Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της 7ης Ιουνίου τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε 23 πόλεις της Ελλάδας με αίτημα να μην συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας.
Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με τη συμμετοχή αρκετών πολιτών, πολλοί από τους οποίους μετακινήθηκαν με ναυλωμένα λεωφορεία στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις. Συμμετείχαν, επίσης, στελέχη πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και άλλων φορέων, ενώ ενεργός ήταν και ο ρόλος της Εκκλησίας με την παρουσία εκπροσώπων από μητροπόλεις της χώρας.
Η κεντρική συγκέντρωση, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ όλα τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν ταυτόχρονα, στις 19:30 το βράδυ.
Λίγες ώρες πριν οι συμμετέχοντες συγκεντρωθούν στις πλατείες η επιτροπή αγώνα, με ανακοίνωσή της καλούσε τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να λάβει μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια, χωρίς «ακρότητες» και να αναλογιστούν «τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία».
Κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα, όπως «Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία», «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ στους συγκεντρωθέντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι σωματείων, ιεράρχες, κ.α. Μεταξύ των ομιλητών, στο συλλαλητήριο της Παλιάς Πέλλας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παραχαράσσει την ιστορία», ενώ στράφηκε προσωπικά και εναντίον υπουργών, με αφορμή τις δηλώσεις τους γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αστυνομικές αρχές, μέχρι το βράδυ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.
Στην Καβάλα και τη Δράμα, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μια σύνθετης ονομασία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.
Από νωρίς το απόγευμα περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συμμετέχοντας διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό.
Συνολικά τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωσαν και απεύθυναν χαιρετισμός, Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι «η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους».
Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός – ερευνητής Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.
Στην πόλη της Δράμας, ομιλητές στην εκδήλωσης ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Μαμσάκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαντουβάλου.
Στη Δυτική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, ενώ οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.
Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, φορείς και συλλόγους της πόλης, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν ελληνικές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
Ένταση στα Χανιά
Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων λίγο πριν την έναρξη συγκέντρωσης για το «Μακεδονικό», όταν ομάδα αντιεξουσιαστών εμφανίστηκε στο χώρο της συγκέντρωσης.
Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουαστικού χώρου από την πλατεία.
Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί. Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.
πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου