Σε Κόρινθο, Αττική και Εύβοια
Με ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα ενημερώνει για τρία ξεχωριστά περιστατικά πνιγμών λουομένων, τα οποία σημειώθηκαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σε Κόρινθο, Αττική και Εύβοια.
Συγκεκριμένα, χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, το μεσημέρι από τη θαλάσσια περιοχή Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, 52χρονος αλλοδαπός. Ο άτυχος άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Α' Λιμενικό Τμήμα Αγίων Θεοδώρων του Λιμεναρχείου Κορίνθου, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, το μεσημέρι, από τη θαλάσσια περιοχή “ΚΑΛΑΜΙΑ” Νέας Αρτάκης στην Εύβοια ένας 79χρονος. Ο ηλικιωμένος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, το απόγευμα από τη θαλάσσια περιοχή Μαραθώνα Αττικής, 83χρονη.
Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Στοιχεία - σοκ: Πάνω από 150 οι πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες φέτος!
294 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πνιγμό το 2018 - Στην εκπαίδευση των παιδιών επενδύει το Λιμενικό
Πάνω από 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 15 Αυγούστου σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Οι βεβαιωμένοι πνιγμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 98, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, από 1/7/18 έως 31/12/18, ανέρχονται σε 196. Συνολικά για το 2018, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις θαλασσιές περιοχές της Ελλάδας, 294 πολίτες, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα.
«Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως τους κανόνες της»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός, αναφορικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το κεντρικό μήνυμα είναι: «Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως απόλυτα τους κανόνες της, έτσι ώστε να κολυμπάμε με ασφάλεια».
- Προσοχή στη θάλασσα: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς Στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat.
Στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Με βάση δεδομένα του 2016 υπολογίζεται πως στην χώρα μας έχασαν την ζωή τους σχεδόν 2,5 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους, ελαφρώς χειρότερα από το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ και σαφώς χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,1 νεκροί.
Άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ μικρότερη συχνότητα πνιγμών σε σχέση με την Ελλάδα. Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα ισοβάθμησαν στην καλύτερη θέση με 0,4 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ισπανία το ποσοστό ήταν 0,8, καθαρά κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Μακράν οι μεγαλύτερες συχνότητες θανάτου λόγω πνιγμού καταγράφηκαν στην Λιθουανία και την Λετονία, όπου έχασαν την ζωή τους 6,5 και 6,1 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα. Ακολουθούν η Ρουμανία (3,2) και η Εσθονία (3,1), που σημαίνει ότι αριθμητικά η Βαλτική Θάλασσα είναι η πιο επικίνδυνη.
Σημειώνεται πως σε όλες της χώρες πλην του Λουξεμβούργου οι πνιγμοί των ανδρών είναι παρασάγγας περισσότεροι από των γυναικών. Τα στατιστικά καλύπτουν θανάτους που έλαβαν χώρα μετά από κατάδυση σε θάλασσα, πισίνα, ποτάμι ή λίμνη ή πτώση σε μπανιέρα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια.
- Η αναλογία αντρών/ γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1.
- Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.
- Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά.
- Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.
- Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών.
- Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.
Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Για παράδειγμα:
Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη.Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρούσει σε κάποιο λουόμενο.
Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου