Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ποδηλατικός γύρος για το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής!


Την αγωνία τους και την έντονη θέληση τους να σταματήσει το έγκλημα που χρόνια συντελείται στη
Φυλή, με ανυποψίαστα θύματα τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, εξέφρασαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής παίρνοντας μέρος σε μια ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης ποδηλατοπορεία για να κλείσει επιτέλους η χωματερή.
Οι ποδηλάτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δυτικού Μετώπου, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίων Αναργύρων στην 10:30 και με ενδιάμεσες  στάσεις 11.00, Πλ. Γεννηματά Ιλίου 11.30 , Πλ. Δημαρχείου Περιστερίου 12.15, Πλ. Ηρώς Πετρούπολης 12.45, Κυκλικός κόμβος Αν. Λιοσίων κατέληξαν στις 13.00, στην Κεντρική Πλ. Αν. Λιοσίων. 

Στην ιδιότυπη αυτή ποδηλατοπορεία συμμετείχαν συλλογικότητες της περιοχής, ποδηλατικοί σύλλογοι και σωματεία, σύλλογοι γονέων, πολιτιστικοί σύλλογοι και στηρίχθηκε από εκπαιδευτικά σωματεία της περιοχής.

Άνθρωποι και σκουπίδια 

Η χωματερή (συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων) που λειτουργεί από το 1960 βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και εμπορικές χρήσεις: μόνο 300 μέτρα! 

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη χωματερή υπάρχουν παραπήγματα σεισμόπληκτων που τοποθετήθηκαν με τον καταστρεπτικό σεισμό του 1999, συνοικία εργατικών κατοικιών (ονόματι «Γεννηματάς ΙΙ») όπου διαμένουν 280 κυρίως πολύτεκνες οικογένειες που αριθμούν πάνω από 1.000 άτομα και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η συνοικία του Τσουκλιδίου όπου ζουν 2.000 περίπου κάτοικοι (800 μέτρα) και η συνοικία της Ζωφριάς όπου μένουν 10.000 περίπου κάτοικοι (300 μέτρα). 
Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής επομένως είναι υποχρεωμένοι να ζουν δίπλα από τόνους σκουπιδιών. Αλλιώς δε θα μπορούσαν να εξηγηθούν και οι δραματικές συνέπειες από τη λειτουργία της χωματερής.
Μέρος αυτών των επιπτώσεων είχαν καταγραφεί σε έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (με αρ. πρωτ. 2340/19-9-2012) που συντάχθηκε μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησαν το Δεκέμβριο του 2011 στα όρια της υφιστάμενης χωματερής. Περιγράφουν πολύ υψηλή συγκέντρωση άκρως επιβαρυντικών στοιχείων και χημικών ενώσεων όπως εξασθενούς χρωμίου (σε επίπεδα 450-950 mg/lt όταν το επιτρεπτό όριο είναι 0 mg/lt!), αρσενικού, μόλυβδου, υδράργυρου, κάδμιου, χαλκού, διοξειδίου του άνθρακα, κ.α. 
Όλες αυτές οι καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται από τη χωματερή εισέρχονται στους οργανισμούς κατοίκων και περαστικών μέσω της αναπνοής των σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και μέσω του νερού και των τροφών.
Σαρώνουν οι αρρώστιες

Ορισμένες μόνο από τις ασθένειες που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και βεβαιωμένα οφείλονται στην ύπαρξη της χωματερής περιλαμβάνουν:
 Κάθε μορφής καρκίνους. Μάλιστα, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκε για τα δύο νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων αναφέρεται (σελ. 86): «οι καρκίνοι του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος είναι πάρα πολλοί εξ αιτίας της πάρα πολύ υψηλής ρύπανσης της περιοχής από νιτρικές ενώσεις – ενώσεις του αζώτου». Κι οι καρκίνοι δεν είναι οι μόνες ασθένειες. 
Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης σε γενετικές ανωμαλίες και τερατογενέσεις, σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες, ασθένειες θυρεοειδούς αδένος, ηπατικές βλάβες, δερματικές παθήσεις, βλάβες νευρικού συστήματος (σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον, κ.α.), προβλήματα γονιμότητας ιδιαίτερα στους άνδρες, θηλυκοποίηση των αρσενικών εμβρύων, διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών και διαταραχές συμπεριφοράς όπως επίσης και αλλεργική πορφύρα, που παρατηρείται ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. 

Στη μνήμη όσων ασχολούνται με το ζήτημα έχει μείνει δήλωση περιφερειακού συμβούλου, γιατρού και προέδρου περιφερειακού νοσοκομείου της περιοχής που πριν τρία σχεδόν χρόνια είχε αναφέρει τα εξής σε περιφερειακό συμβούλιο: «Έχουμε καθημερινά κρούσματα νεοπλασματικών ασθενειών σε ηλικίες 15-20 ετών. Έχουμε επισημάνει 10 κρούσματα σε ένα μόνο σχολείο τη στιγμή που παγκοσμίως είναι σε ποσοστό 1 κρούσμα στο δισεκατομμύριο»!

Μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007 βρήκαν επικίνδυνους για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα και μικροβιακούς οργανισμούς που προέρχονται από τη χωματερή να έχουν διεισδύσει ακόμη και βάθος 100 μέτρων! 
Ως αποτέλεσμα, από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής το υπέδαφος χαρακτηρίζεται εντελώς κατεστραμμένο, δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ούτε επίσης να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες!


*Φωτογραφίες από την  Πλατεία Δημαρχείου Περιστέρι 19/3/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου