβλέπεται, με την έννοια πλειοψηφίας, μειοψηφίας κ.λπ., έτσι όπως λειτουργεί η Επιτροπή μας, αλλά έχει ένα συγκεκριμένο συμβολισμό.
Πιστεύω, ότι σήμερα πρέπει να τοποθετηθούμε ως ευαισθητοποιημένοι για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, σε σχέση με αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή που γίνεται και στον Αμαζόνιο και να ζητήσουμε να παρθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Να ζητήσουμε, η Ελληνική Κυβέρνηση δηλαδή, σε όλους τους θεσμούς, Ευρώπη, παγκόσμια κλπ., να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα αυτό, το οποίο, απασχολεί όλους. Να πάρει, δηλαδή, διπλωματικές πρωτοβουλίες και σε επίπεδο Ε.Ε. και ο αρμόδιος Υπουργός με τους υπουργούς περιβάλλοντος της Ε.Ε. Να συστοιχιθεί στην πρωτοβουλία του Μακρόν της Γαλλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και για τις εμπορικές συμφωνίες, συγκεκριμένα της Ε.Ε. και άλλων χωρών.
Πρέπει, δηλαδή, να δώσουμε ένα μήνυμα σαν Επιτροπή Περιβάλλοντος, ότι αυτό το ζήτημα είναι κορυφαίο στην ατζέντα πολιτικής και ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ελληνική Κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή. Ευχαριστώ.
https://www.youtube.com/watch?v=VjqyCx-v4a4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου