Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Χρήστος Νάστας: ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

      




  • Έχουν πρόγραμμα και μπορούν να το υλοποιήσουν


Περιστέρι, μία πόλη που αρχίζει από τον Κηφισό και καταλήγει στις παρυφές του Ποικίλου Όρους.
Μία πόλη που στο αστικό τοπίο παρεμβάλλονται βιοτεχνικές ζώνες ανάμεσα σε μικρές γειτονιές που στήθηκαν εκτός ρυμοτομικού σχεδίου την δεκαετία του ’60.

Μία πόλη ξεχασμένων γειτονιών που οι κάτοικοί τους ονόμασαν Ανθούπολη, Κηπούπολη, Χρυσούπολη, Νέα Ζωή γιατί αυτό ονειρεύτηκαν χτίζοντας τούβλο-τούβλο το χώρο που θα στεγάσει τη φαμίλια τους.

Προσδοκία τους ότι τα μεγάλα λόγια των δημοτικών αρχόντων κάποια μέρα θα γίνουν πράξη και τα παιδιά τους, ανάμεσά τους και παιδιά, αδέλφια, συγγενείς με Αναπηρία θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς , να μετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα, να έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Δήμου.


  • Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς ότι μία «Σύγχρονη Πόλη» 140.000 κατοίκων με άνω των 60 πολιτιστικών, εξωραϊστικών, αθλητικών σωματείων γιατί διαθέτει μόνο μία Αστική Εταιρεία Προστασίας ΑμεΑ, την «Ελπίδα», με γραφεία διοίκησης στην οδό Μ. Αλεξάνδρου αλλά και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας 50 περίπου ενηλίκων ( παιδιών) με Νοητική Υστέρηση στην Αφαία του Σχιστού Σκαραμαγκά και όχι σε ένα δημοτικό κτήριο της πόλης του ;


Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς το μέλλον του 2,5 % των συμπολιτών μας με Αναπηρία, που έχουν τα ίδια δικαιώματα και αναζητούν ευκαιρίες για συμμετοχή στην Κοινωνική Ζωή της Πόλης τους ;
Μήπως μπορούμε να δούμε που σταματούν οι ειδικές πλακοστρώσεις  για τους τυφλούς Συμπολίτες μας ;


  • Μια ματιά στην Πλατεία Αγ. Αντωνίου, σ’ αυτόν τον πολυκόμβο του ΜΕΤΡΟ αρκεί για να αντιληφθούμε ότι χωρίς  Ηχητική Σήμανση η ζωή ενός τυφλού χωρίς συνοδό σταματά εκεί !


Υπάρχει λύση ; Υπάρχει θέληση ; Ναι Υπάρχει και δεν είναι άλλη από το Ενωτικό Εγχείρημα δραστήριων Πολιτών της Πόλης μας, με διαφορετικές αφετηρίες που βλέπουν πίσω από τα ΦΩΤΑ.
Η Δημοτική Κίνηση « Ανοιχτοί Ορίζοντες » με επικεφαλής το Θανάση Καποτά, οραματίζεται μία Πόλη που ο πολιτισμός της καθημερινότητας θα άρει τα αδιέξοδα.

Οραματίζονται μία « Έξυπνη Πόλη», μία Πόλη με προσβάσιμες Δημοτικές Υπηρεσίες, μία Πόλη που στην ιστοσελίδα της μπορεί να ανατρέξει οποιοσδήποτε πολίτης με αναπηρία, που μπορεί να κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή κάθε έγγραφο που διευκολύνει τη ζωή του.

Όπου μπορεί να έχει ενημέρωση για τις διαδρομές πλήρους προσβασιμότητας μέσα στο Δήμο του, με αναφορές στα εμπόδια και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπου θα βρίσκει θέσεις parking για ΑμεΑ έξω από το Κοινωνικό Ιατρείο, το Δημαρχείο της Πόλης, το Πολιτιστικό Κέντρο, το χώρο του Άλσους.

Όπου θα έχει Κέντρο Κοινότητας στο Δήμο και διευρυμένη Κοινωνική Πολιτική, που θα νοιάζεται για την καθημερινότητά του.

Μια Πόλη, όπου στις παιδικές χαρές θα υπάρχουν παιχνίδια προσβάσιμα για ΑμεΑ, με ασφαλή λειτουργία και πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια σε όλες τις γειτονιές με Ενδοδημοτική Συγκοινωνία, με Κέντρο Δημιουργικής Ημερήσιας Φροντίδας για τα 200 παιδιά με Νοητική Αναπηρία, τα 90 ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα, μία ανάσα για την οικογένειά τους που έχουν δικαίωμα να επισκεφθούν ένα γιατρό χωρίς αγωνία για το παιδί που αφήνουν στο σπίτι, για να απολαύσουν ένα καφέ, μία θεατρική παράσταση, για να λείψουν λίγες ώρες, για μία ανάσα ζωής ….. για τα Αυτονόητα.

Χρήστος Νάστας
Ειδικός Σύμβουλος Αναπηρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου