Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων

 
Δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου
Γεώργιου Καστάνη και του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων 

Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Καστάνης: 
 
«Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
Σας καλέσαμε σήμερα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για να σας παρουσιάσουμε μία υπόθεση εξαρθρώσεως μιας εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιείτο στην κλοπή ιδιωτικής χρήσεως επιβατικών αυτοκινήτων, πολυτελών κυρίως « RANGE ROVER » και « BMW » με ειδίκευση στο μοντέλο « X ». Μια οργάνωση, η οποία δρούσε από μήνες. Η πρώτη από τις βεβαιωμένες κλοπές χρονολογείται από τις αρχές Οκτωβρίου του 2016 και η τελευταία προ 10-15 ημερών.
Έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής η διάπραξη (11) κλοπών και (1) σε απόπειρα, έχουν κατασχεθεί (13) πολυτελή αυτοκίνητα, (10) δίκυκλα, (1) jet ski . Εάν η μη ταύτιση του αριθμού των βεβαιωμένων κλοπών με τον αριθμό των κατασχεθέντων οχημάτων σας ξενίζει, είναι γεγονός ότι συνεχίζεται η διερεύνηση για την ταυτοποίηση οχημάτων που έχουν κατασχεθεί, με κλοπές που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς. Ακόμη και με κλοπές που μπορεί να έχουν γίνει στο εξωτερικό.
Εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει η ομάδα αυτή είναι η οργάνωσή της με διακριτή κατανομή ρόλων. Άλλος έχει τον ρόλο για τον εντοπισμό των οχημάτων, άλλος έχει τον ρόλο της κλοπής των οχημάτων, άλλος έχει τον ρόλο της αποθηκεύσεως προσωρινώς ή και επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των οχημάτων και άλλος έχει τον ρόλο της πλαστογραφίας των χαρακτηριστικών των οχημάτων, κυρίως αριθμό πλαισίου και λοιπά, ούτως ώστε να τεθούν στην κυκλοφορία εκ νέου ως πωληθέντα. 
 
Στην κατοχή της σπείρας κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός ιδιαίτερα προηγμένος, έτσι ώστε να γίνεται παρέμβαση στο λογισμικό των οχημάτων και να παρακάμπτονται τα συστήματα ασφαλείας που έχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα πρόκειται για εξοπλισμό, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι προελεύσεως εξωτερικού, δεν υπάρχει δηλαδή στη χώρα μας.
Η διερεύνηση ήταν πολύμηνη με τη χρησιμοποίηση και της φυσικής επιτηρήσεως αλλά και της τεχνικής επιτηρήσεως των δραστών. Την κωδικοποίηση των επαφών τους καταφέραμε να την αποκωδικοποιήσουμε. Το γεγονός που θα πρέπει να μας εντυπωσιάζει είναι ότι κατά το παρελθόν συλληφθεί οι πλείστοι εξ αυτών αν όχι όλοι, για παρόμοια αδικήματα, κλοπές δηλαδή οχημάτων και παρόλα αυτά συνέχιζαν να δρουν, αφενός διότι η μέχρι τώρα δράση τους κατηγοριοποιείτο ως πλημμεληματικού κυρίως χαρακτήρα, με συνέπεια ακόμα και σε διαπιστωμένες εις βάρος τους πολλές κλοπές να έχουν αποφυλακισθεί πολύ σύντομα και να βλέπουν έτσι αφ’ υψηλού τους διωκτικούς και τους δικαστικούς μηχανισμούς.
Περισσότερα για τη δράση της οργανώσεως, για τον τρόπο εξαρθρώσεως, για το ιδιαίτερο (modus operandi) που είχε, θα μας ενημερώσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ο κύριος Χρονόπουλος.
Ευχαριστώ.»
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος: 
 
«Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων.
Ύστερα από οργανωμένη και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 25 Ιουλίου 2017, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, των νοτίων προαστίων και της Εύβοιας, συνελήφθησαν (9) μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, (8) ημεδαποί ηλικίας από 28 έως 30 χρόνων και 36χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές οχημάτων κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 
 
Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί (11) περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής πολυτελών αυτοκινήτων, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις (300.000) ευρώ.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης ( modus operandi ), προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:
Ορισμένα από τα μέλη εντόπιζαν οχήματα, που ήταν εύκολο να αφαιρεθούν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους ή σε «ανοιχτούς» ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (πυλωτές).
Στη συνέχεια, έτερα μέλη προέβαιναν στην αφαίρεσή τους, αφού πρώτα ερευνούσαν το εσωτερικό τους για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφοδιασμένα με συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού ( GPS ). Επιπλέον, προς διευκόλυνση της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops με ειδικό λογισμικό και προγράμματα), που συνδέονταν με το διαγνωστικό των οχημάτων, τον οποίο είχαν προμηθευτεί από το εξωτερικό.
Ακολούθως μετέφεραν και στάθμευαν τα οχήματα, για μικρό χρονικό διάστημα (3 έως 4 ημέρες), σε σημεία που παρουσίαζαν περιορισμένη κίνηση, τοποθετώντας σε αυτά κουκούλες και στη συνέχεια είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους, (σε περίπτωση μεσολάβησης τρίτου προσώπου), απαιτώντας την καταβολή χρηματικού ποσού.
Στη συνέχεια προέβαιναν, είτε στην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων ώστε να τα διαθέσουν ως ανταλλακτικά, είτε στην απευθείας διάθεσή τους προς πώληση, αφού προηγουμένως πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου.
Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγαγαν από το εξωτερικό οχήματα ιδίου τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφά τους για την πλαστογράφηση των οχημάτων ιδίου τύπου που αφαιρούσαν.
Για την απόκρυψη της δράσης τους και την αποφυγή του εντοπισμού τους από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε αλλοδαπούς υπηκόους ( ghost phones ), ενώ συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες εκφράσεις και ειδική ορολογία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρόπος ζωής των μελών της οργάνωσης ήταν πολυτελής, παρόλο που δεν εργάζονταν, ενώ οι περισσότεροι είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Σε εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, αποθήκες και χώρους στάθμευσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 
 
  • (12) οχήματα,
  • (10) δίκυκλες μοτοσυκλέτες,
  • (1) jet ski,
  • (8.195) ευρώ,
  • πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων (αμφιβόλου γνησιότητας)
  • φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμό παράκαμψης συστημάτων ασφαλείας οχημάτων,
  • διαγνωστικό μηχάνημα, καθώς και θύρα σύνδεσης,
  • θύρα « OBD »,
  • πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων και ειδικό αυτοσχέδιο κλειδί,
  • (5) τηλεχειριστήρια,
  • τμήματα και ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων,
  • πλήθος εργαλείων, καλωδιώσεων και ειδών αυτοκινήτου,
  • (207) γραμμάρια κάνναβης,
  • (5,5) γραμμάρια κοκαΐνης,
  • (26) φυσίγγια,
  • σιδερογροθιά,
  • (3) φορητούς ασυρμάτους,
  • δράπανο-τρυπάνι,
  • (2) ρολόγια,
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.
 
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου