Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σήμερα, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Καλοκαιρινή Ενημέρωση».
Σχετικά με τις αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση η Χ. Καφαντάρη ανέφερε: «Σαν έτοιμη από καιρό η ΝΔ αρχίζει το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, των δημοκρατικών και εργατικών κατακτήσεων. Βγαίνοντας από τα μνημόνια τον Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να υλοποιεί μια σειρά μέτρων που αφορούν τους εργαζόμενους, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση ΝΔ τώρα δεν νομοθετεί για τους εργαζόμενους, για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά πιθανόν να εξαργυρώνει και κάποια «συμβόλαια», «γραμμάτια» να το πω σωστά. Νομοθετεί για τον ΣΕΒ γιατί αυτό το θέμα των απολύσεων ήταν αίτημα του ΣΕΒ. Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε και το θέμα των εργολαβικών εργαζόμενων που μέσα στις ρυθμίσεις τις οποίες κάναμε από το Σεπτέμβρη και μετά υπήρχε η κοινή ευθύνη εργολάβου – επιχείρησης. Αυτό τώρα η Κυβέρνηση το καταργεί. Βλέπουμε πραγματικά υπέρ ποίων εργάζεται η συγκεκριμένη Κυβέρνηση και αυτό ο κόσμος αρχίζει να το καταλαβαίνει. Είχαμε 10% μείωση της ανεργίας μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ τον Ιούλιο είχαμε 14000 περίπου απολύσεις και μια σειρά εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Φαίνεται πάρα πολύ καλά για ποιον δουλεύει αυτή η Κυβέρνηση. Άλλωστε, ο ΣΕΒ είναι γνωστό ότι έχει προσφύγει και για τον κατώτερο μισθό που εμείς φέραμε, τα 650 – αρχή ανόδου του κατώτερου μισθού, και επίσης μέσα στην Κυβέρνηση υπάρχει και ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ. Άρα, τα πράγματα είναι σαφή. Μιλάμε για ανθρώπους, για εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είναι χαρτοπετσέτες να τους αλλάζουμε. Η διασφάλιση των εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων είναι όφελος και για την επιχείρηση διότι οι θέσεις εργασίας, οι διασφαλισμένες με όρους, με κανόνες, με συλλογικές συμβάσεις βοηθούν και την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Πέρα από τα εργατικά ζητήματα όπου βλέπουμε τα πρώτα δείγματα με αυτές τις δύο τροπολογίες που θίγουν εργαζόμενους, έχουμε και άλλα θέματα, όπως αυτό της καταστολής δημοκρατικών ελευθεριών. Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου δεν είναι θέμα τόσο ενδιαφέρον για πάταξη διαφόρων κακών περιστατικών κλπ. γιατί άλλωστε υπήρχε και νόμος συγκεκριμένος για τις κακουργηματικές πράξεις. Είναι ακριβώς η επιβολή αυτού του αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο δυστυχώς προβλέπω ότι κάθε μέρα θα το συναντάμε από εδώ και πέρα. Με τον νόμο Διαμαντοπούλου που ίσχυε από το 2011 μέχρι το 2015, που δεν υπήρχε ουσιαστικά άσυλο, είδαμε ότι δεν άλλαξε κάτι μέσα στα πανεπιστήμια. Από την πλευρά της ΝΔ και από ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης υπάρχει εδώ και καιρό μία προσπάθεια δυσφήμισης και απαξίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου, τη στιγμή που τα Πανεπιστήμιά μας είναι από τα καλύτερα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και αυτό φαίνεται από τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Γίνεται αυτή η συνειδητή προσπάθεια και φέρνουν το θέμα του ασύλου ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ο νόμος Γαβρόγλου του 2016-2017, στο πλαίσιο του οποίου ρυθμίζεται το θέμα των κακουργηματικών πράξεων. Ο στόχος λοιπόν είναι άλλος: η δυσφήμηση του Πανεπιστημίου, η απαξίωσή του, η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» τη στιγμή που οι ίδιοι οι ατυνομικοί στη διαβούλευση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή είπαν μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο μέσα στο Πανεπιστήμιο, να είναι συνέχεια εκεί. Τέλος, ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η έρευνα που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ελληνικό Πανεπιστήμιο και τώρα μεταφέρεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, γίνεται δηλαδή προσπάθεια από την Κυβέρνηση ΝΔ αποσύνδεσης της έρευνας από το Πανεπιστήμιο».
https://youtu.be/i3oLHUrrdXE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου