*Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Η κοινωνία των αριθμών προέχει της κοινωνίας των λέξεων ή των νοημάτων;
H καθημερινή ενασχόληση των ανθρώπων με αριθμητικά δεδομένα έχει αλλοιώσει την δομή της σκέψης των ανθρώπων;
H λογική Trivium , Quadrivium ,έχει αντικατασταθεί μονοδιάστατα μόνο από την λογική των αριθμών "επιβίωσης".
Έσοδα - έξοδα, το κέρδος αφαιρουμένων των εξόδων, το κόστος διαβίωσης, τα χρέη στην εφορία, ακόμα ακόμα και το μέτρημα περπατώντας στα πλακάκια ή τις πλάκες των πεζοδρομίων έχουν γίνει τρόπος ζωής.
Πέραν από τον καταιγιστικό επί αμοιβή βομβαρδισμό μέσω ΜΜΕ για όλα τα πρέπει να πληρώσεις, πρέπει να φορολογηθείς, τόσο το λάδι, τόσο το ξύδι, όλα δείχνουν ότι η φιλοσοφική θεώρηση των αξιών ζωής, έχει γίνει μονοδιάστατα αριθμητική.
Από το πιο απλό παράδειγμα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων όπου ο αριθμός είναι το πλέον κατανοητό σύμβολο που χρησιμοποιείται .
Ο τηλεφωνικός αριθμός παραπέμπει σε ένα φυσικό πρόσωπο και είναι το κυρίαρχο βασικό αγαθό καθημερινότητας μας, ακόμα και σε ιδιαίτερα ακραίες συνθήκες όπως η μετανάστευση σε βάρκες θανάτου ,όπου το κινητό είναι το κυρίαρχο αξεσουάρ. Η δε γραμμογράφηση (Barcode) ΕΑΝ13 ενός προϊόντος, όπου μετασχηματίζεται σε γραμματοσειρά χρησιμοποιείται και αυτή καθημερινά σε όλες τις συναλλαγές τις εμπορικές.
Το μοναδικό PIN της κάρτας κ.α. πολλά, καταργούν και εγκλωβίζουν τον άνθρωπο σε μια αριθμολαγνεία αποτίμησης των αξιών ζωής όπου το αριθμητικό νούμερο του "πόσα βγάζεις" ΄ή του "τι χρήματα έχεις". Και όλα αυτά με την συναίνεση του Τραπεζικού συστήματος χειραγώγησης μαζών για εύκολη διαχείριση τους.
Οι αριθμοί καίτοι είναι καθημερινής ευρείας χρήσης από όλους μας, στο τέλος απεικονίζονται σε κάτι που εμπεριέχει περιγραφή γραμμάτων για να υπάρχει συνάφεια στην λογική της ερμηνείας των εννοιών.
Η φιλοσοφία ,η διαλεκτική ,και η ρητορική δεν μπορούν να περιγραφούν με αριθμούς, όμως χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να προσδιορίσουν τα αριθμητικά μεγέθη.
Όπως και να έχει οι αριθμοί χρησιμοποιήθηκαν αρχαϊκά σαν μονάδες καταμέτρησης ένα προς ένα (tally marks) για μετρήσεις χρόνου κλπ στην σημερινή σύγχρονη κοινωνία χρσηιμοποιούνται σαν μέτρηση αξιών ζωής.
Σήμερα και ενώ λέγεται ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς , παρ όλα αυτά πρόσφατα μεγάλο S/M στην Βρεττανία προσπαθώντας να εθίσει -προσελκύσει τους καταναλωτές στην χρήση αριθμών μέσω δακτύλου δίνει έξτρα παροχές για την χρήση βιομετρικών δακτύλων με την ανοχή της "πολιτείας".
Η αναζήτηση του πραγματικού εγώ του κάθε ανθρώπου περνά μέσα απο την φιλοσοφική του θεώρηση και ερμηνεία εν αντιθέσει με το άυλο τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα του 1,5% των εχόντων το 95% του παγκοσμιου πλούτου,που θέλει και επιδιώκει να "μετρήσει" την αξία μιας ζωής αριθμητικά μέσω της "πολιτικής".
Ένδον σκάπτε, ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτεις.
Μάρκος Αυρήλιος, 121-180 μ.Χ., Ρωμαίος Αυτοκράτωρ – 'Τα εις εαυτόν' ζ’ 59
μτφρ: σκάβε μέσα σου· μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητείς
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου