Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Σκεφτόμαστε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά…Δημιουργούμε και Πράττουμε Ελληνικά



Οι Μύθοι


Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι κρίσιμων Επιλογών και οραματικών συγκλήσεων, οι οποίες μπορεί να είναι και ο ακροτελεύτιος επίλογος της Δημοκρατίας και της Αρμονίας του Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι επιλογές μας πρέπει να είναι σύγχρονες, άμεσες και αληθινές. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβλητικότητας και διφορούμενων ερμηνειών. Η οποιαδήποτε Αντιμνημονιακή φωνή, μπορεί να καιροσκοπήσει και να λάβει την ψήφο των αγανακτισμένων πολιτών προσωρινά, αλλά δεν θα είναι ειλικρινής εφόσον δεν πληροί (συνεκτιμά, προσδιορίζει, αναφέρετε) τις κάτωθι προϋποθέσεις:

- Ιδεολογική Αναφορά και Όραμα στο διηνεκές.
- Πολιτική Πλατφόρμα – Πλαίσιο Δράσης
- Μέτρα Εξόδου από την κρίση και πολιτικές Δημιουργίας

Πέραν τούτου δίνει και άλλοθι στον δικομματισμό και τα παράγωγα του να θέτουν ενοχικά ερωτήματα και εκβιαστικές αποστροφές. 
Τα διλήμματα 
α. Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο, 
β. Ευρώπη ή Χάος, 
γ. Δραχμή ή Ευρώ, 
δ. Χρεοκοπία ή όχι και ε. Αριστερά ή Δεξιά είναι τα σύγχρονα ψευτοδιλήμματα. Και εξηγούμε, γιατί. 


Αριστερά ή Δεξιά

Η σύγκρουση Αριστεράς-Δεξιάς διαχρονικά είχε περιεχόμενο. Θεωρητικά οι αριστερές δυνάμεις πιστεύουν ότι τα μέσα παραγωγής πρέπει να ανήκουν στο κράτος, ενώ οι δεξιές δυνάμεις πιστεύουν ότι ο ιδιώτης πρέπει να έχει το πάνω χέρι. Όμως στις σημερινές συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, ένα τέτοιο δίλημμα δεν έχει νόημα (αρχικά). 
Αφού το ελληνικό κράτος έχει απεμπολήσει αυτό το δικαίωμα με τα μνημόνια 1 και 2 αλλά και άλλες συνθήκες (Μααστριχτ, Λισαβώνα, Σένγκεν, Δουβλίνο κ.α.) και το χειρότερο χωρίς να έχει λάβει ισχυρά “ισοδύναμα” (προστασία συνόρων, ισότιμη πρόσβαση στο τραπεζικό κεφάλαιο και τον δανεισμό κλπ).

Επομένως τα μέσα παραγωγής αλλά και διαχείρισης δεν ανήκουν στο κράτος, ενώ ο ιδιώτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον δικό του πλούτο, ούτε μπορεί να συντονίσει τα δικά του μέσα παραγωγής γιατί απλούστατα αυτά συμπιέζονται από το πολυεθνικό κεφάλαιο, την διαφθορά και την γραφειοκρατία.

Η απάντηση στα ψευτοδιλήμματα πρέπει να εμπεριέχει δυναμικές ανατροπές και συγκεκριμένες διαδρομές.

α. Να αποκαταστήσουμε πρώτα την νομιμότητα (οπότε και ξανανοίγει ο δρόμος ιδεολογικών αντιπαραθέσεων Αριστεράς-Δεξιάς)

β. Να διαμορφώσουμε ένα “ενδιάμεσο” δρόμο που θα στέκεται ανάμεσα στα πραγματικά διλήμματα:
Παγκοσμιοποίηση ή Ευτοπία
Ανταγωνισμός ή Συνεργατισμός
Πλούτος ή Γνώση
Ποσότητα ή Ποιότητα
Παραγωγικότητα ή Δημιουργία
Χρήμα ή Ηθική
Εντατικοποίηση ή Χαρά της ζωής

Ο ενδιάμεσος δρόμος θα στηρίζετε στα δεύτερα ιδανικά και όχι στα πρώτα που αποτελούν μορφώματα του καπιταλιστικού ευτελισμού.

γ. Πρέπει η πολιτική, ο πολιτισμός και η χαρά της ζωής, να επανέλθουν στις ρίζες τους. Χρειάζεται ένα νέο μορφωτικό τοπίο και να ξαναγεννηθεί η ανάγκη της πολιτικής ως πρόβλεψης.

‘Σκεφτόμαστε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά…Δημιουργούμε και Πράττουμε Ελληνικά’

Γεώργιος Τιμολέοντος Παλαιολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης και Επιχειρηματικότητας
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου