Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού ένα ακόμη σημαντικό βήμα υπέρ του κόσμου της εργασίας»




Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, ήταν μία ακόμη σημαντική θετική εξέλιξη για τον κόσμο της εργασίας, η πρώτη  αύξηση μισθών που συμβαίνει στη χώρα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Θυμίζουμε ότι η τελευταία αύξηση μισθών συνέβη το μακρινό 2009, ενώ το 2012, επί «συγκυβέρνησης Παπαδήμου», ΝΔ-Πασόκ-Λάος είχαν ψηφίσει χέρι-χέρι την εν μία νυκτί μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και 32% για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών).

Με τα νέα δεδομένα, όλοι οι εργαζόμενοι που σήμερα αμείβονται  με τον κατώτατο μισθό, από 01/02/2019, σε λίγες ημέρες δηλαδή, θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται από τα 586 στα 650 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά, στο σύνολό του, 880.000 εργαζόμενους (600.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και 280.000 που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ που επίσης θα αυξηθεί από τα 360 στα 400 ευρώ).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού - δηλαδή του βασικού μισθού που λάμβαναν οι εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών – που είχε «θεσμοθετηθεί» επί «συγκυβέρνησης Παπαδήμου» το 2012, πράγμα που σημαίνει ότι και αυτοί οι εργαζόμενοι από 01/02/2019, θα αμείβονται πια με 650 ευρώ έναντι των 510 που ισχύουν μέχρι σήμερα, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 27%.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει θετικά και ακόμη 23 επιδόματα που δίδονται στους πολίτες μέσω του ΟΑΕΔ – χαρακτηριστικό παράδειγμα το επίδομα μητρότητας που διαμορφώνεται πια στα 650 ευρώ – ενώ αυξήσεις στον μισθό τους θα δουν και οι πολίτες που έχουν θεμελιώσει «τριετίες» (π.χ. με 3 «τριετίες» θεμελιωμένες ο μισθός ανεβαίνει από τα 761 στα 845 ευρώ, ενώ ο μισθός του εργαζόμενου με 2 «τριετίες» θεμελιωμένες, ανεβαίνει από τα 703 στα 780 ευρώ).

Η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, παλεύει καθημερινά για μια δίκαιη ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων των πολλών, παλεύει για την άμβλυνση των ανισοτήτων που διογκώθηκαν υπέρμετρα κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων της οικονομικής κρίσης – με «όχημα» τα Μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας -  παλεύει καθημερινά για να δυναμώσει η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

Έχει επιτύχει η ανεργία να πέσει από το 27% στο 18,3% (σχεδόν 9 ολόκληρες μονάδες), έχει επιτύχει να δημιουργηθούν τα τελευταία 4 χρόνια 350.000 νέες θέσεις εργασίες – στην πλειοψηφία τους πλήρους απασχόλησης -  έχει καταφέρει να μειωθεί η μαύρη εργασία από το 20% που ήταν το 2014 στο 9% το 2018, έχει καταφέρει να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έχει καταφέρει να «σπάσει» τις εργασιακές γαλέρες σε μια σειρά από «υπερεργολαβίες», καταφέρνοντας ταυτόχρονα και να αυξηθούν οι μισθοί και να εξοικονομηθούν πόροι (π.χ. καθαρίστριες στα Νοσοκομεία), έχει επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γεγονός που έχει οδηγήσει επιπλέον 100.000 εργαζόμενους σε μισθολογικές αυξήσεις, έχει βάλει «στο επίκεντρο» των παρεμβάσεων της τους εργαζόμενους σε μαζικούς κλάδους όπως οι τράπεζες, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν «άβατα» για το Σ.ΕΠ.Ε., ή τα ταχυφαγεία και ο χώρος των μεταφορέων (delivery), που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν απασχόλησαν πραγματικά τις παλαιότερες ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

Απέναντι στο νεοφιλελεύθερο «δόγμα Μητσοτάκη», που θεωρεί το εργασιακό 8ωρο «ξεπερασμένο», που «τα μασάει» για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που υπόσχεται «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και «Ένφια στους Δήμους», που χαρακτηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων «ιδεοληψίες της Αριστεράς», που υπόσχεται απολύσεις στους Δήμους και το Δημόσιο με την επαναφορά του «1 προς 5» (5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη), εμείς τασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλάι όλων εκείνων που παλεύουν για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, με δίκαιη ανάπτυξη, υπέρ των συμφερόντων των πολλών. Κινούμαστε με αποφασιστικότητα ώστε να αρθούν οι αδικίες και οι ανισότητες του παρελθόντος. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, ήρθε η ώρα ο κόσμος της εργασίας να διεκδικήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αυτά που του ανήκουν.

Τέλος, απέναντι στον ανεκδιήγητο Τομεάρχη εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βρούτση, τον άνθρωπο που ευθύνεται όσο κάνεις άλλος για την πλήρη απορρύθμιση και ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων κατά την περίοδο των Μνημονίων, συστήνουμε περισσότερη ψυχραιμία και ειλικρίνεια. Η χθεσινή του δήλωση σχετικά με την αύξηση των μισθών που μπορούσε δήθεν να γίνει ήδη από το 2017 -  παρόλο που και ο ίδιος γνωρίζει καλά πως στον νόμο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού υπήρχε ειδική πρόβλεψη που διευκρίνιζε ότι δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος των Μνημονίων – θα μείνει και αυτή στην ιστορία ως μια δήλωση πολιτικού αμοραλισμού και αναξιοπιστίας.

Όσο δε για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που βγαίνει χθες και σήμερα και δηλώνει πως δεν έχει και «ιδιαίτερο νόημα» η αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί, προβλέπει, ότι στο τέλος της χρονιάς θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου, θυμίζουμε τα εξής: και οι συντάξεις λέγατε ότι θα κοπούν και η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε και δεν κόπηκαν, και ο «κόφτης» λέγατε θα εφαρμοστεί, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ, και οι «αξιολογήσεις» παλαιότερα δεν θα έκλειναν, και στις αγορές δεν θα μπορούσαμε να βγούμε – βγήκαμε μόλις χθες με έκδοση πενταετούς ομολόγου και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία. Συνεπώς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πάψτε επιτέλους να κινδυνολογείτε και να προβλέπετε σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, γιατί στο τέλος της ημέρας πάντα εσείς  βγαίνετε πολλαπλά εκτεθειμένοι (εκτός και αν αυτό θέλετε).

 Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον και με «αποδείξεις» ποιος μπορεί να προστατέψει καλύτερα τα συμφέροντα του, ποιος διαπραγματεύτηκε με επιμονή αλλά και με σχέδιο και κατάφερε να μην περικοπούν οι συντάξεις, γνωρίζει πια καλά ποιος θα πρέπει να είναι στην Κυβέρνηση για να επιτευχθεί το ίδιο και με την μη μείωση του αφορολόγητου. Συστήνουμε λοιπόν ψυχραιμία και υπομονή. Οι απαντήσεις θα δοθούν. Και θα τις δώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. 


Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου