Η φετινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, αποκτάει επιτέλους και διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά. Αυτή η ημέρα ούτως ή άλλως ήταν πάντοτε υπόθεση του εργατικού κινήματος, μιας και από αυτό προέκυψε αυτή η "επέτειος" στις αρχές του 20ού αιώνα. Μόνο "επετειακή" όμως δεν είναι!
Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε ο "δείκτης ισότητας των φύλων" που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών - μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2 και πρώτη στην ανισότητα είναι η Ελλάδα με 50, δηλαδή με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα και αποφάσεις που πλήττουν με ιδιαίτερο τρόπο τη θέση της γυναίκας. Την οδηγούν στην ανεργία και την ελαστική εργασία, επιδιώκουν να καταργήσουν την άδεια μητρότητας, ενώ μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει η γυναίκα πιο συχνά γίνεται θύμα σεξιστικών επιθέσεων και εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Τραμπ και του Μπολσονάρο επιτίθενται με χυδαίο και σεξιστικό τρόπο στις γυναίκες. Μέσα στο κλίμα της αυξημένης βίας, απότοκο της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, γυναίκες κακοποιούνται και δολοφονούνται, όπως για παράδειγμα η στυγερή δολοφονία της Ελένης στη Ρόδο.
Η εκμετάλλευση της γυναίκας ως εργαζόμενης γίνεται ακόμα πιο αφόρητη λόγω της ιδιαίτερης καταπίεσης που δέχεται στον καπιταλισμό, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το μεγάλο βάρος της απλήρωτης εργασίας για τη φροντίδα των παιδιών, του νοικοκυριού κλπ. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, και πέρα από την ανισότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, επιβαρύνονται πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι.
Σε αυτή την εικόνα προστίθενται πάνω στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της υγείας και της παιδείας με την επέλαση των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας.
Όλοι εμείς που παλεύουμε για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, προσθέτουμε στην ατζέντα των κινητοποιήσεών μας την 8 του Μάρτη.
Γυναίκες και άντρες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαζί εκείνη την ημέρα ξεσηκωνόμαστε ζητώντας να τα πάρουμε όλα πίσω και επιτέλους να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο.
Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καλεί στις 8 Μάρτη στην απεργιακή συγκέντρωση στις 2 μ.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλες τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις που θα γίνουν εκείνη την ημέρα ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα που τις αναγεννά, τις αξιοποιεί και τις βαθαίνει.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «ΔΕ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ»
Θα μιλήσουν:
Θάνια Βέζου, Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
Λίλιαν Μπουρίτη, ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ
Συντονίζει η Ελένη Βαφειάδου
Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19:30
πολιτικό – πολιτιστικό στέκι [Ακροπόλεως 18 & Ιάσονος]
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
leftmove.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου