Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Με ανεπαρκή αστυνόμευση η Δυτική Αττική βουλιάζει από την παρανομία


Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις συνοικίες της Δυτικής Αττικής, με το οργανωμένο έγκλημα να τις έχει μετατρέψει σε ένα ιδιότυπο γκέτο και ορμητήριο για την δράση του, φέρνει το Ποτάμι στη Βουλή με ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα.

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση της αστυνόμευσης των περιοχών της Δυτικής Αττικής έμειναν δυστυχώς «όνειρο θερινής νυκτός», αφού την προσωρινή στελέχωση των Υπηρεσιών Ασφαλείας με επιστροφή ένστολων από υπηρεσίες φύλαξης στόχων, ακολούθησαν νέες μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες. 
Επιπλέον η διάθεση μόνο δύο (2) Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) και αυτό περιστασιακά, σε μια τόσο επιβαρυμένη περιοχή από την δράση εγκληματικών ομάδων με βαρύ οπλισμό, δεν μπορεί να αναμένει κανείς ευρεία αποτελέσματα. 
Η άμεση διαμόρφωση και εφαρμογή στην πράξη ενός ολοκληρωμένου ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης της εγκληματικότητας με τις μορφές που εκδηλώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας, κατοίκους και επιχειρηματίες, οι οποίοι διαβιούν καθημερινά σε ένα περιβάλλον τρόμου και ανασφάλειας και να καταστεί δυνατή η προστασία των ιδίων και των περιουσιών τους.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Συνεχή τα κρούσματα εγκληματικότητας σε περιοχές της Δυτικής Αττικής

Εκτός από τις συνεχείς και διαχρονικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου τύπου και εκτενή ρεπορτάζ στα ΜΜΕ φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την αμείλικτη πραγματικότητα που επικρατεί σε περιοχές όπως αυτές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, της Φυλής, της Μάνδρας και των Μεγάρων οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ορμητήρια του οργανωμένου εγκλήματος, έχοντας δημιουργήσει προϋποθέσεις διάχυσης της εγκληματικότητας και στην υπόλοιπη Αττική.

Τα σχέδια του αρμόδιου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μοιάζουν για ακόμη μία φορά να μην αποδίδουν, παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής του ηγεσίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία τα αστυνομικά τμήματα εμφανίζονται στην ουσία υποστελεχωμένα, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να αποδεσμεύσει αστυνομικούς από την προστασία επισήμων και πιθανών στόχων και να τους επαναφέρει στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα αν και επέστρεψαν στις υπηρεσίες Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής 8 αστυνομικοί, εντούτοις ισάριθμοι μετακινήθηκαν στη φύλαξη επισήμων. Το ίδιο ισχύει και στις υπηρεσίες Τάξης καθώς από τα 41 άτομα που επέστρεψαν στη Δυτική Αττική, τα 20 φέρεται να μετακινήθηκαν ξανά σε άλλες πιο κεντρικές υπηρεσίες.

Τμήματα Ασφαλείας όπως αυτά του Ζεφυρίου και Ασπροπύργου με πολύ μικρό αριθμό αστυνομικών, καλούνται να επιχειρήσουν στις πιο επιβαρυμένες περιοχές του λεκανοπεδίου, ερχόμενοι αντιμέτωποι με συμμορίες που διαθέτουν βαρύ οπλισμό αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό μελών-δραστών πλήθους αδικημάτων όπως λαθρεμπόριο, εμπορία ναρκωτικών, κατοχή όπλων, ληστείες, εκβιασμούς, σωματεμπορία κ.ά., θέτοντας εν αμφιβόλω τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. όπως έχει διαμορφωθεί.

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), δημιουργώντας δέκα νέες ομάδες με έμφαση στην ενίσχυση των δυτικών συνοικιών, έμειναν δυστυχώς «όνειρο θερινής νυκτός». Η προσθήκη δύο Ο.Π.Κ.Ε. στο Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και το Μενίδι, περιστασιακά για κάποιες μέρες, αν και δείχνει κάποια πρώτα αποτελέσματα, αποτελεί ημίμετρο, καθώς οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής απαιτούν δραστικότερες και πιο μόνιμες λύσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί και το φαινόμενο της δέσμευσης Ο.Π.Κ.Ε. για φύλαξη στόχων αντί για διάθεσή τους σε περιπολίες και διενέργειες ελέγχων, μετατρέποντάς τες έτσι σε στατικές δυνάμεις προστασίας. Μάλιστα σύμφωνα και με μαρτυρίες εκπροσώπων των ίδιων των αστυνομικών, από τις 28 ομάδες Ο.Π.Κ.Ε., οι 21 απασχολούνται ως στατικές δυνάμεις για φύλαξη στόχων, αποδυναμώνοντας έτσι σημαντικά την αποτελεσματικότητα και το εύρος κάλυψης της αστυνόμευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει διαμορφωθεί εξειδικευμένο σχέδιο ενίσχυσης της αστυνόμευσης στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, σε τι συνίσταται, ποιες δράσεις περιλαμβάνονται και πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του;

2. Σκοπεύετε να διαθέσετε στην Δυτική Αττική επιπλέον Ο.Π.Κ.Ε. σε σταθερή βάση και αν ναι ποιον αριθμό και πότε;

3. Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τον περιορισμό της μετακίνησης προσωπικού από τα τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής προς τις κεντρικές υπηρεσίες; Εναλλακτικά σε τι ενέργειες θα προβείτε για την αναπλήρωση των κενών των αστυνομικών υπαλλήλων που μετακινούνται;

4. Πόσοι αστυνομικοί των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής υπηρετούν στη φύλαξη στόχων;

5. Ποια η πραγματική δύναμη των Τμημάτων Ασφαλείας στην Δυτική Αττική, αν εξαιρεθούν τα αποσπασμένα άτομα και αυτά που απουσιάζουν μεγάλα χρονικά διαστήματα με άδεια πολλών μηνών;

6. Ποιοι είναι οι ετήσιοι στόχοι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής σε ότι αφορά στη μείωση των εγκλημάτων και στην εξιχνίασή τους;

7. Το νέο Σχέδιο Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την διετία 2017-2019, με ποιόν τρόπο πρόκειται συμβάλει στη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στη Δυτική Αττική;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου