Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό Σειρά διαλέξεων Αστρονομίας & Αστροφυσικής με τον Στράτο Θεοδοσίου





Μη χάσετε τον κύκλο Αστρονομίας & Αστροφυσικής με τον Στράτο Θεοδοσίου, που διοργανώνει ο Δήμος Αιγάλεω δωρεάν στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου).

Πρόγραμμα Διαλέξεων


  • Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 

«Τα άστρα και οι μύθοι τους-Ουρανογραφία των αστερισμών»
Η Αστρονομία, η μητέρα όλων των επιστημών, έχει τις ρίζες της στις αστρικές παρατηρήσεις των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων. Ωστόσο, η Αστρονομία, συστηματοποιήθηκε ως η επιστήμη των άστρων από τους αρχαίους Έλληνες φυσιολόγους φιλοσόφους και σι απαρχές της βρίσκονται στους προσωκρατικούς Ίωνες φιλοσόφους τον 6ο π.Χ. αιώνα. Ο Ίππαρχος με αφορµή την ανάλαμψη ενός υπερκαινοφανούς, το 134 π.Χ., µας έδωσε τον πρώτο κατάλογο των άστρων και των αστερισμών αποτυπώνοντας την αθάνατη ελληνική μυθολογία στον ουρανό. Έκτοτε ήταν ένα απλό παιχνίδισμα μνήμης ο προσανατολισμός στην ξηρά και ιδιαιτέρως στη θάλασσα για τους αρχαίους θαλασσοπόρους.


  • Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 

«Η εξέλιξη των άστρων ή Γερνάνε τα άστρα άραγε;»
Πρωτοαστέρας είναι εκείνο το ουράνιο σώµα που έχει σχηματιστεί από τυχαίες συμπυκνώσεις μεσοαστικού αερίου και σκόνης και με ορισμένες διεργασίες μπορεί να μεταβληθεί σε έναν πραγματικό αστέρα. Ουσιαστικά, ο πρωτοαστέρας εξελίσσεται σε αστέρα, ο οποίος μετά παρέλευση εκατομμυρίων ετών εξελίσσεται κι αυτός, ενηλικιώνεται, γηράσκει και πεθαίνει για να καταλήξει, ανάλογα με τη μάζα του, λευκός νάνος, αστέρας νετρονίων ή μελανή οπή, ένα από τα τρία είδη νεκρών άστρων. Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, αυτή την επική «µονοµαχία» μεταξύ της βαρύτητας και των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του αστέρα.


  • Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 

«Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας στην επιστημονική ορολογία»
Η ελληνική, είναι η γλώσσα με την οποία –για πρώτη φορά– «µίληοαν» η Φιλοσοφία και η Επιστήμη, η ποίηση και το θέατρο, τα µαθηματικά και η ιστορία. H γλώσσα που –παρά τις όποιες αντιξοότητες– νίκησε τον χρόνο µε τη μοναδική εµβέλειά της, µέσω της οποίας καταγράφηκε ένα µεγάλο μέρος του γήινου στοχασμού, ενώ αποκρυσταλλώθηκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως αφηρημένες έννοιες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Φιλοσοφία και σφυρηλατήθηκε το περιεχόμενο της Δημοκρατίας. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα µάς διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, µπορούµε να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόµα και λέξεων που ποτέ δεν έχουµε δει η γράψει και η δυναμική της στην επιστημονική ορολογία είναι ανεπανάληπτη.


  • Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 

«Το Άστρο της Βηθλεέµ»
Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι αιώνες από τότε που αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, η εµφάνιση του Άστρου της Βηθλεέμ στα Ιερά Κείμενα και ακόμα το περίφημο αυτό άστρο κρατάει καλά κρυµμένα τα μυστικά του. Έκτοτε έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και εκατοντάδες βιβλία που, καθένα με τον τρόπο του, παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για το τι ήταν αυτό το τόσο χαρακτηριστικό σύμβολο των Χριστουγέννων.
Όπως όλοι ξέρουμε, αναφορά στο «µαγικό» αυτό αστέρι της Βηθλεέμ γίνεται μόνο στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Τα ερωτήματα όμως που ανακύπτουν είναι: Υπήρξε κάποιο λαµπρό αστέρι στη Βηθλεέμ; και Αν υπήρξε τι ήταν;
Ας ξεδιπλώσουμε λοιπόν αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία, έτσι ήσυχα, όμορφα και απλά, όπως λέει και ο ποιητής, χωρίς υπονοούμενα φόβους και πάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου