Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα : Οι ηλικιωμένοι του σήμερα υπήρξαν το εργατικό δυναμικό του χθες, υπήρξαν το οξυγόνο της οικονομίας

Γράφει η Λυδία Ιωαννίδη-Μουζάκα, υποψήφια Ευρωβουλευτής με την 'Ενωση Κεντρώων στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου 2019.


Η τρίτη ηλικία στις μέρες μας αντιμετωπίζει πλειάδα προβλημάτων τα οποία καλείται να επιλύσει σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να νοιώθουν έντονα την ανασφάλεια, απογοήτευση και την εγκατάλειψη σ’ ένα Κράτος που δεν λειτουργεί ως Κράτος Πρόνοιας και Δικαίου, αλλά τους περιθωριοποιεί και τους απομονώνει.

Οι ηλικιωμένοι του σήμερα υπήρξαν το εργατικό δυναμικό του χθες, υπήρξαν το οξυγόνο της οικονομίας. Το πέρασμα τους επομένως σε μια ηλικία λιγότερο παραγωγική, δεν επιτρέπει την παραγνώριση της αξίας τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Το Κράτος οφείλει να διασφαλίσει τη σύνταξη των ηλικιωμένων, παρέχοντας τους ένα ικανό ποσό προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωσή τους και όχι απλώς η επιβίωση. Η παρεχόμενη από Κράτος κοινωνική Πρόνοια θα πρέπει να είναι επαρκής ώστε να καλύπτει τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, την εύκολη πρόσβαση τους στα Δημόσια Νοσοκομεία καθώς και να επιτρέπει την πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων για ασθένειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η Δημόσια Υγεία γενικότερα, θα πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική για όλους τους Έλληνες, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Προκειμένου να επετεύχθη αυτό θα πρέπει να γίνει απορρόφηση των προγραμματισμένων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διατίθενται για τον σκοπό αυτό και στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας γενικότερα. Ειδικότερα δε για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία, όπως είναι τα μεταβολικά νοσήματα, συχνότερα των οποίων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι ζωτικής σημασίας για την τρίτη ηλικία για την υγεία και την ευεξία του ατόμου, οι διατροφικές του συνήθειες.

Είναι παραλλήλως βιοτική ανάγκη να χορηγούνται απρόσκοπτα τα αναγκαία φάρμακα για την Ιατρική Περίθαλψη των ηλικιωμένων. Οι ηλικιωμένοι είναι διαχρονικά η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα σε θέματα υγείας κι είναι εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο την ύπαρξη ενός άρτιου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για να λειτουργεί ομαλά συνεπώς το Ελληνικό Ιατρικό Σύστημα θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τα Κέντρα Υγείας και ιδίως τις Ιατρικές Μονάδες των Δημόσιων Νοσοκομείων, ξεκινώντας με την καταγραφή των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές τους.

Αφού μου δίνεται η δυνατότητα, να εκθέσω τις απόψεις μου επάνω στον Τομέα της Υγείας με αυτή μου τη δημοσίευση, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα θέμα που άπτεται της ειδικότητας μου. Ως Μαστολόγος–Χειρούργος–Ογκολόγος, επιτρέψτε μου να αναφέρω πως στις μέρες μας ο καρκίνος «καλπάζει» εξαιτίας της άγνοιας, της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού από τους Κρατικούς Φορείς, καθώς και της καθυστέρησης στην πρόσβαση στον ιατρό στα Κρατικά Νοσοκομεία. Έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση, οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη μείωση των θανάτων από καρκίνο και την αύξηση της επιβίωσης. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, το Κράτος οφείλει να οργανώνει Ενημερωτικές Ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, ώστε άντρες και γυναίκες να αφυπνιστούν και να δράσουν ανάλογα.

Χρειαζόμαστε ένα Κράτος μέριμνας που θα σέβεται τον πολίτη σε όλες τις ηλικίες και τις εκφάνσεις του ανθρώπου. Υπάρχουν δυστυχώς ηλικιωμένοι που λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν δύνανται να έχουν πρόσβαση σε κάποιο Ιδιωτικό Κέντρο περίθαλψης, όταν δεν έχουν τη συνδρομή κάποιου οικογενειακού προσώπου για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Είναι βαρύνουσας σημασίας λοιπόν η ίδρυση Δημόσιων Γηροκομείων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος που θα μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες παροχές στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι εξίσου σπουδαίας σημασίας είναι η ψυχολογική υγεία των ηλικιωμένων. Πολλοί ηλικιωμένοι δυστυχώς, μετά τη συνταξιοδότηση τους εγκαταλείπουν την κοινωνική τους ζωή και περιορίζονται στο σπίτι τους είτε γιατί έχουν χάσει τα ενδιαφέροντά τους, είτε γιατί οικονομικά τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις επιλογές τους. Και εδώ θα πρέπει να υπάρχει Κρατική Πρόνοια, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει την -ελεύθερη- πρόσβαση των ηλικιωμένων σε ποικίλες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, όπως είναι οι θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, μουσικές και εθελοντικές εκδηλώσεις, δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής γεμάτο με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που ως αποτέλεσμα θα έχουν την ψυχική τους ευεξία. Θα ήθελα να προσθέσω πως μια εξίσου σημαντική πρόβλεψη είναι η κατάργηση του κομίστρου στα μέσα μαζικής μετακίνησης για τη μεταφορά των ηλικιωμένων και η αντικατάσταση του με την ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από αυτούς, μέσω παροχής ηλεκτρονικής κάρτας που θα προσφέρεται δωρεάν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, τον κ. Βασίλη Λεβέντη είμαι πεπεισμένη πως θα υλοποιηθούν οι σκέψεις μου και οι στόχοι μου. Στις επικείμενες εκλογές έχω την τιμή να είμαι Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων και με τη στήριξή σας θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου μπορέσω να υπερασπιστώ τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της Ελληνικής Κοινωνίας, να προάγω ένα σύστημα Υγείας που θα βασίζεται στην πρόληψη και μαζί να καταφέρουμε να αναδιαρθρώσουμε τις δομές για μια Ελλάδα ισότιμη για όλους, για μια Ελλάδα με παροχές και ποιότητα ζωής. Γιατί όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ελπίδα!


‘Ονομα – Name : ΛΥΔΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΜΟΥΖΑΚΑ / LYDIA IOANNIDOU-MOUZAKA

Επάγγελμα – Profession : Χειρούργος, Γυναικολόγος, Μαστολόγος, Ογκολόγος / Surgeon, Gynecologist, Mastologist, Oncologist
E-mail : l.mouzaka@enosi-kentroon.gr
Προφίλ – Profile : https://www.facebook.com/lydia.mouzaka
ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Χειρούργος–Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα μαστού.
Εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού
Δ/ντης Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας



antidiaploki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου