Οι συνεχείς θετικές εξελίξεις αναφορικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
αποτελούν τη δικαίωση των αιτημάτων των πολιτών, που τις εποχές της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας υπερασπίστηκαν μέσα από τους αγώνες τους το δημόσιο χαρακτήρα και ανέδειξαν την ανάγκη για διάσωσή του.
Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του και με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή του, ο Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», έχει καταφέρει να επιδείξει αξιόλογο έργο.
Ξεκίνησε η μισθοδοσία των τριών –μοναδικών μέχρι σήμερα– εργαζόμενων, ενώ δρομολογείται η καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών που άφησαν ως χρέος πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού στο σύνολο σχεδόν της έκτασης των 913 στρεμμάτων και του συμπλέγματος των λιμνών, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες κλαδέματος και περιποίησης των δέντρων και των φυτών που υπάρχουν στο χώρο.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε απογραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πάρκου, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου γενικής διάταξης. Με στόχο το συντονισμό δράσεων που αφορούν σε ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των χώρων πρασίνου του Λεκανοπεδίου των Αθηνών και της βιοποικιλότητας της Αττικής, ο Φορέας Διαχείρισης προχώρησε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία.
Με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους συναρμόδιους υπουργούς εξασφαλίστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του πάρκου, σταθερή δημόσια χρηματοδότηση, μέσω μηνιαίας προσόδου ύψους 58.000 ευρώ το μήνα, προερχόμενης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Τα χρήματα αυτά, έρχονται να προστεθούν στο κονδύλι ύψους 200.000 ευρώ που διατίθεται από το Πράσινο Ταμείο, ενώ έχει δεσμευτεί ποσό 700.000 ευρώ, στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής.
Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης είναι εφικτή η επανάκαμψη του πάρκου και ο Φορέας Διαχείρισης μπορεί απρόσκοπτα πια να επιτελέσει το ρόλο του, δρομολογώντας όλες εκείνες τις δραστηριότητες που συνάδουν με τους σκοπούς και τον χαρακτήρα του Πάρκου.
Περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις.
Οι δραστηριότητές του, όπως προβλέπονται από το Ν.4414/2016, έχουν ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών και πολιτών, την ανάδειξη της ιδιαίτερης σημασίας του πράσινου εντός του αστικού ιστού, την εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση προγραμμάτων για την περιβαλλοντική προστασία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από προγράμματα πληροφόρησης και εκπαίδευσης, ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, την καλλιέργεια και την παραγωγή οικολογικών προϊόντων, καθώς και την οργάνωση κάθετης διαχείρισης απορριμμάτων στη βάση της επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης στη πηγή – κομποστοποίησης.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως –όπως είναι εμφανές κι από τον τίτλο του– ένας από τους σκοπούς του Φορέα Διαχείρισης είναι η ανάπτυξη παραγωγικών και συναλλακτικών δραστηριοτήτων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας εν γένει. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της φύλαξης του χώρου μέσω κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), ενώ αναμένονται περισσότερες πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση της υποστήριξης εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας.
Όπως γίνεται σαφές, η επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος για την ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποδώσει σημαντικά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, όσο και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Οι φορείς που έχουν σκύψει πάνω από το πάρκο, με εξαίρεση τον δήμο Ιλίου –εντός των διοικητικών ορίων του οποίου ανήκει ο συγκεκριμένος χώρος– που επέλεξε να μην συμμετέχει στο Φορέα Διαχείρισης και από την πρώτη στιγμή στέκεται απέναντι σε αυτό το εγχείρημα, δείχνουν να έχουν κατανοήσει τη σημασία την επιτυχίας αυτής της προσπάθειας.
Επιπλέον, η προσπάθεια αυτή έχει την αμέριστη υποστήριξη και από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που επανέλαβε κι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε σύσκεψη με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο χώρο του Πάρκου.
________________________________________
* Ο Κώστας Κάβουρας είναι οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου